Domácí kávovar - doporučte

Vybavení interiérů i venkovní doplňky, nábytek

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 24. 6. 2018 10:39

Sušený mlíko fuj, to rovnou kup ty Nescafé sáčky 3v1 a ušetříš za mašinu.

Od mlíka se jasně musí čistit, ale kafe v zrnkách nebo i rozbalené namleté vydrží týdny aniž by se zplesnivělo apod., proč by se měl denně čistit mlýnek? Jak má který přístroj vyřešenou tu espressovací část je otázka. Dneska se dají běžně návody ke spotřebičům stáhnout z internetu, tak si vytipuj pár kávovarů, postahuj návody a pročti si jak a jak často se má provádět údržba.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod zivan 24. 6. 2018 11:09

Vasek06 píše:+ někdy si dáme rozpustnou Nestle...

Ja tedy musim priznat, ze po letech kupovani zrnkove kavy jsem si asi na tu chut zvyknul a kdyz si ted dam u nekoho rozpustne kafe, tak si dam do hrnku 1/3 mleka a porad tam citim pachut, jako kdyby si v tom kafi nekdo vylouhoval i stare fusekle. Jako parkrat za rok to nekde na navsteve pretrpim, ale rozhodne ne dobrovolne doma.
Lenovo Moto G5 Plus, Lenovo Thinkpad X220 (12,5" IPS, i5-2410, 16GB RAM, 120GB mSata Crucial M4 + 1TB Samsung) + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Diskutér

Odeslat příspěvekod xtonda 24. 6. 2018 11:12

Ještě tedy pokud máš odpor i k občasnému čištění automatu, tak:
1. pokud se spokojíš s rozpustným, pij rozpustné, ale to jakž takž dobré stejně není levné
2. Pořiď si stroj na kapsle, tam je té údržby nejméně.
3. choď do kavárny, tam se nemusíš vůbec o nic.

Samozřejmě kromě espressa jsou další způsoby přípravy jako překapávaná, frenchpress, aeropress, moka a určitě další, které si teď nevybavuji. Zařízení na přípravu je většinou levnější protože to není spotřebič, ale příprava a úklid je ještě zdlouhavější pracnější.

Ale dobrá káva není levná a pokud to chceš mít bezpracné, tak za to si taky připlatíš. Kvalitnější přístroje bývají dražší, takže ten tvůj dotaz na co nejkvalitnější přístroj za co nejnižší cenu je nesmysl. Stanov si cenový limit a pak v rámci něj hledej pro sebe nejlepší přístroj.

Takže je to o kompromisu, s jakou kávou se spokojíš a kolik peněz a práce do toho chceš vkládat. Já mám pákové espresso Rowenta co stálo kolem 3 000 Kč, páka má systém Optipress, který trochu usnadňuje manipulaci s pákou (jedno integrované sítko s pohyblivým dnem, takže se snáze vyklápí použitá káva, páka se utahuje závitem, takže se stlačí při nasazení páky, není potřeba použít pěchovátko). A kupuju mletou kávu v ceně 400 - 500 Kč za kilo, to už mi celkem chutná. Pracnost je snesitelná byť větší než u kapslí nebo podů a cena za kávu méně než poloviční, cena přístroje srovnatelná.

-- 24. 6. 2018 11:43 --

zivan píše:Ja tedy musim priznat, ze po letech kupovani zrnkove kavy jsem si asi na tu chut zvyknul a kdyz si ted dam u nekoho rozpustne kafe, tak si dam do hrnku 1/3 mleka a porad tam citim pachut, jako kdyby si v tom kafi nekdo vylouhoval i stare fusekle. Jako parkrat za rok to nekde na navsteve pretrpim, ale rozhodne ne dobrovolne doma.

Tak ono u rozpustných káv jsou diametrální rozdíly v kvalitě stejně jako u zrnkových, ty levné jsou fakt hnus, Nescafé Gold se dá, pil sem to v práci když nebylo kde a jak si uvařit zrnkovou, ale jako zrnková to samozřejmě není.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 24. 6. 2018 11:51

Jak to tu pozoruji, nejedná se tu o vychutnání kvalitní kávy (rozuměj vybraná pražená a namletá zrna 100%-ní Arabica), ale spíše mi to přijde jako sháňka po kávovém nápoji Americano (káva + hodně vody) nebo "nějaká" káva s mlékem. A ještě se požaduje jednoduchý styl přípravy - zmáčknu knoflik a "ono se to udělá". Jakmile do kvalitní kávy pošleš velký objem vody nebo mléka, tak ji tím chuťově killneš. Lze to vyřešit dovozem čerstvého mléka a příchuť Monin Caffe sirup nebo Caramel, Chocolate... Jednoduché, bezpracné, žádný pressovač. Nic proti, lidi to tak chtěj.
PENÍZE z pohledu věčnosti nemají žádnou cenu a vlastně ani smysl zatím co
LÁSKA která JE nepočítatelná, ano !
ŠTĚSTÍ spočívá v tom, vědět, na co se mám vy...
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 24. 6. 2018 14:36

S tím, že kvalitní káva je 100% arabica, bych teda dost polemizoval. Ta mi přijde většinou jak louhovaná sláma. Káva, která mi chutná a na kterou jsem si zvykl, je prakticky vždycky směs arabiky a robusty, použitelný základ je třeba Lavazza Rossa, cena pod 300,- za kilo.
xls
Diskutér

Odeslat příspěvekod xtonda 24. 6. 2018 14:57

Vybraná zrna mi zní spíš jako prémiovka, o tom to tu skutečně není, jde prostě o dobrou kávu za rozumnou cenu a rozumnou náročnost přípravy. A pokud jde o objem, tak těch 30ml co má mít espresso mi přijde směšné, to je jeden hlt. Doma si ohřeji decku mléka v mikrovlnce a pustím do toho dvojité espresso a přiměřeně osladím třtinovým cukrem. V kanceláři kvůli nemožnosti skladovat načaté mléko ke snídani do čtvrtlitráku dvojité espresso, horkou vodu, tři trvanlivé 10ml smetánky a cukr a k tomu nějaké sladké pečivo.

Jestli 100% arabica nebo směs s robustou je spíš věc osobní preference, mě nějak chutná víc ta čistá arabica.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod eR99 24. 6. 2018 22:19

Pokud chceš výbornou ranní silnou černou kávu, tak mohu jenom doporučit kombinaci (nerezové) moka konvičky (osobně pužívám jednu značky Bialetty a druhou cenově dostupnější z Aliexpressu) a ručního mlýnku (osobní zkušenost se značkami Porlex nebo Hario). Zrnkovou kávu, která ti chutná, si musíš najít sám. Je to hodně individuální. A není to pouze o Arabice či Robustě. Není Arabica jako Arabica, apod. Já to různě střídám. Od cenově dostupné Marily ze supermarketu (kg cca za 200 až 250 Kč) až po čerstvě upraženouu kávu (kg za 500 až 700 Kč; Kolumbie, Brazílie, Costa Rica, Cuba, Etiopie, apod.) z nějáké dostupné pražírny v tvém okolí.
Od tohoto řešení se v budoucnu posunu k pořádnému pákovému kávovaru s PID a elektrickému mlýnku. Například od výrobce Rancilio, Lelit, ECM.
eR99
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 24. 6. 2018 22:28

Používám už pár let elektrický mlýnek Rommelsbacher EKM 200, cena cca 1300,-. Bohatě stačí.
xls
Diskutér

Odeslat příspěvekod xtonda 25. 6. 2018 00:21

Moka konvička a ruční mletí už právě dost značně přesahuje míru pracnosti co sem ochoten tomu věnovat, nehledě na to, že v kanceláři v kuchyňce není sporák, jen rychlovarná konvice a mikrovlnka. Jedna paní co si tam dělávala českýho turka když mě viděla dělat si espresso kupovanýho mletýho kafe (měl sem hotovo dřív než se uvařila plná rychlovarka na toho jejího turka), tak opakovaně říkala, že něco tak složitýho by se jí dělat nechtělo.

Jo, bylo tam pár lidí co š***** ruční mlejnek a pak machrovalo s aeropresem a stopkama, celkem tak 10 minut, děsně fajn v pidi kuchyňce co používá 70 lidí.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod eR99 25. 6. 2018 07:02

Do Moka konvičky můžeš používat již namletou kávu. Tím čas přípravy zkrátíš. Stejného chuťového zážitku jako z čerstvě namleté kávy ovšem nikdy nedosáhneš. Absence sporáku v kuchyňce je problém.To souhlasím. ;-) Dobrou zkušenost mám také s keramickým Hario dripperem a papírovými filtry. K tomu sporák nepotřebuješ a káva je rovněž výborná.
eR99
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 25. 6. 2018 09:21

Mokka konvička + mletý kafe je asi to nejjednodušší a výsledek může být velice dobrý. Jinak u každýho samozřejmě závisí, jestli je kvůli výsledku ochoten hejbnout rukama. Ono i udělat kompletní kapučíno na téměř špičkový úrovni se dá za 2-3 minuty.
Ruční mlýnky stály skoro co elektrický, kde je přece jen jednodušší zmáčknout tlačítko a přežít trochu hluku. Kvedlat se po ránu s ručním by se mi tedy nechtělo.
xls
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaischa 25. 6. 2018 18:03

ještě by stálo za to zvážit značnou neekologičnost kapslomatů... zpravidla jsou použité kapsle nerecyklovatelné..

lze doporučit i levnější pákový kávovary, jeden doma máme, cena kolem 3000kč, mléko nepřidáváme, takže absence možnosti udělat si "rovnou" capuccino nechybí..

chuť srovnatelná s jinými presovači, nejsem žádní fajnšmekři..

nadruhou stranu, koupit si dražší "lepší" rozpustný kafe, který je pojmenovaný jako espresso taky neni k zahození pakliže je člověk nenáročnej a přidal by do toho mléko, tak nepoznám rozdíl od kafe ze stroje s mlíkem..

Obrázek
Naposledy upravil aaischa dne 25. 6. 2018 18:06, celkově upraveno 1
aaischa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xtonda 25. 6. 2018 18:05

Překapávač sme měli před espressem a občas ho vytáhli když byl s espressem nějaký problém (dvakrát se nám podařilo zlomit páku) a ze stejné kávy mi daleku víc chutnalo espresso než překapávaná.

Pokud pominu rozpustné, českého turka a automatický nebo kapslový přístroj, tak mi přijde na rychlost a pracnost nejlepší pákové espresso, zapnu, než se nahřeje nasypu kafe do páky a nasadím páku, 30 s protéká, vyndám páku, vyklepnu, opláchnu, ubrouskem otřu přístroj a sem hotov - 2 minuty.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 25. 6. 2018 20:20

Tak ono je potřeba nechat nejdřív protékat vodu, aby se zahřála i sama páka.

No a pak je nejlepší asi nic neuklízet, po použití je presovač i se zbytky prakticky vydezinfikovaný. Vyklepnout je nejlepší až před další přípravou, tak není šance, aby tam nějaké zbytky plesnivěly.
xls
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 15. 7. 2018 09:26

Od pondělí Lidl nabízí pákový kávovar (15 bar) za 1800 Kč a el. mlýnek na kávu (kávová zrna).
Máte s nimi nějakou zkušenost?
PENÍZE z pohledu věčnosti nemají žádnou cenu a vlastně ani smysl zatím co
LÁSKA která JE nepočítatelná, ano !
ŠTĚSTÍ spočívá v tom, vědět, na co se mám vy...
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník