Domácí kávovar - doporučte

Vybavení interiérů i venkovní doplňky, nábytek

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ab84 23. 6. 2018 13:23

Tvůj původní dotaz se tedy měl jmenovat "Ochucené mléko - doporučte"
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod judis 23. 6. 2018 13:29

No mlekem si tu kavu z automatu uz muzu dolit sam. ;-)
judis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 23. 6. 2018 13:34

aadata píše:Řešil jsem podobný problém a provizorně si za pár stovek koupil konvičku RÅDIG na espreso z IKEA (tu menší, která už asi není v prodeji). Na plynovém sporáku vařím klidně i 4 espresa denně už několik let a nemůžu si stěžovat, i návštěvě káva moc chutná. Kupuji mletou kávu Jacobs Krönung espresso, nebo jednu z těch Tesco Finest balíčků po 227g.

Přípravy kávy jsou různé, káva z nich různá a nedá se říct, že něco je lepší a něco horší (snad krom českýho turka), ale konvice RÅDIG z IKEA prostě není espresso, ale moka konvice.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod ab84 23. 6. 2018 13:37

Nejsem žádný kávový fajnšmekr, ale můj názor je ten, že pokud zaleješ malé espresso velkým množstvím mléka, tak to mléko zcela přebije chuť původního espressa. I pokud do velmi špatného espressa naleješ 2 dcl mléka, tak z toho budeš mít dobré ochucené mléko s kávovou příchutí. V tvém případě bych se tedy více zaměřil na kvalitu (tučnost) mléka, případně bych se nebál použít i smetanu, ale to by se výsledný nápoj zase prodražil. Pokud si koupíš namletou Jihlavanku, uděláš turka a zaleješ krabicovým mlékem a patřičně osladíš, tak budeš mít k dispozici podobný nápoj jako v kelímku z Penny.
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 23. 6. 2018 13:43

S minimální pracností je buď stroj na kapsle nebo automat. Do automatu můžeš sypat jakýkoliv zrnkový kafe, ale pořízení stroje je dražší. Stroj na kapsle je levnější, ale zase sou drahý kapsle. Univerzální řešení je koupit pákové espresso, které umožňuje jak použití mleté kávy tak E.S.E. podů. Mletá káva je levnější, ale je s tím trochu práce a svinčíku, s E.S.E pody je méně práce a jsou čistší, ale vyjde to dráž, pody s kvalitním kafem stojí skoro stejně jako kapsle.

-- 23. 6. 2018 14:52 --

Já taky posledních pár let mám v oblibě ohřát mléko (plnotučné) v mikrovlnce a pak do toho pustit espresso, mléko sice leccos překryje a asi se ztratí jemné finesy špičkových káv, ale nedobrý kafe se v tom fakt pozná, samozřejmě pokud někdo nepozná rozdíl pokud do mlíka naleje slušný espresso, turka z bukvic nebo něco rozpustnýho, tak nákup přístroje na espresso sou vyhozený peníze.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Vasek06 23. 6. 2018 20:24

Několik mých poznatků ...
Piji kávu cca 30 let v průměru 3x denně, ráno, po obědě a večer. Za tu dobu jsem vyzkoušel velké množství rúzných druhů u nás i v zahraničí,to samé moje manželka i dcera ... Jsme kávová rodina ...V současnosti máme doma pákové DeLongi, kapslové Tassimo a kapslové Nespresso. + někdy si dáme rozpustnou Nestle. Kapslové kávy jsou téměř bezpracné, jedna kapsle u Tassino vyjde na cca 6 - 10 kč, U Nespressa je to dražší - ale je chuťově většinou lepší než Tasimo. ALE nejlepší káva je z klasiky tzn. pákové DeLonghi. Kávu pomlet v el. mlýnku (Bosch) - je nutno na správnou jemnost - ta se získá cvikem. Pomeleme do uzavíratelné nádoby na několik dní dopředu a používáme. Je pravda, že příprava je trochu časově náročnější , ale zase cvikem se dosáhne rychlosti téměř jako u kapslových. Pokud se to udělá správně - záleží pak pouze na kvalitě kávy, kterou používáte - kapslovýma NIKDY nedosáhnete této kvality, ať Vám výrobci tvrdí cokoliv. Je to pouze o tom, jak kvalitní chcete mít kávu ...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 23. 6. 2018 21:37

Ještě k tomu mletí: je potřeba mít mlýnek s kameny, ne tříštivý. Tak je kvalita pomletí pořád stejná, v podstatě si tam většinou nastavíte jedním čudlem hrubost, druhým počet porcí a pak to stačí párkrát týdně zapnout. Komu jde opravdu o kvalitní kávu, tak to není problém, je to jednoduché a náklady jsou z dlouhodobého hlediska zanedbatelné.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod xtonda 23. 6. 2018 22:13

Tak kávoví fajnšmekři, někdo by možná řekl fanatici, tvrdí, že mletá káva rychle oxiduje a použitelnost je po namletí v řádu desítek minut, čili má se mlít před každou přípravou čerstvě. Osobně používám mletou balenou kávu a nepozoruji rozdíl když načnu čerstvé balení a za dva týdny když ho dobírám. Ale když už se někdo doma babrá s mlýnkem, proč to nemít vždy čerstvě namleté.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod judis 23. 6. 2018 22:19

Jako namlit 5 kavovych zrn na jeden salek espressa a pak cistit pul hodiny mlynek od zbytku kavy, aby byl pripraven na dalsi cerstva zrna?
judis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 23. 6. 2018 22:27

Já sem na to babrat se s mlýnkem líný, ale v automatu ten mlýnek po každém letí taky nikdo nečistí.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod judis 23. 6. 2018 22:58

Treba ho umi automat vycistit sam? To asi musi do nekolika minut po naplneni salku spustit automaticky nejaky samocistici program, jinak by v trysce zaschlo mleko, v mlynku zplesnivelo stare kafe, apod. ne?
judis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jumpmans 24. 6. 2018 06:20

Jestli nechces pit vyluh z plisni tak jako to je ve spouste firem kde maji automaty, tak i automat se musi cistit kazdy den. Nedej boze kdyz tam mas kapucinator na mliko. Tam by to chtelo po kazdem pouziti, hlavne te v lete.
V kavarnach ohrivaji mliko parni tryskou, kterou po kazdym napeneni mlika profouknou parou naprazdno a utrou.
V automatu tu nasavsci hadicku nijak jinak nez rucne nevycistis
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod judis 24. 6. 2018 07:15

Neverim. To by si automaticky kavovar nikdo nekoupil, zmackl by cudlik, behem par minut by mel capucino a pak by ten stroj pul hodiny rozebiral a cistil? Neverim. To musi mit i nejaky automaticky cistici rezim.
judis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ab84 24. 6. 2018 08:22

A představ si, že jsou i lidi, kteří nevěří tomu, že se v kuchyňce po obědě ta myčka sama nenaplní a nezapne, abys měl na příští den v kanceláři zase čisté nádobí.

Ta hadička na mléko by se měla vymýt nejméně jednou denně, ideálně po každém použití. Ale pak jsou i fajnšmekři, kteří si do kávy pošlou mlíčko, které tam hnilo celý víkend a libují si nad šálkem skvělé ranní kávy.
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod judis 24. 6. 2018 08:26

Spis by asi byl tedy lepsi kavovy automat, ktery pracuje se susenym mlekem nebo susenou smetanou.
judis
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků