Ještě tedy pokud máš odpor i k občasnému čištění automatu, tak:
1. pokud se spokojíš s rozpustným, pij rozpustné, ale to jakž takž dobré stejně není levné
2. Pořiď si stroj na kapsle, tam je té údržby nejméně.
3. choď do kavárny, tam se nemusíš vůbec o nic.
Samozřejmě kromě espressa jsou další způsoby přípravy jako překapávaná, frenchpress, aeropress, moka a určitě další, které si teď nevybavuji. Zařízení na přípravu je většinou levnější protože to není spotřebič, ale příprava a úklid je ještě zdlouhavější pracnější.
Ale dobrá káva není levná a pokud to chceš mít bezpracné, tak za to si taky připlatíš. Kvalitnější přístroje bývají dražší, takže ten tvůj dotaz na co nejkvalitnější přístroj za co nejnižší cenu je nesmysl. Stanov si cenový limit a pak v rámci něj hledej pro sebe nejlepší přístroj.
Takže je to o kompromisu, s jakou kávou se spokojíš a kolik peněz a práce do toho chceš vkládat. Já mám pákové espresso Rowenta co stálo kolem 3 000 Kč, páka má systém Optipress, který trochu usnadňuje manipulaci s pákou (jedno integrované sítko s pohyblivým dnem, takže se snáze vyklápí použitá káva, páka se utahuje závitem, takže se stlačí při nasazení páky, není potřeba použít pěchovátko). A kupuju mletou kávu v ceně 400 - 500 Kč za kilo, to už mi celkem chutná. Pracnost je snesitelná byť větší než u kapslí nebo podů a cena za kávu méně než poloviční, cena přístroje srovnatelná.
-- 24. 6. 2018 11:43 --zivan píše:Ja tedy musim priznat, ze po letech kupovani zrnkove kavy jsem si asi na tu chut zvyknul a kdyz si ted dam u nekoho rozpustne kafe, tak si dam do hrnku 1/3 mleka a porad tam citim pachut, jako kdyby si v tom kafi nekdo vylouhoval i stare fusekle. Jako parkrat za rok to nekde na navsteve pretrpim, ale rozhodne ne dobrovolne doma.
Tak ono u rozpustných káv jsou diametrální rozdíly v kvalitě stejně jako u zrnkových, ty levné jsou fakt hnus, Nescafé Gold se dá, pil sem to v práci když nebylo kde a jak si uvařit zrnkovou, ale jako zrnková to samozřejmě není.