Zmena distributora elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod 4honza 19. 2. 2008 16:30

Tak CEZ rozjel kontroverzni reklamu na zmenu operatora s elektrinou.

Uz jste to nekdo absolvoval? I kdyz tu vladne horsi oligopol nez v pripade mobilnich operatoru a bank a vsichni energeticti giganti maji tucne zisky, tak moje uspora spocitana na kalkulacce ERU by rocne cinila asi 600Kc (pri uteku od PRE).

Mate nejake realne zkusenosti (na jejich prepazky stejne nechodim, takze mi je jedno, ze je to o 8km dal)?
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 19. 2. 2008 16:31

Ta kalkulacka je mimochodem tady:

http://www.eru.cz/calc2008/moo.php
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 2. 2008 17:37

Taky by mě zajímalo, jestli se to vyplatí, i když mě asi moc ne, odhaduji spotřebu něco nad 2 KWh / den (1 KWh sebere lednička a zbytek používám jen na svícení + elektroniku, vařím na plynu).

Už jste tím někdo prošel (od PRE k ČEZu)?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 19. 2. 2008 22:54

To je zajímavé, mně naopak vychází, že bych přechodem od ČEZu k PRE ušetřil 220,- Kč... Je ovšem otázka, jestli to má tato částka při platbě 13 kKč ročně význam, zvlášť, když za rok nebo za dva může být poměr cen úplně opačný, že :cry: .
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 19. 2. 2008 23:50

Ono zalezi na tarifu a na co elektrinu pouzivate. Tady v clanku jsou modelove priklady:

http://bydleni.idnes.cz/jak-usetrit-za- ... e_domy_web

Tady je popsano, jak to fyzicky probiha http://www.eru.cz/htm/sdeleni_zmena_dod_jak.htm

Podle CEZu a PRE stranek by to melo byt relativne jednoduche, staci podepsat smlouvu, precist si jeji podminky a cenik a podepsat jim plnou moc, aby to za vas mohli vyridit s puvodnim operatorem.

http://www.cez.cz/cs/pece-a-podpora/cas ... ampan.html
http://www.pre.cz/domacnosti/co-delat-k ... k-pre.html
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod jichaj 20. 2. 2008 16:13

Me nejvyhodneji vychazi prechod k Bicornu, nebo CEZu (pri zvoleni sazby Basic), takze asi ten CEZ:)
A po roce odejit neni problem (jen je potreba si procist podminky), nekde je delsi vypovedni lhuta (az 6mesicu), ale v momente zmeny sazby je doba pro "utek" kratsi (vetsinou 1mesic), takze staci na zacatku prosince prolitnout ceny a vybrat si :)
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 21. 1. 2009 20:57

Tak kdyz jsem ten prechod minuly rok zadal, tak se povedl zrealizovat az se zacatkem roku, kvuli vypovedni lhute u PRE. Takze jsem presel z "vydriduchu" PRE na "vydriduchy" CEZ a usetrim s jejich tarifem BASIC uz asi 800Kc rocne. K tomu jsem si aktivoval tu jejich virtualni kancelar.

Koukal jsem, ze dokonce nabizeji tarify KVARTAL a MESIC, ktere kopiruji ceny Energeticke burzy, ale ty se daji tusim menit jen jednou za rok.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 21. 1. 2009 21:03

4honza: jj, změnit tarif jde tuším jenom jednou ročně. kvartál a měsíc se probíral v tématu o fixaci cen elektřiny.
není nic smutnějšího, než špatně placený workoholik
mikicz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 1. 2009 21:12

4honza: člověče nalomils mě. Mám sice malou spotřebu - asi 2 kWh / den, ale i tak by to ročně mělo dělat 4 stovky. Jsem z Prahy, takže by to bylo stejné jako u tebe. Mohl bys napsat přesný otrocký postup, jak jsi to dělal?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 21. 1. 2009 21:50

PatrikChrz píše:Jsem z Prahy, takže by to bylo stejné jako u tebe. Mohl bys napsat přesný otrocký postup, jak jsi to dělal?

Obecny postup je popsany zde:

http://www.eru.cz/user_data/files/sdele ... tup_ZD.pdf

Uzavirejte jenom smlouvy o komplexnich sluzbach, tj. nikoliv pouze o dodani elektriny, ale i o doprave elektriny k vam (v mem pripade stale PRE). Vy uzavrete pouze smlouvu s dodavatelem a ten za vas uzavre smlouvu s tim, kdo ji k vam prepravi.

Postup jsem zvolil nasledujici:

1. Navstivit kalkulacku ERU, udaje pro vyplneni najdete na fakture (sazby za distribuci a tarif), spocitejte si nejvyhodnejsi sazbu
http://www.eru.cz/user_data/files/elekt ... 09/moo.php

2. Na strance dodavatele, ke kteremu chcete prejit si stahnete formular pro prechod. Tez k dostani v kancelarich dodavatelu elektriny.
CEZ http://www.cez.cz/edee/content/file/pec ... kaznik.pdf
PRE http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/ ... eni/f4.pdf
EON - maji to nekde na strankach nevim kde

3. Pro prechod budete mozna potrebovat plnou moc pro nektere ukony pro NOVEHO dodavatele napr. pro CEZ je soucasti formulare, PRE to ma na strankach http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/ ... moc-cz.pdf

4. Vyplnit formular. Zakladni udaje a zpusob placeni zvladnete, odberne misto nemusi byt samozrejme vase adresa a musi souhlasit s aktualni smlouvou, EAN a cislo pripojneho mista najdete pravdepodobne na sve dosavadni smlouve. Pokud ne, zavolejte soucasnemu dodavateli a udaje zjistete.

5. Dorucit novemu dodavateli elektriny (poslat postou, podat vyplnenou zadost v jeho kancelari, nekde akceptuji i email + scan).

6. Cekat, az se zmena uskutecni, dostanete pisemne vyrozumneni. Zrusit stare platby a zavest platby pro noveho dodavatele

Opravdu to neni az zas tolik prace, ale zatim to absolvovali cca pouze stovky lidi, takze dodavatele si zatim vzajemne moc nekonkuruji...
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 21. 1. 2009 22:18

A jeste dodatek. CEZ vychazi levneji (alespon me) jen v tarifu Basic, u ktereho jsou nektere ukony pres telefon nebo v jejich kancelarich zpoplatnene. Takze v tomto pripade aktivovat jejich virtualni obchodni kancelar, kde muzete spoustu zmen provadet pres internet na http://vok.cez.cz/ Registrujete se pres Internet a domu prijde dopis do vlastnich rukou s prihlasovacimi udaji.

PRE nabizi neco podobneho, akorat bez financniho zvyhodneni na adrese https://mujucet.pre.cz/
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod Havers 21. 1. 2009 22:37

U toho tarifu Basic může být problém v případě nějakého zádrhelu, který nemůže vyřešit sám klient (sice je to málo pravděpodobné), pak totiž kasírují, pokud vím, za každý úkon - např. i za volání na jejich linku (sama linka je také placená) atd.
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod 4honza 21. 1. 2009 23:25

Havers: Veskere ukony, ktere jsou zpoplatneny lze nalezt na strance. Jedna se o veci resene v jejich kancelarich a pres telefon
http://www.cez.cz/cs/produkty-a-sluzby/ ... basic.html

Nevim jestli uplne vsechny, ale ty, ktere mne zajimaly jsem nasel prave v te jejich Virtualni obchodni kancelari. Bez ni to pravdepodobne nema smysl :)
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod meir 22. 1. 2009 09:24

Ja to nakonec prehodil k Bohemia Energy. Pri smlouve na 24 mesicu vzdy garantuji nejnizsi cenu v CR. Usetri mi to vic nez 1000 Kc.
meir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Likas 25. 11. 2009 14:21

To Meir: Já ti nechci kazit iluze, ani nevím, jestli jsi použil výše zmiňovanou kalkulačku, ale když u mě tihle borci z Bohemia byli, tak strašně tlačili na podepsání ihned, čímž ve mě vzbudili velké podezření. A to nemluvím o tom, že když se koukl na můj účet za elektřinu, tak hned vypálil zhruba 1800Kč ročně ušetříte. Každopádně jsem ho vyprovodil s tím, že na místě a bez rozmyslu nic nepodepisuju, na což on hodně tlačil. No a pak jsem si našel tuto kalkulačku (http://kalkulator.eru.cz/) a zjistil jsem, že při mé spotřebě bych na jejich tafifu ušetřil zhruba 150Kč. Což při tom jejich administrativním poplatku 900Kč udělá návratnost už za 6 let. Takže si říkám, ještě že tak a celkově na netu jsou na ně hodně špatné ohlasy.

Spíše mě zaujala tato společnost: http://www.nano-energies.cz/ ; úspora by pro mě dělala přes 1100Kč ročně, což je suma, o které se dá uvažovat. I jejich web vypadá velice solidně co se týče informací, především takové to upozorňování, aby jste si přečetli Obchodní podmínky a Ceník, potom FAQ na mě působil velice sympaticky. Jenom by mě zajímalo, jaké jsou na ně reference atd., na to se teprve podívám.

Každopádně je tato otázka stejně jako všechny ostatní ohledně financí dost zapeklité a bez důkladné přípravy a zjišťování infa bych se opravdu do ničeho rychle nehrnul.
Likas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 11. 2009 22:33

Tak to mě vyšlo, že bych proti PRE zaplatil u Bohemia Energy ještě o 70 Kč víc.
Největší úspora mi vychází taky u nano energis a hned pod ní je ČEZ. K tomu jít nechci - zvláště po tom co jsem slyšel o jejich "vražedných komandech", tak uvidíme jestli o té nano energies příští rok něco (dobrého) uslyším, třeba se nechám zlákat.

Neví někdo jaká je situace u odběratelů, kteří měli smlouvu s dodavatelem energie, který zkrachoval (tuším to byla Moravia energo). Je jim dodáván proud? Za jakou cenu?
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 26. 11. 2009 12:32

PatrikChrz píše:Neví někdo jaká je situace u odběratelů, kteří měli smlouvu s dodavatelem energie, který zkrachoval (tuším to byla Moravia energo). Je jim dodáván proud? Za jakou cenu?

V případě krachu dodavatele elektřiny by mělo dojít k tomu, že dodavatelem by se automaticky stal místně příslušný distributor (pro tebe PRE), který má poté ze zákona povinost elektřinu dodávat.

Jak to skončilo u Moravia Energo nevím.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 11. 2009 22:46

Tak mi akorát přišla faktura a znovu jsem to porovnal (předtím to byl jen odhad) a levnější by byl jen ČEZ (asi 20 Kč) a pak nano energis něco přes stovku.
Mám totiž tarif s fixací na rok. Vím, že mám vyšší sazbu, ale zase neplatím paušál za elektroměr, což při mé minimální spotřebě dělá podstatnou část ceny za elektřinu.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod dalich 26. 11. 2009 23:04

4honza píše:Uz jste to nekdo absolvoval?

Ano, už z podstaty jsem přešel loni od ČEZu k alternativnímu operátorovi. Nyní jsme u http://www.bicorn.cz. Elektřinu mám levnější řádově o 200 Kč ročně (nic moc), ale jdu alespoň proti proudu již z podstaty :) Samotná změna je jednoduchá. Sepíše se smlouva, pošle poštou a pak už jen chodí nové smlouvy a výpovědi "samy", jen se podepisuje a odesílá. Nic složitého. Celý proces trvá asi měsíc, faktický přechod asi 3 měsíce. Čas to nezabere, běží to na "pozadí" života.
Někdo je na holky, někdo na banky.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod S474N 27. 11. 2009 09:54

No jak tak koukam, tak ty naklady na postovne mohly byt taky zajimave :mrgreen:
"˙ nʞsɐdo ɐu 753 ǝɾ 'ěʇáɹp ɐu 851 žǝu 'íšɾǝlɥɔʎɹ" :ǝup ʇáʇıɔ

-=:: ıɯřʎʇč uǝsǝu žǝu 'ɯíupǝɾ uǝznos ʇýq íšdǝl ::=-
S474N
Poslední varování

Odeslat příspěvekod 4honza 27. 11. 2009 10:24

Moje náklady na změnu dodavatele (nikoliv distributora jak jsem napsal špatně do tématu, ten je daný místem, kde bydlíte) byly celkem 10Kč na odeslání jedné smlouvy novému operátorovi. PRE mi poslala vyúčtování a nový operátor informace o platbách a zálohách.

PRE je hodně drahá - skoro úplně nejdražší, pokud ji nepoužíváte na ohřev vody a vytápění a máte jednotarifní odběr elektříny.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 11. 2009 10:32

Na druhou stranu když máš opravdu velmi malý odběr a uděláš si FIX na rok, může být skoro nejlevnější (odpustí ti totiž paušál za elektroměr).
Ale musí jít opravdu o velmi malý odběr (v mém případě asi 2 KWh denně).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PlnouParouBeck 3. 12. 2009 21:13

Mě s tou kalkulačkou http://kalkulator.eru.cz také vyšla cena u http://www.nano-energies.cz o více než 1100 Kč nižší, ale vypočítává to podle cen pro rok 2009, takže počkám, až to bude počítat pro rok 2010, pak to zkusím spočítat znova a uvidím, jak to vyjde. Když bude nano-energies levnější, tak tam přejdu. V případě potřeby není problém přejít zpět k ČEZ, tak co.
o5z5
PlnouParouBeck
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 4. 12. 2009 00:27

PatrikChrz píše:Ale musí jít opravdu o velmi malý odběr (v mém případě asi 2 KWh denně).

Kde sháníš louče na svícení :shock: ?
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 12. 2009 09:07

Tak já mám jen 1 pokojový byt. Polovinu mi "sežere lednička" a zbytek za moc nestojí. Notebook má typický odběr někde kolem 40 W (od zrušení analogového signálu ho používám i jak TV a když svítím, tak se málokdy dostanu přes 100 W (mám úsporky nebo halogenky).
A vařím na plynu.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 4. 12. 2009 10:33

Tomáš Marný píše:
PatrikChrz píše:Ale musí jít opravdu o velmi malý odběr (v mém případě asi 2 KWh denně).

Kde sháníš louče na svícení :shock: ?

Nepodceňuj kolenovrta :-) Patrik sbírá použité hůlky za čínskou restaurací. A propó, to mi připomnělo ten starý židovský vtip:

Přijde kontrola z berního úřadu do synagogy a že prý musí kontrolovat daně. Přirozeně, že všechny lejstra jsou v pořádku a při odchodu zklamaného chlapíka z berňáku napadne:
- Rabi, koukám, že tu svítíte svíčkama, co děláte s tím roztátým voskem?
Rabín se nenechá zaskočit a povídá:
- Ten vosk sbíráme a děláme z něj další svíčky.
Hmm a ten pišingr, který máte u přijímání, co děláte s těmi drobky? zkouší to dál chlapík z berňáku.
- Ty drobečky sbíráme, smícháme s vodou a z toho těsta děláme další oplatky na přijímání.
- A co obřízka, co děláte s těmi odřezky kůžičky? - Zkouší to chlapík z berňáku.
- Ta ty dáváme do krabice a posíláme na berní úřad a jednou za rok nám berní úřad pošle č**áka jako vy na kontrolu. - odpoví s kamenou tváří rabín.

PS: Patriku, neříká se 1pokojáči garsonka?
Naposledy upravil Ruprecht001 dne 4. 12. 2009 12:31, celkově upraveno 1
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 12. 2009 10:47

Ruprecht001 píše:
PS: Patriku, neříká se 1pokojáči garsonka?

No vždyť. Obojí je správně.
Garsonka - z francouzského slova garçon - "mládenec" - můžeme to tedy chápat také "staromládenecký byt" - a ten přece víc než jednu místnost nepotřebuje, ne?

No a 1 pokojový - dle dispozic.

Nijak se to nevylučuje.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 4. 12. 2009 13:43

Já mám spotřebu o polovic vyšší než ty, ale je fakt, že jsem rozmařilý a svítím rybičkám v akváriu :-D.
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod Nemy_bobes 4. 12. 2009 13:50

Jenže Patrik v zimě vypíná ledničku a dává věci za okno a tím se dostane pod 1KWh/den ....:D :D

(Teda to je jen pokus o přátelský vtípek)
Nemy_bobes
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 12. 2009 14:04

Tomáš Marný: ono stačí, abys měl starší ledničku a máš to hned. Dnešní moderní dvoumetrové ledničky zvládnou i 0,6 KWh / den, ale nějaká starší ti vezme klidně i desetkrát tolik. Lednička je jeden ze spotřebičů, kde se opravdu může vyplatit vyhodit starý i přes to, že stále funguje.
Pak záleží na čem vaříš (já na plynu), jestli máš pračku (jedno vyprání obnáší kolem 1,5 KWh - já mám rodiče v sousedství, takže pračku nepotřebuju), myčku, atd. Taková metrová plasma je schoopná vzít si i kolem 400 W, to je 10 x víc, než můj notebook.

Nemy_bobes: tak to zas nemíním, ale je fakt, že bych mohl v zimě dát celou ledničku na balkon (mám zasklený, takže déšť a sníh nevadí), ale mám dojem, že by jí to asi moc dobře neudělalo.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 4. 12. 2009 14:16

Ledničku mám novou A+, 0,64 kWh/den :-). 18 let stará Calexka žrala 2 kWh, do desetinásobku to má dost daleko :-). Ale místo notebooku mám desktop a ten běží několik hodin denně, takže na spotřebě se to projeví.
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 12. 2009 14:17

To neznáš ledničky MINSK :D

A desktop - jo, ten umí být žrout. Ve "správné" konfiguraci si vezme i víc než ta lednička.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 16. 12. 2009 11:32

Tak na stránkách ERU http://kalkulator.eru.cz/ je už nová kalkulačka pro ceny elektřiny na r. 2010.

1) Celková cena mi vychází o cca 3,5% níže než letos
2) NanoEnergies už mi nevychází nejlevnější, ale nejlevnější je teď Basic od ČEZu
3) PRE jako defaultní dodavatel v Praze je stále nejdražší pro jednotarifní odběr (naše spotřeba cca 1,6MWh)
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PlnouParouBeck 17. 12. 2009 12:52

Mě cena vyšla pro rok 2010 asi o 4 % nižší, než je nyní.
NanoEnergies mi vychází asi jen o 200 Kč ročně nižší, než současný Basic od ČEZu, což ani nestojí za to, tam přejít.
Ale zase uvažuji o přechodu kvůli tomu, aby na mě nemohlo černé komando ČEZ NTZ. Známým se totiž stalo, že jim někdo porušil plombu na elektroměru, který je volně přístupný v suterénu bytového domu (byly takto porušeny plomby u dvou elektroměrů z osmi), vtrhlo tam komando ČEZ NTZ, v závěsu měli policii, nafotili, natočili, odvezli si elektroměr, naštěstí zapojili jiný a neodpojili je tedy rovnou od el. proudu, ale teď po nich vymáhá ČEZ údajnou škodu, vypočtenou podle nějaké vyhlášky, ve výši asi 135 000 Kč, hrozí odpojením přívodu el. energie, exekucí, adt. Škodu vypočetli od poslední kontroly elektroměru do zjištění závady na plombě, takže skoro za celý rok, proto je ta částka tak vysoká. Známí sice nechali dohadování na zkušeném advokátovi, který asi sníží tu vymáhanou částku řádově, ale stejně, i ten advokát bude něco stát, navíc je vyšetřuje policie pro podezření z krádeže elektřiny. Kdybych to neslyšel na vlastní uši, tak tomu ani nevěřím. Ale na internetu toho bude asi plno, v minulosti už jim policie trochu učinila přítrž, tak si teď berou policii přímo na místo, aby měli legálnost zásahu pojištěnu i z této strany. Si myslím, že ti pracovníci z komanda ČEZ NTZ jsou asi odměňováni podle počtu zjištěných neoprávněných odběrů, takže z každého porušení plomby se snaží udělat neoprávněný odběr.
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/komando-cez-pracuje-dal-s-klienty-vsak-nejedna_94018.html
o5z5
PlnouParouBeck
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 12. 2009 12:55

PlnouParouBeck: přesně z tohoto důvodu se mi pod křídla ČEZ nechce i když by mě to nejspíš vyšlo levněji :(
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Zdibrid 17. 12. 2009 14:33

navíc ten tarif BASIC od ČEZu není asi žádná výhra. Platíte navíc za každé uprdnutí včetně ukončení smlouvy dříve než za rok. :pozor
Zdibrid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 17. 12. 2009 15:30

Komunikace mailem a přes internet je zdarma i u onoho BASIC.
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod PlnouParouBeck 17. 12. 2009 17:03

Já ještě počkám, jak dopadne známým ten údajný neoprávněný odběr s ČEZem a pak se rozhodnu, jestli přejdu k NanoEnergies, každopádně bych tam ušetřil alespoň ty dvě stovky ročně.
o5z5
PlnouParouBeck
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 18. 2. 2010 15:11

Také jsem přemýšlel o změně dodavatele elektřiny, nakonec jsem ale zůstal u PRE. Zvolil jsem tarif Komfort + Garant 2010 s fixací ceny silové elektřiny 1,694 Kč/kWh až do konce roku 2011. Sice Nano Energies pro rok 2010 má cenu 1418 Kč/kWh (obě ceny bez DPH), ovšem díky nulovému měsíčnímu poplatku u Garant 2010 mně PRE přijde nakonec levněji. Navíc to bylo velmi jednoduché, prakticky jen 2 kliknutí v internetovém účtu a vyplnění aktuálního stavu elektroměru. Za dvě hodiny již byla žádost vyřízena.

Zda bylo výhodné fixovat si cenu i pro rok 2011 se teprve uvidí, nemyslím si ale, že by dva roky po sobě cena silové elektřiny klesala.

Také jsem změnil distribuční sazbu D02d na D01d, spotřebu mám opravdu nízkou, zvláště poté co jsem desktop + 17 CRT monitor nahradil notebookem, spotřeba šla dolů o 200 kWh za rok!
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 2. 2010 17:49

Taky to mám podobně, ale mám fix jen na rok 2010, dělal jsem si to v půlce roku 2009, takže jsem paušál neplatil už v cca 5 měsících roku 2009.

Tu změnu na D002d nechápu. Sazba D01d má dost brutální cenu za proud a od D02d se liší jen nižším paušálem - a když ten teď neplatíš, tak mi to přijde zbytečné.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod filip893 18. 2. 2010 18:48

Patriku, celková cena energie se skládá ze dvou složek.

Silová energie, kde platíš za spotřebovanou energii a poplatku za odběrové místo, který u GARANTu není účtován.

Kromě toho platíš i za distribuci energie, kde platíš podle distribuční sazby za dodanou energii a paušál podle hodnoty nainstalovaného hlavního jističe. Ten se platí i s GARANTem. D01d má sice vyšší sazby za dodanou energii, ale nižší poplatky za hlavní jistič.

Jaká distribuční sazba je výhodnější lze snadno spočítat na kalkulačce:

:arrow: http://www.pre.cz/domacnosti/produkty-a-ceny/kalkulator.html
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 2. 2010 18:55

Pro mě je tohle španělská vesnice :). Pamatuji, že dokud byl ceník jednodušší (tedy cena za kWh + jeden paušál), tak jsem si to počítal, a vycházelo mi, že pokud má člověk aspoň ledničku, tak se mu vyplatí sazba D02d.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Czernin 9. 5. 2010 10:29

Co říkáte na akci RWE ohledně zlevnění elektřiny domácnostem? S akcí mají začít až zítra. Asi začne konečně boj o zákazníka.
http://ekonomika.idnes.cz/rwe-nabidne-ode-dneska-vedle-plynu-take-elektrinu-fbs-/ekoakcie.asp?c=A100506_105532_ekoakcie_vem
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=667549
:tleskani
Czernin
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 9. 5. 2010 11:13

Jo, zrovna RWE, kterému platím za plyn už 300,- Kč měsíčně, aniž bych vůbec otočil kokoutkem (ještě před pár léty to bylo 90,-) bych urkitě věřil.
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 5. 2010 13:30

...asi máš nějaký vysoký tarif (vysoký odběr). Můžeš si snížit tarif (ale pak budeš platit víc za spotřebovaný plyn). Já platím asi 150 Kč čtvrtletně (asi tak nějak, mám spotřebu nula nula nic).
To je podobné jako u elektřiny, kde platíš základní tarif dle velikosti jističe a je samozřejmě hloupost dávat si k bytu 250 A jistič :D
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 9. 5. 2010 23:14

Patriku, obvykle mluvíš k věci, ale v tomhle případku plkáš o věcech, kterým nerozumíš... Tarif si opravdu, ale opravdu snížit nemůžu. Podívej se do ceníku RWE...
Tarif si nevolíš, ale RWE ti ho napočítá podle spotřeby (mluvím o tom, že plynem topíš - samozřejmě můžeš nahlásit, že máš pouze sporák a pak hnát plyn do kotle, ale pak se z vyúčtování opupínkuješ ;-) ).
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 5. 2010 07:15

Já jsem reagoval na to, že si "stěžuješ", že platíš xy peněz, aniž bys jen otočil kouhoutkem. Tak jsem k tomu chtěl říct, že kdybys tím kohoutkem neotáčel, tak tolik platit nebudeš :)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 10. 5. 2010 07:34

Na to už bohužel přišlo dost lidí ve vsi, takže za 2 roky v plynofikované obci přibylo čmoudících komínků... Při topení vším, co se najde doma a na skládce, se člověk bohatě vejde do těch 3 stovek, co dá plynárnám jenom za paušál :-(.
Tomáš Marný
Diskutér

Odeslat příspěvekod The_mike 12. 8. 2010 09:37

nevi nekdo co si mam predstavit pod timto

Obrázek

je to z ceniku firmy Centropol http://www.centropol.cz/data/Cenik/Cent ... acnost.pdf
All C*ntent Cop*right 1999-2010
The_mike. All r*ghts reserved.
The_mike
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 8. 2010 12:58

4,75 Kč ti účtují za vystavení faktury
166,34 - to je částka, kterou povinně platíš v každé kw/h jako podporu na tzv. odbnovitelné zdroje, zejména solární elektrárny, které mají garantovanou cenu výkupu 10 Kč, ale distributor za to dostane někde kolem 2 Kč a tak se to musí dotovat
155,40 - se platí distributorovi el. energie (tedy "vlastníkovi drátů"), opět je to vztaženo ke každé kw/h
Poslední dvě částky jsou regulované a stanoveny energetickým regulačním úřadem
PatrikChrz
Administrátor