Úvěrové registry online

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 29. 8. 2014 08:54

Po Citi mi kreditku zamítla i ČS, samozřejmě opět bez udání důvodu, tak si začínám říkat co je špatně, protože ačkoliv jsem OSVČ, tak příjem mám slušný.

Poradkyně z Kooperativy říkala, že v ČS je ještě nějaký opravný postup, ale že je potřeba vědět v čem konkrétně je problém ať si nechám udělat výpis z CBCB (BRKI). Mám dva dotazy:

1. Dá se to nějak získat online? Podle webu CBCB sice lze žádat elektronicky, pokud žádost pošlu mailem a podepíši kvalifikovaným elektronickým podpisem, který mám, ale odpověď přijde poštou. Dále mají web http://www.kolikmam.cz, kde sice lze získávat výpisy online, ale registrace jde opět přes poštu. Neexistuje nějaký zprostředkovatel, který to umí komplet online? Mám kvalifikovaný certifikát i datovou schránku.

2. V žádosti je nepovinné pole pro uvedení obchodního jména a IČO s poznámkou vyplňte v případě žádosti podané ohledně fyzické osoby - podnikatele. Jelikož jsem OSVČ, mám podat žádost jako podnikatel nebo jako nepodnikatel nebo obě?

-- 29. 8. 2014 10:11 --

A ještě doplnění, za co se lze do registru dostat? Krom pár drobností si nejsem ničeho vědom.

Cca před patnácti lety si máma brala úvěr z mého stavebního spoření a díky přehlédnutí vypršení trvalého příkazu, kterým se to splácelo, byly asi dvě splátky v prodlení.

Sem tam sem se před lety zapomněl zaplatit zálohu ČSSZ a platil ji se zpožděním. V roce 2011 sem zapomněl zaplatit 2. zálohu na DPFO a měl zpoždění asi pět týdnů, penále sem uhradil. V roce 2012 sem špatně pochopil změnu termínu splatnosti na zdravotní pojištění a platil OZP k 20. v měsíci místo k 8., takže sem měl zálohy zpožděné o dva týdny a bylo z toho drobné penále, které jsem zaplatil.

Jinak nikdy sem nedlužil za jakékoliv služby a nebyl v prodlení se splácením úvěru, protože sem krom toho výše popsaného žádný neměl.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 8. 2014 09:20

Z kolikmam.cz ti po registraci přijde do 2-3 dnů akorát smlouva podpisu, kterou podepíšeš, vložíš do odpovědní obálky a následující den po doručení máš aktivovaný přístup, o ničem jednodušším nevím. Teda na počkání ho můžeš dostaneš v klientském centru CBCB.

A budeš potřebovat oba - jako FO, tak i podnikatel.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod xtonda 29. 8. 2014 09:44

Podle tohohle článku http://www.mesec.cz/clanky/kolik-dluzim ... e-registry jako OSVČ extra žádat není třeba, i tak je to drahá srand za to zjistit co si tyto samozvané firmy o mě evidují. Nechápu proč banka jako výsledek ověřování prostě nesdělí klientovi co tam našla, teda chápu, aby firma provozující registr přišla k prachům.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 8. 2014 10:51

Sám jsem si na jaře dělal výpisy z BRKI, NRKI a Solus - doporučuji občas si udělat výpisy ze všech 3 systémů, ale bude stát do cca 600 Kč.

BRKI a NRKI - lze zajít osobně na jejich sídlo v Praze a za 400 Kč udělají výpisy na počkání. Ze Solusu lze objednat jen poštou za cca 170 Kč (?) a přijde to do 3 týdnů.

Existují ty elektronické verze náhledů, Solus umí i přes SMS, ale je třeba projít registračním procesem, který chvíli trvá.

V registrech nejsou záznamy dluhů na daních a státních poplatcích, jen banky (BRKI), leasingové společnosti (NRKI), některé pojišťovny, operátoři, energetické společnosti (Solus).

Velmi doporučuji ve všech formulářích zadat jak rodné číslo, tak i IČO. Někde jsou závazky podnikatele evidovány totiž zvlášť. Pokud do žádosti zadáš rodné číslo i IČO, tak ti udělají výpis všech závazků.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 8. 2014 12:25

Ano, vypadá to, že BRKI/NRKI jsou sloučené - měl jsem dojem, že předtím bylo třeba pořizovat výpisy zvlášť. Pro podnikatele je ještě snad relevantní CRÚ provozovaný ČNB: https://www.cnb.cz/cs/dohled_financni_t ... vypis.html (výpis je zpoplatněn snad 400 Kč, nevím přesně)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 8. 2014 12:36

Prostě se někdo chtěl opět pěkně napakovat, tak vymysleli čtyři registry :potichu
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod xtonda 29. 8. 2014 12:51

Tohle by hlavně měl provozovat stát, mělo by to akceptovat státem definované formy elektronické komunikace (DS i kvalifikovaný podpis) v obou směrech a výpis pro člověka o jeho vlastní osobě by měl být zdarma aspoň jednou do roka, případně by do DS mohl jednou ročně chodit automaticky. A cvakat by to měli ti, kteří se tam dotazují na jiné v rámci jejich podnikatelské činnosti.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 10. 2015 07:49

Sice trochu offtopic, ale nechci zakládat nové vlákno.
Měl jsem kontokorent u mBank a 15.10. mi skončil. Uvidí jiná banka 20.10., u které si chci vzít úvěr, že ho mám už splacený a smlouva skončila?
(a kolikmam.cz to uvidím "čisté" až někdy 20. listopadu, ale banka by měla mít náhledem do registru čerstvé informace, nebo?)
anonymni

Odeslat příspěvekod astrapa 20. 10. 2015 08:50

Ty datumy, co máš v přehledu na kolikmam.cz jsou stejné, co vidí banky. Jde o data, kdy banky předávají informace do registru. Aktualizace opravdu probíhá takhle pomalu, některé banky posílají dávky třeba až po dvou měsících... Jediné, co můžeš udělat, přiložit k žádosti o úvěr potvrzení mBank o zrušení kontokorentu, což by úvěrář měl akceptovat.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 10. 2015 09:47

Já si tím právě nejsem tak jistý.
Někde jsem četl, že když žádáš u více bank najednou, že už to další banky vidí a může to být důvod k zamítnutí, ale nevim.
Nějakej bankovní insider přidá informaci?
anonymni

Odeslat příspěvekod fremantle 20. 10. 2015 10:04

Žádost jako taková se údajně promítne okamžitě, ale stav jednotlivých produktů posílají banky až v těch dávkách po konci měsíce.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 10. 2015 11:08

Hm, tak to budu muset měsíc počkat. Díky
anonymni

Odeslat příspěvekod astrapa 20. 10. 2015 11:14

Přesně tak, žádost o úvěr jde do registru okamžitě v tu minutu, kdy to bankéř na pobočce zadá do systému a klikne na prescoring. Pak to máš vedené jako otevřenou žádost, která se může po měsíci sama uzavřít, ale také nemusí (např. u jedné banky jsme museli po 3 měsících výslovně požádat o uzavření žádosti, jinak by tam visela snad navěky). Proto ostatní banky hned ten den vidí, že máš jinde vedené žádosti.

Pak když ti je úvěr přiklepnut, tak klidně měsíc trvá, než se v registru projeví, že jde o aktivní úvěr (tj. v registru je to stále vedeno, jako otevřená žádost, byť už třeba měsíc ten úvěr máš čerpaný).

A zrušený úvěr se v registru taky projeví až po určité době (viz ty termíny aktualizací co máš v přehledu na kolikmam.cz). Nejhorší je to s kreditkami a kontokorenty, kde může být výpovědní doba 1 měsíc, takže v registru se to klidně projeví až za 2-3 měsíce. A pokud máš na kreditce záporný zůstatek, tak než ho vyrovnáš, je veden jako aktivní. Matka takto rušila kreditku, podala řádnou výpověď, ale ještě se jí tam zaúčtovaly úroky, šlo snad jen o pár korun, ale banka jí neposlala žádnou upomínku (přitom dostala závěrečný výpis s nulovým zůstatkem) a po čtvrt roce, když si dělala výpis z BRKI, tak zjistila, že ta "zrušená" kreditka je stále aktivní. Tak šla na pobočku, doplatila to a až pak asi po měsíci se kreditka opravdu uzavřela i v registru.

Tohle mám docela ošéfované, loni a letos jsem to hodně testoval, a dělal si snad 10 výpisů, abych právě zjistil, jak to funguje :-)

-- 20. 10. 2015 12:18 --

nnnokiaE52: fakt většinou pomůže, když k žádosti o úvěr v cizí bance přiložíš potvrzení o zrušení kontokorntu, které ti vystaví stávající banka.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 10. 2015 11:46

Vyčerpávající odpovědi. :D
Kašlu na to, výpis v mBank stojí snad 500 kč. Ve výpovědi kontokorentu jsem měl možnost ho získat za cenu uvedenou v ceníku..
Počkám měsíc, nic mě nehoní.. Co jsem tak koukal, tak 20. v měsíci už to mají všechny banky v kolikmam.cz aktualizované.
anonymni

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 20. 10. 2015 11:52

Další perla je, že se v registru neuvádí půjčená částka, ale součet půjčené čáskty + úroky podle smlouvy... Takže třeba u hypotéky je to docela zajímavé, protože když si půjčíš 2 mega na 20 let na 2,29%, tak tam nemáš na začátku dluh 2 mega, ale skoro 2,5...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků