Kurz při platbě platební kartou v zahraničí.

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ferda Kriz 27. 11. 2014 11:50

Zajímalo by mě, jaký kurz banka používá při platbě českou kartou vázanou k českému účtu v zahraničí. Když jsem např. v Německu, mám se podívat na devizový kurz Euro prodej mojí banky (fio) nebo je to kurz tý karetní společnosti?
Ferda Kriz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 11. 2014 12:10

Obecně řešeno jde o kurz deviza-prodej tvojí banky (takto to má i FIO), micméně najdou se výjimky:
1) použití kurzu karetní společnosti (asi nejvýhodnější možná varianta) - používá např. Cetelem
2) Dynamic Currency Conversion - jde v podstatě o podvod z hlediska prodejce (provozovatele bankomatu), je to velmi nevýhodné - http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-k ... ene-mrzet/

-- 27. 11. 2014 12:19 --

případně mohou být ještě různé kombinace, například převedení platby na zúčtovací měnu (např. EUR) a teprve z ní na české koruny.
Takto to má například mBank.
Zaplatíš 100 dolarů - částka je kurzem karetní asociace přepočtena na EUR, je připočten 2 % poplatek a následně je kurzem deviza-prodej banky přepočtena na české koruny.

Nebo Citi - tam je částka převedena středovým kurzem banky na koruny a je připočten 2 % poplatek.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ferda Kriz 27. 11. 2014 12:31

Díky za odpověď. Takže je mnohem lepší si zřídit euro účet, nějak výhodně na něj dostat eura a používat v euro zemích kartu k tomuto účtu, je to tak?
Ferda Kriz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 27. 11. 2014 12:34

A i v konkrétních podmínkách jednotlivých bank jsou různé úchylky - např. kurzy, které má banka v kurzovním lístku banky přepočítává kurzem deviza-prodej, a ostatní měny jsou zúčtovány nejprve kurzem karetní asociace do EUR nebo USD (tohle se může lišit i podle typu karty, resp. karetní asociace), případně jsou rovnou cizí měny, které nejsou v kurzovním lístku zúčtovány rovnou do CZK kurzem karetní asociace (např. ČSOB, RB).

Co se týče konkrétní banky, tohle je třeba konzultovat vždy s příslušnými dokumenty, zejména s obchodními nebo produktovými podmínkami pro používání platebních karet.

Úplně obecně je to opravdu tak, jak píše Patrik, v 90 % platebních (obzvlášť pak debetních) karet na trhu bude použitý kurz deviza-prodej tvé banky, případně u jiných měn konverze do EUR kurzem karetní asociace a následné zúčtování kurzem deviza-prodej banky (tohle je zejména "lowcost" model, který používají kromě mBank banky jako Zuno, Equa, Air Bank atd.).

-- 27. 11. 2014 12:44 --

Ferda Kriz píše:Díky za odpověď. Takže je mnohem lepší si zřídit euro účet, nějak výhodně na něj dostat eura a používat v euro zemích kartu k tomuto účtu, je to tak?

Ano, pokud dokážeš eura levně nakoupit, tak je to zpravidla levnější, ale řešit to má smysl spíše až od určitého obratu - i když u Fia to není nějak velký problém, debetní kartu dokážou vydat i k EUR účtu a mají tam účet i některé devizovky (pro běžného spotřebitele přichází do úvahy nejlépe asi EasyChange), takže převod uvnitř banky nebude dodatečně zpoplatněn. Ale není to až tak vhodné na manipulaci s hotovostí - tedy vklady nebo výběry (i z bankomatu).

U jiných bank pak to má význam až od určitého obratu (kvůli dovolené, kde utratíš 200 € nebude mít smysl platit za příchozí platbu z jiné banky stokoruny, nebo za vklad hotovosti v cizí měně 1 % z obratu)... resp. pokud nemáš rovnou příjmy v EUR, tak je může být jednodušší směnit hotovost v dobré směnárně a nosit s sebou hotovost.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 27. 11. 2014 13:48

Tak, tak. Aby měla cenu nějaká složitější schémata, tak to chce pravidelný obrat tak od 100 tisíc Kč ročně, pak se to může začít vyplácet. A i pak je možná jednodušší a operativnější hotovost.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 11. 2014 13:57

Nebo si pořídit kartu s dobrým kurzem (Cetelem). Jinak ta hotovost je opravdu často nejvýhodnější.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ferda Kriz 27. 11. 2014 14:04

Je fakt, že pak je zas třeba řešit výběr z bankomatu v zahraničí. Problém je, že nesnáším s sebou tahat hotovost. A když si spočítám, že i když to převedu přes nějakou obyč money transfer společnost bez smlouvy nebo europlatbu na ten euro účet peníze, tak ušetřím na dovolený, která mě stojí 30000 Kč skoro 500 Kč na kurzu, což zas tak málo není. Aspoň pro mě :-)
Ferda Kriz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 11. 2014 14:20

Ten výběr z bankomatu není vždy zdarma - i když ti nic neúčtuje tvoje banka, může ti účtovat provozovatel bankomatu, tenhle nešvar se rozmáhá i v Evropě (například Španělsko).

A jestli se bojíš si vzít hotovost ve výši tisíc €, tak to abys snad ani nikam nejezdil :).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 27. 11. 2014 14:20

To souhlasím, ten rozdíl není až tak malý a banky na to spoléhají, že to skoro nikdo neřeší. Jinak záleží co pak všechno v souvislosti s dovolenou platíš, pokud celý pobyt (třeba u nějaké německé cestovky), nebo třeba jen letenku a hotel na místě, tak si mnohdy stačí vybrat jen vhodnou kartu, jak už Patrik zmiňoval a jako "kapesné" pak obvykle stačí i ta hotovost...
Třeba ta Cetelemka je celkem ideální dovolenková karta - má výhodné kurzy karetní asociace a lze u ní získat procenta z každé platby, nebo výběry z bankomatů zdarma (když se použije správně). Prakticky ji během roku ani nemusíš používat na běžné nákupy, pak nebude účtován ani měsiční poplatek za vedení (nebude účtován ani v případě, kdy si kartu "přednabiješ" do kladného zůstatku).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 11. 2014 14:23

Souhlas. Cetelka + nějaká malá hotovost je nejvýhodnější (poměr užitek k vynaložené námaze) kombinace pro "dovolenou do Chorvatska" či nákladově obdobný ekvivalent.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod slavo963 27. 11. 2014 14:50

ale je to karta, kterou mu nemusi schvalit...ale co mu urcite schavli je Citi premium ucet , kdyz tak obrat na ucut aby byl zdarma, si umele vyrobi...a v zahranici velmi vyhodny produkt
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 27. 11. 2014 15:07

Tak mně to nedalo a zkusil jsem o ni teď požádat, i když to je asi nadbytečný, i tak má překreditkováno.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 27. 11. 2014 15:28

ja bych ji chtel taky, ale asi se musi dokladat prijem, right?
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod luboal1 27. 11. 2014 17:58

Ferda Kriz píše:Díky za odpověď. Takže je mnohem lepší si zřídit euro účet, nějak výhodně na něj dostat eura a používat v euro zemích kartu k tomuto účtu, je to tak?


Jak pises,jde ti hlavne o vyber z bankomatu v EU.
Pro tuto jednoduchou potrebu zaloz ucet u Equa,vedeni zdarma,prichozi platba v EUR za 9,-Kc,kartu si navazes na Euro-ucet a mas vybery z bankomatu v zahranici za 9,-Kc bez nejakych dalsich poplatku!!
Ovsem pokud budes provadet platbu v Eur,stoji te to 99,- ale stale je to dobre v porovnani s ostatnimy bankamy.FIO je v tomto pripade vyhodnejsi ale zase si uctujou celkem dost za vybery v zahranici,myslim 0,5%+80,-Kc.To je sila.(nejsem si jisty,zda maji kartu k Eur-uctu a kolik si pocitaji za vyber v takovem pripade)AirBank za vyber v EU si pocita 25,-Kc.
Jinak jsou vsude nejake poplatky za vedeni ruznych karet nebo jsou vselijake podminky,ktere nechces nebo nemas moznost plnit.Equa v tomto vychazi nejlepe,nejlacineji a bezproblemove.
luboal1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Smurfik 27. 11. 2014 18:54

Sluší se dodat, že ta Equa taky není zdarma bez podmínek, že...
Smurfik
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků