od PatrikChrz 19. 3. 2015 12:01
A ty těch 300 000 Kč máš? Protože jestli si na to chceš půjčit, tak to klidně může dopadnout tak, že si půjčíš 300 000 Kč, koupíš stroj, plus za pár tisíc suroviny a pak, když to bude vypadat, že to půjde, tak ti majitel místa zvýší nájem nebo se tam natlačí někdo jiný. Ty budeš mít dluh 300 000 Kč a neprodejný stroj (budeš ráda, když ho prodáš za polovinu a to bude ještě dlouho trvat).
K tomu přibude každodenní práce s čištěním stroje (dělala jsi s ním někdy, umíš ho rozebrat, vyčistit a znovu složit?), hlídání správného postupu a dávkování při výrobě zmrzliny – která se taky neudělá hned, takže to budeš muset namíchat a pustit ještě večer, abys měla druhý den co prodávat, nebo ráno přijít o 2 hodiny dřív…atd. Kalkulace taky nebude úplně jednoduchá – musíš odhadnout, jak bude velká jedna zmrzlina, rozpočítat jednotlivé suroviny (málokdy tam nasypeš celé balení základní směsi i ochucovací složky, atd).
Naproti tomu na kopečkovou zmrzlinu potřebuješ pultový mrazák (stačí obyčejný „domácnostní“, s vitrínou je, samozřejmě, lepší), pár krabic zmrzliny, kopečkovač a kornouty. Suma sumárum jsi schopna se vejít do 10 000 Kč, když budeš šetřit. Kalkulace je také jednoduchá. Kopeček má 1/30 - 1/20 litru (podle toho jak velký kopečkovač si koupíš, v Makru jich mají celou řadu), když budeš kupovat velká balení zmrzliny (4,5 litru) vyjde litr 30-40 korun, cena jednoho kopečku tak bude 1,30 – 2 koruny, prodáš ho za 5-10 korun. Kromě pronájmu místa a elektřiny (to je zanedbatelné, mrazák normálně sežere 1 kWh za den, počítám, že ho budeš mít po většinu času otevřený, tak i kdyby to byl 10 násobek, tak náklady na elektřinu budou cca 50 Kč za den) už nic dalšího nepotřebuješ. Ještě kornouty, ale to jsou také desetihaléře za ty obyčejné a za ty lepší si můžeš nechat připlatit.
A když to vyjde, můžeš si časem našetřit na stroj a prodávat i točenou když po tom tak toužíš.