Podnikání se zmrzlinou

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Kajaa554 18. 3. 2015 10:50

Zdravím,

jsem na MD a víte jak to je pak těžké sehnat práci. Poslední dobou se furt mluví o podnikání, jak maminky podnikají a jsou úspěšné. Tak jsem si říkala, že bych to taky mohla zkusit O:-)

Nejvíc mě asi láká pořídit si stánek se zmrzlinou a prodávat točenou. Vím, že se na tom dá docela dobře trhnout, na dobrém místě se dá za den vydělat pěkný balík.

Provozujete někdo stánek? Nevím co všechno je potřeba zařídit, jestli potřebuju vyučení v oboru, jak je to hygienou a tak... zkrátky ty formality. A pootm, jak vybrat zmrzlinovy stroj, nekde pisou že čína je ok, jinde zase že je potřeba kvalitní že se to za chvíli rozsype.. děkuju za každý názor :oboze
Kajaa554
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 3. 2015 11:39

Točenou asi ne, stroj na ni bys nezaplatila. To spíše kopečkovou. Nakoupit 4,5 litrová balení hotové zmrzliny v Makru (naposledy jsem kupoval asi za 150 korun) a pak ji rozprodávat po kopečcích. Koupíš tam i kornouty. I tak to znamená investici do mrazáku, otázkou je, jestli bys zaplatila vitrínový (ten tam koupíš taky :D ).
 
Místo, kde budeš prodávat máš? Pronájem někde na plovárně a podobně bude dost drahý a vůbec bude problém se tam dostat. Taky počítej s tím, že je to hlavně sezónní věc, prodej zmrzliny je velmi náročný na počasí.
 
Pak záleží na tom, kolik do toho chceš investovat. Když koupíš nějaký prodejní automobil nebo přívěs, můžeš obrážet akce typu pochod Praha-Prčice. Je to sice trochu "na hraně", teoreticky si nemůžeš zaparkovat a prodávat kde chceš, ale v rámci těchto akcí se to málokdy stíhá sledovat.
 
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Joezbrna 18. 3. 2015 14:48

Jakýkoliv podobný pronájem spěje k tomu, že veškerý zisk plynoucí z výhodné polohy shrábne pronajímatel plochy. Místo (půda) je v takových případech obtížně nahraditelné, na rozdíl od práce a kapitálu.
Výborně na několika příkladech je to vysvětleno v knize "Důvtipný zákazník" (obecně doporučuji, velmi inspirující kniha).
Tím autem (nebo třeba rikšou, šlapací či motorovou) se občas nájemnému vyhneš. Pokud to bude šlapací a hodně alternativní, ve velkých městech (Praha, Brno) se občas svezeš s různými ekologistickými akcemi, na tom se dá asi hodně vydělat (+- nulové nájemné, žádná konkurence, můžeš oroštovat ceny).
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kajaa554 19. 3. 2015 11:04

PatrikChrz: To máš asi pravdu, koukala jsem na stroje od Frigomatu a to jsou docela pálky.. zase na druhou stranu investice by se měla za chvíli vrátit když plácnu:

cena zmrzlinového stroje = 300.000 Kč
prům. denní tržby = 3000 Kč (15 Kč za zmrzlinu, 200 zmrzlin prodáno/den)
mzda/den = 500 Kč
suroviny, kornouty, energie, nájem = ?
roční tržby = 3000 x 30 x půl roku = 540000 Kč

Bylo by to na malém městě, ale u obchoďáku na frekventovaném místě. Prodejní automobil nevím nevím teda, četla jsem že musíte mít záchod, přípojku vody...
Tak to vypadá docela dobře :-D ale co pak ten otazník, to netuším kolik to bude..
Kajaa554
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 3. 2015 12:01

A ty těch 300 000 Kč máš? Protože jestli si na to chceš půjčit, tak to klidně může dopadnout tak, že si půjčíš 300 000 Kč, koupíš stroj, plus za pár tisíc suroviny a pak, když to bude vypadat, že to půjde, tak ti majitel místa zvýší nájem nebo se tam natlačí někdo jiný. Ty budeš mít dluh 300 000 Kč a neprodejný stroj (budeš ráda, když ho prodáš za polovinu a to bude ještě dlouho trvat).
K tomu přibude každodenní práce s čištěním stroje (dělala jsi s ním někdy, umíš ho rozebrat, vyčistit a znovu složit?), hlídání správného postupu a dávkování při výrobě zmrzliny – která se taky neudělá hned, takže to budeš muset namíchat a pustit ještě večer, abys měla druhý den co prodávat, nebo ráno přijít o 2 hodiny dřív…atd. Kalkulace taky nebude úplně jednoduchá – musíš odhadnout, jak bude velká jedna zmrzlina, rozpočítat jednotlivé suroviny (málokdy tam nasypeš celé balení základní směsi i ochucovací složky, atd).
Naproti tomu na kopečkovou zmrzlinu potřebuješ pultový mrazák (stačí obyčejný „domácnostní“, s vitrínou je, samozřejmě, lepší), pár krabic zmrzliny, kopečkovač a kornouty. Suma sumárum jsi schopna se vejít do 10 000 Kč, když budeš šetřit. Kalkulace je také jednoduchá. Kopeček má 1/30 - 1/20 litru (podle toho jak velký kopečkovač si koupíš, v Makru jich mají celou řadu), když budeš kupovat velká balení zmrzliny (4,5 litru) vyjde litr 30-40 korun, cena jednoho kopečku tak bude  1,30 – 2 koruny, prodáš ho za 5-10 korun. Kromě pronájmu místa a elektřiny (to je zanedbatelné, mrazák normálně sežere 1 kWh za den, počítám, že ho budeš mít po většinu času otevřený, tak i kdyby to byl 10 násobek, tak náklady na elektřinu budou cca 50 Kč za den) už nic dalšího nepotřebuješ. Ještě kornouty, ale to jsou také desetihaléře za ty obyčejné a za ty lepší si můžeš nechat připlatit.
A když to vyjde, můžeš si časem našetřit na stroj a prodávat i točenou když po tom tak toužíš.
 
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lexx 19. 3. 2015 12:57

V žádném případě nepočítej, že pojedeš půl roku za rok ;-)
Lexx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martinsip 19. 3. 2015 13:16

Kajaa554 píše:jsem na MD a víte jak to je pak těžké sehnat práci. Poslední dobou se furt mluví o podnikání, jak maminky podnikají a jsou úspěšné. Tak jsem si říkala, že bych to taky mohla zkusit O:-)
Tohle tu kecají jenom politici, hlavně z ČSSD, protože chtějí snížit nezaměstnanost a nemají pro žena po MD alternativu stejně jako pro lidi na ÚP. Jediné co takoví lidé mohou dále očekávat, je házení klacků pod nohy všem živnostníkům. U nás je hafo živnostníků jen proto, že lidi nemůžou najít práci a tak si založí ŽL a jdou třeba uklízet nebo dělat finanční poradce. A dále, protože tu bují Schwarzsystém. Na stánek s točenou zmrzlinou, která tě bude živit 3 měsíce bych se ***** a radši si zvyšoval kvalifikaci v oboru, který chci dělat. Uvědom si, že živnostník je na všem nejvíc bit. Žádná dovolená, žádná nemocenská. Jediná jeho jistota je v tom, že musí platit zdravotní, sociální, silniční ať má nebo nemá příjem. :-|
Peugeot 308SW 1,6HDi 2010, Fiat Marea Weekend 1,9JTD 2003
Honor magic5 Pro
martinsip
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 19. 3. 2015 13:30

A nezapomeň si připočítat náklady na ten nápad z estébácké líhně, tj. tiskárničku na účtenky, pokladničku, připojeníčko k internetu...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SocPredator 19. 3. 2015 14:06

Byznys plán je pěkný, ale nějak nepočítá s daněmi a je nadmíru optimistický. Jediné co se mi na něm líbí je cena zmrzliny - 15 Kč je docela slušné. Ještě aby byla taky dobrá, to je v tomhle kšeftu zásadní. Jinak je daleko lepší párek v rohlíku - není tolik závislý na počasí a umění ho udělat
:-)
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod Joezbrna 19. 3. 2015 14:14

Záleží na lokalitě, v některých lokalitách naopak na kvalitě zmrzliny vůbec nezáleží. Viz ta dříve doporučovaná knížka ;-)
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 3. 2015 14:55

Tak párek v rohlíku má zase jiná úskalí. Skladovatelnost je omezená, u ohřátého je to ještě horší, stejně tak pečivo - musí každý den ráno nakoupit čerstvé. Taky potřebuje víc místa (ta zmrzlina se dá kopečkovat přímo nad otevřeným mrazákem) - ledničku na párky, nějaké místo na pečivo, místo na vařič (nebo takový ten ohřívač párků), místo na ta napichovátka na rohlíky, atd. Vaničky s "rozjedenou" zmrzlinou může mít v mrazáku celou sezónu, o nic se nemusí starat. A co se kvality týče, tak ty z Makra nejsou vůbec špatné.
 
Právě proto, že z dotazu vyplynulo, že tazatelka o oboru nic neví, tak jsem navrhl variantu s minimálními investicemi a tedy s minimální potencionální ztrátou. Může si to skoro bezplatně vyzkoušet a když to náhodou nevyjde, nezbude jí hromada dluhů. Taky to nevyžaduje žádnou šikovnost, nakopečkovat zmrzlinu je lehké, když na to je správný nástroj (takže ne nějaká umělohmnotná naběračka ze supermarketu od Fackelmanna) - mám zkušenost. Mám rád kopečkovou zmrzlinu, tak jsem si ten kopečkovač v Makru koupil, stejně jako kornouty a zmrzlinu a doma jsem si jí dělal, asi si v létě zase nakoupím :D.
 
Další výhodou je nižší riziko krádeže. Stroj za 300 000 Kč nechat v nějaké budce u supermarketu - no, asi ne-e. Naproti tomu mrazák i se zbožím za deset tisíc (a když koupí starší tak i méně) je něco jiného. Ten se v nejhorším případě dá nechat i někde pod přístřeškem, případně poprosí nějakého kováře, co by jí na něj udělal nějakou ochranou (jak proti dešti, tak proti zlodějům) konstrukci.
 
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 19. 3. 2015 15:36

U takových byznysů je dobrý spočítat si, kolik to má člověku hodit čistýho, k tomu sociálka, zdravotní, daně, nájem, energie, podíl počáteční investice ... oproti tomu kolik by se dalo vydělat na jednom kusu po odečtení materiálových nákladů. No a když se to vydělí, tak vyjde, kolik by se toho muselo v průměru za měsíc, den, hodinu prodat.

No a když to člověk poctivě spočítá, tak na to může v klidu zapomenout a začít si hledat zaměstnání. Anebo v případě pisatelky si dát inzerát, že nabízí úklid domů za 100-150 na hodinu podle lokality, a v pohodě si vydělá, kolik bude chtít.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod maondra 19. 3. 2015 20:04

Jako úskalí vidím živnostenský zákon. Pokud chce člověk prodávat párek v rohlíku - je to živnost řemeslná a musí mít vzdělání a několikaletou praxi v příslušném oboru (pohostinství, hotelnictví, kuchař, cukrář...atd.) nebo si najít tzv. garanta...a tuším že obdobný problém bude i se zmrzlinou. Nevím jak je to s tou průmyslově vyrobenou a zabalenou třeba z Makra, ale u točené je byrokracie určitě nebetyčná a neprůstřelná. Ale možná má zakladatelka diskuse příslušný výuční list a už s tím počítá.
maondra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod khonsun 19. 3. 2015 22:25

Tusim, ze je treba neopomenout event. silnicni dan, dale napr. zrizeni docasne elektropripojky /pokud to nebude na stalem miste/, kazdorocni elektrorevize...
Za 21 let mi bude 100.
khonsun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martinsip 20. 3. 2015 09:34

xls píše:v případě pisatelky si dát inzerát, že nabízí úklid domů za 100-150 na hodinu podle lokality, a v pohodě si vydělá, kolik bude chtít.
Ono i tohle tak výnosný není. Na jednom poptávkovém serveru jsem viděl poptávky na úklidy, kde se cena pohybovala kolem 60,-/h. Za 3 hodiny práce + cca 1 hodina na cestě si vydělat 180,- hrubého? :-| Za to nedělaj ani ukrajinky co tu neplatí daně, soc., zdrav.,...
Peugeot 308SW 1,6HDi 2010, Fiat Marea Weekend 1,9JTD 2003
Honor magic5 Pro
martinsip
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků