Chorobné přeposílání peněz mezi spořicími účty

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod outlier 31. 8. 2015 08:21

Možná troche filozofické téma. Když jsem dnes ráno v prohlížeči zadával v reakci na změnu podmínek Airbank zase odchozí platby mezi svými spořicími účty, donutilo mě to trochu se zamyslat nad tím, kolik mě vlastně všechno tohle stojí času a úsilí, vše pořád sledovat a reagovat. Aktuálně mám účet u 8 českých bank, je to normální?

Tady na fóru je určitě většina lidí podobných, podmínky sleduje a reaguje. Ale stojí to vlastně za to? A proč tohle děláme?

Jestli ta většina lidí, kteří tohle neřeší, má účet u jedné klasické kamenné banky, každý měsíc platí cca 150Kč poplatků a na spořícím účtu úrok někde kolem 0.4%, to nakonec nedělá líp. Protože buď máte peněz dost a pak vás ani úrok 1.1% nevytrhne. A nebo peněz tolik nemáte a pak absolutní částka je stejně tak malá, že nemá žádný vliv na váš život.

Takže co za tím je? Je přeposílání peněz mezi spořicími účty choroba? Chorobné kolenovrtství nebo máme retailové bankovnictví jako koníček? Závislost, jako jsou jiní lidé závislí třeba na Facebooku?
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 31. 8. 2015 08:29

IMHO je to do určité míry jen závislost (ale taky asi i koníček), sám u sebe vidím, že spousta kroků, které někdy dělám nemá racionální ekonomické nebo logické zdůvodnění ("zisk" několika heléřů po zdanění a pod.)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod omgf 31. 8. 2015 08:56

Do značné míry je to špatný odhad hodnoty vlastního času.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod outlier 31. 8. 2015 09:17

Je to tak. Určitě má smysl zamýšlet se nad dlouhodobějšími investicemi typu životní nebo penzijní pojištění, investice do akcií, nemovitost&hypotéka. Ale tyhle spořáky jsou v současné době, kdy banky úročí výhodně jen prvních 100-300 tisíc a komplikované podmínky, opravdu jen ztráta času.

Teď jsem zakládal třeba spořák u Sberbank, kde je úrok 1.43% na 300 tisíc. Do té doby jsem měl spořák, kde jsem aktuálně ty samé peníze mohl uložit na 0.8%. Úrok 1.43% je garantován tuším do konce června 2016, to znamená pro mě to bylo na cca 11 měsíců po kterých je úročení vyšší o 0.63% před zdaněním. Po zdanění to dělá za těch 11 měsíců rozdíl 1473Kč. Ale kolik času jsem tím strávil? Nejdrív najít, kam to dát, vyplnit formuláře na netu, naskenovat dokumenty, pak problematická domluva kurýr/ne-kurýr, musel jsem na poštu jít vyzvednout token atd., možná to bylo i 8 hodin. A ještě má člověk jako výsledek zase další zbytečný účet a z další banky mu nejspíš budou telefonem nabízet produkty, navíc nejsem nadšený z toho mít peníze u banky silně propojené s Kremlem.

A to tady je aspoň ten úrok garantovaný na určitou dobu, zakládání jiných spořáků byla někdy ještě větši ztráta času (Equa, ING, Citi atd.), pak člověk ztratí ještě někdy v budoucnu čas s jejich rušením...
Naposledy upravil outlier dne 31. 8. 2015 09:28, celkově upraveno 2
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PetrAsch 31. 8. 2015 09:24

Přesně. Tohle jsem tady na fóru před nějakou dobou tvrdil taky. Jde o hodnotu vlastního času. Někdo ji má vysokou, někdo malou. Je to silně individuální.
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fantucci 31. 8. 2015 09:33

Souhlas. Tu hodnotu si umí hlavně málokdo spočítat. A nejde jen o kalkulaci typu "kdybych místo toho seděl v práci a vydělal víc", ale i čas strávený např. s rodinou...
Holt třeba právě ta Airbank je hra na ono klasické čecháčkovství.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod PetrAsch 31. 8. 2015 09:49

Já volný čas oceňuji dvojnásobkem čisté hodinové mzdy, resp. čisté měsíční mzdy vydělené 160.
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Klient ps 31. 8. 2015 09:58

Tipl bych si, že 99% přeposílačů nemá rodinu.
Protože kdo má rodinu si svého času váží. A než-li vydělat 35 haléřů čistého, vyrazí s děckem někam na výlet nebo aspoň na písek. :)
Klient ps
Poslední varování

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 8. 2015 10:05

Chorobné přeposílání ... je blbost. Minimalizovat bankovní poplatky na úplnou 0 nemusí být zrovna časově optimální. Mě stačí nízké poplatky, bohatě se vejdu do 100 Kč/rok (dříve asi 1800) a k tomu stále hledám slušný spořák. Osobně používám 2 účty a jednu KK (3 banky) a ještě k tomu mám nějaké hostorické. Prošetřit k prosperitě se nelze. Lepší je se naučit něco nového, investovat do sebe do vzdělání (i do ne/movitostí), vyhledávat (nejlépe však tvořit) příležitosti, nabírat zkušenosti. Tímto způsobem pak navyšovat příjmy, vytvářet přebytky (znalostní, časové, finanční) a optimalizovat (snižovat či minimalizovat) výdaje.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 31. 8. 2015 10:09

A tam prodělá majlant (jsem do houpacích koní a autíček za dítě naházel 600kč :-( ale za tu radost pro to dítě to stálo!).

Kdysy jsem si zařídíl mBank a pak přesouval na jejich spořáky a po změně úroku jsem to rušil a rušil prostě za to přeposílání to nestojí úroky padají a v hlavní bance poplatky za poslání atd......

Takže v reálu vyděláváš míň.

Už dávno jsem přišel na to že je to blbost, dnes máme s manželkou jeden účet u AirBank + spořák a ten jenom pro to aby kdyby někdo náhodou tuneloval účet (nevíš co se může stát - stráta karty atd...) tak aby byly nějaké peníze co jednoduše nevybere, úroky neřeším spíš poplatky abych moc netratil.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xtonda 31. 8. 2015 10:12

outlier, tohle je dost relativní. Já mám 10 účtů (z toho 8 spořicích) u sedmi bank. Mám hodně peněz? Asi ano, mám na účtech částku, kterou by asi drtivá většina lidí považovala za hodně peněz. Mám dost peněz? Jak na co, abych mohl přestat pracovat a mít do konce života veget ani náhodou. Úroky na spořácích mi hodí měsíčně jednotky tisíc Kč, takže si myslím, že má smysl tomu jednou za pár měsíců doma večer hoďku-dvě věnovat.

PetrAsch, jestli má pro tebe volný čas hodnotu dvojnásobku výdělku za stejnou dobu v práci, tak by se ti de facto mělo vyplatit vůbec nechodit do práce.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PetrAsch 31. 8. 2015 10:40

Do práce chodím na plný úvazek.
Kdybych měl hledat další "přivýdělek" na úkor volného času, musel by mi vynést alespoň dvojnásobek čisté hodinové mzdy. Jinak raději budu s dětmi. To je to, jak jsem to myslel.

Do budoucna uvažuji o podnikání a jeho postupném rozjezdu.
V takovém případě bych zřejmě šel v práci na 3-4 dny v týdnu (vím, že by to prošlo). Protože je podnikání rizikovější, požadoval bych minimálně dvojnásobek čistého příjmu (přepočteno na strávené hodiny) v porovnání se zaměstnáním. Jinak zůstanu v práci na plný úvazek.
Cena volného času by pak vzrostla na 3-4 násobek příjmu ze zaměstnání.
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peter2black 31. 8. 2015 10:46

nasel jsem nejaky kalkulacky na netu (klidne si myslete ze $ jsou CZK je to jedno):
http://www.learnvest.com/2011/02/whats-your-time-worth/
http://www.businessknowhow.com/manage/timecalc2.htm

v obou mi vysla cena meho casu na cca 80% moji hodinovky

jeste jsem nasel jeden vice detailni:
https://www.guidedtrack.com/programs/cvifml6/run

btw ...deti nemam, ale zadna kalkulacka se me na ne neptala :)
peter2black
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 31. 8. 2015 11:05

Asi stačí jednou za čtvrt roku mrknout sem do žebříčku http://finparada.cz/Sporeni-Kalkulacka- ... -Uctu.aspx - mají tam po rozkliknutí i definované podmínky. Údaje jsou udržované a aktuální. Víc zdrojů už podle mě co se týče spořáků není třeba sledovat.

Jinak jsem zjistil, že mít účty ve více bankách (mám účty v tuto chvíli v 18 bankách a záložnách) je spíše negativní - nejen žrout času, neustále si pamatovat naprosto odlišná pravidla jednotlivých bank, nosit v hlavě tolik loginů a hesel (samozřejmě, že je mám napsané na papírku, kdo si to má pamatovat...), ale člověk musí pořád myslet na to, kde vlastně má peníze a jestli tou kartou ještě může zaplatit a nebo už ne, protože vyčerpal limit nebo došly peníze. Kdybych měl 1-2 karty, usnadním si život a přemýšlím, že svou "bankovní koncepci" budu nucen přehodnotit.

Kromě toho jsem zjistil, že není dobré, aby banka o vás věděla tolik informací, pak to může i přispět k zamítnutí úvěru, když platební transakce na účtu vyhodnotí algoritmus předschvalující úvěry za podezřelé.

Mít víc účtů má ale jednu velkou výhodu, kterou oceníme v příštích letech - žádná banka si nemůže vytvořit váš spolehlivý osobní/nákupní profil, když každou banku používáte k placení něčeho jiného. Myslím, že tohle bude pro banky jednou zlatý důl a jak se prolamuje bankovní tajemství, tak dříve nebo později bude velmi nepříjemné zjištění, že naše banka náš "osobní profil" vykšeftovala, což už se ostatně v rámci finanční skupiny děje dnes.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Klient ps 31. 8. 2015 11:09

atrapa, jsem ani netušil, že v ČR existuje 18 bank, které by měly (ať v minulosti i součastnosti) tak žhavou nabídku, aby se vyplatilo mít u nich účty......
Klient ps
Poslední varování

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků