Pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti sjednat?

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dinkylinky 28. 10. 2015 23:46

Bylo mi nabízeno k pojištění rekreační chaty toto pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti. Sice jde zhruba o necelé 300 Kč, ale stejně, máte to? Protože ty uváděné příklady jsou u mě často spíš teoretické. Např. spadne sníh ze střechy - jenže já mám před chatou oplocenou zahrádku. Pokud spadne strom k sousedům a něco tam poničí, tak při vichřici stejně nic plnit nemusím, a pokud by spadl např. v důsledku toho, že je starší nebo příliš vyrostl, mám obavu, že se pojištovna vymluví, že je to má vina, že jsem ho neporazil a nic nedostanu. K tomu stromu jsem se snažil něco najít na netu, ale nic kloudného jsem nenašel, tak jestli někdo o tom ví? Napadá mě jen, že třeba kdyby do chaty uhodil blesk, požár se rozšířil k sousedům, tak jestli z toho by se to plnilo nebo to bude opět vyšší moc?
dinkylinky
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod knizepan 29. 10. 2015 05:28

Vyhozené peníze ... takové pojištění.
knizepan
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fantucci 29. 10. 2015 09:35

U té chaty to opravdu smysl většinou nedává. Navíc jsou pojišťovny, které umí takto pokrýt všechny rodinou vlastněné nemovitosti v rámci jedné smlouvy. Takže pokud máte nějakou stávající pojistku "na blbost", zkontrolujte si ji.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod dinkylinky 29. 10. 2015 10:50

Tak pojištění odpovědnosti na blbost to nepokrývá, to mám to za 400 Kč od České pojištovny.
A jak jsem se ptal s tím požárem, ještě jsem hledal na netu a je to tak, že:
pokud by se oheň rozšířil k sousedům třeba z důvodů úderu blesku, tak se na to pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti nevztahuje?
dinkylinky
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Popre 11. 12. 2015 13:07

To: Knížepán, tak takové pojištění rozhodně nejsou vyhozené peníze. Odpovědnostní pojistka je snad jeden z nejvíc smysluplných produktů ze všech pojištění.

Přesně jak píše Fantucci, jestli máte pojištění Domácnosti,nemovitosti nebo již odpovědnosti, zkuste se pojišťovny zeptat jestli třeba nemáte již odpovědnost za chatu pojištěnu, je to celkem časté :) Ale jinak vážně záleží na okolnostech, jestli máte na pozemku něco, co reálně může poškodit cizí majetek.

Strom? Zpravidla je to tak, že pokud jste mohl předpokládat, že strom může spadnou (byl seschlý, nalomený, apod..) můžete škodu běžně uplatnit z občanské odpovědnosti i odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. Pokud se strom svou tíhou vyvrátí, ale jinak byl "zdravý" pak se bude plnit škoda z ODP Nemovitosti. Pokud strom vyvrátí orkán, vichřice, udeří do něj blesk a byl zdráv nenesete odpovědnost za takovou škodu, protože jste příčinu nemohl ovlivnit.

Požár se rozšíří k sousedům?
V takovém případě záleží, co škodu způsobilo. Pokud je to něco co spadá pod tzv. vyšší moc (tedy blesk) nenesete odpovědnost za to, že se požár rozšíří k sousedům. Pokud k požáru došlo Vaší nedbalostí (usnete s cigaretou, vzplane Vám pánev na sporáku, svíčka na stole, apod... hradí se škoda sousedovi z občanské odpovědnosti. a pokud je příšinou něco, co je ve Vašem vlastnictví, ale při sebelepší vůli jste to nemohl ovlivnit (např. elektrický zkrat spotřebiče nebo el.rozvodů) pak jde plnění z odpovědnosti
z nemovitosti.

Podrobně si o tom můžete přečíst na www.pojisteni-prehledne.cz

Hezký den,
L.
Popre
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod octaviampi 11. 1. 2017 22:56

Vlastnim dva byty. V jednom mam najemnika, ve druhem bydlim. Ani v jednom pripade neresim jako rizika zaplavy, padani stromu a zajima me jen pojisteni "zdi". Dulezita je jen totalni skoda (pozar, vybuch), kterou bych nemusel byt schopen pokryt. To se tyka i odpovednosti za tato rizika. Ze vytece pracka se stat muze a kdyztak to zaplatim. Pokud mne vyhori byt a chytnou i dva sousedni, jdu se klouzat.

Otazka 1: mate nekdo tip na konkretni pojistovnu/produkt? zatim jsem narazil na Uniqu, kde se da pomerne levne pojistit jen pozar a odpovednost je obcanska i na nemovitost. Vite o jinych pojistovnach, kde by to bylo takhle?

Otazka 2: pokud jeden z bytu pronajimam a skodu zpusobi najemnik, mohu uplatnit pojistku s tim, at si na nem pojistovna uplatni regres? (jak v pripade skody na mem byte, tak napr. na sousedech)
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 11. 1. 2017 23:20

Vytopení může představovat i statisíce korun, pokud zničíš drahou televizi a jinou elektroniku sousedů pod tebou.

Na pojištění nemovitosti je dobré pojištění od Komerční pojišťovny, kde není stanovena pojistná částka, je ale docela drahé.

Na odpovědnost se pojisti u ČSOB, to je jediná pojišťovna, která je pro pronajímatele vhodná.

Když škodu způsobí sousedům nájemník, tak je škůdcem on. Pokud škodu způsobí tvůj majetek, jsi škůdcem ty. Pokud nájemník způsobí škodu tobě, žádná pojišťovna neplní.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod octaviampi 11. 1. 2017 23:36

Co umí ta ČSOB u odpovědnosti? Sice je tam velký limit na zdraví, ale na věci je poloviční. A pak to při limitu 5 mil. stojí přes 2 tis.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 12. 1. 2017 00:47

Máš pojištěné všechny byty automaticky.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod octaviampi 12. 1. 2017 10:07

Projel jsem poj. podmínky a zatím jsem přišel jenom na tyhle rozdíly:

ČSOB - je výrazně dražší, při limitech s poškozením věci za 5 mil. Kč stojí jen odpovědnost ročně 2 106Kč, zarhnuje to podle všeho opravdu všechny vlastněné nemovitosti

Uniqa - odpovědnost se dá pořídit k pojištění nemovitosti, limit 5 mil. Kč za 500Kč. Jde sjednat pouze riziko Požár (požár, úder blesku, výbuch, imploze, pád letadla, rázová vlna, kouř) a podle kalkulace to vypadá na cenu 0,02% z poj. částky. Takže při pojištění "zdí" na 2 mil. Kč ročně 400Kč minus 10% sleva.

Má to ovšem háček v podobě "trvale obydlené" budovy. Odpovědnost pak prý u přechodně obydlených musí být uvedena ve smlouvě.

Takže suma sumárum, pokud to půjde dát do smlouvy, tak je Uniqa na poloviční ceně za oba byty. Pokud ne, tak asi smůla. Přehlédl jsem něco?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 12. 1. 2017 10:29

Jenze casteji nez pozar se resi fakticky vytopeni.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod octaviampi 12. 1. 2017 11:00

To souhlasim a odpovidaji tomu i ceny dilcich pojisteni bytu i domacnosti. Ale to je riziko, ktere si muzu dovolit. A v pripade sousedu by melo byt kryte castecne nebo dokonce uplne z odpovednosti.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 12. 1. 2017 13:22

Když si můžeš dovolit do 3 dnů zaplatit sousedům pod tebou statisíce korun za škodu způsobenou vytopením, tak asi nepotřebuješ řešit nějaké pojištění bytu.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod osobne2 12. 1. 2017 13:28

Kdyz nebudes platit pojisteni, tak si na to ty statisice za par let take usetris.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod S474N 12. 1. 2017 13:37

osobne2: mas vubec predstavu, kolik takove pojisteni stoji? Podle tech tvych zaveru tady asi zjevne ne.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků