dluhopisy, nejaka rada pro laika?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod qsubt 17. 1. 2016 12:52

zdravim,

v brzke dobe mne u JT banky skonci nejake TV a premyslim kam s penezma dal, obnovovat TV se mne vzhledem k nynejsim urokum nechce. Podilove fondy, co jsem slysel z meho okoli - zkusenosti s nema hrozne (co se vynosu tyka) a nechci rvat vsechno do p2p pujcek. akcie jsou pro mne velka divocina, nemam na to cas ani nervy. mam to spojene s tim ze muzu hodne ztratit.

Narazil jsem na JT webu na dluhopisy. Nicmene jsem v teto oblasti doslova nepolibeny, a ocenil bych nejake informace - idealne od nekoho jineho nez samotne banky... proto pisu sem.
-----------------------

Chtel bych poprosit neznamou dusi, jestli by nenapsala par radku, ve kterych by shrnula hlavni nevyhody teto investice... bavme se treba primo konkretne:
https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopisy.html

podle "číselek" se mne libi treba ten:

CPI VAR / 19 (CZK)
Název emise CPI VAR/19 CZK
Měna emise CZK
Datum emise 29.3.2012
Celkový objem emise 2 000 000 000 CZK
Jmenovitá hodnota dluhopisu 1 CZK
Emisní kurz 100 % jmenovité hodnoty + AÚV
Úročení 6M PRIBOR + 6,5 % p.a.
Výplata kupónu pololetně, vždy k 29. 3. a 29 9.
Datum splatnosti 29.3.2019
ISIN CZ0003501868
Kotace BCPP (volný trh)
Finanční výkazy Finanční výkazy Czech Property Investments, a.s.


Je mne jasne, ze nekde problem bude, ten urok nebude za nic....
Kde je zakopany pes?
Jak moc se muze onen urok menit?
Jak velke (a kdy hrozi) riziko prodelku?
Jak se z toho plati dane?
Cokoliv dalsiho v ramci dobreho skutku byste dodali ocenim...

diky
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jednadva 17. 1. 2016 13:33

Rozhodně nedávejte všechno z TV do jednoho korporátního dluhopisu. Pokud Vám vadí nízký úrok na nerizikovém TV, kupte třeba za 20 % naspořené částky nějaký fond korporátních dluhopisů, např. od KB. Čím levnější, tím lepší. Zbylých 80 % nechte třeba rok na TV. Za rok budete líp vědět, jakou kolísavost snesete. V roce 2016 se čeká růst sazeb (tzn. pokles hodnoty dluhopisů), tak máte dobrou šanci zjistit, co zvládnete. :)

Ad CPI VAR, CZ0003501868: Rizika této emise jsou popsána obšírně na str. 18 a násl. prospektu. Srážková daň by měla být 15 %. Dluhopis je svolatelný, tj. emitent může za stanovených podmínek dluhopis odkoupit, např. pokud vzrostou úrokové sazby.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod qsubt 17. 1. 2016 14:41

uz to asi chapu, mel jsem asi prvne lip pogooglit a az pak psat dotaz sem.
Popsane je to treba tu:
http://www.kb.cz/cs/lide/obcane/obchodo ... pisy.shtml
Jak je tam popsane to urokove riziko, uz jenom to mne od toho odrazuje. Natoz ty dalsi.

Tak to asi nic :-D
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jednadva 17. 1. 2016 14:54

No zas tolik se toho bát nemusíte, pořád ještě to jsou jenom dluhopisy. I při dnešních nízkých úrokových sazbách (možná) trošku víc než na TV vyděláte (dlouhodobě). Ale garanci mít nebudete, musíte podstoupit riziko, že nevyděláte. Jinak to nejde. Pokud by tam žádné riziko nebylo, nebyl by tam ani žádný vyšší očekávaný výnos. Nebyl by k němu žádný důvod.

Ale opravdu silně pochybuju, že máte tak malou toleranci k riziku, že nevydržíte kolísání hodnoty portfolia 80 % TV + 20 % (korporátní) dluhopisy na investičním stupni.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 17. 1. 2016 15:58

S touto úrovní zkušeností bych důrazně doporučoval dluhopisový fond místo jednotlivých dluhopisů, je tam daleko menší šance ztráty celého vkladu kvůli krachu jedné firmy. Když už chceš do takového rizika jako korporátní dluhopisy prodávané J&T (což by samo mohlo být na delší debatu, ale budiž), to procento a půl nebo kolik z výnosu placené fondem za to menší riziko myslím určitě stojí (a u mnohých fondů J&T i pak zbude velice pěkný výnos, aspoň nominálně).

Evidentně nemáš odbornost osobně posoudit konkrétní dluhopis, tak nedělej investiční rozhodnutí, která na té schopnosti zásadně záleží. Zeptat se na fóru samozřejmě můžeš, ale jestli tu odbornost někdo v tomhle vlákně má, je taky pochybné – resp. je docela možné, že někdo ji tu má, ale jak poznáš (a stejně tak, jak my ostatní poznáme), že ji má a nevymýšlí si nesmysly nebo že nepřehlédl něco důležitého?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fantucci 17. 1. 2016 16:28

Souhlasím, nějaký dobře diverzifikovaný pod. fond bude pravděpodobně vhodnější.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rochus 17. 1. 2016 16:54

Nepodcenujme pana qsubt.Já myslím že je zdatný investor.O podílových fondech dluhopisových korporacích /dividendových/už taky slyšel.
Rochus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod qsubt 17. 1. 2016 20:13

Rochus - ironie neni moc na miste, ja nejsem zdatny investor :)

JednaDva - 80 TV+ 20 Dluhopis, problem je, ze mne se nelibi 80 TV, 2.5% se mne nelibi.. 2.21 cisteho 3r/ERB to je slabota. ale asi mne nic jineho nezbude... s myma zkusenostma,

ano muzu dat nejaky podilovy fond, ale tam nejake ty co sem videl,
https://www.jtbank.cz/fondy/
treba ty prvni 3, posledni roky jenom rostly, a nic neroste donekonecna..., s mojim stestim nakoupim v momente kdy prijde propad nebo prinejlepsim stagnace a budu rad kdyz za rok dva mozna na 0. Samozrejme nevim.. par korun asi zkusim, ale to nebude nic co mne vytrhne.

fc70 - ano nemam vubec zadnou zkusenost a odbornost posoudit jednotlivy dluhopis. Muj dotaz byl spise obecneho charakteru, na ukazce konkretniho dluhopisu, to coj sem si tu precetl mne utvrdil, ze do techto vod bych se poustet nemel.
Neni to zadna obdoba kalouskovych dluhopisu statnich - repskektive asi je, s vyssim urokem, u nehoz sam nedokazu posoudit ono riziko...
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrAsch 17. 1. 2016 21:18

Dluhopisy mají možní cenu, ale pouze v případě, že je chcete držet do doby splatnosti. Pokud byste plánoval je prodat dříve, je zde riziko změny ceny.
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mlsal 17. 1. 2016 22:38

Toto jsou hlavní rizika u dluhopisu CPI VAR/19

1) Úrokové riziko - když se podíváte na Patria.cz, tak výnos do splatnosti (YTM-prodej) je 5,832%.
http://www.patria.cz/kurzy/online/CZ000 ... pcz#online

Tento výnos je tržní a je závislý na inflaci. Když se zvýší inflace, zvýší se výnos a cena
dluhopisu klesne. Pokud ale budete držet dluhopis do splatnosti, YTM v době nákupu bude váš výnos a úrokové riziko se vás netýká.

2) Inflační riziko - spočívá v tom, že inflace vám vždy sežere část výnosu. Teď je inflace nízká, ale za 2 roky asi bude situace jiná. Kupon tohoto dluhopisu je variabilní, navázaný na 6M PRIBOR, který roste s rostoucí inflací. Inflační riziko se vás tedy také netýká.

3) Kreditní riziko - pokud se emitent dostane do insolvence a nebude schopen splácet, přijdete o výnos a nejspíš i o vklad. Kvalita emitentů se hodnotí tzv. ratingem. Kvalitní dluhopisy mají hodnocení AAA - BBB-(investiční stupeň). Dluhopisy s ratingem BB+ a horším (spekulativní stupeň) jsou označovány jako High Yield nebo "prašivé".

Czech Property Investments nemá žádný rating, takže její dluhopisy jsou pravděpodobně vysoce rizikové. Jak už tu bylo řečeno, u rizikových dluhopisů (nejen) je důležitá diverzifikace, tedy raději bych doporučil fond.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod qsubt 17. 1. 2016 23:08

mlsal - diky za objasneni...

fond - kdyz odectu % za vstupni poplatek a % za spravu a nebude-li se jim vylozene darit, tak to asi stezi vytvori nejaky vyrazny profit v porovnani s TV. Nechci to na 10 roku aby se to nejak rozmelnilo v case.
mozna za absolutni minimum co to pujde nejaky fond abych videl za nejaky cas realitu.., ale ne jako nosny pilir protoze jim neverim - prenesena zkusenost od me zname osoby...
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jednadva 17. 1. 2016 23:22

qsubt píše:mlsal - diky za objasneni...

fond - kdyz odectu % za vstupni poplatek a % za spravu a nebude-li se jim vylozene darit, tak to asi stezi vytvori nejaky vyrazny profit v porovnani s TV.

Výnosy do splatnosti fondů zaměřených na dluhopisy investičního stupně jsou tak kolem 2,5 %, high-yieldů třeba i 5 % nebo víc. Před započtením poplatků.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod mlsal 18. 1. 2016 00:08

Nejlepší dluhopisové fondy s vyšším výnosem vychází takto:

státní dluhopisy:
Templton Global Bond Fund CZK (střední rating BBB+), TER 1,39%, YTM 4,87%, durace 2,3

Korporátní dluhopisy:
Pioneer Funds - Euro Strategic Bond CZK (rating BBB a horší), TER 1,87%, YTM 5,57%, durace 2,48

možná ještě
J&T Money CZK, TER 1,24, YTM 4,78%, durace 1,87

Výnos po odečtení poplatků vychází cca 3% a riziko není malé. Jestli znáte něco lepšího, rád se poučím. V létě budu řešit podobný problém jako qsubt
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Tomkins 18. 1. 2016 00:30

mlsal píše:Nejlepší dluhopisové fondy s vyšším výnosem vychází takto:

státní dluhopisy:
Templton Global Bond Fund CZK (střední rating BBB+), TER 1,39%, YTM 4,87%, durace 2,3

Korporátní dluhopisy:
Pioneer Funds - Euro Strategic Bond CZK (rating BBB a horší), TER 1,87%, YTM 5,57%, durace 2,48

možná ještě
J&T Money CZK, TER 1,24, YTM 4,78%, durace 1,87


No tak určitě bych nešel do státních dluhopisů a už vůbec ne Templeton Global Bond Fund. Výnos do splatnosti 4,8 je tam jen proto, že drží dluhopisy států jako je Mexiko a Brazílie, kde by měl být vzhledem k riziku výnos do splatnosti cca 10%.

qsubt: Na začátku jsi zmínil J&T skupinu. Na tvém místě bych bral fond J&T Money. Minimální volatilita = minimální riziko, že "naskočíš ve špatnou dobu."

Jestli se můžu zeptat, které p2p portály využíváš?
Tomkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fantucci 18. 1. 2016 08:54

To od JT bude poměrně koncentrované portfolio, ne?
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků