Poslani CZK z polskeho uctu na cesky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ktjunior 31. 5. 2016 14:46

Zdravim,

muzete mi prosim poradit, jak nejlevneji poslat penize z polskeho uctu v Alior Bank vedeneho v CZK na cesky ucet (vedeny v CZK)? Kdyz provedu mezinarodni platbu (ne SEPA platbu), nedojde tam k zadne konverzi CZK->EUR->CZK? Jsem ochotny si pro tento ucel zalozit novy cesky ucet, u ktere ceske banky je poplatek nejnizsi pri variante sdilenych poplatku (SHA)?

Dekuji.
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 31. 5. 2016 14:55

Ke konverzi u standardní zahraniční platby nedojde. Přijetí zahraničních plateb má úplně bez poplatku třeba Zuno (a pak některé tarify RB), ale největší problém jsou náklady korespondenčních bank, které dopředu nelze stanovit...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod franko_cz 31. 5. 2016 14:57

A v bance ses ptal? Třeba jaké má korespondeční banky pro CZK?
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod ktjunior 31. 5. 2016 15:01

Aha, takze ono to nemusi jit primo Alior Bank -> Zuno, ale jeste pres nejake prostredniky. Je sance, ze mi Alior Bank rekne pres koho to pujde a kolik to bude stat? Komunikace s ni neni snadna.

Diky.

-- 31. 5. 2016 16:03 --

Dekuju, pujdu se zeptat na pobocku, na emaily ani soukrome zpravy v bankovnictvi nereaguji. Ted uz priblizne vim, jak zahranicni platba probiha. Diky.
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 5. 2016 15:05

Zuno dává za nového klienta 3 stovky, tím můžeš trochu snížit náklady. Rád tě doporučím, ale klidně to prenechám Fremantle, byl rychlejší (doporučítel také dostane 3 stovky).

-- 31. 5. 2016 16:06 --

..kdyžtak mi pošli přes SZ tvůj mail.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ktjunior 31. 5. 2016 15:06

Jeste jedna otazka. Mam Airbank a koukal jsem dle ceniku, ze prichozi zahranicni neSepa platba je 100Kc. Mam tomu tedy rozumet tak, ze pripadne naklady pri poslani do Airbank by byly 100Kc + poplatky pro prostredniky? Diky.

-- 31. 5. 2016 16:08 --

Diky, kdyztak se ozvu, cesky ucet bych zakladal, az budu v CR.
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mariacek 31. 5. 2016 15:15

Jak to tak čtu, tak by bylo fajn už mít v Polsku i v ČR euro :-)
Mariacek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 5. 2016 15:17

Hlavně nějak nechápu, proč vést na účtu v polské bance CZK. Snad jedině (velmi) výhodný úrok?
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 31. 5. 2016 15:17

Takhle... první odkaz ve vyhledávači: http://www.strejda-google.cz/#Alior+Ban ... ci+CZK&l=1

Alior má zjevně u ČSOB tzv. nostro účet, takže ta platbu v Kč nejspíš pošle dál - přijetí do jiné banky by mělo být zpoplatněno jako příchozí zahraniční platba (takže u Air Bank ona stokoruna) a ČSOB k tomu může účtovat nějakou svoji částku (nejspíš z ceníku pro institucionální klienty) - poptat se můžeš tedy i u ČSOB jaké náklady účtuje jako korespondenční banka a možná bude pak dokonce výhodnější si platbu poslat primo k nim (když by do toho neměly vstupovat další korespondenční banky). Jinak ČSOB dává taky bonus za doporučení (doporučenému i doporučiteli po 500 Kč), mám ještě jedno místo volné... :-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod ktjunior 31. 5. 2016 15:40

Proc vest ucet v CZK: Pracuji ve Varsave, mam prijem ve zlotych, a chci to co nejvyhodneji prevest na koruny. Vzhledem k tomu, ze PLN/CZK je jak horska draha, je dobre udelat vymenu v dobrou chvili. Alior Bank provozuje online smenarnu, kde zadam vymenu v pozadovanem kurzu a az ten kurz nastane, tak se mi to vymeni. Nebankovnich online smenaren se bojim. Pokud to pujde levne poslat do CR, tak je to pro me nejlepsi reseni.

Jestli mate lepsi napad, jak provadet vymeny, tak sem s nim. Predtim jsem vzdy vybral hotovost z bankomatu, vymenil v CR ve smenarne a vlozil na ucet. Pokud me poslani prijde na desetiny procenta castky, tak budu spokojeny.

-- 31. 5. 2016 16:43 --

fremantle: Diky, stydim se, ze jsem neumel pouzit Google, ale proste jsem nevedel, co hledat. Do CSOB jsem napsal, s uctem zatim pockam, uz jsem od nich jednou utekl, tak se mi nechce vracet.
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod franko_cz 31. 5. 2016 15:59

Jinak ZUNO už může při přijetí zahraniční platby poplatky korespondenčních bank účtovat, nedávno to přidali do ceníku.
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 31. 5. 2016 18:00

Tak o naúčtování nebo nenaúčtování poplatků korespondenčních bank nerozhoduje ani tak banka příjemce, ale jednoduše se strhnou z částky převodu a příjemci dorazí o to méně (tedy pokud jde o instrukci SHA nebo BEN).

Jinak konkrétně u platebního styku s Polskem má řada devizovek účty v polských bankách a místní styk zpravidla úplně bez poplatku (Akcenta, Fortissimo) a jistě mají výhodnější spread než banka (tedy za stejný objem zlotých lze ve stejném okamihu dostat vice korun, resp. mají tu samou funcionalitu - možnost objednávky na dosažení určitého kurzu) a nebo Valutomat.

Peníze má devizovka na svých účtech prakticky přinejhorším několik hodin, když píšeš, že se toho bojíš, ale mermocí tě přesvědčovat nebudu (taky z toho nic nemám :nenapadne), ale zrovna pokud potřebuješ pravidelně smeňovat, tak by mi to smysl dávalo...

Další variantou můžou být třeba "spřátelené" banky v rámci finanční skupiny, kdy někdy nabízí za zahraniční převody za zvýhodněných podmínek (Erste, UniCredit CZ/SK, a pod.), akorát v případě Polska toho asi moc nebude (šlo to v případě Citibank, ale ta se úplně stáhla z retailu v ČR), nebo přímo výběry kartou v Kč z účtu v PLN, pokud banka nabízí kurz karetní asociace a výběry za nízký nebo nulový poplatek - tady by to už chtělo znát blíže polský trh, ale měla by to nabízet prý třeba Bank Smart: http://www.banksmart.pl/en/cards/payment-cards/, i když ta podle všeho vydává pouze karty Visa, které mají o něco horší spready, než MasterCard)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod ktjunior 31. 5. 2016 19:26

Ja chci udelat jen male pocty prevodu, nekolik jednotek, ale konvertovat chci casteji, nejlepe v extremech kurzu. Ten Alior ma ted spread 0,06Kc, to nema ani Akcenta ani Fortissimo. Zalezi na cene prevodu, mozna nakonec jeste zvazim ty nebankovni.

Ostatni meny maji relativni spread jeste nizsi, viz https://kantor.aliorbank.pl/.
Naposledy upravil ktjunior dne 31. 5. 2016 19:39, celkově upraveno 1
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 31. 5. 2016 19:39

Tak 0,06 Kč u PLN vychází asi tak na 1 %, ale není to špatné, jen to hatí ty mezibankovní poplatky, no... Akcenta to bude mít si tipnu plusmínus nastejno, resp. jsem se na to akorát podíval v OLB, taky tam je asi tak 7 haléřů (u Fortissima záleží na objemu obchodu, u malých objemů to dopadá ještě hůře než v bance, s ostatními devizovkami se srovnává asi až tak u ekvivalentu tisíců eur).

-- 31. 5. 2016 20:42 --

Tak to docela koukám, banky u nás by se mohli chytnout za nos a taky začít nabízet nějakou podobnou službu... Za takových podmínek není takřka vůbec důvod používat devizovky (až teda kvůli případným výhodnějším poplatkům).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod ktjunior 31. 5. 2016 19:46

Ona je to taky jedina banka v Polsku, co to nabizi. Pri brouzdani jsem videl reklamu, tak jsem si to tam zalozil. A taky se mi libi, ze k EUR uctu a USD uctu muzu mit debetni kartu, ze ktere pak muzu platit v te mene bez poplatku (a jeden vyber mesicne v te mene je zdarma, dalsi za rozumnych 9zl).

Jo, ale neni to nijak urocene, ne ze by mne to nejak moc vadilo...

-- 31. 5. 2016 21:02 --

Tak mi z CSOB odpovedeli, doufam, ze me pochopili. 1% mi prijde docela dost.

Poplatek za příchozí platbu ze zahraničí do ČSOB v měně CZK na Váš účet je ve výši 1% min. 150 Kč max. 1 000 Kč.

K poplatkům jiných bank, které přijmou platbu se vyjádřit nedokážeme.
ktjunior
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků