Vysoké vklady hotovosti

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 9. 2016 20:27

Jaké máte zkušenosti s vysokými vklady hotovosti? Obrátil se na mne člověk, co během týdne postupně vkládal 600 000 Kč denně a banka už podruhé žádala vysvětlení (Unicredit). Taky vás prudí?

Já zatím vkládal kolem 200 000 Kč a nic. ČS (Premier - na pokladně i přes bankomat), Air (přes bankomat). Nějaký tip kde a jak vkládat? Hádám nejbezpečnější budou "premium" účty, ne?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 21. 9. 2016 20:34

Mě nikdo zatím neprudil. Ale asi jsem nejvíc vkládal 320k najednou, a to prostřednictvím vkladomatu ČSOB. Vkladomatem vkládám ještě v Airbank a na pokladně v GE - 160-240k, max. 2x za měsíc. Očekával bych, že na prémiových účtech něco takového bude předpokládáno, ale čert ví.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 21. 9. 2016 20:47

Sám jsem více než 200 tisíc vkládal v hotovosti asi jen jednou, už nevím, kde to bylo, ale nikdo nic nechtěl. Občas jsem několik desítek tisíc vkládal do bankomatu Air Bank (a někdy i okamžitě posílal pryč na jiné účty, což jsem měl trochu obavy, jak jsem četl tady na fóru, kolik uživatelů už kvůli částkám už v řádech desítek tisíc prudili). Do vkladomatu ČS jsem nosil občas takhle peníze taky (no jo, nízký rámec na KKK a bylo ji třeba "vydojit" do mrtě - každopádně když nefungoval vkladomat, tak na přepážku, tam byly akorát "čekací lhůty" delší, ale taky se nedělo nic).

V UniCredit jsem párkrát vkládal přes vkladomat, taky nic zvláštního, ale to nešlo o nějak vysoké částky (tuším, že jednou jsem nestíhal udělat obrat na U kontě Premium, resp. jsem nevěděl jestli stihnu přeposlat platbu, tak jsem donesl těch 50 tisíc do vkladomatu) a taky se nic nedělo. Zhruba stejná zkušenost i v MMB (přepážka), ČSOB (vkladomat) a RB (přepážka i vkladomat)... ale pravda, zcela určitě nešlo o vklady 600 tisíc a denně.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod osobne2 21. 9. 2016 20:51

Vkládal jsem teď 412000 Kč v Monetě Bank a ptala se mě, jestli je to příjem z podnikání, já jí řekl, že ne, že je to výběr z jiného mého účtu. Když jsem tam v minulosti vkládal nižší částky do 240000 Kč, tak se na nic neptala, i když to bylo několikrát měsíčně. Asi je nějaká hranice, od které se musí ptát na původ peněz. Ale tak poctivý člověk by neměl mít problém na dotaz odpovědět.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod jumpmans 21. 9. 2016 21:37

Ten limit bude mit asi vztah k maximalni vysi plateb v hotovosti coz je 270000 Kc.
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jan.za 21. 9. 2016 21:50

Viz starší článek na Novinkách:
Banky u větších částek požadují prokázání totožnosti klienta. V naprosté většině případů je to u hotovosti vyšší než tisíc eur (v současnosti zhruba 26 tisíc korun). Pokud klient ukládá hotovost vyšší než 15 tisíc eur (zhruba 390 tisíc korun), je ze zákona povinen prokázat původ peněz. Banky vyžadují například čestné prohlášení či předložením potřebných dokumentů.
jan.za
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jichaj 22. 9. 2016 07:49

Ve Fio pravidelně kolem 200k, bez problému, jen občas měli řeči, když jsem tam byl před 16h....že jim pak zůstává vysoká hotovost na kase
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod paty07 23. 9. 2016 09:25

osobne2 píše:Vkládal jsem teď 412000 Kč v Monetě Bank a ptala se mě, jestli je to příjem z podnikání, já jí řekl, že ne, že je to výběr z jiného mého účtu. Když jsem tam v minulosti vkládal nižší částky do 240000 Kč, tak se na nic neptala, i když to bylo několikrát měsíčně. Asi je nějaká hranice, od které se musí ptát na původ peněz. Ale tak poctivý člověk by neměl mít problém na dotaz odpovědět.


Tohle uvažování "poctivý člověk by neměl mít problém na dotaz odpovědět" mě sere. Primárně kvůli tom, že se musím vyvinit, že to není černota.

No vždy se dá říct, že jsem si spořil do slamníku a jdu to nalejt do banky, nikdo nedohledá, jestli to je pravda nebo ne. :mrgreen:
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod mpistora 23. 9. 2016 12:45

Povinnost ptát se se na původ peněz asi bude jedna z příčin, proč se vkladomaty moc nerozšiřují. Bylo by zajímavé otestovat, co by se dělo, kdyby někdo přes ně vložil opravdu velkou částku (na několikrát). Zda by se jen nepřipsaly ihned na účet (což by bylo pro vkladatele trochu deprimující), nebo by je vkladomat rovnou odmítl.
mpistora
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 23. 9. 2016 13:12

mpistora píše:Zda by se jen nepřipsaly ihned na účet (což by bylo pro vkladatele trochu deprimující)

OT: Tak tohle je v případě vkladomatů RB naprosto běžná věc a nemusí jít vůbec o vysokou částku - donedávna trvalo až 1 kalendářní den, než se peníze připsaly, nyní to už zvládnou "jen" do několika hodin... :mrgreen:
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 9. 2016 14:00

Já pamatuji ještě vklad v obálce přes bankomat Živnostenské banky. Počítalo se to ručně následující pracovní den :)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Noxik 23. 9. 2016 14:51

Poctivy clovek by predevsim nemel byt takto sikanovan a buzerovan, kdyz si jde vlozit penize. On si snad opravdu nekdo opravdu mysli, ze se takto nekdo prizna, ze to ma z vyroby drog, nebo ze je to uplatek pro nejakeho politika? Nehlede na to, ze ty nejhorsi financni svinarny se deji podle na miru psaneho zakona.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne2 23. 9. 2016 14:59

Jednou jste si zvolili takové politiky, kteří vám toto uzákonili, pak jste si ještě k tomu v referendu zvolili vstup do EU, tak teď budete muset držet hubu a krok. :-)
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod Noxik 23. 9. 2016 17:18

osobne2: Za sebe mohu dodat, ze ani jedno z toho neni pravda, takze nevidim duvod. Ale debatu o politice bych tu vazne nerad rozvadel.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne2 23. 9. 2016 17:50

Tak to většina zvolila za nás, já se s tím ale smířil. :-)
osobne2
Přeborník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků