Práce člověka bez dokončené ZŠ

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod chal83 22. 9. 2016 22:05

Dobrý den,
předem bych chtěl říct, že vím, že tohle není právní poradna, ale třeba někdo bude mít zkušenosti, které mi pomůžou. :)

Věc se má tak, že je mi 14 let, chodím na ZŠ a už pár let (od 9 let) se zabývám tvorbou webových stránek, která mě baví a často mi i pomáhá ve škole (například v AJ). Čím jsem starší, tím se zvyšují mé nároky na život a na to, co si můžu dovolit (cesty vlakem business třídou atd.), no je mi jasné, že ani kuře zadarmo nehrabe a tohle moje rozvalování se musí někdo platit (rodiče). Po několika hodinách googlení jsem se dobral k zákonu č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, kde mě zaujal především §12, tedy že osoba, která nemá dostatečný věk k provozování živnosti může živnost provozovat se souhlasem soudu, pokud to navrhne její zákonný zástupce. Rád bych tedy této možnosti využil a možná trošku předčasně si začal legálně vydělávat. Problém je v tom, že vůbec nevím, jak na to a vlastně ani nevím, jaká úskalí vlastní živnost obnáší. Má tu někdo s tímto zkušenosti?
chal83
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 9. 2016 05:32

Pochybuji, že by ti to soud schválil před ukončením povinné školní docházky. Šel bych cestou nejmenšího odporu a zřídil podnikání na rodiče a v 18 letech to překlopil na sebe.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eL Ká 23. 9. 2016 09:20

chal83 píše:Věc se má tak, že je mi 14 let

chal83 píše:Čím jsem starší, tím se zvyšují mé nároky na život a na to, co si můžu dovolit (cesty vlakem business třídou atd.)


:shock: :oboze
eL Ká
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 9. 2016 10:57

Tak jsem dostal tip, že snad je to možné od 16 let. Takže ve 14 smolík
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ripper6 26. 9. 2016 22:15

chal83 píše:Dobrý den,
předem bych chtěl říct, že vím, že tohle není právní poradna, ale třeba někdo bude mít zkušenosti, které mi pomůžou. :)

A co tak potrebujes? Abys mel na huleni, chlast a na predvadecku pro holky vid? :-D Voni jsou dnes ty decka zblbnutyho z toho materialniho, takze auto je pro ne bezny (cokolada je special to nemaj denne, maminka bere penize ze zdi), jezdit autem do skoly normal, mit posledni iPhone, poradnej notas a boty. Abys pak ty blbky lepsi na to utah. Casem pak clovek zjisti, ze to jsou kraviny a kramy, nakonec holky najde lepsi a blbky kopne nekam.

Snaha se ceni, ale zas takhle se naucis vic skromnosti a nadelas se potom az az nekde v kanclu u monitoru az budes slepej. Ted jdi radsi ven s tema holkama a tohle venuj sem tam prilezitostne abys to nezapomel a mel jako hobby ;-)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod astrapa 27. 9. 2016 12:13

Trochu schladím představy o rychlosti soudů. V 16 podáš návrh k soudu a soud rozhodne nejspíš v době, kdy už ti bude 18 let a nebudeš to potřebovat.

Jedinou možností je opravdu založit na rodiče ŽL nebo staršího kamaráda
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod paty07 27. 9. 2016 13:10

ripper6 píše:A co tak potrebujes? Abys mel na huleni, chlast a na predvadecku pro holky vid? :-D Voni jsou dnes ty decka zblbnutyho z toho materialniho, takze auto je pro ne bezny (cokolada je special to nemaj denne, maminka bere penize ze zdi), jezdit autem do skoly normal, mit posledni iPhone, poradnej notas a boty. Abys pak ty blbky lepsi na to utah. Casem pak clovek zjisti, ze to jsou kraviny a kramy, nakonec holky najde lepsi a blbky kopne nekam.

Snaha se ceni, ale zas takhle se naucis vic skromnosti a nadelas se potom az az nekde v kanclu u monitoru az budes slepej. Ted jdi radsi ven s tema holkama a tohle venuj sem tam prilezitostne abys to nezapomel a mel jako hobby ;-)


Tak kluk něco dělá, snaží se mít líp a místo abys ho podpořil, tak si děláš z něho *****. :D Stejně by od 15, 16 hákoval v létě někde na brigádě v Mekáči, tak tohle má rozhodně lepší. Takhle bude mít budget a místo brigády bude honit holky po koupališti nebo oni jemu. :mrgreen:
Podle mě to nedělá jako full time job, že přijde ze školy a všechen svůj volný čas vykysne u kompu. Možná by se dalo říct, že to je příležitostná činnost a dělat na smlouvu o dílo nebo nějak tak...
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod xtonda 27. 9. 2016 13:57

Zaměstnání nebo DPČ, DPP můžeš mít až v 15 letech a po dokončení základky. Povolení na živnost ti soud dřív taky nedá, takže do 15 a skončení základky to legálně na sebe nejde, což je asi i dobře, děti prostě mají chodit do školy.

Kolik času ti chybí než ti bude 15 a budeš mít skončenou základku?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 27. 9. 2016 15:04

Nase zakony jsou paskvil. Takze tvorbou stranek si vydelavat nemuzes do 15 let. Tvorenim obsahu tech uz hotovych stranek si vydelavat muzes i ve veku 14 a mene. Prace mmohdy stejna nebo i horsi. Cr zakony. Logiku nehledat.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod paty07 27. 9. 2016 23:50

xtonda píše:Zaměstnání nebo DPČ, DPP můžeš mít až v 15 letech a po dokončení základky. Povolení na živnost ti soud dřív taky nedá, takže do 15 a skončení základky to legálně na sebe nejde, což je asi i dobře, děti prostě mají chodit do školy.

Kolik času ti chybí než ti bude 15 a budeš mít skončenou základku?

Ale když se tvorba webu vezme jako autorská činnost, tak by se to dalo protlačit, aby nemusel čekat na 15 let?
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrusnok 28. 9. 2016 00:21

ripper6 - co vlákno to vskutku perla :mrgreen:
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod powlcz 21. 10. 2016 11:46

většinou se tohle dělá na černo ne? Prostě těch pár stovek za ten web dostaneš na ruku, bez pracovní smlouvy nebo dohody o spolupráci...

¨Těžko někdo zaměstná, zvlášť v dnešní době, kdy nikdo nechce ani vysokoškoláky, 14ti letýho fakana co chce dělat weby :love:
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod CherryAnn 25. 10. 2016 14:54

Zvolila bych cestu přes rodiče a nekomplikovala to. Jinak chválím cílevědomost a sloh na úrovni, i starší by se od tebe mohli učit ;)
CherryAnn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Benevolence 19. 1. 2017 10:27

Charry Ann - Tomu říkám podpora:-)))
Benevolence
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků