Stavba RD v nizkoenergetickem stylu

Diskuze o plánování a realizaci staveb, rekonstrukcí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PabloXerso 19. 9. 2016 13:47

Dobrý den.
Mám v plánu začit stavět na jaro RD 4+1(obytná podkrovka) o velikosti 10x9 metrů.Stavět budeme svépomocí co zvladneme a zbytek řemeslníci.
Chci stavět ze systému sendwix od KM bety čili vapenopiskove cihly,kde jsou i prvky na minimalizaci tepelných mostů a zdá se mi ze to neni az tak složité na realizaci.Na zatepleni chci použít EPS 15-20cm.Dům je otočený obyvákem a terasou na jih a vchodem a kuchyní na sever
Ještě némam zcela vyřešené vytápěni ale přemyslím nad TP vzduch/voda do podlahovky + krbovou vlozku nebo plynový kotel nebo.....je ještě pár možností :-D .Co by jste doporučovali ?
Okna samozřejmě trojskla.Můžete někdo doporučit firmu ?
Nevim jestli budu řešit rekuperaci nebo budu větrat okny,ale četl jsem že se rekuperace dá použít i jako klimatizace v létě nebo přitápění v létě.Má někdo zkušenosti ?
Omitky nahodím sadrové,kvuli vlhkosti(opět jsem četl).
Stropy spirrol + sadrošové podledy(nacpe se tam vzduchotechnika popřípade kable).
na střechu mam v planu použít foukanou izolaci,ale rád si nechám doporučit něco s lepšíma vlastnostma.


Budu rád za všechny rady,zkušenosti,nápady ke stavbě,možných chybách při stavbě konstrukce,HS,a taky k vytápění.....prostě všechno .
Děkuji.
PabloXerso
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Inev 20. 9. 2016 07:36

Běž na tzb-info a living. Tam najdeš v diskuzi odpovědi na své dotazy. VPC je dobrá volba. EPS bych dal min. těch 20 cm. Izolace by měli být vyvážené (střecha, podlaha, stěny, okna). Vytápění teplovodní podlahové je taky dobrá volba(možná i elektrické). Zda TČ nebo plyn.kotel nebo elektro záleží na spoustě dalších věcí. Lze zvolit cokoliv. S krbem opatrně. Na romatiku je to docela drahá věc (komín 25-40 tis., krb + obestavba od cca 20-30 tis.) Na přitápění je to časově náročně. Rekuperace je dobrá věc. Dneska se dělají bedýnky jak lednička, která umí větrat, chladit, topit. Mají v sobě malé TČ. Důležité je hlavně venkovní stínění oken na jih a západ v létě! Ale toto nepodcenit, zejména západ. V létě zde slunko paří hooodně dlouho. Sádrové omítky ano. Stropy spirrol ano. Ale píšeš obytná podkrovka, tak to bude mít sedlovku nebo pult? Foukaná celuléza je taky dobrá volba. Hlavně správná skladba střechy a odvětráním. Okna troskla taky. Ale i zde je spousta možností (tl. mezery, skla, typ skla, parametry u a g atd...)

Osobně bych ti navrhoval si najít architekta (zaměření na NED a PD) a s ním vytvořit studii domu. Ta může stát od cca 20-50 tis. -+. Jsou to nejlépe investované peníze při stavbě domu.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 20. 9. 2016 13:28

Obecne, pokud to budes mit v NED/PD, tak mi nejak unika smysl toho TC. Respektive jeho TCO to vsechno budou posouvat nesmyslne jinam a uplne zbytecne.

Inev ti radi dobre, pobav se s nekym, kdo ma nejake zkusenosti a kdo danou vec umi videt v celku a ne takhle rozdrobenou. Protoze, ac jednotlive veci mohou smysl davat, tak spojene v jeden celek uz mohou byt uplne nesmyslne.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Inev 20. 9. 2016 14:29

http://www.pasivnidomy.cz/katalog-pasivnich-domu/ Můžeš si počíst skladby konstrukcí, technologie vytápění,příprava TUV atd, kdo to projektoval, stavěl. Zde bych vybíral architekta (projektanta). Každý má svůj styl. Takže podívat se co se ti líbí. Hodně lidí a firem používá slovo pasivní a nizkoenergetické, ale málo z nich opravdu navrhne stavbu jako funkční celek. Ono není umění tam narvat technologie za sta tisíce. Umění je to vše sladit ve funkční a použitelnou formu. Zvážil bych možnost získat dotaci na NED i PD.

http://www.pasivnidomy.cz/akce/uvod-k-n ... -a-604/684 určitě bych neváhal a zašel na toto......a těch kurzů je více.

A ke všemu pořád používat hlavu a selský rozum.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PabloXerso 21. 9. 2016 10:59

Inev : Střecha bude klasika sedlovka. Děkuji za rady

S474N : Taky děkuji za rady
PabloXerso
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Inev 22. 9. 2016 09:49

U sedlovky pozor na střešní okna. Já osobně bych je nechtěl nebo jen v nevyhnutelých případech. Raději štítová. Střešní mají spoustu nevýhod.U sedlovky bych ještě zvažoval nadkrokevní izolaci. Mě se moc nelíbí mezikrokevní systém s parozábranou. Spirroll stropy jsou OK. Hlavně si rozmyslet co a kde se budet tahat nahoru. Dělat jen tak díry do spirrollu bych se bál. Taky pozor na firmu. Jestli se nepletu, tak spirrolly dělá snad jen Prefa a HANS. Ostatní je jen odkupují a někdy i položí :-) Osobně bych to chtěl jen s kompletní montáží (to je pokládka + dobetonování atd). Je třeba vzít v úvahu právě praktické zkušenosti. A jelikož na cca 99% staveb jsou stopy ala miako apod., tak se spirroly má málokdo velkou zkušenost. A ono to není jen položit panel a jet domů.

Kde to má stát?
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 22. 9. 2016 18:22

Stresnim sikmym oknum taky doporucuji se vyhnout! Osobne bych zvazil nejakou pultovou, ktera zaroven bude fungovat i jako "stineni" na jizni okna v lete.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PabloXerso 27. 9. 2016 10:51

Inev : střešni okna budou jen dvě na sever-1x pokoj a 1x koupelna a na jich chci udělat štítová,čímž se ale střecha trochu prodraží....
Firma mam vybranou Prefu,je tu kousek a navic tam mam známosti.Spirroly mi doporucil jeden z projektantů co jsem jednal,ale ještě to s ním proberu.


S474N : Mě osobně se pultovka moc nelíbí,navíc to bude v řadovce kde vládnou sedlovky,takže se bude volit nejspíše sedlová.
PabloXerso
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xkanourek 27. 9. 2016 12:11

Nechtěl jsem tu psát nic, ale střešním oknům se jde vyhnout vždy_jen musí být vůle. A sedlová střecha v obytném patře je paskvil a masochismus, tedy nic proti sedlovce, ale je o moc lepší a praktičtější (i levnější), když začíná až nad okny v patře a skloubit to se sousedními budovami by zas takový problém být neměl_stačí udělat menší sklon střechy a popřípadě ještě opticky udělat falešnou střechu v patře (tento trik používali někteří architekti už za první republiky).
xkanourek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 27. 9. 2016 12:31

Sedlova strecha - radovka - okna ve stitech? To je trosicku zvlastni teda...
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PabloXerso 29. 9. 2016 07:26

S474N : Pardon myslel jsem okna ve vikýřech směrem na jih
PabloXerso
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 28. 12. 2016 18:05

ty ses projektant ?

myslel jsem, ze tyhle otázky se resi s projektantem, aby z toho nebyl paskvil... podle otázek o tom nevis vůbec nic. jaky mas celkovy budget?

stresni okno v sedlove strese? Hmm. To se dost vylucuje s PD myslim
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod koop_deska 8. 2. 2017 12:56

S474N píše:Sedlova strecha - radovka - okna ve stitech? To je trosicku zvlastni teda...


Taky mi to připadá podivné.
koop_deska
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků