Investice v GBP

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 10. 2016 00:45

Chtěl bych začít investovat. Původně jsem chtěl zaměnit libry , v kterých mám pravidelný příjem, na CZK a koupit byt na pronájem, ale vhodné období jsem projel. . . .

Protože libra nyní padá volným pádem, chci investovat bez konverze, protože předpokládám, že po několika letech bych jinak prodělal kalhoty, kdybych investoval přes USD nebo € .

Přes jakého brokera a do čeho investovat?
Mám bokem £30000, nemusím to pustit najednou, dle nabídky. Po přeinvestování tyhle částky, bych dle situace investoval další peníze, kolem £1000-2000 /měs.
Díky za inspirace.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod fc70 9. 10. 2016 02:37

No jestli fakt chceš investovat v GBP (a v budoucnu utrácet v GBP), tak asi do aktiv denominovaných v GBP, ne?

V tom případě bych taky doporučil zvážit daňové aspekty / zvýhodnění, v UK např? existuje nějaké ISA (Individual Savings Account). Ale víc o tom nevím.

(Jestli to není dlouhodobý commitment k životu a utrácení v UK, ale krátkodobější spekulace na měnu, stálo by za zvážení ty dvě věci oddělit, a např. investovat do celosvětově diverzifikovaného portfolia akcií nebo kdovíčeho + nějaký long na GBP vůči jiné měně.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 10. 2016 08:49

Defakto bydlím v UK, protože zde pracuji, ale nechci zde zůstat navěky.
Investice může být dlouhodobá, a až se za několik let libra otřepe, dle potřeby to vše stáhnu do ČR, ale možná ne, protože ty peníze potřebovat nejspíš nebudu, resp v předčasném důchodu na prilepšení.
Nakonec to aj tak zdědí děcka.

Jde mi o postaráni se o majetek, protože těch 30000 leží na účtu, kde je žádný výnos, resp 1% brutto. Jsem docela konzervativní, co šlo mám na účtech s garancí státu (v UK limit £75000 na banku ,podobně jako v ČR) s 2-5% výnosem(limitované částky, např v Lloyd's na běžném účtu je úrok 4% do částky 5000, TSB 5% do 2000, atd, takhle tam mám kolem 35000).
ISA nemám(pro neznalé, je to produkt, kde výnos z úroků je nedaněný sazbou 15%, která se jinak platí z úroků , maximální depozit na osobu a rok je 15000) , čistý výnos je dnes kolem 1%, to mám +- na spořícím účtu v Tesco bank(1.01%, když mám být přesný) , kde s penězi můžu kdykoliv manipulovat.

V ČR mám 2 byty, jeden je v pronájmu a vynáší to kolem 7% netto na dnešní ceny, kdybych to počítal na pořizovací cenu je to kolem 11%.
Proto chtěl těch 30000 vrazit do dalšího bytu, ale jak psal, prespekuloval jsem to, po referendu o Brexitu to je volná jízda + ceny nemovitostí stoupli proti min. roku, měl jsem to řešit minulé léto, kdy byla libra za 36 a ceny o 15% nižší.

A protože se vůbec nevyznám, chtěl bych poradit, jakého brokera a co dle vás konkrétně nakoupit.
Představte si, že máte volných £30 000(a poté měsíčně £1000-2000, které chcete investovat bez garance návratu), které v horizontu 10 let nebudete potřebovat, klidně nech je to třeba v USD nebo €, když myslíte, že z toho bude profit. Nebráním se ničemu, spíše se chci inspirovat, v čem konkrétně máte, nebo chtěli byste mít investované nenakradené peníze.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 9. 10. 2016 12:51

Zeptal bych se na nějakém britském investičním fóru. Občas pročítám tato fóra http://www.ukbusinessforums.co.uk/ http://www.freebusinessforums.co.uk/ http://startups.co.uk/ http://www.ukbusinesslabs.co.uk/

Anglie je pro mě jedna velká neznámá, i když se o ní docela zajímám, nerozumím jejím lidem. Pokud si ale myslíš, že ceny nemovitostí neklesnou, tak bych koupil něco na pronájem, buď byt, nebo domeček s dvěma byty a nebytovým prostorem v přízemí. Banka by ti jako rezidentovi mohla dát hypotéku a cca 25 000 liber bych použil jako vlastní prostředky, zbytek si nechal na právníky, realitku a rezervu. Otázka je, jak bys měl vyřešeno, kdo se ti o to bude starat.

Kdo se ti stará o ty byty v ČR, když tu nejsi?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 10. 2016 14:17

Pronajímám jenom 1+1 byt, koupil to jako startovací byt pro mně před 14 lety po VŠ jak začal dělat. Poté jak se oženil, jsme koupili druhý a tenhle začal pronajímat.
Možná mám kliku na lidi, ale za 10let tam bydleli jenom 3 páry, vesměs studenti VŠ, a jak dostudovali a našli práci odešli. Nyní tam mám studentský pár již štvrtým rokem a žádné problémy. Druhý byt tam bydlíme když jsme v ČR.

Kupovat nemovitost zde nechci, resp nejbližší roky, protože nevím co s cenami udělá Brexit.

Proto chci investovat přes brokera.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 9. 10. 2016 15:53

Já nevím, to spíš očekávám, že s trhy, akciemi, komoditami, zamíchá vystoupení UK z EU a bál bych se teď investovat. S nemovitostmi podle mě vystoupení nehne, to spíš bych čekal růst, protože cizinci z EU, aby si zachovali status rezidenta, začnou kupovat byty ve větším. Píšeš, že kvůli referendu stouply ceny nemovitostí, já tam aktuální přímou souvislost nevidím, protože ceny nemovitostí rostou všude a vliv na realitní trh v UK má spíš USA, ale jak se bude blížit vystoupení UK z EU, čekal bych další nárůst. Nebo se pletu?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 10. 2016 18:34

Ceny nemovitostí myslel v ČR, teď jsou o dost vyšší proti min roku, protože úroky z hypoték jsou na minime, nízká nezaměstnanost, zvyšování platů, atd. Lidi dnes kupují všechno co má 4 stěny a střechu, teda tak se mi to zdá, co píšou na webu.

Reality v UK moc nesleduji, ale se obávám do toho jít kuli Brexitu,+ ceny jsou nominálne hodně vysoko.
Třeba trochu lepší 2 bedroom flat, co je v našem ponímaní 3+1, v mé lokalitě 120 000+, rent z toho tak 600-650, co je 6-7% gross benefit. Trochu málo muziky za tolik starostí, nehledě nejistoty poklesu ceny, neorientaci na trhu.. A hlavně tolik nemám a hypotéka by ze zisku taky něco vzala, 2%?
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 10. 2016 07:04

Kterého brokera preferujete?

Asi začnu s ETF, co máte nakoupeno?
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 10. 2016 08:56

Anglické brokery tu asi nepoužívá nikdo, takže vám ani nikdo neporadí.
Sám bych nevěděl, co dělat, ale jelikož to vypadá, že britská politická reprezentace půjde do brexitu ať to stojí co to stojí, spíše než na růst libry bych spekuloval na její pokles.
Oni totiž hlavně Angličani jsou děsně umanutí. Svojí umanutostí ztratili v minulosti výsadní postavení na světě, protože si nechtěli připustit, že svět se mění. Svojí umanutostí naopak přežili druhou světovou válku. A mám vážnou obavu, že svojí umanutostí teď přijdou o to, v čem jsou na světě nejlepší, a to je finanční sektor. A svojí umanutostí možná i docílí rozpadu UK.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod eL Ká 11. 10. 2016 09:06

Charles Schwab myslim podnika v UK, zkusil bych se zastavit na pobocce a zeptat se.

Ja od nich mam k investicnimu uctu jako bonus debetku, ktera vraci jakekoliv bankomatove poplatky vsude na svete, coz se docela hodi (hlavne v UK a US). K tomu maji slusnou nabidku ETF s tradingem zdarma, zadnym load fee a minimalnim management fee (pod 0,1%).

Mám nějaké individuální akcie (MSFT, DIS, TSLA) spíš pro radost. Pak hodně ta ETF (SCHF, SCHD, SCHX, SCHC...) a držím tam nějakou tu hotovost.
eL Ká
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 10. 2016 09:26

Před časem jsem se díval na možnosti bezkomisního obchodování po EU (jestli teda aspoň existuje nějaká alternativa startupů typu Loyal3 nebo Robinhood, kteří fungují v US) na nákup ETF v malých objemech - v Německu nejsou neobvyklé např. sparplány, kde lze za celkem rozumných podmínek pravidelně měsíčně investovat třeba už od 50 € s tím, že se částka rozdělí do nastavených jednotek (resp. i frakcí) - a třeba u některých brokerů v rámci skupiny lze kupovat ze stejné dílny ETF bez komise (např. Maxblue patřící pod DB umožňuje bez transakčních poplatků nakupovat ETF db x-trackers a ComStage - většinou jde o syntetická ETFka, to je už druhá věc, no asi něco za něco: https://www.maxblue.de/sparen-anlegen/a ... /ETFs.html).

Každopádně v UK jsem našel jako alternativu iDealing.com, kde lze obchodovat na burzách Euronextu bez komise, ale blíže jsem to nestudoval, nějaké (průběžné) náklady tam nejspíš jsou a vůbec, nevím, jestli je lze považovat za důvvěryhodného brokera, bližší informace jsem nehledal a především - výše komise by neměla být hlavním, či dokonce jediným kritériem při výběru brokera, takže to jen tak pro zajímavost...

A vloni ještě vstoupila na UK (i Irský) trh společnost Degiro, která umožňuje obchodování vybraných ETF na některých burzách (povětšinou taky jen Euronext, několik i na NYSE) bez komise. Pokud bych měl ale spekulovat na růst GBP, tak bych ale stejně musel vybírat nějaké GBP Hedged, které se budou nejspíš obchodovat asi jen na LSE (třeba na index MSCI World od iShares - https://www.ishares.com/uk/individual/e ... individual)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 10. 2016 13:56

Díky za podněty.

Je zde nějaké cz/sk fórum specializované čistě na investování? Resp nejvíce navštěvované?
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod mlsal 11. 10. 2016 14:27

mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 10. 2016 20:20

Na slovenském internetu existuje více blogů převážně o pasivním investování, které mě celkem příjemně překvapily a některé články zaujaly. Některé z nich mají právě i část s diskusním fórem, která ovšem zpravidla za moc nestojí, když už tak něco by šlo najít právě na ako-investovat.sk... Takže několik linků (disclaimer: s žádnou s těchto stránek nemám jakýkoliv vztah): třeba indexfunds.sk, peniazesucas.sk, papucovyinvestor.sk; navzdory tomu na českém internetu je informací paradoxně docela poskrovnu, veskrze si vybavuji jen blog jednoho zdejšího uživatele: pasivniinvestor.cz; kdyžtak ještě docela smysluplná mi přišly některá vlákna na bogleheads.org (třeba na dotaz european investor/porfolio)...

Tohle sice může částečně pomoct jako inspirace, jak si někdo řekl, že bude alokovat své portfolio, ale pro ujasnění co by mohlo bát vhodné pro mě by mohla pomoc spíš nějaká dobrá knížka - na začátek se to nemusí vůbec přehánět, dobře se mi četla třeba Malkiel/Ellis: The Elements of Investing (má jen něco lehce přes 200 stránek https://www.amazon.com/Elements-Investi ... 1118484878); Bogle: The Little Book of Common Sense Investing (od zakladatele The Vanguard Group, taky něco jen kolem 200 stránek https://www.amazon.com/Little-Book-Comm ... 0470102101); konkrétně o ETF jsem se začetl i z edice For Dummies do Wild: Exchange-Traded Funds For Dummies (https://www.amazon.com/Exchange-Traded- ... B006HW13X8, od stejného autora je i publikace Index Investing For Dummies), ale i mnohé další, dost literatury už bylo zmíněno už i tady na fóru...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod dinkylinky 11. 10. 2016 22:30

Ono to vypadá, že Britové budou chtít hard brexit. Protože vzhledem k 15-20% pádu libry jsou nějaký 5%cla na vývoz do EU k smíchu. Naopak už teď zboží do GB je z EU o těch 15-20% a když se přidaj cla...
Pokud jde o služby, je jasný, že bez licence do EU část bank se přesune na kontinent. Ale určitě ne kompletní sektor a pak je otázka, co se jim vyplatí víc.
dinkylinky
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků