Trvalý pobyt

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod studenek 15. 2. 2010 19:36

Dobrý den.
Mám dotaz ohledně zrušení trvalého pobytu bývalého manžela mé přítelkyně.
Bývalý manžel se od rozvodu cca 3 roky v bytě nezdržuje a bydlí u své nové přítelkyně.
Byt je družstevní a členský podíl na byt je na polovic. Jde o to, zda muže přítelkyně požádat o zrušení tr. Pobytu, a jestli ano tak kde. Podotýkám byt, je družstevní.
Díky za případnou pomoc
Naposledy upravil PatrikChrz dne 15. 2. 2010 19:51, celkově upraveno 1
Důvod: Trvalí ? Ale fuj, takovou hrubku :)
studenek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 4honza 16. 2. 2010 10:00

Nelze.

§ 10, zákona 133/2000 Sb.

(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan ZVOLÍ zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu11) označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je podle zvláštního právního předpisu12) určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

(2) Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu uvedenému v odstavci 1 ani k vlastníkovi nemovitosti.

---

Tenhle zákon prostě pracuje s trvalým bydlištěm jako evidenčním údajem, což bohužel neplatí pro jiné zákony a hlavně exekutory :-(
4honza
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod outlier 4. 2. 2017 12:25

Od 1.1.2017 už se do nového občanského průkazu adresa trvalého pobytu nemusí uvádět, což je výhodné v momentě, kdy se přestěhujete - nemusíte si měnit občanku.

Ale asi to má i nějaké nevýhody. Předpokládám, že když si třeba chcete založit nový účet v bance, tak si nějak musí ověřit vaši adresu. Pokud není v občance, jak ji prokážete? Výpisem z matriky? V zahraničí na tohle často stačí třeba účet za elektřinu s vaší adresou, ale to u nás asi těžko.
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne2 4. 2. 2017 12:56

Nevidim zadnou vyhodu v chybejici adrese trv. pobytu. Zmena adresy trv. pobytu se stejne musi oznamit prislusnemu MeU a je jedno, jestli ti pritom vydaji novy OP nebo ne.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 2. 2017 13:01

Už jsou i v ČR banky, kterým nestačí ani uvedení trvalého pobytu v OP. Zapomněl jsem, o kterou šlo, tuším LBBW, UCB nebo mBank, ale žádal jsem o hypo a jedním z dokumentů, který jsem musel k žádosti přiložit, byl nějaký "úřední dopis" (SIPO, faktura za telefon, elektřinu, plyn, pojištění...). Problém byl, že mi nic poštou nechodí, všechno na email a dlouho jsem přemýšlel, co s tím. Jde řešit snad jedině tak, že požádáte dodavatele elektřiny o mimořádnou fakturu a požádáte o zaslání nikoli emailem, ale poštou (často za poplatek 100-250 Kč), nebo dočasně zrušíte emailové zasílání SIPA, je ale třeba počítat, že to trvá měsíc.

Ohledně neuvádění v OP. Asi jediným řešením je výpis z evidence obyvatel. Nemám v OP rodinný stav a banky vždy požadují, abych donesl výpis z evidence (50 Kč). Předpokládám tedy, že takto se bude dokládat i trvalý pobyt.

Osobně jsem toho názoru, že by stát měl institut trvalého pobytu coby pozůstatek feudalismu zrušit.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mrusnok 4. 2. 2017 13:06

Nemám v OP rodinný stav a nikdy po mě žádná banka výpis z CEO nechtěla. A to mám hypotéku a kreditku.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 2. 2017 13:09

Asi nečekají, že v 21 budeš ženatý :-P
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod osobne2 4. 2. 2017 13:11

Institut trvaleho pobytu nelze zrusit, neni to zadny pozustatek feudalismu, je to jeden z udaju totoznosti, nektera uredni rozhodnuti nabydou pravni moci po zaslani na adresu trv. pobytu i kdyz si je adresat neprevezme. Napr. nezjisti-li policie pri reseni dopravniho prestupku na miste trvaly pobyt pachatele, vznika automaticky zakonne opravneni k predvedeni osoby.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod outlier 4. 2. 2017 13:27

Tak myslim, ze v eGovernment zemich, jako je Estonsko, je tenhle udaj na cipu a v bance si to z karty muzou precist, prehlasit jde vse online. U nas se zatim na tomhle neni vlada ani schopna domluvit, puvodne mel byt cip na vsech obcankach uz od letoska, ted to chteli udelat od pristiho roku, ale nakonec ten zakon vcera neschvalili.

Tak prehlasit si trvale bydliste asi stejne na urade musite, ale minimalne tam staci jit jednou, takhle tam musite dvakrat.
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 2. 2017 13:53

osobne: Podvodníci a zločinci si koupí vybydlený byt a nahlásí trvalý pobyt do něj a pak stejně bydlí jinde. Tak nevím, proč policie trvá na tak obstarožním údaji jako "trvalý pobyt", který reálně stejně žádným "trvalým pobytem" ani není. Trvalý pobyt lze nahradit pro státní účely úřední doručovací adresou,jak píše outlier nahlašovanou elektronicky, což už dnes částečně funguje, akorát jako debil máš v evidenci adresu trvalého pobytu a adresu pro doručování. Členové statutárního orgánu zase musí do obchodního rejstříku zapisovat adresu trvalého pobytu a adresu skutečného pobytu. Říká se tomu zjednodušování byrokracie :roll:
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mrusnok 4. 2. 2017 14:02

astrapa píše:Asi nečekají, že v 21 budeš ženatý :-P

No tak to jsi mi hodně ubral. :mrgreen:

-- 4. 2. 2017 15:05 --

Btw:
Trvalý pobyt se pronajmout. https://www.simplyoffice.cz/dalsi-sluzb ... 0wodKWsP_w
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod osobne2 4. 2. 2017 14:16

Obcas se stane, ze existujou dve osoby stejneho jmena, prijmeni a data narozeni, neni to nic vyjimecneho, pak je treba je rozlisit trv. bydlistem nebo rodnym cislem. Ale kazdy rodne cislo nema, napr. cizinci ho nemaji.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod treborit 4. 2. 2017 14:31

ma pak doklad totoznosti s jedinecnym ID.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 2. 2017 14:38

Mrusnok, to snad ani není legální, ne? Minimálně jde o obcházení zákona.

Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice .... kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je ... označen číslem popisným nebo evidenčním .... a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

Podle těch fotek je evidentní, že jde o kancelář a tak asi bude i zkolaudovaná.

Loni jsem taky uvažoval, že bych koupil jeden byt jen pro účely poskytování trvalého pobytu Čechům, eventuálně trvalého pobytu cizincům pro účely cizinecké policie. Taky bych si tam trvalý pobyt dal, protože mě neskutečně se.e, že ve všech veřejných registrech každý vůl vidí, kde bydlím. Případně bych do bytu umístil i kancelář, ale jednotka by zůstala bytem. Teoreticky by šlo o bezpracný příjem, takřka pasivní. Jenže když jsem se nad tím hluboce zamyslel, tak mi vyšlo, že to je asi nelegální, nebo obcházení zákona o evidenci obyvatel. Denně by tam zvonila policie a hledala uprchlé vrahy, tuneláře, podvodníky z Aukra, neplatiče daní, ruské mafiány a arabské teroristy. Do toho by se do bytu neustále dobývali exekutoři a vylamovali zámky... Protože má policie elektronicky propojené spisy, je otázka času, kdy bych se jim vysvítil na policejním prezidiu a začali mě vyšetřovat a ještě obvinili, že napomáhám organizovanému zločinu. A tak jsem myšlenku opustil. Podnikatelský plán naprd. Jak myšlenka přiletěla, tak zase uletěla :-)
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod paty07 4. 2. 2017 15:21

osobne2 píše:Institut trvaleho pobytu nelze zrusit, neni to zadny pozustatek feudalismu, je to jeden z udaju totoznosti, nektera uredni rozhodnuti nabydou pravni moci po zaslani na adresu trv. pobytu i kdyz si je adresat neprevezme. Napr. nezjisti-li policie pri reseni dopravniho prestupku na miste trvaly pobyt pachatele, vznika automaticky zakonne opravneni k predvedeni osoby.

Sice trochu starší, ale jde TP ukončit.
http://www.weblog.rider.cz/articles/263 ... -a-proc-ne
paty07
Diskutér

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků