Náklady na život

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mrusnok 13. 6. 2017 10:36

Tak pokud mi to soud nebo správní orgán (na základě zákona) nenařídí, abych se vystěhoval, tak zcela jistě to dobrovolně dělat nebudu. Vždy když jsem nuceně bydlel v cizích nemovitostech, tak jsem přišel o majetek. Dodnes vedu spor s matkou, o některé položky mého movitého majetku, které mi nechce vydat. Já už v cizích nemovitostech nikdy v životě bydlet nebudu.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ab84 13. 6. 2017 10:46

Přesně tento typ lidí ale náš systém potřebuje a podporuje. Je potřeba se "dosmrti" zadlužit hypotékou, modlit se za svůj stabilní příjem, žít na dřeň a hlavně nic neměnit.
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 13. 6. 2017 16:24

Mrusnok: on ti XLS tvuj bytecek urcite brat nechce, je mu to totiz uplne jedno. Problem je, ze ty ses zaseklej v jedne rovine, on ti ukazuje dalsi, ale ty i presto, ze si ve sve rovine nespokojen, nechces prijmout tu nabizenou. To je potom tezke cokoliv zmenit, protoze hybatelem ke zmene je vzdycky hlavne nespokojenost.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mimous 14. 6. 2017 05:58

Právo a medicína jsou na začátku docela hardcore. Studiem jedny z nejtěžších oborů a dokud nemáš dostatečnou praxi, tak si moc nevyděláš.

Mě rodiče dotlačili na víceletej gympl. Když viděli, jak trpím s biologií a chemií, tak už mi do výběru vysoké nekecali. Jen táta se mě pořád snažil směrovat na elektrotechniku, ale já jsem nakonec zvolil informatiku. (aby to nebylo moc těžké, tak na VŠE, kde to navíc člověk propojí s byznys pohledem a slušným základem ekonomických předmětů).


Docela by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti se spořením na, v budoucnu už asi nutný, základ vlastní hotovosti na hypotéku. Doběhlo mi teď stavební spoření od rodičů a asi si založím vlastní po tom, co tohle skončí. Vzhledem k úrokům na spořících účtech je to s tím státním příspěvkem zatím asi nejvýnosnější produkt bez rizika, co jsem se tak díval.
Jde mi taky o to, že budu potřebovat někam uklidit ty peníze ze starého stavebka + k nim něco přihazovat, ale zase mít možnost, kdyby byl problém, tak do nich sáhnout. Nechci je mít ale na běžném účtu, který používám na svůj provoz, protože bych do nich mohl hrábnout víc a zbytečně.
mimous
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 6. 2017 06:49

Pokud chceš něco bez rizika, tak jedině spořáky.
Air (1 % do 250 tisíc + do 100 tisíc na běžném). Nad půl procenta mají ještě Equa a Sberbank.
Ve všech případech je nutné splnit nějaké podmínky - obrat na kartě nebo na účtu
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 14. 6. 2017 07:30

Možná trochu OT na tohle vlákno, ale v tomhle bych spatřoval dva možné přístupy (nicméně ani v jednom případě bych nepoužil celou v současnosti naspořenou částku na utopení v novém stavebku), a sice:

Buďto vím, že za x let budu potřebovat určitou částku (pár set tisíc), abych dosáhl na dostatečné LTV, až si budu kupovat nemovitost a budu chtít ze stavebka čerpat řádný úvěr (jsou to levné peníze a v současnosti si můžu zajistit poměrně nízkou úrokovou sazbu pod 4 % p.a., aniž bych musel na nemovitost použít všechny své prostředky, zůstane mi významná rezerva, případně ty peníze můžu utratit za spotřební záležitosti, kterých je v souvislosti s pořízením nového bydlení více, než dost a budu si moci koupit třeba novou pračku, ledničku aniž bych si musel půjčovat dráže na spotřebitelský úvěr - a i v případě, že bych těch peněz měl více, než bych dokázal smysluplně využít, lze takový úvěr kdykoliv částečně nebo úplně splatit). Pak bych si dospořoval tak, abych dosáhl v určitém horizontu na ten úvěr (tedy optimálně, abych měl za tu lhůtu 40 % cílové částky - oněch pár set tisíc, zbytek mezitím držet na rozumném spořicím účtu)...

Anebo si založím nové stavebko mermocí za účelem maximalizace zisku, vím, že z něho úvěr nebudu chtít čerpat, jsem natolik optimistický, že si naspořím na dosažení dostatečného LTV sám, nevzniknou mi "v procesu" žádné další/dílčí cíle (třeba pořízení automobilu, já nevím co)... Pak tam taky nemá smysl cpát všechno - úrokové sazby jsou vzhledem k vázací lhůtě nízké a nepokryjou ani inflaci, za pár let můžou i na spořicích účtech být opět výnosy vyšší, než na stavebku se spořicím tarifem a na začátku vysolíš dost peněz na vyšších předplacených nákladech (nutnost vyšší CČ) - takže nové stavebko ano, ale sypat do něj jen částky pro efektivní získání maximální státní prémie, tedy 20 tisíc ročně, zbytek spořicí účet (moc lepšího vymyslet ani příliš nejde)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 14. 6. 2017 09:51

Jedna z těch variant je to, jak si to představuju. Nové stavebko a cca těch 1700 za měsíc tam posílat. Dat si zase limit na 150k Kč.
Zbylé prachy uklidit někam na spořák a přihrávat k nim postupně něco, aby přibývaly. S tím, abych si radosti mohl pořád dělat z toho, co budu mít na BÚ. Ten mám u ČSOB, neb ho tam mám zdarma a zatím mě nijak nenas...li.
mimous
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hannys85 14. 6. 2017 18:45

Já se asi jako jediný zastanu Mrusnoka, protože ho naprosto chápu. Píšete tady, že 21 hrubého je málo, dívali jste se vůbec jaký je medián mezd v ČR (např. v MS kraji)? Mě se líbí, jak Ti úspěšní vždy svalují vinu na ty, co si dovolí postěžovat, že jsou automaticky neschopní a je to jen jejich problém a lenost. Sice diskutovat s takovými lidmi je, jak jít proti zdi, ale dokáže někdo z těch "úspěšných" co má vysoké mzdy (někteří navíc ještě zdědili barák, byt či pozemek, tak se jim to dobře kecá) pochopit, že ne každý může být jaderný fyzik, chirurg a já nevím co ještě ? Dokáže někdo vůbec pochopit, že problém je v první řadě v těch bídných mzdách tady ? Ono za těch "bídných" 21 000 by bylo plno lidí v MS, či ústeckém kraji rádo. Pokud je to problém jen v lidech, jak píšete, že si stěžují a nic nedělají, tak bychom tady za chvíli neměli učitele, zdravotní sestry, pečovatelky apod. Potom by Vám byly ty Vaše peníze k hovnu, když by se o Vás nikdo ani nepostaral.
Nejvíce mě vytáčí lidi, co si stěžují na komanče a přitom jen díky nim má dnes plno lidí, kde bydlet, mohlo si za bezúročnou půjčku postavit barák apod. Jenže ono existují i lidi, co prostě v životě nic nezdělili a dnes je opravu bydlení pro mladé totálně nedostupné a podpora mladým úplně žalostná, respektive žádná. I na tu blbou garsonku se musí člověk neskutečně zadlužit. Teď do mě. ANO, primárně je chyba ve mě, to uznávám, ale, jak říkám, plno lidí by dnes nemělo, to co má, nebýt komárů. Jak je možné, že kdysi si mohl chlap dělník a ženská uklízečka postavit barák a vybavit si ho ?
hannys85
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ab84 14. 6. 2017 18:59

Ale "medián" nepracuje v Praze a nemá vystudovaná práva...
Naposledy upravil ab84 dne 14. 6. 2017 18:59, celkově upraveno 1
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 14. 6. 2017 19:56

hannys85:
Podle mě jste trochu zaslepený a trochu špatně informovaný.
a) Za socialismu vám nikdo nedal bezúročnou půjčku na celý barák. Půjčky byly v podstatě tři. První byla nevratná půjčka, což byla ve skutečnosti dotace. Tuto půjčku jste nemuseli splácet, pokud jste splnili nějaké podmínky (z dnešního pohledu by se to dalo přirovnat ke státní podpoře na stavebním spoření). Druhá byla bezúročná půjčka, kterou jste dostali nejčastěji od zaměstnavatele a třetí byla půjčka za klasický úrok, ke konci socialismu tuším s úrokovou mírou 2 %.
b) Postavit si barák v 80. letech vyšlo na cca 200 tisíc, tedy cca 5-6násobek ročního platu. Jenže to byla cena jen a pouze za materiál. Práci si lidé dělali sami. Pokud byste se spokojil s tímto postupem, jste na tom dneska prakticky stejně.
c) Na blbou garsonku se dneska nemusíte nějak neskutečně zadlužovat, seženete ji i pod 200 tisíc. Ale namyšlení Pražáci mají pocit, že nic jiného, než Praha, neexistuje.
d) Za socialismu byla nějaká výše mezd a platů, ale k tomu bylo naprosto běžné, že lidé makali ještě bokem. Někdo stavěl o sobotách a nedělích dceři byt/barák, někdo jezdil do lesa na dříví, někdo choval slepice, králiky, pěstoval brambory..., lidé si doma běžně šili oblečení, drali peří, auta si opravovali taky sami, případně si vzájemně vypomáhali... Dneska ale mají lidé pocit, že když chodí do práce, tak to stačí a volný čas mají na to, aby utráceli to, co si v té práci vydělají. Takže srovnávejme srovnatelné.

Když budu dělat za 20 tisíc a po poplacení všeho nutného mi zbyde měsíčně tisícovka, můžu obětovat měsíčně jednu volnou sobotu a rázem budu 2x tak bohatý, protože mi budou zbývat tisícovky dvě. A naopak, pokud místo té jedné soboty půjdu někam pařit, nebude mi zbývat tisícovka, ale budu na nule.
Dnešní lidské uvažování mě vytáčí. Včera jsem měl asi půlhodinový rozhovor s jednou 15letou gymplačkou, která mi vysvětlovala, že chce iPhone a rodiče jí ho nechtějí koupit. Nejvíc ji vytáčelo, že na to mají, ale nechtějí jí ho koupit. Jak to vypadá u ní v rodině, samozřejmě netuším, ale vidím to i doma, že děti (jinak už velké a rozumné) mají problém s chápáním hodnot. Když jim člověk řekne, OK, letos k moři pojede jen tatínek s maminkou a za to, co ušetříme na vás, si můžete koupit mobil (či cokoliv, po čem zrovna toužej), se zlou se potáže, protože rodiče přeci mají povinnost se o své děti starat.
Kdyby to dělaly jen děti, bylo by to ještě v pohodě. Ale ony si to sebou nesou i do dospělosti a pak to tu vypadá, jak to vypadá.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 14. 6. 2017 20:00

Brát peníze jako měřítko úspěchu je nesmysl. Považuju za mnohem důležitější, aby člověk byl spokojený, měl dobrý partnerský život, užíval si života. Nejsem si ale jistý, jestli je nejlepším způsobem k dosažení tohoto cíle tady plakat na fóru a svádět to na komanče, rodiče, práci, malý byt, ústecký kraj a další morové rány.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod mnovak72 14. 6. 2017 20:07

Taky je treba si mit za co ten zivot uzivat. Jde to i levne - jsou lidi co si vic uzijou udelat si doma sandwiche a snist si je nekde na prochazce venku, nez jit na obed do drahy restaurace a pak do obchodaku.

Ale furt je velky rozdil, jestli ti zbyde po zaplaceni beznych vydaju 1 000 nebo 5 000. Jestli ti po zaplaceni beznych vydaju zbyde 20 000 nebo 25 000 uz je jedno, tam uz dalsi penize cloveka stastnejsi neudelaji, a jenom je spis rozhazi protoze "musi" mit audi misto skodovky.

Jine to zacne byt az u castek, kde je realne stat se relativne za mlada rentierem.
mnovak72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 14. 6. 2017 20:28

Kdyby to bylo tak jednoduche :-) Napr. spousta bezdomovcu je spokojenych tak jak je a spousta tech s prumernym prijmem je na tom naopak :-) Rentier? WTF? Pasivni prijem nebo skoro pasivni prijem prece není o castce ...?

-- 14. 6. 2017 21:32 --

Mrusnok píše:Dvacet tisíc náklady nemám, když mám 20890 Kč hrubého plat. Dělit náklady mezi 2 lidi, nemohu když žiju sám ve vlastním bytě 25 m2.


V bance ti tak malo plati? :) Kup si byt v Usti, tam na Fio taky pobočku ne? Tam koupis za svůj prazsky 25m2 třeba 12 bytu a budes pronajímat :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod taylor729 14. 6. 2017 20:39

vpe: jak jsi proboha prisel na to ze Mrusnok dela v bance??

To o nezavislosti prebytku penez na budovani aktiv pro pasivni prijem bys mohl take trochu rozvest.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 14. 6. 2017 21:18

nebo na ministerstvu? Kdyz jsem tu byl před par mesici, tak tu soustavne psal o Fio . ze ho prijmou?

Budovani aktiv pro pasivni prijem? Pokud někdo umi stahnout naklady, pak budovani aktiv je rychlejsi i z bezne zavisle cinnosti... Staci 10 let TVRDE MAKAT :-))

Jo, v devadesátkách slo podnikat v cemkoliv uspech mel kazdy, kdo se nebal, v 2000 byla zase bublina a dnes je tu globalni trh, stovky prikladu, jak to lze vyuzit...

-- 14. 6. 2017 22:34 --

hannys85 píše:Já se asi jako jediný zastanu Mrusnoka, protože ho naprosto chápu. Píšete tady, že 21 hrubého je málo, dívali jste se vůbec jaký je medián mezd v ČR (např. v MS kraji)? Mě se líbí, jak Ti úspěšní vždy svalují vinu na ty, co si dovolí postěžovat, že jsou automaticky neschopní a je to jen jejich problém a lenost. Sice diskutovat s takovými lidmi je, jak jít proti zdi, ale dokáže někdo z těch "úspěšných" co má vysoké mzdy (někteří navíc ještě zdědili barák, byt či pozemek, tak se jim to dobře kecá) pochopit, že ne každý může být jaderný fyzik, chirurg a já nevím co ještě ? Dokáže někdo vůbec pochopit, že problém je v první řadě v těch bídných mzdách tady ? Ono za těch "bídných" 21 000 by bylo plno lidí v MS, či ústeckém kraji rádo. Pokud je to problém jen v lidech, jak píšete, že si stěžují a nic nedělají, tak bychom tady za chvíli neměli učitele, zdravotní sestry, pečovatelky apod. Potom by Vám byly ty Vaše peníze k hovnu, když by se o Vás nikdo ani nepostaral.
Nejvíce mě vytáčí lidi, co si stěžují na komanče a přitom jen díky nim má dnes plno lidí, kde bydlet, mohlo si za bezúročnou půjčku postavit barák apod. Jenže ono existují i lidi, co prostě v životě nic nezdělili a dnes je opravu bydlení pro mladé totálně nedostupné a podpora mladým úplně žalostná, respektive žádná. I na tu blbou garsonku se musí člověk neskutečně zadlužit. Teď do mě. ANO, primárně je chyba ve mě, to uznávám, ale, jak říkám, plno lidí by dnes nemělo, to co má, nebýt komárů. Jak je možné, že kdysi si mohl chlap dělník a ženská uklízečka postavit barák a vybavit si ho ?


Jak? Znal jsem jednoho za komara a ten měl snad 3 práce (pingl, na pumpe a ještě nekde) a velkej barak auto z tuzexu... ono dřív ani nebylo moc za co ty prachy zkonzumovat...

www.zakomunistu.cz - tak bylo tu tehdy levneji anebo ne? Dneska frci konzum a kazdej mladej komunista si svůj zejdlik piva neodepre, tomu ver...
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků