Náklady na život

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mrusnok 17. 6. 2017 20:30

Lidé, kteří se schovávají pod anonymní přezdívky mi tykají, aniž by mě předtím vůbec viděli. :shock: Ve Fio bance jsem dělal 11 dnů. Poté jsem odešel, protože mi bylo řečeno, když mě přijímali, že budu dělat vymáhání pohledávek, ale pak mi zadávali úplně jiný typ práce. Od 15. 9. 2016 jsem asistentem soudce na Městském soudu v Praze a to v senátu 93 INS, což si každý může ověřit z veřejně dostupného rozvrhu práce http://www.justice.cz/Justice2/soud/sou ... 3&d=351914. Mám smlouvu do 27. 7. 2017. Co bude poté zatím nevím. Já rozhodně dobrovolně odcházet nebudu. 8-)
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod taylor729 17. 6. 2017 21:32

Tykani byvavalo na diskuznich forech nepsanym zvykem. Pochazi to jeste z predinternetovych dob fidonetu a echomail konferenci. Krome toho ze se neresilo vykani, tak kazda konference mela pravidla a moderatora, ktery mel moznosti jak hrisniky usmernit (a vytvaret duplicitni identity tehdy bylo znacne obtiznejsi). I pro ty, kteri chteli jen tak tlachat o cemkoliv (ovsem bez urazek) byly vyhrazene konference.
Nj, tohle vsechno uz je pryc a ackoliv tady to melo jeste trochu uriven, tak uz to je taky minulost :(
Omlouvam se za postesk.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod ripper6 27. 6. 2017 15:24

hannys85 píše:Nejvíce mě vytáčí lidi, co si stěžují na komanče a přitom jen díky nim má dnes plno lidí, kde bydlet, mohlo si za bezúročnou půjčku postavit barák apod. Jenže ono existují i lidi, co prostě v životě nic nezdělili a dnes je opravu bydlení pro mladé totálně nedostupné a podpora mladým úplně žalostná, respektive žádná. I na tu blbou garsonku se musí člověk neskutečně zadlužit. Teď do mě. ANO, primárně je chyba ve mě, to uznávám, ale, jak říkám, plno lidí by dnes nemělo, to co má, nebýt komárů. Jak je možné, že kdysi si mohl chlap dělník a ženská uklízečka postavit barák a vybavit si ho ?

To je pravda, ale musis videt i dalsi veci kolem. Co clovek tu dobu mohl delat a kde?
To treba v praci rekl jeden vyvojar, jo za komacu ty ku*** kotelnika me dali s moji skolou! Jasne clovek prilozil a flakal se. Dnes? Dnes muzu programovat tady za slusny penize a varim si v praci kafe :)
Dnes je to ze zalezi jaky mas moznosti, co jsi umis zaridit. Navic diky automatizaci, uz nemusis drit na poli nekde, rada povolani zanikla a remeslnici, rolnici vymenili pole za kancelar :D

-- 27. 6. 2017 16:26 --

radecekh píše:b) Postavit si barák v 80. letech vyšlo na cca 200 tisíc, tedy cca 5-6násobek ročního platu. Jenže to byla cena jen a pouze za materiál. Práci si lidé dělali sami. Pokud byste se spokojil s tímto postupem, jste na tom dneska prakticky stejně.
c) Na blbou garsonku se dneska nemusíte nějak neskutečně zadlužovat, seženete ji i pod 200 tisíc. Ale namyšlení Pražáci mají pocit, že nic jiného, než Praha, neexistuje.

až na tu Prahu....jasný, někde na vesnici na druhý straně republiky sežene se pěknej byt za těch 200k, ale votázkou je, jesli to uplatí ze socky, když tam nesežene práci :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod radecekh 27. 6. 2017 18:47

ripper6:
Největší nezaměstnanost je v Ústeckém kraji. K poslednímu květnu činí 6,64 %. To znamená, že 93,36 % lidí si práci sehnat dokázalo.
A byt tam stojí 10 % toho pražského, ale průměrný příjem je cca 70 % toho z Prahy.
Navíc je ČR tak malá, že snad není problém dojíždět. Já dojížděl roky do Prahy. Bylo to přesně 60 km a byl jsem v práci rychleji, než spousta Pražáků.
Když koukám, tak podle reality.idnes.cz jsou nejlevnější byty v Teplicích. Cesta autem z Teplic do Prahy trvá hodinu. Nic nereálného. Je na každém, aby si spočítal, co se mu vyplatí.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod ab84 27. 6. 2017 18:53

Tak ale zrovna byty v Teplicích a obecně na severu nebudou nejlevnější jen z toho důvodu, že je tam velká nezaměstnanost :)

4+1 - 78 m² - Teplice - 220 000 Kč - vybral jsem docela exkluzivní kousek v posledním 8. patře s výhledem:
https://www.sreality.cz/detail/prodej/b ... reen=false

Byt koupím za 5 měsíčních platů, je to 45 minut po dálnici do Letňan.

Anebo nedojíždět, bydlet v Letňanech v podobném bytě (3+1 - 73 m² -Lovosická, Praha - 3 880 000 Kč) a splácet ho 20 let hypotékou???
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Venn 27. 6. 2017 20:46

Já bydlím v Ústeckém kraji - v Mostě a pracuji jako elektrikář v Sasku. Jak tu bylo řečeno, tak je tady levněji než v Německu anebo v Praze a autem je to prakticky stejné. Ono žiji v rodinném domě, takže domy tu jsou stejné drahé jako kdekoliv jinde. Možná jsou tu levnější pozemky, ale z důvodu nedostatku řemeslníků, tak i tady musíte zaplatit lidi. Byty jsou tu levné tj. ale jaké tu je osazenstvo? 75 % Romů žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Naši podnikavci sem stěhuji olašské Romy ze Slovenska kvůli sociálkám. Většinou jde o podnikatele z Prahy, co v tom "podnikají" ale já jsem tu spokojen máme krásnou krajinu a je tu levně. Služby tu jsou oproti Německu za babku - je to logické ty německé platy se někde musí zaplatit. Potraviny jsou kvalitnější v Německu, ale už nejsou levnější. Pracoval jsem i v Praze a jezdil jsem z Mostu do Prahy a je fakt, že jsem tam byl kolikrát dříve než kolegové z Prahy a nejbližšího okolí, ale platili mi málo. Dostával jsem jenom 30tisíc hrubého za měsíc, za ty drobné jsem se na to vykašlal a šel do Saska, kde pracuje mraky lidí z Ústeckého kraje. Sousedce jsem zařizoval šolích jako pokojská v hotelu ani jazyk nepotřebuje. Němci vymírají a nemá u nich kdo dělat - ti, co tam chodí makat nebudou. Já jsem spokojený a je mi jedno, že dojíždím každý den do práce. Mám v přepočtu 62tisíc korun a někdy dělám i melouchy o víkendu a je to v pohodě. Dělám ve firmě jako zaměstnanec. Je fakt, že jako OSVČ bych si vydělal stejný prachy i tady, ale OSVČ mají těžký chléb. Jako zaměstnanec mám jistoty a kolektiv je dobrý. Je nás 10 elektrikářů a jenom dva z nich jsou etničtí Němci. Jinak Ukrajinci, Já a ještě jeden Čech, pak Poláci, Srb, Lotyš a Bulhaři. Teď k nám příjdou dělat 2 Ukrajinci, tak si je vezmu pod křídlo a budou odměny :) jinak takovou poznámku k těm bytům. I v Teplicích a zrovna v Teplicích se prodávají byty i za několik mega. Jsou to starý poctivý německý baráky v lázeňském prostředí. V Mostě dokonce se dá koupit byt za mega. Je tady jedna lokality, která má pěkné byty a pak tu jsou Zahražany, Souš a tam jsou rodinné domy a tam jsou ceny v milionech a lidi si to drží a když se prodává, tak to jde hned pryč. Nebýt asociálů a podnikavců, které nás jimi zásobují by byl Ústecký kraj jeden z nejbohatších krajů v ČR. Z dopravního hlediska je Ústecký kraj na tom skvěle a máme tu Německo a Prahu, ale hlavně Německo, kde hledají každého, kdo má alespoň nějaké manuální dovednosti anebo trochu chytrou hlavu.
Venn
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 1. 7. 2017 17:53

... a komu se chce makat, zapomnel jsi dodat.
Ty makas rekneme tak 10 hodin denne? I s cestou a pripravou.

-- 1. 7. 2017 18:54 --

ripper6 píše:až na tu Prahu....jasný, někde na vesnici na druhý straně republiky sežene se pěknej byt za těch 200k, ale votázkou je, jesli to uplatí ze socky, když tam nesežene práci :D

Taky Praha ma specialni tarif na Prispevek na bydleni, kdyz natahnes ruku, dostanes (v praze) nejvic. A nejvic se asi k ubytovacimu byznysu hodi nejlevnejsi mesta nad 100 tisic obyvatel coz bude Olomouc, Liberec :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Venn 2. 7. 2017 08:42

Vpe: Ano vychází to zhruba tak.
Venn
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrusnok 30. 8. 2019 11:08

Od srpna 2019 jsem v evidenci úřadu práce (takže už nemám žádnou mzdu) a připravuji se na zkoušku IS, jejíž písemná část se koná 12. 9. 2019 v Kroměříži.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 4. 9. 2019 16:00

Jojo obchod s chudobou tahne, Erbova v tom taky jede :-) Psali v Blesku :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod outlier 5. 9. 2023 18:11

Myslíte si, že i v Česku může fungovat FIRE, tj. mít na účtu/portfoliu 25 násobek svých ročních nákladů a pak předpokládat, že můžu přestat pracovat a do konce života peníze nikdy nedojdou?
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ... 5. 9. 2023 19:23

Ja to urcite mam, si myslim, a stejne chodim vydelavat a budu chodit az do duchodu. Starobni duchod je nejjistejsi prijem.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod TommasCZ 5. 9. 2023 20:08

Nutné říci, že záleží jaký život a útratu si představuješ pod tím "do konce života peníze nikdy nedojdou". Někdo si to může představovat jako užívání si bez práce. Ale myšlenka FIRE je pokuď vím, mimo jiné, hodně o budgetování a snižování životních nákladů.
TommasCZ
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod outlier 5. 9. 2023 21:31

Myslím, že ta myšlenka je, že to portfolio pak stoupne v reálné hodnotě o víc, než utratíte a neubývá. Ale nemám to moc nastudované. Jestli se dá slušně žít z 40 tis. měsíčně, tak by na to mělo stačit cca 12 miliónů....
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 5. 9. 2023 22:15

Platilo pravidlo 4% ale dnes už je to 3%

https://en.wikipedia.org/wiki/FIRE_movement
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků