Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tatatoooo 17. 1. 2017 22:22

Mrusnok píše:conseq mel nejhorší zhodnocení za rok 2015


U DPS Conseq za 2016 zhodnoceni 6,81%..
Tatatoooo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 17. 1. 2017 22:52

Pokud jde o DPS, tak prakticky u všech penzijních společností lze očekávat zhodnocení za rok 2016 klidně i nad 5 % u dynamických účastnických fondů, když indexy závěrem roku prudce vystřelily... Ale transformované fondy, to bude jiná pohádka, ty utřou úplně a výnosy budou zase nižší než předloni (tak on tam ani žádný jiný vývoj nastat nemůže), a pokud jde o Conseq, ten s přehledem bude opět nejhorší (oni chtějí své ovečky "přesypat" právě do těch účastníckých fondů).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrusnok 17. 1. 2017 23:40

No jasně, tam byla řeč o transformovaných fondech.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod stepano 11. 2. 2017 14:02

Po 3 letech spoření se chystám zrušit penzijko (rozuměj zinkasovat příspěvky od zaměstnavatele) a založit si nové. Má někdo nějaké tipy co je momentálně nejvýhodnější případně jestli někde není nějaká akce bonus při založení? Díky
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod chjoo 11. 2. 2017 16:01

Když založíš Doplňkové do konce února u Ery/Poštovní spořitelny (pro ČSOB Penzijní společnost), dostaneš do tří měsíců na účet 800 korun: https://www.erasvet.cz/nezarazene/stranky/s-penzijkem-nesporite-sami.aspx#ic1=HP-ERA~Doplnkove-penzijni-sporeni~H-Banner . Už na to rd261 tady upozornil.
chjoo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marvy 11. 2. 2017 17:14

Allianz se za rok 2016 v DPS moc teda nepředvedl. :-l
marvy
Diskutér

Odeslat příspěvekod stepano 14. 4. 2017 16:11

No tak nakonec jdu do Allianz, máte to někdo. Něco na co si dát pozor? Na netu jsem četl nějaké negativní recenze ohledně problémů vyplácení odbytného, jinak za mě to vypadá celkem dobře.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod stepano 18. 4. 2017 17:07

Tak v ČSOB tvrdí, že když mi současná smlouva DPS končí 30.4., nemůžou mi založit smlouvu novou od 1.5. , prý musím počkat, až mi současná penzijní společnost vyplatí prostředky a až pak si mohu založit nové DPS... Není to blbost? Rád bych tu novou smlouvu měl už od 1.5. aby mi neutekl příspěvek od zaměstnavatele za květen.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod taylor729 18. 4. 2017 18:18

To je blbost, delal jsem to přesně takhle, jedna smlouva plynule navazujici na dalsi. Kazda u jiny penzijni spolecnosti.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 10. 7. 2017 20:04

Mejte priklad duchodce, ktery si zalozi nove penzijko. Pokud jsem to dobre pochopil, tak pri jednorazove ulozce 72.000 Kc se to bere, jakoby po dobu 5ti let sporil kazdy mesic 1000 Kc a nalezi mu za kazdy rok 2670 Kc na statnim prispevku + pripadne uroceni. To vse bez poplatku za zalozeni a vedeni uctu.

Pokud bych to porovnal se stavebkem, tak clovek musi vychytavat akce pro zalozeni bez 1% CC, musi platit rocni poplatek. "Vynos" je treba 0,5% p.a. + 2000 Kc rocne statni prispevek, ale je nutno sporit 20 tisic rocne (nikoliv jen 12k).

Jen pripominam, ze se bavime o duchodci, aplikovat toto u normalniho mladeho cloveka posouva vyhodnost pochopitelne uplne jinam.

Je ma uvaha spravna? Je tam jeste nejake zakopane "ale"?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Venn 10. 7. 2017 21:11

S474N Hlavně stavební spoření je pojištěné, kdežto penzijní fond nikoliv. U stavebka je garance, že výnos nemůže být nulový anebo záporný, kdežto u nového penzijka může ten důchodce za rok ztrácet a nemusí mu to vykompenzovat státní podpora. Teď už to nejde srovnávat. Staré penzijko šlo, páč tam byla garance, NEZÁPORNÉHO VÝNOSU, PŘI NEJHORŠÍM ČLOVĚK MĚL 0 VÝNOS, ALE STÁTNÍ PODPORU NEDOTČENOU.
Venn
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 11. 7. 2017 18:46

Aha, takze je tu takova neprijemna zmena? To pochopitelne posouva vyhodnost hodne jinam.

Je nekde k dispozici prehled hospodareni jednotlivych spolecnosti za posledni roky? Ze by se alespon dala odhadnout nejaka mira rizika?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 7. 2017 19:48

Tak garancí se nemá příliš smysl ohánět, reálné zhodnocení vzhledem k inflaci je i u transformovaných fondů stejně záporné a možná je jen otázkou času, kdy si penzijní společnosti neprolobují změnu zákona i pro ty necelé 4 miliony účastníků, kteří ještě zůstali ve TF.

Někteří lidé, kteří moc nad tím nepřemýšlí na to ovšem slyší a tak navíc některé penzijní společnosti i v současnosti nabízí možnost si zvolit "garanci", zpravidla nějak podmíněnou (nejčastěji minimální lhůtou spoření 10 let), třeba u PSČS jako volitelnou doplňkovou službu (dokonce pro všechny fondy, garantovány jsou ale jen příspěvky účastníka, nikoliv příspěvky státu), ČSOB má v nabídce i "garantovaný" fond (mimochodem v reklamních materiálech uvádí akciovou složku až 10 % (statut ani klíčové informace jsem nečetl, nezajímám se o takové fondy), což je více, než v povinném konzervativním účastnickém fondu, který je tvořen pouze peněžním trhem a dluhopisy), kde by měla být garance výplaty všech vložených prostředků při době spoření 10 let.

No a u těch povinně konzervativních UF, které jsou z poloviny tvořeny dluhopisy, jejichž výnosy jsou v případě zemí rozvinutých ekonomik v současnosti přinejlepším nulové, spíše ale záporné, z poloviny druhé jsou tvořeny depozity, nástroji peněžního trhu, přičemž fondy v současnosti za uložení peněz dokonce musí bankám platit záporný úrok a od tohoto z(ne)hodnocení ke ještě nutno odečíst regulované poplatky za správu - je zřejmé, že aktuálně takový fond nemůže hospodařit tak, aby peníze zhodnotil... Jak bude situace vypadat za 5 let, to si nedovolím odhadnout, ale existuje předpoklad, že centrální banky začnou sazby zvyšovat, což ovlivní jak sazby nástrojů peněžního trhu, tak výnosy dluhopisů... Pokud bych si měl tipnout, zhodnocení PKF na pětiletém horizontu by mohlo být tak kolem nuly. Výběr penzijní společnosti tady nebude mít prakticky žádný vliv, smysl by mělo vybírat dle sympatií, či oblíbené barvy, u PKF žádná společnost nedokáže vykouzlit významně vyšší zhodnocení vůči konkurenci, ty peníze na trhu nejde jen tak umístit na zázračný produkt.

A co se týče rizika, v tomto kontextu se jeví rizikovější spíše onen "garantovaný" TF, u něhož může reálně nastat situace, že prodělá, ale tu ztrátu nebude moci zaplatit účastník (musí mu být připsáno nejméně nulové zhodnocení), ale tu ztrátu někdo bude muset zaplatit - akcionář z vlastní kapsy (a kdoví jak dlouho je to bude bavit dotovat, či to vůbec půjde)... Ale to bych se už opakoval, na fóru to už tady zmíněno bylo:
https://www.investujeme.cz/clanky/penzi ... i-v-pasti/
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 12. 7. 2017 08:55

S474N píše:Je nekde k dispozici prehled hospodareni jednotlivych spolecnosti za posledni roky? Ze by se alespon dala odhadnout nejaka mira rizika?
http://www.apfcr.cz/ctvrtletni-vysledky/
DoubleSix
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wit.cz 14. 7. 2017 16:31

Dobré jsou u těch "garancí" v DPS něco jako výluky - při defaultu ČR, při deflaci, při měnové reformě atd.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků