Přepis nemovitosti otec ---> syn

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod anonymni 2. 8. 2017 14:03

Zdar,
jak nejjednodušeji přepsat nemovitost (pozemek) a nezaplatit daň?
Pochopil jsem, že nejlepší je darovací smlouvou. Nebo?
Jak na to krok za krokem?
Myslím tím kolečko katastr, notář a pod.. Opravdu v tom nejsem vůbec sběhlý.

Díky
anonymni

Odeslat příspěvekod Lexx 2. 8. 2017 14:55

Napsat darovací smlouvu s úředně ověřenými podpisy -> pak návrh na vklad práva na katastr -> hotovo. Daň se neplatí.
Lexx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taki 2. 8. 2017 17:21

Darovaci smlouva - vzor najdete na netu. Pozor, abyste si nestahli vzor podle stareho obcanskeho zakoniku. Je treba podle NOZ (tusim 89/2012). Za tohle sypat notari je nesmysl. Snad bych jeste zvazil, zda ve smlouve nezminite i povinnost nechat tam otce dozit, je-li to relevantni (i kdyz jsou v rodine dobry vztahy, je lepsi to dat minimalne do smlouvy, pripadne vecne bremeno nebo sluzebnost, jak se tomu dnes (staro)nove rika).
Cela sranda Vas bude stat 1000 Kc za vklad do katastru + nejake drobne za overeni podpisu (lze tusim i primo na tom katastru). V prime linii (otec-syn, babicka-vnuk apod. se darovaci dan neplati)
Taki
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mrusnok 3. 8. 2017 07:49

A jakej bude rozdíl obsahově mezi darovací smlouvou podle NOZ a podle starého OZ? Myslím si, že žádnej. ;-) Vymažte si ty § a napište tam jasně na čem jste se dohodli.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Taki 3. 8. 2017 08:12

Myslel jsem to samozřejmě tak, aby tam nezůstaly ty paragrafy a odkazy na starého občana a aby to katastr (může se tam teoreticky najít nějaký schopný a šťouravý právník) zbytečně nezamítl pro vady smlouvy....
Taki
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marax1 3. 8. 2017 09:19

Smlouva samozřejmě musí být podle NOZ. Pouze v případě, že smlouvu sjednávali v době platnosti OZ, to je někdy před dvěma lety, tak podle OZ . Doba mezi podpisem smlouvy a vkladem není určená, může být jakákoliv, ale v praxi logicky každý, kdo má kupní smlouvu, tak jde hned na katastr. Protože teprve zápisem na katastru přechází vlastnické právo.
Pokud si smlouvu budete psát sami, tak se vám to asi napoprvé nepovede. Takže poplatek za vklad bude nejspíše 2 x 1 000 Kč . Na katastru jsou také jen lidé ( právníci ) , a každý má svůj osobní vlastní názor. Smlouva, která by na jednom katastru neprošla, na jiném projde. Ze zkušenosti vím, že když na katastru vidí smlouvu, kterou nedělal právník, tak ji studují důkladně a snaží se najít chybu. Ale je to pořád levnější varianta, než platit cca 6 000 Kč právníkovi za smlouvu ( a to je hodně málo ) .
marax1
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod anonymni 3. 8. 2017 13:46

Díky všem, jedná se o malý pozemek, kousek zěmědělské půdy v současnosti v pronájmu nějakým zemědělcům
Ještě doplňující dotazy.
- nemá někdo odkaz na vzor smlouvy?
- kde se dá nechat podpisy na smlouvě ověřit, stačí na poště?
- návrh na vklad do kotastru mohu zadat kdekoli, nebo musí být v místně příslušném KÚ? (je to přes půl republiky)
anonymni

Odeslat příspěvekod marax1 3. 8. 2017 14:48

Návrh na vklad se samozřejmě podává v místě příslušném.
marax1
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod audiobullys 7. 8. 2017 09:08

Mě teda jednostránkový smlouvy na koupi nemovitosti prosly na katastru bez průtahů. Ale zažil jsem dva případy kdy smlouvy od advokátů neprošly. Jedna blbka měla špatně číslo parcely, druhej pablb tam připsal podíly pod barákem který patřily konkrétně městu, takže tam neměly co dělat.
No a moje zkušenost co se týče délky smluv - naprosto zbytečný kraviny, lhůty nikdo nedodržuje, ani nevědí k čemu se tam zavazují ohledně poslání peněz.
Darovací smlouvu od právníka možná mám na disku PC, případně v mejlu. Ale PC zapínám tak 1x za 14 dní. Ta je tak na 2-3 strany
Za drobný 2stovky je od pravniku je ke stažení na webu přímo na míru na legito, někdy si ji budu kupovat na převod jedny nemovitosti v rámci rodiny.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Nikeid 10. 8. 2017 07:14

to se pak chodí k právníkům brečet na ramínko s křížkem po funuse, když se pak reálně něco posere, co? například "závazek nechat otce dožít" - samozřejmě užitečná a otci prospěšná věc; ale je třeba to zřídit formou věcného práva, váznoucího na nemovitosti (a tedy zavazující všechny budoucí majitele nemovitosti), nikoli formou závazkového práva (pouze povinnost toho, kdo se k tomu zavázal - syn), pak totiž dojde k převodu a nový vlastník žádnou obdobnou povinnost nemá tak otce může vykopnout, žeano ;) to pak otec poděkuje, jak jste ušetřili pár tisícovek za smlouvu staženou z netu :P

a ne, opravdu obyčejná jednoduchá darovací smlouva nestojí 6.000,- Kč ... pokud vám takovou cenu někdo dá, máte špatného právníka

ps: smlouva může být klidně podle starýho OZ s uvedením starých §§ ... důležitá je zrovna v darovací smlouvě jen identifikace stran a článek, kterým se převádí vlastnické právo bezúplatně (darem) ...
Nikeid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod for.ce 10. 8. 2017 07:25

Ja nejak nechapu, proc by se do darovaci smlouvy melo psat, podle jakeho zakona je, nebo proc tam maji byt nejake paragrafy? Na smlouvu se vztahuje zakon ucinny v dobe podepsani. Nemuzes si vybirat, ktery obcansky zakonik pouzijes.
for.ce
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nikeid 10. 8. 2017 08:22

nemusí se tam psát podle jakého zákona je, nemusí tam být paragrafy .. jen říkám, že ničemu nevadí, když např. uvedu, že smlouvu uzavírám podle § 628 zákona č. 40/1964 Sb. (starý občan).

a ano, můžu si vybrat jaký občanský zákoník použiju. respektive si můžu vybrat, jaký obsah bude mít moje smlouva. a pokud si do smlouvy přejmu ustanovení ze starého občana namísto ustanovení nového občana (ne že by se zrovna v případě darovací smlouvy nějak lišily, ale dejme tomu), tak je to jen a pouze moje věc. pokud teda neporušuju nějaký kogentní ustanovení novýho občana (tj. takový, který je pevně daný a nelze smlouvou změnit).
Nikeid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod for.ce 10. 8. 2017 23:13

Proč tam ale psát takové blbosti? Aby někdo viděl, že obě smluvní strany jsou hlupáci? Darovací snlouva je jednoduchá:

Totožnost dárce

Totožnost obdarovaného

Dárce touto smlouvou daruje obdarovanému nemovitou věc včetně jejích součástí, příslušenství a vybavení:

Popis nemovitosti

Obdarovaný tento dar přijímá.

Datum a podpisy dárce a obdarovaného.


Tohle je smlouva podle kterého zákona? ;-) Podle zakona účinného v dobe podpisu smlouvy. Taková jednoduchá darovací smlouva totiž zní stejně, ať už je zrovna účinný jakýkoliv zákon.
for.ce
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nikeid 11. 8. 2017 06:38

Naprostý souhlas. Dřív ale uvedení zákona, kterým se smlouva řídí, mohlo hrát roli např. mezi podnikateli (za režimu ObchZ a ObčZ). Dneska je to (kor u darovací smlouvy) pochopitelně jedno.

Nechápu, proč by měly být strany hlupáci, když uvedou něco nad rámec, něco navíc? Jen kvůli tomu, že to tam nutně nemusí být, neznamená že jsou hlupáci.

Nic to ale nemění na tom, že pokud by se úprava nějaké smlouvy podle starého a nového ObčZ změnila, můžu si pořád vybrat, že se budu řídit tou úpravou podle starého (jak jsem říkal, nikoli v těch kogentních ustanoveních).
Nikeid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod for.ce 11. 8. 2017 11:39

Proc hlupaci? Protoze ten zakon je neplatny, byl zruseny, nemuze se podle nej ridit jiz zadna nova smlouva. Nikdo si nemuze vybirat, jestli se bude jeho darovaci smlouva ridit starym nebo novym obcanskym zakonikem.
for.ce
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků