Pojištění odpovědnosti

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod karel.84 3. 1. 2014 14:48

Právě jsem dostal vyjádření ohledně regresů pro Pojištění odpovědnosti za škodu z běžného občanského života:

V pojištění odpovědnosti za újmu kryjeme škodu způsobenou na zdraví, majetku a následnou finanční škodu. Do následné finanční škody právě spadá i regres zdravotní pojišťovny – tj nárok zdrav. pojišťovny vůči pojištěnému na náhradu - kdy regresem zdravotní pojišťovny se rozumí:

nárok zdravotní pojišťovny vůči pojištěnému na náhradu nákladů na hrazené služby vynaložených v důsledku zaviněného protiprávního jednání pojištěného dle ustanvoení § 55 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších paředpisů.
karel.84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 1. 2014 15:02

Z toho mi jen není jasné, když tedy zraním někoho na Slovensku/Rakousku..., jestli regres zahraniční nemocnice/zdravotní pojišťovny hradí, protože tady přímo citují jen český zákon.
Přičemž v cizině tyto náklady na ošetření a léčení bývají mnohem vyšší než v ČR, takže být pojištěný na vysoký regres je velmi důležité.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod karel.84 3. 1. 2014 19:41

Vyjádření k Část B, článek II, odstavec 1, bod f (Pojištění se nevztahuje na)
"poškozením nebo zničením motorových vozidel, jakýchkoli plavidel, letadel, sportovních létajících zařízení, sněžných a vodních
skútrů,"

Se mi dostalo této odpovědi:

Pojištění odpovědnosti za újmu se nevztahuje uvedenou výlukou v případě, kdy jsou pojištěnou osobou vozidla řízeny, tedy na zapůjčených motorových vozidlech, jakýchkoliv plavidlech, letadlech, sportovních létajících zařízení, sněžných a vodních skútrech.

Příklad pro Vás na druhý dotaz je kdy chodec vstoupí do vozovky mimo přechod, vozidlo se snažilo vyhnout chodci a narazí do sloupu a tím k poškození vozidla, v takovémto případu by se jednalo o pojistnou událost, kterou lze uplatnit z pojištění odpovědnosti za újmu v občanském životě.


Toť vyjádření. Ale stejně se mi zdá, že je to dost na hraně, protože podle toho co je v podmínkach bych spíše řekl, že pokud chodec vstoupí do vozovky a způsobí nehodu, tak nebude plněno.
karel.84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 1. 2014 20:14

Pokud mají v podmínkách, že pojištěný nesmí porušit právní předpisy, tak bych toto ustanovení také tak vyložil.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod nod32 6. 1. 2014 07:39

Co ta Kooperativa?Maji nejake zmeny.
nod32
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod nod32 15. 1. 2014 08:45

Psal jsem do Koop jake jsou zmeny v s novym NOZ 2014.
Nový občanský zákoník změny přinesl. Obecně lze říci, že pojistné smlouvy, které byly uzavřeny do 31. 12. 2013, se řídí původní právní úpravou - zákonem o pojistné smlouvě a pojistnými podmínkami, za kterých byly sjednány. Pojistitel poskytne ze „starého“ pojištění náhradu újmy v rozsahu pojistných podmínek, za kterých bylo pojištění sjednáno (tj. bolestné, ztížení společenského uplatnění, jednorázové odškodnění pozůstalých, náhradu za škodu na věci a následnou finanční škodu vyplývající z těchto nároků). V souvislosti s novou právní úpravou a rozšířením některých nároků z pojištění odpovědnosti, které ze starých produktů nejsou hrazeny, je možné u vybraných produktů individuálně sjednat dodatek pro pojištění nemajetkové újmy (nemajetková újma způsobená zásahem do práva poškozeného na ochranu jeho zdraví, duševní útrapy manžela, rodiče, dítěte, případně jiné osoby blízké poškozenému v případě usmrcení nebo zvlášť závažného ublížení na zdraví poškozenému). Rozsah náhrady se i u původních produktů řídí novou právní úpravou (tedy výše bolestného a ztížení společenského uplatnění zohledňuje zrušení bodové vyhlášky č. 440/2001 Sb.) Podmínkou je, že ke škodě/újmě došlo počínaje 1. 1. 2014. 2. Pojistné smlouvy, které byly uzavřeny od 1. 1. 2014, se již řídí novým občanským zákoníkem a aktuálně platnými pojistnými podmínkami. V souvislosti s novou právní úpravou naše pojišťovna připravila nové pojistné produkty, kterými reaguje na změny. Jedná se nejen o změnu terminologie v pojištění odpovědnosti za újmu, ale rovněž o rozšíření náhrad. V pojištění odpovědnosti jsou zahrnuty rovněž duševní útrapy blízkých při usmrcení a zvlášť závažném ublížení na zdraví.“
nod32
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 16. 1. 2014 18:43

Pořád to ale neřeší ten zásadní problém, že bez pojištění domácnosti ti to Kooperativa neudělá. A domnívám se, že pojištění domácnosti tato pojišťovna dvakrát dobré nemá.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod nod32 17. 1. 2014 16:24

Na zaklade ceho se domnivas ze pojisteni domacnosti od Koop neni dobre??
Ja pojisteni domacnosti od Koop mam ve variante KOMFORT a je minimalne stejne dobre jako od Allianz Exluziv mozna i trochu lepsi.

Resi totiz i pojistnou udalost vzniklou mimo misto pojisteni na uzemi Ceske republiky - veci na sobe,pri sobe,u sebe,veci odlozene na miste tomu urcenem,nebo obvyklem,veci predane za ucelem poskytnuti sluzby.
nod32
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 17. 1. 2014 17:35

To se divím, že to není ve výlukách, protože loupežné přepadení na ulici může zinscenovat každý, vloupání do bytu už jde hůře.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod BukajAktobos 21. 2. 2014 10:28

Dobrý den,

využiji toto forum, teoreticky by tu měla být naděje na rozumnou odbornost :-)

Jaké jsou nyní aktuální možnosti pojistek odpovědnosti? Známý by potřeboval sjednat tuto pojistku.
Primárně kvůli možnosti poškození svěřené elektroniky a taktéž je kvůli práci velmi často na delších (i mezinárodních) cestách služebním autem.

Vysloveně něco exotického by potřebovat neměl. Co by jste mu doporučili? Dá se takto něco doporučit?
BukajAktobos
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod qwertz375 25. 8. 2017 16:56

Existuje dneska vůbec nějaké použitelné pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě? Ty pojistky jsou děravé jak cedník! Půlka pojištoven neumí nesezdaný pár, např. ČP vylučuje všechny kolektivní sporty, Allianz zase neumí zvíře v rámci Evropy, Kooperativa k tomu natvrdo nacpe pojištění domácnosti. V podmínkách aby se prase vyznalo. Limit pro regresy je většinou zcela nedostatečný (1 mil.), takže sjednávat pojistku v rozumné výši (10 mil. +) postrádá jakýkoli smysl.

Máte někdo rozumnou pojistku odpovědnosti v občanském životě (od 10mil. výše) bez těchto nesmyslných výjimek a omezení? Nebo jsme dospěli tak daleko, že je potřeba uzavřít několik pojistek, protože běžné riziko se jinak komplet pokrýt nedá?
qwertz375
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod for.ce 25. 8. 2017 20:13

Normalni clovek zadne takove pojisteni nepotrebuje.
for.ce
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jumpmans 25. 8. 2017 23:14

To by ses divil. Zrovna ted jsem podkal pripad ze chlapik v alpach na lyzich srazil rakouskeho pravnikz a ten na nem vysoudil 300000€.
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod for.ce 25. 8. 2017 23:58

A co by na tom zmenlo pojisteni? Nic, protoze vyluka.
for.ce
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jumpmans 26. 8. 2017 02:41

Pojistovna zaplatila 3mega, to byl max limit. Zbytek musi splacet ze sveho...
jumpmans
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků