Ochrana před exekucí

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Karel Pospíšil 28. 8. 2017 14:40

Jediný můj majetek je víceméně nemovitost, ve které bydlím s rodinou. Jsem jediný vlastník a chci zabránit tomu, abych o dům přišel, třeba formou exekuce.

Může se stát leccos, jako OSVČ (bohužel nemůžu podnikat jako s.r.o.) způsobím někomu škodu, může mě žalovat dodavatel, zpronevěřím dotaci z EU, obžalují mě z podvodu..., nebo jako občan zaviním tragickou dopravní nehodu.

Myšlenka je taková, že svůj 100 % podíl rovnoměrně rozdělím na své 2 děti. Ochráním tak nemovitost před soudními spory a případnou exekucí? Chápu, že o tom bude muset rozhodovat i soud, který bude muset určit i opatrovníka. Je mi jasné, že pak bude větší problém s prodejem nemovitosti, ale o tom beztak neuvažuji a děti dosáhnou plnoletosti až za 10 let.

Je moje úvaha správná? Dětem to nikdo vzít nemůže? Než to začít řešit s nějakým právníkem, tak věřím tomu, že někdo máte zkušenosti nebo i jiné tipy jak to ošetřit. Díky.
Karel Pospíšil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 8. 2017 16:37

Rozdělit to mezi děti riziko exekuce zdvojnásobuje (dvě děti), protože i na dítě může být uvalena exekuce (může způsobit škodu), případně až vyroste.

Můžeš jim to ale darovat se zřízením věčného břemene užívání do tvé smrti, tím bys sice nevyloučil exekuci, ale alespoň bys mohl v domě dožít.

Samozřejmě pokud bys nemovitost daroval v době, kdy by již bylo jasné, že nebudeš schopen plnit své závazky, mohlo by to být hodnoceno jako poškozování věřitele.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 28. 8. 2017 17:12

Svěřenský fond?

Ten by snad taky neměl být postihnutelný exekucí zakladatele (leda by se prokázala účelovost založení v krátké době před úpadkem jako i v případě toho darování)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 28. 8. 2017 18:42

Bud fond nebo treba zahranicni firma, ktera nepodnika, pouze vlastni majetek. Jeden blizky to ma takto resene, druhou firmou podnika a z te prvni si pronajima veci - at uz dum nebo treba vozidla, atd.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 28. 8. 2017 22:03

Majetek? Takže vznikla provozovna a platí majetkové daně?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod jumpmans 28. 8. 2017 22:58

Jak uz bylo uvedeno vyse - sverensky fond. Ale neni to levna zalezitost
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Karel Pospíšil 29. 8. 2017 16:22

Díky za tipy, ale přijde mi náročné zakládat svěřenský fond nebo zahraniční firmu. Preferuji přepis na děti. Větší dluhy dokážou napáchat až v plnoletosti, kdyby náhodou jeli načerno, tak z toho asi nebude likvidační exekuce. Zvažoval jsem i rozdělit nemovitost na čtvrtiny (já, manželka, dítě, dítě). Kdyby přišla exekuce na mě nebo manželku, tak v tom je pouze 25 % a o čtvrt domu o jedné bytové jednotce nikdo nemá zájem, takže žádné vystěhování snad nehrozí. Pak jsem ale upřednostnil to napsat jen na děti, protože tam v nejbližších 10 letech žádná velká exekuce nehrozí, a opět i kdyby, tak to znamená jen exekuci na půlku a kvůli tomu nás asi vystěhovat nemůžou.

Takže si myslíte, že ten přepis na děti je špatný nápad nebo byste mi to schválili?
Karel Pospíšil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eL Ká 29. 8. 2017 16:58

Proč se tu ptáš, když jsi evidentně rozhodnutý? :) Svěřenský fond je přesně to, co hledáš.
eL Ká
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mikka1 29. 8. 2017 17:19

Myslim, ze je to hodne spatny napad.
Nemovitost bude majetkem deti, o nakladani s ni bude rozhodovat OSPOD a soud. Temto institucim bych se vsanc nedavala.
Asi mi napises, ze dum nikdy prodavat nebudes, ale stat se muze cokoliv a mel bys vedet, ze prodej proste nebude mozny.
A co dal? Deti dospeji a vy budete bydlet v jejich majetku? O puberte radsi mlcim...
Mikka1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod lemming 29. 8. 2017 21:31

Já bych řekl, že po převedení na nezletilé děti by mohl být problém i s nějakými trochu většími opravami nebo rekonstrukcemi, ne? Nemůžeš přece opravovat nemovitost bez souhlasu jejího vlastníka. Takže s každou takovou věcí za opatrovníkem...
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod audiobullys 30. 8. 2017 01:23

S těma 1/4 a 1/2 nemáš vůbec pravdu že to nikoho nezajímá. To bys viděl jak by ti to partička z Přerova zneprijemnila a prodražila, až by se ti protocili panenky.
Za prvý je to levný jak prase. U baráku za 2 mega to určitě nemá hodnotu 500 tisíc. A pak už následuje platba za pronájem- jinak ti to daj k soudu pro neoprávněně obohacení, nebo v horším případě te prinutej zákonným způsobem vystěhovat se a prodat jim to za hubičku, případně ti prodají jejich podíl za trošku dráž.
Jde se bránit dvěma způsoby zápisu na LV a ty děti jsou k tomu ideální. Na druhej způsob je ideální tvůj rodič.jakou uvažuješ nejvýše možnou škodu, kterou bys mohl způsobit?víc jak 5 či 10 mega?
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Karel Pospíšil 1. 9. 2017 12:30

Svěřenský fond vypadá zajímavě, díky. Byl jsem skeptický, vůbec jsem nevěděl o co jde, ale vypadá to zajímavě. Vložil bych do soukromého fondu jen tu nemovitost, byl bych zakladatel, a zároveň správce, tím pádem musím mít druhého správce, využil bych manželku. A jako obmyšlené bych uvedl svoje děti (případně opět i sebe a manželku).

Jako komplikaci vidím podvojné účetnictví, ale pokud bych u této nemovitosti nevykazoval žádné příjmy ani výdaje, tak by to tak obtížné být nemuselo.

Leccos jsem si načetl, ale příliš praktických zkušeností nikde ke čtení není. Leda tak založení za 50 tisíc, služby právníka za 2500 na hodinu a správa za 1,5 % majetku ročně - touto cestou opravdu jít nehodlám.

Máte někdo nějaké praktické tipy, jak to levně založit a spravovat (klidně i do SZ).
Karel Pospíšil
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků