Neúčelová hypotéka za účelovou sazbu?

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lamenian 19. 10. 2017 11:54

Zdravím, rychle popíši situaci. Rodiče vlastní chatu (hodnota zhruba 900tis). Protože si věříme a jsou celkem finančně gramotní, tak by byli ochotní si vzít hypotéku, kde by jako zástava byla ta chata, peníze mi dát na zainvestování a nechat mě tu hypotéku splácet.

Chtěl bych tu hypotéku co nejvyšší, ideálně tedy těch 80% nebo kolik je po regulaci ČNB maximum.

A co je nejdůležitější, chci to za účelovou sazbu (kolem 2%) a ne za neúčelovou (která je o dost vyšší).
Zároveň bych také chtěl dobu splácení 30 let, což je asi další problém, protože rodičům je lehce přes 50 a tuším banky nechtějí splatnost déle než do 70 let věku.

Napadá někoho možné řešení? Třeba jestli existuje banka, která za účelovou sazbu půjčí na rekonstrukci, ale nebude pak vyžadovat doklady o provedení té rekonstrukce, nebo tak něco.
lamenian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod treborit 19. 10. 2017 12:04

Tak at ti tu chatu daruji.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 10. 2017 12:09

Já bych do toho nešel, abych investoval na dluh, možná, jestli to bude tvoje vlastní podnikání a případně budeš moct úvěr splácet i z jiných zdrojů, pokud záměr nevyjde.

Obecně nelze si vzít účelový úvěr a pak peníze použít na něco jiného. Tedy vzít si úvěr na rekonstrukci a pak peníze investovat jinam. To už je totiž úvěrový podvod a kromě okamžitého zesplatnění úvěru (a tedy ve výsledku nuceného prodeje zástavy) hrozí i trestní stíhání.

Jediná schůdná varianta je prodej domu. Tedy rodiče ho prodají tobě, ty si na to vezmeš hypotéku a peníze jim dáš. Co oni pak s penězi udělají, je jejich věc (pokud ti je svěří do správy). Bude tě to ale stát daň z nabytí nemovitosti, která je, tuším, 4 % z hodnoty.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lamenian 19. 10. 2017 12:19

treborit: Tim, že mi ji darují se ale nic nezmění. Já nechci chatu, já chci peníze za nízký úrok zastavené chatou.

PatrikChrz: Já bohužel již jednu celkem vysokou hypotéku splácím a tak nevím, jestli bych prošel riskem (i když možná ano, přecijen splátka hypotéky na 30 let částky kolem 600tis vychází kolem 2000,- Kč což je velmi málo), ale hlavně se chci vyhnout i té 4% dani. Není to náhodou při prodeji mezi příbuznými osvobozeno od daně z nabytí?
lamenian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 19. 10. 2017 14:21

To jsou hodně naivní představy. Co takhle spíš práce než investování?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod taylor729 19. 10. 2017 16:11

Nespecifikoval jaky druh investování mysli. Predpokladam ze je dost rozumny aby se nechytl pochybne nabidky, jake se tu obcas taky objevuji, kde by na 95% penize uz nevidel. Taky verim ze se nevrhne na spekulativni obchodovani s akciema nebo na forexu a ze vi co dela. Pokud nevi, byla by to nepříjemná životní lekce.

Praci snad ma, kdyz splaci uz jednu hypo. Leda na sobe pracovat a sehnat lepsi praci. To zni jako dobry plan, i kdyz trochu defenzivni.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod lamenian 19. 10. 2017 16:20

xls: Práci mám a to adekvátní k mým schopnostem. Pochopitelně se snažím vydělávat co nejvíc, ale proč si bez práce nepomoci k výnosům na důchod, když by mne to nic nestálo.

taylor729: Plán je pokračovat v tom, co už dělám. Měsíčně investovat do ETF. Nepotřebuji ty peníze teď. Chci tam to co bych z té hypotéky dostal rozpustit během několika let a držet výhledově 30 let do důchodu. Za těch 30 let počítám se zhodnocením cca 6% pa, což je a lze předpokládat i bude pořád nad úrokem hypotéky, takže peníze na důchod naprosto zadarmo bez práce.
lamenian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 19. 10. 2017 17:05

A proč si nepůjčíš přímo od brokera? Třeba u Degira lze získat margin snad do 50 % hodnoty portfolia za sazby s příplatkem 125 bazických bodů k mezibankovním sazbám (pro EUR EONIA, tzn. aktuálně 1,25 % p.a. a pro USD USD LIBOR, tedy cca. 3 % p.a.)

Jinak ono to takhle zní hezky, akorát nevím, co bys dělal, až by úrokové sazby hypoték stoupli třeba na těch 6 % p.a. - to bys zase prodával část portfolia? Jeví se mi to poněkud neflexibilní. IMHO má smysl zatím počítat s tím, co máš - tedy vlastní hypotékou a tu si nějak rozumně nastavit (ideální se mi nyní třeba offset u Air Bank).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 19. 10. 2017 20:13

Tak to mi přijde jako dost divný plán.

1) Proč teď řešit nějaký důchod a horizont 30 let? Já neříkám, že by člověk neměl mít při důchodovým věku pár milionů stranou, ale do té doby se ty peníze dají ještě několikrát výhodně otočit pro jiné účely a hlavně je využít k tomu životu během těch 30 let. Za tu dobu se stane tolika věcí, že zrovna fixovat se jako na hlavní událost na ochod do důchodu mi přijde naprosto zcestný.

2) Řešit, jak zbohatnu na 30 letým rozdílu mezi holubem na střeše (6% výnosem) a vrabcem v hrsti (nákladem na hypotéku) mi přijde směšný a v nějakých statisícových řádech už vůbec. Tady je hlavně důležitý popřemýšlet, jak se k těm částkám řádově stovek tisíců v rozumný době dostat především pomocí práce, a až to bude fungovat, tak jak je rozmnožit.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod audiobullys 19. 10. 2017 21:09

No to se poptej nakyho hypot.specialisty, kde jde dát chata do zástavy. Druhej kámen úrazu že to určitě nebude účelová hypo za 2 procenta spíš Amerika a tam bejvá tak 70 procent max. Třetí fakt je že ta chata nebude mít tvůj požadovaný odhad.
Btw účel máš koupě, refinancování, rekonstrukce, vypořádání podílového spoluvlastnictví, zpětné proplacení investic do Nemo a půjčky na rekonstrukci.
audiobullys
Diskutér


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků