Kampelička zaplatila rekordně vysokou pokutu ...

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 11. 2017 15:30

Kampelička zaplatila rekordně vysokou pokutu ...

http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-b ... tu-1339663

Nevíte někdo, o jakou kampeličku se jedná? Díky.
MarekVach
Nadšenec


Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 11. 2017 15:54

Díky. S tou už naštěstí nemám vůbec nic společného.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod neosobně 16. 11. 2017 17:10

To je štráchů pro pár milionů, na druhé straně Bohům ČNB nevadili BILIONOVÉ Tunely v IPB, MB, PB, AB a dalších a dalších bankách za Tunelování, pardon vládnutí Tuneldědka Klaus... :D
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 16. 11. 2017 19:30

neosobně:
A kdo si myslíte, že třeba tu IPB poslal do nucené správy?
Takže jim to tunelování evidentně vadilo.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Curiy 16. 11. 2017 20:40

Nejvetsi tunel byl prodej IPB za 1 Kc CSOB za vlady CSSD se statni zarukou na nesplacene uvery.
Curiy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LaNov 21. 11. 2017 00:19

Za úvěry IPB byla logicky záruka, když ČSOB převzala všechny vklady a hodnota kapitálu byla záporná ... Tunel vyhloubil až Tlustý, když přikázal zastavit arbitráž, kterou stát požadoval po Nomuře náhradu vytunelovaného Českého piva atd.

Zpět k záložnám: vypadá to, že žádná další se už v dohledné době na banku nepřemění ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 11. 2017 14:06

No, mně přišla u Akcenty velmi podezřelá ta změna jména. Říkal jsem si, jestli nečekají nějaký průšvih a nechtějí aby to bylo spojováno s devizovkou.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod neosobně 21. 11. 2017 17:10

Přímé i nepřímé náklady Tunelvládnutí Kikiny Tuneldědka Klaus a jeho loupeživé bandy tedy zejména jeho "převratných" privatizací budeme a budou následující generace splácet celé 21. století. I díky tomu jsme se stali subdodávkovou zcela závislou ekonomikou bez národního vlastnictví strategických výrobních prostředků= Kolonií. A horních "10 000" Zločinců u Koryt si jen vzájmně kryje záda, případně si dává presidentské amnestie a řády. O Zločincích a Vrazích se točí očistné "pravdivé" dokumenty a chystají se jim snad i pomníky stavět po jejich smrti.
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LaNov 21. 11. 2017 23:49

Curyi píše:No jasne, CSOB si nechala vsechen majetek IPB za 1 Kc a nesplacene uvery nehradila rozprodavanim toho majetku, ale hradil to stat ze sveho.
:D

Možná by bylo dobré ujastit si aspoň základní ekonomické pojmy (např. co je to "všechen majetek IPB" a jestli to nebyly hlavně právě ty nesplácené úvěry, že? :D )

PatrikChrz píše:No, mně přišla u Akcenty velmi podezřelá ta změna jména. Říkal jsem si, jestli nečekají nějaký průšvih a nechtějí aby to bylo spojováno s devizovkou.


Asi na tom něco bude. Kdyby došlo před tím ke změně majitele, tak je to jasné. Ale žádná taková informace není (aspoň ve zveřejněných povinných informacích ...)
Ale ještě bych je neodepisoval. Třeba přijde bohatý investor, co dorovná ztráty a will make záložna great again :-D ... Pokud někdo máte volné zdroje a chcete mít významné slovo v zavedené záložně (nebo ji dokonce ovládnout), tak je asi nejlepší čas zavolat největšímu podílníkovi, možná pustí zajímavý podíl levně ;-)
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LaNov 22. 11. 2017 21:49

Co máš pořád s vracením? ČSOB koupila podnik, který byl pleite, závazky (vklady lidí a firem v bance) výrazně převyšovaly majetek (především úvěry). Samozřejmě IPB měla i hmotný majetek, budovy atd. Ale i kdyby byla hodnota centrály 1 mld, pořád je to míň než ztráta z nedobytných úvěrů jednomu povedenému klientovi, např. Charouzovi. A takových "Charouzů" bylo v IPB za desítky miliard ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 23. 11. 2017 06:37

Curyi:
Díváte se na tehdejší situaci dost zjednodušeně. To není o tom, že by na tom ČSOB nevydělala. Bylo to pro ni slušně ziskové, ale jinak by to nedělala.
Stát byl v situaci, kdy musel vyřešit akutní problém. Já si tenkrát přál, aby IPB nechal krachnout se vším všudy. Problém byl, že lidi by dostali tenkrát nějakých 90 % svých vkladů, ale podniky, které měly účty u této banky by byly prakticky z hodiny na hodinu zlikvidovány. Všechny úvěry by byly okamžitě zesplatněny, což by přivedlo ke krachu další mraky firem. Všechno s reálným dopadem na ekonomiku státu, včetně zaměstnanosti a výběru daní.
Někdo spočítal, že bude výhodnější všechno hodit na ČSOB, která na tom sice vydělá desítky miliard, ale pokud by to nepřevzala, stát by nejen zaplatil všechny ty špatné úvěry stejně jako to udělá pro ČSOB, ale zaplatí i všechny další náklady, jako je ta výplata pojištění vkladů a hlavně se ho výrazně dotknou ty krachy firem.
A teď se na to podívejte z pohledu ČSOB. Vy vidíte jen budovy a ztrátové úvěry. Ale těch rizik při převzetí bylo daleko víc. Ony závazky nejsou jen úvěry.
Kdyby stát nabídl IPB takhle narychlo s tím, že by podle odhadů na tom příjemce vydělal jen pár miliard, nikdy by to nikdo soudný nepřevzal, protože by se mu klidně mohlo stát, že z pár miliard předpokládaného zisku by bylo pár miliard nepředpokládané ztráty. Proto stát musel přijít s neodolatelnou nabídkou, protože jinak by se banky nezbavil a musel ji poslat do konkurzu se všemi výše popsanými negativními důsledky.
Důkladný finanční audit by trval určitě alespoň rok, IPB byla známá tím, že prováděla dost neprůhledné finanční transakce, měla obrovskou provázanost mezi svými dceřinými společnostmi, kdy třeba její investiční společnost spravující podílové a akciové fondy investovala v těchto fondech přímo zpětně do IPB a dalších aktivit banky, takže zvnějšku nikdo nedokázal odhadnout dominový efekt a skutečný stav majetku.

Tohle moje povídání berte jako nezaujatý pohled někoho, kdo tu dobu pamatuje, kdo se o ekonomické dění zajímal, kdo byl dokonce akcionářem IPB a včas své akcie prodal právě z důvodu, že viděl, jaké prasárny IPB provádí. A taky pohled někoho, kdo si vážně přál, aby IPB krachla, už jen proto, že ho vytáčelo, jaké úrokové sazby nabízela lidem a lidi kvůli tomu v IPB měli peníze, přestože mohli tušit, že ta banka není úplně v pořádku. Pamatuju se, jak jsem přesvědčoval svou budoucí tchýni o tom, že IPB krachne, a že vážně není moudré tam mít všechny úspory. Mimochodem, naslibované úroky z vkladů jsou zrovna jedním ze závazků, které vy zcele ignorujete.
No a přestože to s IPB nedopadlo tak, jak bych si tenkrát přál, chápal jsem, proč si stát nakonec vybral tu variantu, kterou si vybral. A vážně to není o nějakých sympatiích s těmi, kdo o tom tenkrát rozhodli.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 11. 2017 06:47

Tak jsem celej napjatej, jak na toto bude reagovat neosobně. :D
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod radecekh 23. 11. 2017 18:49

Curyi:
Zkuste si přečíst tuto nezávislou studii o tom, jak to s IPB bylo. A až dočtete, pochlubte se zde s tím, že už chápete, kdo a jak ve skutečnosti IPB vytuneloval.

https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... 1l_B4jY_R7
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Delitzsch 23. 11. 2017 19:54

Nechci se zapojovat do diskuse o IPB, ale mám potřebu upozornit, že Česká spořitelna rozhodně nikdy nebyla na pokraji krachu. To prostě není pravda. Byla velice neefektivní, ale rozhodně ve výrazně lepší kondici a všeobecně v jiné situaci než IPB.
Delitzsch
Diskutér

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků