NEJ podlaha do kuchyně - osobní zkušenosti

Diskuze o plánování a realizaci staveb, rekonstrukcí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 22. 11. 2017 19:36

Jaká je NEJ podlaha do kuchyně? A jaké máte osobní zkušenosti?

Chystám rekonstrukci bydlení a rád bych vybral nový povrch do kuchyně. Stávající bych chtěl vyměnit a do podlahy zabudovat el. podlahové (do)vytápění. Hlavní ohřevem bude klasika horkovodním radiátorem 40/60 °C.
Dlažbu - tu mám, ale je to malý formát 20x20 spáry jsou široké cca 4-5mm (při pokládání byly použity vymezovací plast. křížky), takže když je často binec, vždy něco zůstane. Trochu hůř se udržuje, ale zase to není tragédie. Další materiály:
Dlažba velkoformátové
Silné dřevěné velkoformátové parkety (cca 10až20 x 50až70 cm)
Plovoucí podlaha - obvykle toho moc nevydrží (tak 8 až 10 let), tl. do 7mm, zase je "levná"
Lino - nové páchne
Vinyl - nemám představu, nový trend
Něco dalšího? Nalakovaný beton, kamínky zalité v pryskyřici...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 11. 2017 19:49

Podle mne si pleteš linoleum (přírodní materiál) a PVC.

Nemám, ale asi bych (právě kvůli spárám) dnes šel do nějaké lité podlahy.

U dlažby je velkou nevýhodou teplená vodivost a tedy tepelné ztráty.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Torns 22. 11. 2017 20:37

Lino je hovorový výraz pro podlahovou krytinu v rolích, role může být z přírodních materiálů (různí výrobci jim říkají různě - linoleum, marmoleum, atd.) nebo z PVC.
Vinyl se říká PVC dílcům.
Torns
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 22. 11. 2017 21:25

JJ, to je jasné, "linoleum" je v roli, "vinyl" jsou díly/placky. Zajímaly by mě však zkušenosti uživatelů.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vasek06 22. 11. 2017 22:14

Dle mě je to silně individuální a hlavně záleží na - kolik hodláš investovat a jak moc tam vaříš resp. kolik času budeš věnovat údržbě. Já osobně bych šel do velkoformátové - velikost formátu se musí sladit s ostatním - dlažby. Inklinujeme s manželkou k italskému designu (Iris Le Pietre), máme rozměr 33x33 cm. Nevím o jakých ztrátách mluví Patrik, ale předpokládám odizolování spodku a pak vetšina energie - tepla půjde nahoru ...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 23. 11. 2017 17:32

Investovat (resp. utrácet) hodlám nějak standardně s výhledem na asi 15-20 let (??), proto bude ze začátku vytíženost vyšší cca 5-6x v týdnu, a požadavek na údržbu je - snadno, rychle, jednoduše tj. robotický mop + zbytek "doladit" ručně. Dlažba je vcelku ok, ale má spáry a bude horší na podlahové topení, asi sežere více ele. než třeba vinylové desky.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ab84 23. 11. 2017 18:42

Matka si dala do koupelny vinylové desky, tuším 60x60 cm a mě to tedy zklamalo. Čekal jsem něco lepšího než je lino, tedy měkčí a teplejší podlahu a místo toho tam je studený, dutý a hlučný plast. A to si vybrala nějakou prémiovou značku přes 1000 Kč za metr. Já mám všude v bytě dřevo, ale je to samozřejmě extrém mít dřevěnou podlahu i pod kuchyňskou linkou a u myčky, není to pro každého, nic moc extra praktického.
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod elinor 23. 11. 2017 19:19

Já jsem letos dala do kuchyně, koupelny, chodby a dětského pokoje PVC v roli ve stejném dekoru, nechtěla jsem lepit (minimalizuji chemii v bytě), je to lepené jen ve spojích. Nemůžu si to vynachválit. Duté zvuky nemám, ale je to fakt studenější než původní koberec. Dlažbu jsem ale zavrhla kvůli spárám a chladu, dřevo se do koupelny a kuchyně moc nehodí, takže na výběr moc není. Jsem ráda, že je to bez přechodových lišt. Pokud by bylo podlahové topení, možná bych dlažbu snesla.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vasek06 23. 11. 2017 19:31

Ještě pozn. k té tepelné ztrátě. Proboha o jaké ztrátě to mluvíte ? Ta dodaná energie - typ dodání máš vybraný - bude pořád stejná ! Nebo u Vás neplatí zákon o zachování energie ?
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod audiobullys 23. 11. 2017 20:36

Na podlahovce v obýváku a kuchyní máme lino , v koupelně dlažbu. V koupelně je driv podlaha ohřátá. No ale podlahovku už bych si nikdy nedal to radši další radiátory. Za prvý to trvá tak vo hodinu neli dvě než to začne hřát a to nejsem jedinej kdo to má taky tak- na plynu je to taky na dlouho. U mě je jedno jestli použiju drevo nebo elektriku. Jestli někdo má jen elektriku ci plyn tak topí zbytečně vo hodinu neli dve dýl. U elektriky to je tak 9kwh * 3 Kč za hodinu, to pěkně naskakuje.ale už jsem viděl u 1 domu s 1 člověkem zálohy na 5000 Kč měsíčně, co topí jen elektřinou. To je tak vo 3 víc než platím ve svým.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod čulibrk 23. 11. 2017 22:54

Dej nějaký velký dlaždice nejlíp strakatý, na kterých není nic vidět a šedou nebo hnědou spárovací hmotu a máš to v klidu nadosmrti. Lino se ti prošoupe, zamaže, prořízne spadlým nožem atd. a budeš ho muset každých asi 6 roků měnit. No a jestli ti bude zima tak holt musíš chodit v pantoflích. :-)
čulibrk
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 24. 11. 2017 06:53

audiobullys píše:Na podlahovce v obýváku a kuchyní máme lino , v koupelně dlažbu. V koupelně je driv podlaha ohřátá. No ale podlahovku už bych si nikdy nedal to radši další radiátory. Za prvý to trvá tak vo hodinu neli dvě než to začne hřát a to nejsem jedinej kdo to má taky tak- na plynu je to taky na dlouho. U mě je jedno jestli použiju drevo nebo elektriku. Jestli někdo má jen elektriku ci plyn tak topí zbytečně vo hodinu neli dve dýl. U elektriky to je tak 9kwh * 3 Kč za hodinu, to pěkně naskakuje.ale už jsem viděl u 1 domu s 1 člověkem zálohy na 5000 Kč měsíčně, co topí jen elektřinou. To je tak vo 3 víc než platím ve svým.

JJ jak jsem uvedl nahoře, hl. topení bude teplovodní radiátor a podlahovka bude jen na občasné dohřívání pro komfort, ele. je drahá v tarifu D02 tj. cca 4,50 Kč/kWh. Pokládat horkovodní trubky do podlahy se mi zatím moc nechce, v tom jsem trochu konzerva, co pak s tím, kdyby to časem netěsnilo... Nejlíp se mi zatím zamlouvá velkoformátová, matná, světlejší dlažba s jemným, nenápadným vzorem. Korkové pantofle jsou samozřejmě základ.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jichaj 29. 11. 2017 14:11

Ja jsem spokojenej s vinilem, neni to tak tvrde jak dlazba a je to pocitove teplejsi (kdyz se zrovna v podlaze netopi).
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod m_p_ 29. 11. 2017 19:42

jichaj píše:Ja jsem spokojenej s vinilem, neni to tak tvrde jak dlazba a je to pocitove teplejsi (kdyz se zrovna v podlaze netopi).


Taky mám vinyl a podlahové vytápění. Kombinace dobrá. Ale je dost náchylný na poškrábání. Ten náš je od FATRY (THERMOFIX).
m_p_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marvin22 13. 6. 2018 09:25

Já mám v kuchyni vinyl od Fatry a jsem naprosto spokojenej.Super se udržuje a nechladí do noh.Máme ten zaklapovací.
Marvin22
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků