Daňové přiznání pro nezletilé

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bor1 20. 12. 2017 09:26

Dobrý den,
mám poněkud delikátní účetní problém. Je mi 16 let a v lednu jsem jen tak ze srandy investoval 1 000 korun do kryptoměn. Vzhledem k tomu, jak hodnota mnou držených kryptoměn stoupala, investoval jsem další 3 000 korun na konci léta. V listopadu jsem si vybral 5 000 korun, ale teď bych si rád vybral i zbytek. No a ten má teď hodnotu asi 35 000 korun.

Dozvěděl jsem se, že dle Zákonu o daních z příjmů - § 10 Ostatní příjmy, musím odvést daně, pokud celkový příjem přesáhne 30 000 korun. Dále jsem zjistil, že nezletilí podávat daňové přiznání nemůžou, a tak ho za ně musí podávat rodiče. Já je samozřejmě nechci zatěžovat takovými nepřijemnostmi. Chápu. že bych si mohl vybrat jen tolik peněz, aby celková částka nepřesáhla 30 000 korun. Ale nechce se mi čekat dalších několik měsíců, abych si vybral zbívající hodnotu (a kdoví jakou bude mít pak cenu). Ptám se tedy, jestli je tu nějaká jiná možnost.

Děkuji.
bor1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tuann 20. 12. 2017 11:05

Vsak mas prelom roku ne? Vyber cast do konce roku a zbytek pristi rok.
tuann
Návštěvník

Odeslat příspěvekod audiobullys 21. 12. 2017 00:54

Přiznání podají rodiče za tebe, ale dan nebude, máš vlastně slevu na dani na poplatníka 24 840 Kč . tedy příjmy kolem 160 000 Kč jsou bez daně.
ideální zadáš adisepo.mfcr.cz vpravo vyberes Epo - dan z prijmu fyzickych osob. a vyplniš iniciály a adresu, Přílohu 2 tu dáš paragraf 10 třeba F - jiné ostatní příjmy , do slovního popisu napíšes vzkaz bábě na finančáku třeba Zlatá horečka na Klondiku 3 :-) a příjem třeba 50 000, automaticky se ti tam doplní sleva na dani těch 24840 a i výsledná daň 0 Kč. dáš to odeslat na finančák , vytiskneš si papír o podání a do 5 dnů to tam musí nákej rodič donýst podepsaný a máš to z krku.
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Markil 21. 12. 2017 01:52

V podstatě tu už zazněly obě dvě možnosti které máš:
1) Vybereš si teď jen tolik, aby celkově letošní příjem nepřesáhl ten limit a nemusel jsi podávat daňové přiznání. Zbytek vybereš 1.1.2018 nebo později. Nemusíš tedy čekat, jak píšeš, ņěkolik měsíců... Počítá se totiž vždy kalendářní rok.
2) Vybereš vše a budeš muset vyřešit to přiznání. Daň platit nebudeš, jak už popsal kolega přede mnou. Vyplnit, nechat podepsat, doručit. Nikdy jsem neřešil přiznání nezletilého, ale myslím, že by asi ohledně doručení mělo platit to samé, jako u ostatních. Tj. FÚ nikdy nepožadoval osobní doručení. Nesli to tam za mě už různí lidé, mělo by to jít poslat i poštou. Ale lepší asi je to tam donést osobně. Jednak si nechávám potvrdit kopii, abych měl doklad, že jsem to odevzdal - dají na to podací razítko, a také protože aspoň u nás to tam paní hned kontroluje, jestli tam nejsou nějaké zjevné chyby apod.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 21. 12. 2017 21:08

Bittcoin je pro finanční správu jednou velkou neznámou a sami se nerozhodnou co s tím.
Zatím je to příjem podléhající dani z příjmů s možností uplatnění nákladů na dosažení.
Daňové přiznání podáváš při příjmech 45 000 Kč (= 30 000 Kč je osvobozeno dle § 10 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmů + 15 000 Kč není povinnost podávat přiznání dle § 38g odst. 1 zákona o daních z příjmů).

Pokud by povinnost vznikla, tak se vyplňuje stejně jako za zletilého, jenom ho podepisuje zákonný zástupce - v kolonce podepisující osoby se uvádí typ F-fyzická osoby a kód 1-zákonný zástupce nebo opatrovník. Pokud rodič má zpřístupněnu datovou schránku, tak musí podat elektronicky ve formátu XML, jinak pokuta 2 000 Kč.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků