Daň z nabytí

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod astrapa 2. 1. 2018 17:06

Dostal jsem výzvu od FÚ, zapomněl jsem podat přiznání k dani z nabytí. Ve výzvě mě vyzývají, abych dodal Vyrozumění z katastru a znalecký posudek nebo přílohy k určení směrné hodnoty.

Jediný dokument, který k danému bytu mám, je kupní smlouva s obyčejnými (neověřenými) podpisy. Teoreticky mohu zaběhnout na KÚ pro ověřenou kopii kupní smlouvy. Bude to finančáku stačit?

Za znalecký posudek by předpokládám mohl posloužit odhad pro banku, problém je, že jsem od odhadce dostal jen jeden exemplář, který jsem předal do banky a pro sebe jsem ho zapomněl okopírovat. Čili odhad nemám. Je to problém?

Vyrozumění z katastru se mi zaboha nedaří najít, asi jsem ho omylem vyhodil. Je to problém?

Jinak řečeno, bude FÚ stačit kupní smlouva?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod TrustNo1 2. 1. 2018 17:28

Doporučil bych zavolat správci daně (na výzvě by měla být uvedená osoba) - je třeba podat daňové přiznání - k tomu je potřeba doložit právě kopii vyrozumění o provedení vkladu z katastru (zasílá se všem účastníkům doporučeně) a také kopii kupní smlouvy - bez ověřených podpisů by snad měla stačit. Pravdědopodobně bude FÚ chtít doplatit i penále za pozdní platbu (řádově pár korun za každý den prodlení, zaleží na výši vyměřené daně).

Odhad pro banku zcela jistě stačit nebude, musel by se vypracovat nový odhad pro účely daňového přiznání. doporučuji proto využít tzv. směrnou hodnotu.

Od 1.11.2016 má povinnost hradit daň z nabytí a současně je poplatníkem výhradně již kupující.

Jinak všechny formuláře vč. pokynů jsou zde: http://www.financnisprava.cz/cs/danove- ... 7&lang=cs&
TrustNo1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 2. 1. 2018 17:46

Vyrozumění mi bohužel chodí do datovky, odkud vše po 3 měsících mizí. Všechny dopisy si poctivě tisknu a zakládám do tematických šanonů, ale tentokrát jsem na to buď zapomněl, nebo jsem výtisk omylem vyhodil.

Jaký je rozdíl mezi odhadem pro banku a odhadem pro finanční úřad? Jaký má filosofický smysl platit za dva odhady, proč nestačí jeden?

-- 2. 1. 2018 17:48 --

Jiank v té výzvě je také uvedeno, že mám FÚ dodat "přílohy k určení směrné hodnoty". Tím se myslí co, netuší někdo?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod elinor 2. 1. 2018 19:03

Přiznání jsem podávala poslední den lhůty a měla jsem stejný problém jako Vy - nemohla jsem najít to vyrozumění z katastru. Odevzdala jsem neověřenou kopii kupní smlouvy s neověřenými podpisy a přílohy č. 2A pro byt a nebytový prostor a pro pozemek http://www.financnisprava.cz/cs/danove- ... an=T_WEB25 .
Měla jsem tam také spoustu chyb, ale hlavně jsem chtěla dodržet termín. Z FÚ se ozvali téměř hned a domluvili jsme si osobní setkání. To z katastru jsem naštěstí našla, donesla a chyby jsem osobně opravila - a to tak, že úřednice říkala: tady napište, tady škrtněte. S bytem jsem koupila podíl na nebytovém prostoru a přílohy jsem musela vyplnit i pro tento prostor - a to i pro podíl na pozemku.

Původně v telefonu strašila, že pokud je nebytový prostor používán komerčně, tak musí být odhad, že směrná hodnota se v takovém případě nepoužívá, ale pak jsme vyplnili jen ty tabulky pro určení směrné hodnoty, tak doufám, že bude klid a nikdo nic nebude chtít, protože odhad vůbec nemám.

Myslím, že to vyřešíte osobně na FÚ, určitě Vám pomůžou. Na telefon byli na jedné pobočce hodně protivní, ale na jiné mi základ vysvětlili, že jsem aspoň něco byla schopna vyplnit.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LaNov 3. 1. 2018 01:15

Vyrozumění je důležité pro FÚ proto, že jsem v něm oficiálně uvedena data rozhodná právě pro lhůtu pro podání přiznání - datum rozhodnutí o vkladu a právní účinky vkladu (obvykle k datu podání). Pokud víte číslo řízení (to bylo mělo být i ve výzvě), tak bych si z Nahlížení do KN vytiskl průběh příslušného řízení, do DP opsal uvedená data a k DP přiložit tento průběh s tím, že Vyrozumění nemáte ...
Jak píše TruistNo1 i elinor, posudek řešit nemusíte, byt půjde směrnou hodnotou.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 1. 2018 11:44

Podíval jsem se do Vyrozumění z jiného bytu a v rozdělovníku je, že KÚ posílá stejnopis i finančnímu úřadu. Takže FÚ musejí vyrozumění mít. Předpokládám tedy, že je to pozůstatek Kalouskovy hry na snižování admistrativní náročnosti, která nakonec vedla ke zvyšování počtu formulářů :-) Odpoledne na FÚ zaběhnu a popíšu průběh, pokud by někdo v budoucnu řešil podobný problém.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2018 17:17

astrapa píše:Vyrozumění mi bohužel chodí do datovky, odkud vše po 3 měsících mizí. Všechny dopisy si poctivě tisknu a zakládám do tematických šanonů, ale tentokrát jsem na to buď zapomněl, nebo jsem výtisk omylem vyhodil.

Ty si neukládáš došlé zprávy z datovky do ZFO souborů?
Tisknout si můžeš co chceš, ale pokud budeš chtít něco prokázat, tak bez ZFO souboru jsi v hajzlu. A to platí především pro odeslané zprávy.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 1. 2018 19:49

Já si dopisy i ukládám, ale toto konkrétní Vyrozumění záhadně nemám ani uložené ani vytištěné. Navíc jsem někde četl, tuším na Lupě, že i tyhle ZFO nejsou k ničemu, že se musí každý rok "přerazítkovávat" nějakým certifikátem či co. A za každé přerazítkování se musí platit poplatek. Kdo z vás to dělá?

Takže jsem dnes byl na FÚ. Paní sice byla relativně ochotná, prohlédla mi i přiznání a něco jsme v něm přepsali, ale požadavek na Vyrozumění je nekompromisní. Prostě ho musím dodat a "nejede přes to vlak", jinak bude přiznání nekompletní. Jsem z ní docela zmatený, protože když teda pošlu přiznání datovkou bez vyrozumění, co se stane? Odmítnou přijmout přiznání? :-) Dostanu další pokutu? :-) Nicméně mi poradila, že mám zaběhnout na KÚ, kde by mi prý měli vystavit ověřenou kopii Vyrozumění, protože je archivují. Pěkná pakárna, vyrozumění mají asi 8-10 stránek, jedna kopie 50 Kč, takže do státní kasy poputuje 500 Kč..............

Co se týče mého dotazu, co se myslí "přílohy k určení směrné hodnoty", tak jde o další přílohu, která se přikládá k příloze přiznání. Při koupi bytu je tedy třeba vyplnit formulář přiznání, přílohu N a přílohu 2A (a tahle 2A je právě přílohou k určení směrné hodnoty, vypisuje se tam, jestli má byt záchod a podobné blbosti asi to pak předávají i ČSÚ). Každopádně znalecký posudek dělat nemusím, to mi spadl kámen ze srdce.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod LaNov 3. 1. 2018 23:28

"vyrozumění mají asi 8-10 stránek, jedna kopie 50 Kč, takže do státní kasy poputuje 500 Kč.............."

Zbytečně brbláte, vyrozumění je úvodní hlavička se shrnutím průběru řízení o vkladu + výpis pouze změněných údajů, tedy kratší než normální výpis LV - už jsem "vyrozumění" viděl hodně, ale ještě žádné nemělo víc než 2 strany ;-)
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod audiobullys 4. 1. 2018 00:22

co se týče hodnoty z které se platí daň - pokud máš nizkou kupní cenu buďto použiješ směrnou hodnotu - je na webu http://smernahodnota.financnisprava.cz/ a počítá se 75 procent z ní a nebo znalecký posudek.
plus stačí kopie kupní smlouvy, ověřený podpisy nepotřebujou.
platí se daň z toho co je vyšší.
to znamená koupíš něco za 40 tisíc, směrnou to má 20 tisíc platíš daň z 40 tisíc.
nebo koupíš něco za 60 tisíc a směrnou to má 130 tisíc, v tom případě můžeš si nechat vypracovat znalecký posudek na menší částku a platíš v tom případě z ceny na znaleckém posudku daň.
a pak jsou velký rozdíly u větších nemovitostí kde koupíš za 300 tisíc a směrná je třeba 600-700 tisíc. a nebo kde jsou částky v milionech.

co se týče fu a katastru, ženská z nějakýho finančáku mi volala kde mám tu kupní smlouvu k podání ? přitom přesně bába papouškuje co tam je ve smlouvě za slovíčka a že to je chybně podle zákona a podání mám nazdařbůh podaný. na jiným finančáku řekne babka tak si udělejte dodatek ke kupní smlouvě bez ověřených podpisů a já vám to uznám ty vaše výklady zákona. a jinde to uznaj bez keců. každá babka si ten zákon vykládala po svým a kupní smlouvy měli na stole v kopii od katastru.
Ale zas tak propojený finančáky nejsou, protože můj okresní - na příjem ten o těchto vkladech nemá ani páru. i když to je třeba stejnej kraj.

a co se týče vyrozumění o vkladu, možná nějaká babka na fu to už chtěla, ale já ji řekl že nemám, chodí to do datovky a tam se to maže. a vona a to nemáte stáhnutý ? já říkám no možná v telefonu kde mám stovku pdf který se jmenujou stejně a ty průběžně mažu, pak jsou pdf očíslovaný 1- 1800 třeba a kde to v tom bordelu mám hledat. teď mám teda tlf s verzí ram 3 Gb a ta už to tak blbě nepojmenovává ty stažený soubory. jediný co mám poznamenaný jsou čísla řízení zápisu vkladu V a něco . takže nakonec nic nechtěla.

beztak to má bába na katastru tak ať se tam podívá. Jenže je možný, že tam neumí nic hledat, natož jestli vůbec ví jakou má nahlizeni do katastru adresu. To se mě stalo taky, to jsem na ni koukal jak z jara, jak to tam loví na seznamu. Bych jí řekl, podle jakýho zákona chce nějaký vyrozumění vo vkladu a vůbec bych jí nic nenosil natož něco platil.
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rad68 4. 1. 2018 10:07

LaNov píše:"už jsem "vyrozumění" viděl hodně, ale ještě žádné nemělo víc než 2 strany ;-)

A co to bylo za nemovitosti? Já viděl vyrozumění jen jedno, když jsem kupoval byt včetně pozemků pod ním a bylo to na 7 stran. Vždyť to strašně nabobtná už jenom vypsáním všech ostatních vlastníků bytů a pozemků pod nima - samozřejmě pokud to není v baráčku, kde jsou dva byty a stojí na jediným pozemku.
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 1. 2018 17:27

LaNov: U velkých bytových domů řekněme od přes 50 bytů má Vyrozumění skoro vždycky přes 5 stran, já kupuji byty v panelácích (80-500 bytů) a moje Vyrozumění mívají 8-10 stránek, ale mám i na 15 stránek.

audiobullys: Díky. Tahle daň je nejzbytečnější daní, asi jako daň z oken. A co je kolem toho otravování a papírování. Úřednice sedí celej den u počítače, nemá do čeho píchnout a hraje na monitoru Solitaire a když jí vyrušíš, má kecy, jak je zaneprázdněná, že nemá jenom tebe a vůbec skoč z okna, daňový otroku :shock:
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod audiobullys 4. 1. 2018 23:54

Přesně tak ale v út a čtvrtek odcházejí domu už ve 14 hodin ačkoliv úřad má do 15.30. a odpověď je, ze jdou na šetření do terénu. A přitom je vidíš jak si to kráčejí na autobus.
A není to jen jedno mesto
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 5. 1. 2018 00:10

astrapa píše:Já si dopisy i ukládám, ale toto konkrétní Vyrozumění záhadně nemám ani uložené ani vytištěné. Navíc jsem někde četl, tuším na Lupě, že i tyhle ZFO nejsou k ničemu, že se musí každý rok "přerazítkovávat" nějakým certifikátem či co. A za každé přerazítkování se musí platit poplatek. Kdo z vás to dělá?

Časové razítko je platné povětšinou 5-6 let. Přerazítkování se dělá přímo v systému datových schránek a je zdarma.
Nejlepší je vytisknout si datovou zprávu s podaným daňovým přiznáním v XML (což vytisknout nelze). To je fakt důkaz o tom co bylo odesláno :-D
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 5. 1. 2018 11:35

He, ty si opravdu přerazítkováváš ty stovky a tisíce zpráv, co ti přijdou? Na to jsi zaměstnal speciální sekretářku?
astrapa
Přeborník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků