Nemožnost od nového roku koupit ETF od iShares, Vanguard,..?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tomocici 16. 1. 2018 09:18

Pro degiro a nákupy zahraničních ETF by mělo být významné zejm. toto vyjádření ČNB
http://www.cnb.cz/cs/faq/stanoviska_a_o ... s.html#B02

Pokud ETF kupujete na zahraniční burze z vlastního podnětu, Degiro nemá povinnost poskytnout vám dokumentaci a tím pádem není ani důležité, jaký jazyk má.
tomocici
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nethar 16. 1. 2018 13:28

Teď o tom ještě přesvědčit Degiro :-)

Vzhledem k tomu, že jsou jediní, může to souviset i s tím jejich věčným "Struktura, kterou DEGIRO používá, vede k efektivním úsporám na transakčních nákladech při obchodování.", kdy například i české dividendy se musí danit 35 %, takže v tom ČNB a čeština možná nehraje ani roli, spíše nějaká nizozemština.
Nethar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 16. 1. 2018 15:02

Ptal jsem se Degiro na evropská ETF:

uvedené produkty jsou dostupné na evropských burzách.

Jakmile je produkt možné vyhledat prostřednictvím vyhledávacího pole v pravém horním rohu ve WebTraderu, je možné jej obchodovat.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Pabloson 16. 1. 2018 15:53

Vcera jsem take hovoril s Degiro operatorem a vystup:

1) vyjadreni CNB ohledne mozne dokumentace v anglictine jsme predali na pravni oddeleni a zpracovavame ho
2) mnou poptavane a nyni zablokovane americke ETF (ITOT, IXUS, AGG) nepujdou nakupovat ani po zpracovani vyjadreni CNB protoze neposkytuji klicove informace pro investory ani v anglictine (poskytuji Key Facts a to je dle operatora neco jineho)
3) poplatky za prevod porfolia jinam jsou nasledujici (citace mailu od degiro):
"poplatek za příchozí transfer (k DEGIRO) činí 10 EUR / pozice (ISIN), poplatek za odchozí převod (z DEGIRO) činí 10 EUR + externí poplatky za pozici (ISIN). Externí poplatky v případě produktů obchodovaných na US burze činí 46 EUR / pozice (ISIN).

V případě odchozího převodu se klientům může vyplatit produkty prodat a následně znovu nakoupit u jiného brokera"
4) u Lynxu mnou poptavane ETF vylistovat a nakoupit jdou, Takze volne prostredky od degiro prevadim tam a budu nove nakupovat ETF za poplatek 5$ u Lynxu. Stavajici nakoupene portfolio necham u Degiro valet po dalsi rok a pak se uvidi zda ho tam necham a nebo prevedu k Lynx, pripadne od Lynx prevedu sem
Pabloson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod onlavu 17. 1. 2018 14:27

Ahoj, fajn ze to tu nekdo resi. Taky me stve, ze nelze kupovat US ETF klasiky. Ty evropske ETF nejsou z ruznych duvodu ono. Osobne mi neprijde tato legislativa jako stastna. Nebo by alespon mohla byt moznost, ze pokud klient vyslovne souhlasi s treba Anglictinou, pak je to "jeho" vina, ze investuje. Neslo by treba nekde vznest stiznost? Treba to casem legislativne upravi, kdyz si bude stezovat vice lidi.

Psal jsem na ofiko US ishare i Vanguard:
Vanguard:
Kód: Vybrat vše
... Vanguard offers an extensive range of MiFID II-compliant European domiciled UCITS ETFs throughout Europe. Please send an email to European_client_services@vanguard.co.uk and we’ll respond with this list. We’re confident you’ll find investments that meet your needs. However, if you have further queries please send an email to the address above...


iShares:
Kód: Vybrat vše
... All US domiciled funds are trade on US exchanges and are intended for US based investors. As such, we do not produce the type of document you are referring to for these funds. If you have any additional questions or if you’d like immediate assistance, please call ...


Moc nema smysl se s nimi "hadat" ci vysvetlovat. CZ trh pro ne stejne nebude nikdy mit smysl, aby to prelozili, cili pres ne jako issuera bych cestu nevidel.
onlavu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nethar 18. 1. 2018 08:54

Zatím to moc vesele nevypadá teda. Jestli to dobře chápu, tak evropské ETF snad časem koupit půjdou, jestli už nejdou teď - třeba VEVE od Vanguardu mi Degiro aspoň ve vyhledávači nabídne pro Londýn, Amsterdam i Švýcarsko (ale nikoliv NYSE Arca), ale americké jako iShares se nikam moc s nepovinnou dokumentací nepohrnou, stejně tak případná úprava legislativy bude asi na dlouhý lokte.

Radost vůbec nemám, třeba ten Vanguard, když na to koukám, nabídka pro Evropu o dost chudší a poplatky za správu těm nízkým třeba od iShares core ETF jsou hodně vzdálené. Na druhou stranu třeba když koukám na ETF zaměřené na Japonsko, tak tam je Vanguard o dost levnější a portfolia vypadají na první pohled podobně (ale nezkoumal jsem to dopodrobna zatím). Plus je tam teda nutnost opustit dolar a jet v eurech (nebo librách), což mi taky nevyhovuje.

Další věc je nějaké postupné investování v menším do vícero fondů, tam byla fajn ta ETF zdarma v Degiro, nyní to ztrácí smysl. Třeba už zmiňovaný VEVE koukám v seznamu zdarma byl, ale jenom pro NYSE Arca.

Kdyby člověk aspoň věděl, jestli má cenu přecházet jinam nebo bude nutné tak jako tak rebalancovat. Protože jak to teď je, může to časem dojít i ostatním brokerům, že si vlastně US iShares nesmíme kupovat, stejně tak jako může dojít Degiru či nějakým tvůrcům předpisů, že je to nastavené zbytečně přísně a zase to zprovozní.
Nethar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 18. 1. 2018 12:02

Nethar píše:Kdyby člověk aspoň věděl, jestli má cenu přecházet jinam nebo bude nutné tak jako tak rebalancovat. Protože jak to teď je, může to časem dojít i ostatním brokerům, že si vlastně US iShares nesmíme kupovat, stejně tak jako může dojít Degiru či nějakým tvůrcům předpisů, že je to nastavené zbytečně přísně a zase to zprovozní.

Počkejte měsíc dva.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod onlavu 30. 1. 2018 07:25

Degiro mi vcera odpovedelo, vypada to slibne:
DEGIRO je pod dohledem nizozemského regulátora a ten nedovoluje nabízet k obchodování produkty bez vyžadovaných dokumentů.
Nicméně jsme si vědomi, že ostatní brokeři, nejen v České Republice, ale i v Nizozemsku, stále dané instrumenty nabízejí k obchodování.
Naše vedení proto zahájilo debatu s nizozemským regulátorem o dalším postupu a očekáváme, že do 2 měsíců by mohla být situace vyřešena.
onlavu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod onlavu 5. 3. 2018 13:46

Jinak mezitim nakupuju ETF v EUR. USD stejne pada jako zrale svestky, nektere EUR ETF jsou docela zajimave, levne, sice mene likvidni, ale pro mini-retail investora dostacujici a taky uz jsou nejaky ten rok na burze, takze snad jen tak nezaniknou. Namatkou:
IE00B14X4T88 ISHARES ASIA PACIF EUR Euronext Amsterdam
LU0446734872 UBS MSCI CANADA EUR Xetra
LU0378438732 COMSTAGE DAX TR UCITS ETF EUR Xetra
iShares STOXX Europe Select Dividend 30 UCITS
iShares EURO Dividend UCITS
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS
LU0292107645 DB X-TRACKERS MSCI EMERGING MARKETS INDEX EUR Xetra
IE00B0M62T89 ISHARES ESTOXX VAL EUR Euronext Amsterdam
LU0839027447 DB X-TRACKERS NIKKEI 225 UCITS ETF (DR) 1D EUR Xetra
IE0008470928 ISHARES STOXX 50 EUR Euronext Amsterdam
onlavu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 5. 3. 2018 14:00

onlavu,

Nezáleží na denominaci ETF, ale na denominaci aktiv ve fondu. Když budete mít ETF na MSCI USA denominované v EUR, tak nesete kurzové riziko CZK/USD, ne CZK/EUR.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod onlavu 5. 3. 2018 14:22

Beru to z pohledu tady Degira. Kupuju to za EUR, cili kdyz od meho nakupu S&P 500 ETF (v EUR) CZK posili vuci EUR o cca 2,50Kc z 27,5 na 25, tak jsem v tu chvili v cca -10 %. Samozrejme je tu pak USD/EUR...
onlavu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 5. 3. 2018 15:03

onlavu píše:Samozrejme je tu pak USD/EUR...

onlavu,

Přesně tak. Nesete kurzové riziko CZKUSD. Na devizovém trhu neexistuje možnost arbitráže: koupit za koruny eura a pak za eura dolary vyjde nastejno jako koupit za koruny dolary. Proto Vás kurz CZKEUR nezajímá a Váš hrubý korunový výnos z dolarové investice se spočítá jako (1+čistý dolarový výnos)*(1+kurzový zisk CZKUSD): pokud např. dolarové akcie vydělají v dolarech 25 % a dolar oslabí vůči koruně o 20 %, tak Váš hrubý korunový výnos se spočítá jako (1+0,25)*(1-0,2)=1, tj. výnos 0 %.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod KDante 13. 3. 2018 23:04

Asi to nevypadá na změnu v dohledné době. Jak jste to vyřešili? Osobně mi to docela zrušilo pravidelnou investiční strategii, protože velká část mých ETF je iShares a všechny na NYSE Arca. Je nějaký rozdíl v tom zda koupím třeba SPYD na NYSEARCA nebo na Xetra? Krom toho, že za jedno zaplatím EUR a za druhé USD?
KDante
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod onlavu 14. 3. 2018 07:25

Degiro: jak rikam, ja v mezicase presedlal na ETF v EUR. Kdyz si clovek udela pruzkum, tak tam lze vybrat z tech, co nabizi mesicne zdarma.
onlavu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KDante 14. 3. 2018 08:45

onlavu píše:Degiro: jak rikam, ja v mezicase presedlal na ETF v EUR. Kdyz si clovek udela pruzkum, tak tam lze vybrat z tech, co nabizi mesicne zdarma.


Nedělal sis nějaké poznámky, které ETF v EUR odpovídají ETF v USD? Asi ne vždy mají stejné identifikátory.
KDante
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků