Investování jen pro "bohaté"

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod muenro 8. 3. 2018 20:00

Zdravím, o investování toho moc nevím, vlastně skoro nic, teprve se začínám učit a sbírám zkušenosti, ale mám jinou otázku :)
Nedávno jsem četl knížku kde se autor zmiňuje o investicích pouze pro "bohaté" neboli proakreditované investory.
V roce 1930 po finanční New yorkské krizi byla podle všeho vytvořená vladní společnost SEC, díky které jsou některé investice přístupné jen ověřeným investorům. (podle autora jsou to lidé kteří vydělávají nad 200k $ / ročně, nebo vlastní čisté jmění v hodnotě 1 000 000 $, nebo v případě páru jejich roční příjem převyšuje 300k $ ročně)

Toto je americká vláda, jak je na tom zbytek světa ? Včetně nás ? Děkuji
muenro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fagot 8. 3. 2018 20:12

...
Nově tak kvalifikovaným investorem může být osoba, která investuje do FKI částku 1 000 000 Kč, podepíše prohlášení o akceptaci rizik souvisejících s investováním do FKI a jejíž investiční profil stanovený dle tzv. testu vhodnosti [§ 15h zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů] odpovídá investici do FKI.
...


Pokud se budete chtít nechat oškubat americkým fondem a ne českým, tak budete muset splnit americká pravidla.
fagot
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paty07 8. 3. 2018 22:07

U nás najdeš většinou fondy "pro všechny", ale existují i fondy kvalifikovaných investorů, který má omezení, že do něj musíš nalít určitý obnos peněz https://www.penize.cz/podilove-fondy/32 ... -investoru
Fond kvalifikovaných investorů navíc nemusí splňovat tolik byrokracie jako klasický fond.
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 8. 3. 2018 22:09

U nás se to jmenuje „fond kvalifikovaných investorů“, existuje jich spousta, a hranice jsou o dost nižší (snad investice 1–3 miliony Kč).

Cíl není udělat tu investici zbytečně exkluzivní z nějaké konspirace; cíl je zakázat veřejnosti nabízet produkty, které jsou konstruované nebezpečně pro běžné zákazníky s všeobecným vzděláním, ale umožnit je prodávat mezi odbornými institucemi (banky mezi sebou) a jednotlivcům, kteří mají podobné vzdělání a přístup k podobnému odbornému aparátu (mohou si pro posouzení toho nestandardního produktu najmout své vlastní právníky, auditory atd.)

(Mimochodem slovo „bohatý“ je v oblasti financí dost nanic, protože nerozlišuje mezi vysokým příjmem a vysokým majetkem. Často je to jenom taková škatulka pro třídní nenávist, kde hejtujícímu na podrobnostech vlastně nezáleží.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod omgf 9. 3. 2018 08:15

Fond kvalifikovaných investorů v našem podání není pro veřejnost, ale používá se jako nástroj daňové optimalizace k vyhýbání daním. Drtivá většina fondů kvalifikovaných investorů je založena účelově na nějaké kontrétní projekty a podílníci jsou podnikatelé, kteří ten projekt chtěli koupit, ale takhle přes fond je to vyjde daňově výhodněji.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fagot 9. 3. 2018 09:39

To bych netvrdil omgf, každý fond je založený účelově ale jinak, než píšeš. Účelem je oškubat hejly investory o vstupní/výstupní/manažerské poplatky nezávisle na výkonnosti vůči benchmarku. Viz třeba
http://www.vltavafund.com/cz
je fond pro kvalifikované investory bez vazby na konkrétní projekt. A takových fondů je většina.
fagot
Návštěvník

Odeslat příspěvekod muenro 9. 3. 2018 18:11

Paráda ! :tleskani Všem moc děkuji za informace, detaily si na základě vaších informací už dokáži vyvhledat sám :)
Jsem rád, že jsem se dozvěděl, že něco podobného opravdu existuje a to i u nás, a že už vím taky že se to jmenuje FKI ( to je mimochodem asi ta nejdůležitější informace, abych mohl hledat ) a že jich je dokonce víc . Dokonce už vím i to, že na příjmu či majetku nezáleží. Tohle mi na google úplně bohatě postačí :)
Mockrát všem děkuji :-)
muenro
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků