Nejlepší investice

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 15. 3. 2018 11:15

No jo, jenomže nemožnost arbitráže nemůže být společenská fikce, která je pravda už jen proto, že jí všichni věří.

Pokud arbitráž neexistuje, tak neexistuje jenom proto, že někdo ty informace permanentně sbírá a vstupuje do pozic, které ty nesprávné ceny korigují. Nevidím a priori důvod si myslet, že tenhle někdo na tom nemá zisk. A to, že na tom někdo má zisk, přitom ani nemusí být v rozporu s tím, že na tom už nemůže mít zisk nikdo další: třeba to vyžaduje velké fixní náklady pro sbírání těch dat a případnou automatizaci, pro ty s existujícími investicemi a know-how je to pořád ještě ziskové, ale ten zisk nestačí pro vstup dalšího konkurenta.

(Obecně bych doporučil v hlavě pečlivě oddělovat čisté abstraktní axiomy modelů a pratická měření a implementační detaily tržních mechanismů.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 3. 2018 11:52

fc70,
fc70 píše:(Obecně bych doporučil v hlavě pečlivě oddělovat čisté abstraktní axiomy modelů a pratická měření a implementační detaily tržních mechanismů.)

Jako že jsem blbej? :)Toť otázka. Ale pravda, reagovat na nesmysl o 5 akciích snahou o rozvinutí vysoce teoretické debaty o nemožnosti dokonale efektivního trhu by mě skutečně nenapadlo. :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 15. 3. 2018 12:03

Co je „vysoce teoretického“ na tvrzení, že neexistence arbitráže nemůže implikovat neexistenci zisku? Že je to negace Vašeho argumentu?

-- 15. 3. 2018 12:11 --

(Krom toho nějak nevidím, jak neexistence arbitráže implikuje pro všechny stejný risk-adjusted return. “No-arbitrage” přece normálně znamená “no risk-free arbitrage”, tak co by to mělo vypovídat o výnosu pro ty, kteří nějaké riziko nesou?)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 3. 2018 12:20

fc70,

Sice platí, že trollové se krmit nemají, :) ale přesto bych k tomu měl pár bodů:

1.
Aktivní investoři agregátně drží stejné (tj. tržní) portfolio jako pasivní. Každý pasivní investor vždy drží trh. Stejné procento od každé emise. Pokud má 100 000 Kč a kapitalizace celého trhu je 1 000 000 Kč, tak drží 10 % ks cenných papírů od každé emise.

Aktivní investor si všimne podceněné akcie X a nadceněné akcie Y. Od pasivního si je koupit ani mu je prodat nemůže, protože ten chce vždy držet trh. Tím pádem se musí obrátit na druhého aktivního investora.

Při této transakci vzroste cena X a klesne cena Y aktivním investorům, stejně jako pasivnímu. Pro aktivní investory to byla hra s nulovým součtem, protože pořád drží dohromady stejné tržní ptf a vyšší budoucí výnos jednoho znamená nižší budoucí výnos druhého.

Pasivní investor vydělá před náklady totéž co před náklady v průměru aktivní investoři, protože stejně jako oni drží tržní portfolio. Ale neplatí za transakce, vyhledávání informací atd. a po zohlednění těchto nákladů musí vydělat víc než v průměru aktivní investoři.

2.
Žádný reálný trh není dokonale efektivní, bez ohledu na to, jestli teoreticky může být nebo nemůže. To není žádné novum.

3.
Co se týče superiority PM z hlediska výnosů, tak minimálně jedna studie říká, že PM tržní ptf nepobili (vygenerovali před náklady nulové alfa a všecky náklady šly na vrub investorům jako záporné alfa). Proto mi to asi nepřijde intuitivní.
Naposledy upravil jednadva dne 15. 3. 2018 19:05, celkově upraveno 3
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 15. 3. 2018 18:28

Vaše vysoké učení ekonomické odradí lidi od akcií.
A přitom na úspěšnou investici do akcií stačí v USA rozum 11-letých dětí.
Kdyby české rodiče věděli o akciích stejně jako ty americké rodiče a měli už léta akcie na kontě, pak by i v Čechách stačil rozum 11-letých dětí na úspěšné investování do akcií.
Prostě stačí koupit levně akcie známé, staré a velké společnosti ze západní Evropy se slušnými dividendami a už je nikdy víc neprodávat. 5 až 10 různých akcií. Jistě každý v Čechách zná BMW, Shell a kdoví co ještě. Tedy zapomenout všechny teorie lidí z vysokých škol a koupit levně známé akcie ze západu s dividendou!
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lodgy 15. 3. 2018 18:31

Tyhle akcie uz nejdou koupit levne, leda ze by ta ktera spolecnost krachovala.
Lodgy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod taylor729 15. 3. 2018 21:58

Osobne, nekomentuj prosim veci kterym nerozumis.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lodgy 15. 3. 2018 22:09

Levne? Kolik to je levne? Je to relativni pojem. Kdysi davno se daly koupit nektere akcie levne oproti dnesku, jine byly i tehdy drahe proti dnesku. Ale jak muze nekdo s jistotou tvrdit, ze jsou nektere z nich ted levne, kdyz se to zjisti az v budoucnu? Co kdyz jsou naopak prave ted drahe?
Lodgy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 16. 3. 2018 06:21

Lodgy:
Levně je samozřejmě relativní pojem, ale když společnost funguje desítky let, tržby jí pomalu rostou, zisk taky, aktuálně generuje třeba 5 % zisku (vůči ceně akcií) a vyplácí 3% dividendu, dalo by se (z mého pohledu) říci, že akcie je levná. Že v minulosti byla levnější, nic neznamená.
Samozřejmě platí, že někomu se může zdát akcie levná a někomu jinému se může zdát drahá. Tak už to chodí. Aktuální cena je holt daná nabídkou těch, co se jim zdá drahá a poptávkou těch, co se jim zdá levná.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 3. 2018 11:50

radecekh,

radecekh píše:Levně je samozřejmě relativní pojem, ale když společnost funguje desítky let, tržby jí pomalu rostou, zisk taky, aktuálně generuje třeba 5 % zisku (vůči ceně akcií) a vyplácí 3% dividendu, dalo by se (z mého pohledu) říci, že akcie je levná.

Takových firem najdete víc. Jedna každá z nich může zkrachovat, ale ostatní kvůli tomu nezkrachují. Pokud by měly dnes všechny stejný požadovaný výnos třeba 5 %, tak koupením všech se nepřipravíte o žádný výnos (výnos vašeho ptf bude pořád 5 %), ale eliminujete možnost, že přijdete krachem jedné firmy o všecky peníze (tzv. idiosynkratické nebo specifické riziko).

Smyslem není vybrat jednu jedinou "správnou" firmu, ale z disponibilních sestavit optimální portfolio, např. maximalizovat jeho střední výnos a minimalizovat propady (ztráty).
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lodgy 16. 3. 2018 12:31

Co treba akcie CEZ? Jsou levne nebo drahe?
Lodgy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 3. 2018 13:13

Pro mě ani jedno. Já držím globální ptf. Ale třeba tu někdo o té firmě něco ví víc než ostatní investoři. Já tedy určitě ne.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 16. 3. 2018 16:31

jednadva píše:Smyslem není vybrat jednu jedinou "správnou" firmu, ale z disponibilních sestavit optimální portfolio, např. maximalizovat jeho střední výnos a minimalizovat propady (ztráty).


A kde vidíte, byť jen náznakem, že si myslím opak?
Jen si myslím (a realizuju), že riziko ztráty snížím tím, že v portfoliu nebudu mít firmy, které nesplňují to, co jsem výše popisoval. Tedy si do portfolia nedám třeba Teslu, u které nevidím sebemenší šanci, že by se z ní někdy mohla stát zisková společnost. A to je to, co vy nechápete. Vy si myslíte, že index má menší riziko, než pečlivě vybranné akciové portfolio z daleko menšího počtu titulů. Ve skutečnosti investovat do indexu znamená dobrovolně kupovat sr..ky.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod eR99 16. 3. 2018 16:53

radecekh píše:Vy si myslíte, že index má menší riziko, než pečlivě vybranné akciové portfolio z daleko menšího počtu titulů. Ve skutečnosti investovat do indexu znamená dobrovolně kupovat sr..ky.


Ano.

(Navíc nejsem stále přesvědčen, že tebou aplikovaný způsob výběru akcí patří k tomu pečlivému. Opak však muže být pravdou a v tom případě gratuluji. )
eR99
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 3. 2018 17:43

radecekh,
radecekh píše:Vy si myslíte, že index má menší riziko, než pečlivě vybranné akciové portfolio z daleko menšího počtu titulů.

Myslíte volatilitu? Ano, index má mnohem menší volatilitu. Takováhle pseudoportfolia, jaké máte vy, jsou letadla, ale nemají v průměru vyšší výnos.
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků