Co s 15 miliony

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MarekVach 15. 5. 2018 23:28

Ještě k těm akciím. Nepřipadám si, že bych byl dostatečně velká ryba, abych opouštěl tenhle český rybník. Nechci řešit věci jako je dvojí zdanění dividend, investice denominovaná v CZK mi z dlouhodobého hlediska spíše vyhovuje, než naopak, rovněž pokud někde, tak zrovna v ČR mi přijde, že ty akcie mohou být ještě relativně levné (v porovnání třeba s USA). Spíš budu rád, když se mi úspěšně podaří vyřešit refundaci dividend za ty dva rakouské tituly. V akciích nemám všechny peníze, je to prostě přijatelné riziko, které jsem ochoten akceptovat.

-- 16. 5. 2018 00:30 --

"Já tu Afriku vztahoval k tomu Španělsku, tam to je myslím aktuálnější."

Pořád bych se tím neřídil. Ve Velké Británii je Afriky taky celkem dost a přesto tam třeba v Londýně real-estate vygradoval do neuvěřitelných výšin.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 15. 5. 2018 23:53

MarekVach píše:Tyjo, ty švýcarský banky, to je taky docela dobrá svoloč. Pamatuju si, že když jsme si v rámci forexu u jedné z nich otevírali účet, že kromě toho, že nám hned při registraci nabízeli dotace asi do 10 projektů jako je Unicef, tak nabízeli i možnost, že za zdanění 35 % zisků, nebudou předávat žádné informace na místo bydliště (takže předpokládám daňový úřad atd). Samozřejmě vycházelo daleko lépe si to normálně zdanit tady, ale už ten fakt, že tam tohle existuje, to jenom podporuje praní špinavých peněz atd ve velkém.
Ale houby, tohle byl celoevropský standard: Buď se se do místa bydliště nahlásí celý příjem, aby se ověřilo, že se správně zdaní, nebo (jen v některých zemích) si vlastník účtu mohl vybrat, že se strhne daň vyšší sazbou a anonymně předá té samé zemi bydliště. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-04-958_en.pdf .

Švýcarsko na tom nevydělalo tak ani tak.

Ale jestli tomu dobře rozumím (nesleduji to), od 2017/8 je i Švýcarsko v CRS a tenhle systém padá.
Naposledy upravil fc70 dne 16. 5. 2018 04:38, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 5. 2018 00:01

fc70:

To je možné, že to tak je, zase tak jsem to nestudoval, jen říkám, že mě to zaskočilo. A pokud vím, tak nikde jinde (a že těch účtů u brokerů bylo a všude možně po světě...), nám to nic takového už nenabízelo.

Švýcarským bankám bych nevěřil nic, ani co se týče anonymity, když se mohlo prolomit bankovní tajemství v Rakousku, tak ve Švýcarsku to je jenom otázka času, kdy se to stane taky (kdoví, jestli už se nestalo). Tady v Evropě prostě majetek anonymně mít nebudeš. Výjimkou mohou být snad jedině ty kryptoměny (možná proto ta jejich hodnota vystřelila tak brutálně nahoru?!...) nebo do jisté míry fyzické zlato. Jenže zase vzdát toho akciového premia (řekněme 4 % ročně nad inflaci) kvůli jakémusi možná pofidernímu pocitu anonymity, to by se mi teda asi fakt nechtělo. Moc důvodů pro nějakou měnovou reformu nebo konfiskaci majetku teď nevidím, když je konjunktura a všechno šlape, jak má. Kdyby hrozila válka, tak to by asi byla jiná. Ale tohle si v tom roce 1958 říkali stejně asi všichni :D
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 5. 2018 00:23

MarekVach,
MarekVach píše:Ten nájem je, jak tu už někdo psal, služba.

Taky umím podobná kouzla s čísly: nájemné je podle mého odhadu 4 % z hodnoty nemovitosti. Náklady jsou 3,1 %. Za služby "facility managementu" tedy platíte 0,9 % ročně. Peníze ušetřené tím, že jste si nekoupil vlastní bydlení, dokážete reálně zhodnotit o 0,9 % ročně. Nájem je tedy zadarmo.

MarekVach píše:"Jestli se očekávají nízké zisky firem, tak už to ceny obsahují (pokud je trh efektivní a přenáší se na něj cenotvorné informace, např. tohoto typu)."

Trhy jsou značně neefektivní a ve většině případů reagují značně podrážděně, to jest při dobrých zprávách přehnaně pozitivně a při špatných zprávách přehnaně negativně.

Teď na tu zprávu o HDP zareagovaly jak? Jak na ni měly zareagovat, aby byly efektivní?

MarekVach píše:"Evropské banky a pojišťovny sice nekrachují, ale pokud máte takovéhle ptf, tak v recesi přesto pánbu s vámi a zlý pryč."

Neříkám, že to moje portfolio je nějak světoborné, to ani náhodou, ale aspoň jsem tam vybral takové blue chips BCPP. Ty dva rakouské tituly beru jako částečnou diverzifikaci do měny (jelikož jsou navázané na cenu vídeňské burzy v EUR). Zlata chci mít v portfoliu zase 10 % z důvodu toho, že je navázané na USD, rozhodně ne proto, že bych věřil v jeho zázračný růst (ale pořád lepší, než cash nebo nějaký účet v cizí měně nízce úročený).

To bude příliš volatilní, s malým středním výnosem. Na jednotku volatility byste zainvestováním do širšího ptf dostal vyšší výnos.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 5. 2018 00:40

jednadva:

"Peníze ušetřené tím, že jste si nekoupil vlastní bydlení, dokážete reálně zhodnotit o 0,9 % ročně. Nájem je tedy zadarmo."

Tak mi sežeňte někoho, kdo mi pronajme svou nemovitost za 0,9 % ročně její hodnoty a hned se tam stěhuju (služby si budu hradit sám).

"Teď na tu zprávu o HDP zareagovaly jak? Jak na ni měly zareagovat, aby byly efektivní? "

Nic takovýho se přesně specifikovat nedá, ale jak jinak si vysvětlit, že třeba zrovna Erste se při Brexitu dostala na 480 a teď někdy o 1 rok později byla už i za 1070 (a to v tom ještě není ani dividenda, kterou mezitím vyplácela). Ale já se držím toho nebo spíš moje pravidlo je, že kupuju zásadně vždycky jenom při poklesu, teď naposledy jsem dokupoval Komerční Banku asi za 909, jsou to tak 2-3 měsíce zpátky a mám dividendu zadarmo. Nikdy se mi to ještě nevymstilo, ale je pravda, že jsem akciový zelenáč.

"To bude příliš volatilní, s malým středním výnosem. Na jednotku volatility byste zainvestováním do širšího ptf dostal vyšší výnos."

Proč si to myslíte? Kromě Brexitu má to moje portfolio hladce rostoucí křivku jen s nepatrnými korekcemi, ale žádnou recesi zatím nezažilo. Volatilita nyní mi přijde v podstatě nulová, skoro bych až řekl, že někdy od ledna se to + - plácá na místě, než že by to něco dělalo. Tady na BCPP navíc není moc, do čeho rozumně investovat. Ty nejlepší příležitosti předloni jako byl Unipetrol, O2 nebo i Philip Morris, jsem stejně propásl :-(

-- 16. 5. 2018 01:46 --

Já to spíš beru tak, že ikdyby se ty akcie propadly -30 % dolů, tak při expozici 30 %, to udělá ránu -9 % na celkovém portfoliu. To bych ještě nějak přežil, sice nerad, ale přežil. Na sázkách si takovou ránu dolů představit dokážu taky, tak proč nebýt ochoten tohle riziko podstupovat na akciích, když jsem ochoten jej podstupovat i jinde?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 16. 5. 2018 00:50

Ale já se držím toho nebo spíš moje pravidlo je, že kupuju zásadně vždycky jenom při poklesu, …. Nikdy se mi to ještě nevymstilo, ale je pravda, že jsem akciový zelenáč.
To jsem takhle jednou koupil NWR po zhruba 10% poklesu za jeden den, což v té době všeobecné nervozity nebylo kdovíjak vyjímečné, a pak ještě jednou po dalším 10% poklesu – no a pak jsem to držel až do současného zastavení obchodování.

Sice souhlasím, že všechny akcie evidentně nejsou v každý jednotlivý moment oceněné férově, ale takhle čistě technicky bez ohledu na nějaké ocenění (nebo, v mém případě, nepochopení, co znamená rating C a “extremely shareholder-friendly”) se to fakt dělat nedá. A většinu času jsou spíš oceněné férově než ne; stavět dlouhodobé portfolio na tom, že vždy najdu nějakou zajímavou anomálii, může možná profesionál na celý úvazek, ale sotva kdokoli z nás tady.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 5. 2018 00:56

"To jsem takhle jednou koupil NWR po zhruba 10% poklesu za jeden den, což v té době všeobecné nervozity nebylo kdovíjak vyjímečné, a pak ještě jednou po dalším 10% poklesu – no a pak jsem to držel až do současného zastavení obchodování."

No a sice možná právě proto v tom portfoliu držím ty natolik volatilní banky a pojišťovny (prostě blue chips BCPP) a kromě volatility pobírám i relativně nízký výnos (narozdíl třeba od Unipetrolu za 2 roky +150 % nebo O2 snad ještě víc nebo Fortuny), aby se mi tohle nestalo.

Jinak bych v tom žádnou vědu nehledal, pro běžného smrtelníka není v lidských silách ohodnotit férově jednotlivé akcie, ani to do jisté míry bez insider infa není možné. Jen jsem chtěl prostě říct, že jestli bych si měl vybrat, kdy nakoupit akcie, tak je rozhodně nakoupím radši při Brexitu, než na vrcholu konjunktury.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 5. 2018 01:00

MarekVach,
MarekVach píše:Tak mi sežeňte někoho, kdo mi pronajme svou nemovitost za 0,9 % ročně její hodnoty a hned se tam stěhuju (služby si budu hradit sám).

On vám ji pronajme za 4 %. Z toho 3,1 % dělají náklady (ekvivalentní v nájemním i vlastnickém). Uložíte pořizovací cenu do dluhopisů a vyděláte přesně 0,9 % ročně nad inflaci.

MarekVach píše:Nic takovýho se přesně specifikovat nedá, ale jak jinak si vysvětlit, že třeba zrovna Erste se při Brexitu dostala na 480 a teď někdy o 1 rok později byla už i za 1070 (a to v tom ještě není ani dividenda, kterou mezitím vyplácela).

Po brexitu se asi čekaly nízké zisky. Jedna akcie je hodně volatilní. Kdybyste držel širší ptf, tak vám to takhle o 100 % nahoru skákat nebude. Počkejte na horší časy. Pak si vzpomenete, že jste měl riziko rozložit, ale bude pozdě.

MarekVach píše:Jinak bych v tom žádnou vědu nehledal, pro běžného smrtelníka není v lidských silách ohodnotit férově jednotlivé akcie, ani to do jisté míry bez insider infa není možné.

Tak proč o nich prohlašujete, že jsou oceněné neférově? Nebo co jste chtěl říct tím, že trhy jsou neefektivní?

MarekVach píše:Jen jsem chtěl prostě říct, že jestli bych si měl vybrat, kdy nakoupit akcie, tak je rozhodně nakoupím radši při Brexitu, než na vrcholu konjunktury.

Netuším proč. Reprezentativní investor se chová přesně naopak a vzniká tak kolísavá riziková prémie: v dobrých časech máme v průměru menší rizikovou averzi než ve špatných. Neboli v dobrých rádi nakupujeme a v horších už míň.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 5. 2018 01:10

"Počkejte na horší časy. Pak si vzpomenete, že jste měl riziko rozložit, ale bude pozdě."

No to nevím, záleží, co bych koupil. Kdybych předloni koupil třeba už ty tehdy relativně drahé (alespoň mně to přišlo) akcie z USA, tak bych povětšinou stejně vydělal velký ho*no, protože zase CZK posílila vůči USD z 26 na 21 (nebo nedávno ještě dokonce někam asi na 20,30?). Takže ikdyby ty akcie vydělaly přes 20 % v USD, já v CZK bych byl na nule. Kdybych se chtěl zajistit, bylo by to nevýhodné. Jestli jsem za ty 2 roky na BCPP vydělal řekněme +30 %, tak to je dost solidní polštář i pro další případnou krizi. Tím neříkám, že bych ty zisky chtěl odevzdat... A kdoví, kdy ta krize přijde. Třeba Erste, už když jsem jí kupoval předloni za 648 (tehdy mi přišla, že z těch akcií je asi nejdražší - prostě nejhůře pro mě oceněná z těch 4 titulů) a nakonec vydělala ze všeho suverénně nejvíc. Už při 900 jsem jí chtěl prodávat, neprodal jsem jí, protože nemám splněné časové testy. Když jí v lednu 2019 prodám třeba za 1050 a zatím se mi propadne VIG, tak je to nějaká chyba? Stejně nikdo nic neví, ani kdy ta krize přijde, ani jak velká bude. Už při tom Brexitu jsem četl, jaká to bude krvavá lázeň a ve skutečnosti ani v jeden okamžik se to portfolio nepropadlo více, než -10 % té původní hodnoty před Brexitem (ani v ten moment, kdy Erste byla za 480...). Diverzifikovat na BCPP není dost dobře možné, přikupovat dle mě předražené Unipetrol, O2 a i Philip Morris se mi nechce, tak by tam zbývala snad ještě možná Moneta, ale to je prašť jako uhoď - další banka. Mimo BCPP se mi zase nechce investovat z hlediska toho, že mi vyhovuje CZK a i relativně vysoké dividendové výnosy BCPP.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 5. 2018 01:13

MarekVach,
MarekVach píše:A kdoví, kdy ta krize přijde. Třeba Erste, už když jsem jí kupoval předloni za 648 (tehdy mi přišla, že z těch akcií je asi nejdražší - prostě nejhůře pro mě oceněná z těch 4 titulů) a nakonec vydělala ze všeho suverénně nejvíc.

Proč zase říkáte, že byla "nejdražší"? Před chvilkou jste řekl, že běžný smrtelník nedokáže posoudit férovost ocenění, tak proč ho teď posuzujete a podle čeho vůbec? (A nemůžete se prostě mýlit a dělat chybu?) :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 16. 5. 2018 01:14

I nízké ocenění BCPP. Kupoval jsem, když index PX byl 885, teď je cca 1100 a to v tom ještě nejsou ani dividendy. Americké akcie už ty rekordy trhají snad 10 let, to už snad ještě někdy při studiu na VŠ jsme si o tom s kamarádem povídali, že je neskutečný, jak ty americký akcie trhají rekordy a kde jsou od té doby, někde na 3x-4x násobku té hodnoty tehdy? To se o těch českých teda rozhodně říct nedá. Levnější mi připadají snad jenom akcie v Rusku a Brazílii, ale do toho se mi nechce, jak jsem psal výše.

-- 16. 5. 2018 02:15 --

"Proč zase říkáte, že byla "nejdražší"?"

Byl to můj subjektivní pocit/dojem, respektive byla to akcie, ze které jsem z těch všech akcií čekal, že jestli to na něčem pořádně schytám, bude to právě Erste...
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 5. 2018 02:13

jednadva píše:Kristenanebi... Jestli se nezblázním hned, tak až za chvíli. :)

octaviampi,

DIVIDENDA nebo NEDIVIDENDA jedno jest. Podstatná je VELIKOST MAJETKU. Ta je v okamžitém vyjádření NEODVISLÁ OD (NE)VYPLACENÍ ZISKU PŘIPADAJÍCÍHO NA AKCII. Orientovat se jen na akcie, které v minulosti vyplácely dividendu, znamená zvyšovat volatilitu budoucího výnosu: některým dividendovým akciím se příští rok nemusí zadařit, ale nedividendovým se za toho stavu dařit naopak může. Koupením i nedividendových akcií "hedgujete" riziko malého výnosu dividendových titulů.


Nemam pocit, ze by clovek s radove jednotkami milionu musel resit podobne zalezitosti. Pokud to tedy vylozene nechce resit a nebavi ho to. Prikladem takoveho titulu je napr. Tabak. Rok co rok... investice je casto mnohem vic o intuici.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 5. 2018 04:37

octaviampi,

Vůbec nevíte, co říkáte. Jste zcela mimo. Je mi líto. Máte v tom totální chaos a nehodlám ho rozplétat, protože do tohoto vlákna to nepatří.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 5. 2018 12:07

Naopak. Do vlakna velmi patri zakladni otazka, zda tazatel bude temi penezmi chtit zit a nebo ne. Mne je napr. vami popisovany zpusob investovani proti srsti. Pred deseti lety jsem cast majetku ulozil do Tabaku. Cast mam v pronajimanem byte a v dalsim bydlim. Cast hnije na uctu a ceka na drazbu bytu sousedky nebo neco, co si koupim pro radost. U akcii vubec neresim, jestli by nejaky jiny mix mel o 2 nebo tri procenta vyssi vynos. Byt momentalne vzhledem k lokalite i po zvyseni najmu neprinasi zadny extra vynos. Ale prodavat ho jednoduse v zadnem pripade nebudu, protoze se tesim, ze by v nem mohla bydlet pri studiich dcera. Proste se tim nehodlam zabyvat. Jako konicek mam cestovku a prevod penez mezi sporicimi ucty. Schopnost respektovat ruzne strategie a potreby odstranuje radu konfliktu vcetne valek.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 5. 2018 12:23

octaviampi,

Už jsem tu ztratil dost času vyvracením mýtů "stockpicking" a "vlastní bydlení je spoření". Klidně si svůj mýtus "tabák" nechte.
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků