Co s 15 miliony

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod luboal1 16. 5. 2018 20:36

Kdyz uz ty penize mas a mas kde bydlet tak se vyser na nejake akcie a nakup nemovitosti!!!!
Podle bonity 1,2,3 byty v dobre lokalite a hotovo.I kdybys je mel nepronajaty a obcas tam utrel prach,mas jistou investici,ktera ti za par let vynese urcite vic nez zasr.ny akcie!!!! A v Horizontu 30-40 let....ani nemluve!!!!
To zaopatris 2 pokoleni!
Kazdy,kdo tu pise,jak na akciich vydelava desetitisice mesicne z 90% lze.
luboal1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 16. 5. 2018 21:28

Historické informace o cenách i dividendách doporučovaných ETF a o kurzech měn jsou veřejně k dispozici z mnoha zdrojů; o tom se lhát zkrátka nedá. To se o výnosu z pronájmu zdaleka říct nedá, a už vůbec ne o nákladech a času, které je pro pronajímání potřeba utratit.
Naposledy upravil fc70 dne 17. 5. 2018 01:27, celkově upraveno 2
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 5. 2018 22:57

luboal1,

Nesmysly.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 17. 5. 2018 01:13

luboal1: Toble bych ulozil do zlatyho fondu nesmyslu napsanych na finexpertu.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarekVach 17. 5. 2018 01:17

"mas jistou investici"

Vážně? A čeho? Proč když jsou ty nemovitosti tak super investice, tak do toho banky neinvestujou hromadně a nepronajímaj to (ve velkém by ty správní náklady vycházely zcela jistě levněji) a namísto toho jsou natolik hloupé, že na ně ještě půjčují s tak směšně nízkými úroky?

"I kdybys je mel nepronajaty a obcas tam utrel prach,mas jistou investici,ktera ti za par let vynese urcite vic nez zasr.ny akcie"

Když to nebude pronajatý, tak to bude stát prachy za údržbu (třeba -5.000 / měsíčně) a nevynese to rozhodně vůbec nic, on takový byt sám o sobě neprodukuje vůbec nic, kromě toho, že chátrá. Navíc tvrdit tohle v době, kdy ceny bytů trhají rekordy jako divý, to je teda hodně odvážný. Kdyby byty byly za 1 rok o -30 % levnější, než teď, ani by mě to nepřekvapilo. Stejně jako by mě nepřekvapilo, kdyby tahle budoucí realitní krize byla ještě daleko krvavější, než ta 2008. A neříkám to proto, že chci nemovitost nakupovat. Jsem toho názoru, že ceny vzhledem ke stavu ekonomiky jsou sakra nepřiměřené a předražené o desítky procent.

" A v Horizontu 30-40 let....ani nemluve!!!!"

Ty vo*e, porovnával sis někdy výnosy různých druhů aktiv? Kdybys před 200 lety koupil v USA byt anebo za ty samé peníze akcie, tak teď bys za ty peníze z akcií těch bytů koupil minimálně 1000, spíš ale ještě mnohem víc. Nebylo by těch 1000 bytů lepších, než 1? A přitom by k tomu stačilo, aby to akciové portfolio překonávalo to zhodnocení nemovitosti o 3,5 % p.a. na tak dlouhém horizontu! Historický výnos amerických akcií je tuším asi 9 % p.a., pochybuji, že u nemovitosti to bude alespoň půlka!!!

"Kazdy,kdo tu pise,jak na akciich vydelava desetitisice mesicne z 90% lze."

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5B96A78B

Tohle je vývoj mého akciového portfolia od nákupu, tedy ledna 2016. A v tom grafu ještě nejsou započítané dividendy za ČEZ a KB, které se vybíraly v hotovosti za 2016 a 2017 a rovněž ještě dividenda KB za rok 2018, protože už je po rozhodném dni.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 17. 5. 2018 11:04

MarekVach: to je docela zajimava otazka. Jak bys pred 200 lety koupil akcie? Ktere a jak bys je udrzoval? Zadny etf nebylo a poplatky by ti dost vzali. Kup a drz taky nic moc - vetsina akcii z ty doby uz davno neni a pak prumerny vynost by byl taky jiny.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 17. 5. 2018 11:35

MarekVach,

Pronájem nemovitostí asi nemůže být v Česku předmětem činnosti banky. Ta smí přijímat vklady a poskytovat úvěry, popř. vykonávat další činnosti podle své licence, např. investovat do CP na vlastní účet nebo poskytovat finanční leasing (§ 1 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, v platném znění). Finanční leasing se týká asi spíš movitých věcí, jako je třeba auto. Proto banky v Česku nepronajímají nemovitosti.

MarekVach píše:Když to nebude pronajatý, tak to bude stát prachy za údržbu (třeba -5.000 / měsíčně) a nevynese to rozhodně vůbec nic, on takový byt sám o sobě neprodukuje vůbec nic, kromě toho, že chátrá.

To není úplně přesné. Kapitálový výnos z nemovitosti (myslím teď jen stavbu bez pozemku) nemusí nutně být nekladný, bez ohledu na to, že hodnota stavby se s časem blíží k nule, resp. k záporu, uvážím-li náklady na likvidaci suti. :) Například v Praze za poslední roky rostly ceny většinou dramaticky, jak všichni víme. Nepronajímání ale generuje ekonomickou ztrátu ve výši ušlého nájemného bez ohledu na potenciální kapitálový výnos. A je otázka, jaké budou i po započtení nájemného očekávané reálné výnosy z nemovitostí.

Každopádně je i u nemovitostí nutné uvažovat v kontextu celého ptf, tj. neuvažovat způsobem "hledám jednu jedinou nejlepší investici", ale "hledám pro sebe co nejlepší ptf".
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 17. 5. 2018 15:48

Jack111:

"Jak bys pred 200 lety koupil akcie? Ktere a jak bys je udrzoval?"

Tak vzhledem k tomu, že o těch amerických akciích už min. 200 let existují spolehlivá data, tak určitě už v té době musely být dost dobře dostupné. Tím neříkám, že to bylo jako dnes kliknout 1x myší, ale dostupné určitě byly. Nevím, jaké v té době byly poplatky, ani jakým způsobem transakce probíhaly, ale podstatné je, že s majetkem se podíl na společnosti/ech dal získat.

"Kup a drz taky nic moc - vetsina akcii z ty doby uz davno neni a pak prumerny vynost by byl taky jiny."

Ale vždyť s těmi historickými daty se kalkuluje už i se zkrachovalými/přetransformovanými společnostmi. Četl jsem, že investovat tehdy 1 USD do Marlboro, tak by došlo ke zhodnocení snad v řádu desetitisíců násobku nebo možná i stotisíců násobku.

-- 17. 5. 2018 17:02 --

jednadva:

"Pronájem nemovitostí asi nemůže být v Česku předmětem činnosti banky."

To nevím, zase tak do toho nevidím, ale třeba Česká Spořitelna má svojí realitní společnost České Spořitelny. Co jiného by dělala? Jinak si myslím, že kdyby to bylo kdovíjaké terno, tak v tom banky budou zainteresované taky. To samé velké holdingy. Ale co jsem si tak všiml, tak spíš než do rezidenčního bydlení, investují spíš do komerčních nemovitostí, údajně z toho je vyšší % nájemné, než z investic do rezidenčního bydlení.

Jinak mám dojem, že až tu ta realitní krize bude a ty nemovitosti spadnou brutálně dolů, že pak bude zase ticho po pěšině, prostě podobná situace jako tak 5 let zpátky se zlatem, když stálo 1.920 USD, tak se o něm psalo všude, teď když je za 1.300 USD, tak po něm ani neštěkne pes. Možná by bylo na místě ho začít nakupovat :-)
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 17. 5. 2018 16:17

MarekVach,

Tedy neplatí vaše teze o nepodnikání českých bank v realitách, ale pořád operujete s hypotézou, že kdyby české banky jely víc v realitách, tak by to terno bylo? Vůbec vám ty hypotézy nedávají smysl.

Proč vůbec myslíte, že kdyby finanční skupiny vlastnily víc rezidenčních nemovitostí, tak by to znamenalo vyšší očekávaný (procentuální) výnos z těch rezidenčních nemovitostí? Nájemník nebude ochotný platit vyšší nájemné jen proto, že mu pronajímá člen finanční skupiny ČS.***

***Už je mi to jasné: kdyby to terno bylo, tak jsou v tom víc zainteresované.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 17. 5. 2018 16:35

MarekVach: Kalkuluje, ale v te dobe neexistovalo zadny etf. Dneska koupis etf kopirujici nejaky index a o nic se nestaras. Kdyz se z toho nejaka firma dostane do problemu, vyradi ji atp. Ale v te dobe by sis to musel delat sam. To by te sezraly poplatky.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarekVach 17. 5. 2018 16:35

Já se jen snažím přijít na kobylku tomu, proč tady v ČR téměř každý tvrdí, že nemovitosti jsou investiční terno, nemovitosti "nikdy neklesnou na hodnotě", "vždy uchovají hodnotu", "lepší uložení peněz neexistuje", "nemovitost garantuje bezpracný celoživotní příjem". Fakt by mě zajímalo, který chorý mozek tohle vymyslel. Možná je to proto, že s výjimkou té krize 2008, tady nemovitosti po celou historii ve vyjádření v CZK prostě pořád jenom rostly. Jenže vždy k tomu byly nějaké důvody, buď změna režimu nebo spekulace, že po vstupu do EU ceny drasticky porostou, teď s výjimkou toho, že je na ně potřeba vynaložit historicky nejvíce ročních platů a to i za situace, kdy mzdy posledních pár let rostly nevídaným tempem, tam žádný pádný důvod pro růst prostě nevidím (nedostatečná výstavba pro mě není argument, který by takový růst ospravedlňoval). No ať se na to dívám z jakéhokoliv úhlu pohledu, tak do nákupu nemovitosti a zejména bytu, bych teď nešel ani za zlaté prase.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod taylor729 17. 5. 2018 18:20

Rad bych odbocil zpet ke kryptomenam. Mohl bych se zeptat tech co uz to resili - "vykešovali" cele portfolio zpet do fiat men - jak jste danili? Zapocitali jste proste sumu z prodeje všech men proti sume penez co jste do toho pred lety dali? Jak to financaku dolozit? Vypisy z uctu s SEPA platbami na exchange nebo i vypisy konverzi primo z exchange anebo k tomu nedejboze i vypisy transakci z blockchainu?
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 17. 5. 2018 18:31

To je jednoduché: Každý zná někoho, kdo na nemovitosti vydělal (nebo si to myslí, protože nesprávně počítá náklady), a za komunismu byl rodinný dům jeden z velmi mála způsobů, jak akumulovat nějaký majetek. Nikdo nepřizná, že na rezidenční nemovitosti prodělal, vždycky může neprodat a zatloukat.

Na druhé straně každý zná někoho, kdo prodělal na kupónové privatizaci (nebo si to myslí, protože slyšel o rozkradení fondů, i když na té tisícovce nakonec docela vydělal i po rozkradení, nebo prodělal nezájmem, když byly akcie vytěsněny za slušný násobek, ale on ze o tom ani nedozvěděl a knížka leží někde v šuplíku), a všichni slyšeli o krizi kolem 2008. A nikdo se nechlubí, že třeba za 2002-2008 předtím na ČEZu vydělal desetinásobek, protože by akorát lidi záviděli.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod luboal1 17. 5. 2018 18:35

To Marek Vach-
Jak je videt,jsou a byly chore mozky vsude ve svete a vymysleji investice do realit,do akcii atd.
Nebo opravdu vidis jen situaci v CR?
Vsude je situace stejna.Pred 4 lety stal trochu solidni stav.pozemek v Innsbrucku 590,-/m2
dnesni cena je ca 1100,- EUR a nemysli si,ze za 10 let bude za 200,-!Tvoje akcie mozna jo,pozemek urcite ne,Pokud jsi nekoupil nejakou bazinu na konci sveta.Ale i tak si udrzi alespon svou cenu.
Dobre,napsal jsem kopit byt ale realit je vicero,kazdy at se rozhodne sam. 8-)

Pamatuj: Plna kassa nevyda zadny zvuk,poloprazdnou je slyset siroko-daleko.
luboal1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jack111 17. 5. 2018 18:39

Fc70: na nemovitosti budu zatloukat, ze jsem prodelal a akciich budu zatloukat, ze jsem vydelal? Jaky je rozdil?
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků