Banka v Anglii nebo... ?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mracekpavel 10. 9. 2018 06:40

Dobrý den,

chtěli bychom požádat nemá někdo zkušenost s následujícím ?

Dcera pracuje v Anglii již asi 10 rokem a má tam samozřejmě svůj bank.účet. Babička jí věnovala cca 0,5 mil CZK a teď nevíme jak to dceři převézt do Anglie.

- Je lepší založit účet v ČR (Air bank ?), poslat dceři kartu, aby si vybírala hotovost v Anglii ?
- Nebo je lepší "nějak" převézt peníze na její anglický bank.účet ?
- Nebo je ještě nějaký jiný způsob tak, abychom nemuseli zbytečně platit bankám poplatky ?
- Nebo je nejlepší způsob, aby si peníze odvezla v "kufru" jakmile bude v ČR a tam vložila do angl.banky ?
- V tuto chvíli není nutné převádět celý balík peněz na jednou.

Děkujeme za jakoukoliv radu a odpověď

PM.
mracekpavel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 9. 2018 08:16

Ono záleží na tom, co přesně s těma CZK chcete dělat. Pokud se předpokládá utracení/uložení v Británii, tj. převod na GBP, pak bych si založil účet u Creditas a požádal je o nabídku kurzu za převod, nebo bych využil služby nějaké devizové společnosti - nejsnazší mi přijde Roklen. Pokud jde o kufr, nejsem si jist, zda se může převážet takovéto množství v hotovosti.


Pokud se předpokládá, že se dcera vrátí do ČR a peníze budou využity v CZK, pak je nesmysl je převádět do Británie/na GBP a uložil bych je na nějaký termínový vklad tady. (Opět záleží na horizontu.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 9. 2018 08:49

Jak píše kolega - záleží na tom, co s penězi bude dělat, jestli je chce utratit v CZK nebo v GBP.

"V kufru" je možné převážet teoreticky libovolná částka v rámci EU, ale od určité částky (tuším 10 000 €) je potřeba to celníkům na letišti oznámit.

Pokud by peníze převážela, tak do Británie určitě ne v CZK, bude je tam obtížně měnit a když, tak špatným kurzem, raději bych zvolil zde v ČR nějakou arabskou smenarnu, jsou schopni nabídnout solidní kurzy.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod treborit 10. 9. 2018 10:55

Resenim muze byt take Revolut, cca 500k neprevede hned, ale je to platforma dosti univerzalni pro uvedenou situaci, s moznosti lokalniho prevodu v GBP.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod mracekpavel 10. 9. 2018 12:03

Děkuji za odpovědi.

Doplňuji, že primární účel je, použít ty peníze v Anglii, čili utratit/uložit je (třeba postupně) v GBP.

Má myšlenka původně byla, že založíme účet např. AirBank nebo Fio, dostaneme k tomu účtu platební kartu a tou může dcera vybírat v Anglii hotovost a používat ji - takže jestli chápu z odpovědí - toto není zrovna moc vhodné ?

Je lepší tedy založit účet v některé bance (=která má nízké poplatky za převod financí do zahraničí= např. Creditas) a postupně třeba během roku na 2x-3x převézt vše na účet anglické banky a tam vybírat a utrácet ?

Děkuji za odpovědi

PM.
mracekpavel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod treborit 10. 9. 2018 12:45

Pak je opravdu nejlepsi zalozit ten Revolut, smena bude za vyborny kurz, penize pujde utracet jak v GPB tak CZK (i jinych menach), limit smeny pro bezpoplatkove uzivani je 120.000 CZK/mesic, pokud se do toho vejdete, bude to nejlepsi reseni.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 9. 2018 13:02

Revolut by použít šel, ovšem ten je třeba dobít kartou (převod bude zatížen poplatkem) a určitě bych tam nenechával ležet 500k delší dobu. Takže buď lze použít nějaký stávající účet, kde ty peníze jsou nyní, nebo bude třeba založit i jiný účet s kartou, třeba Airbank.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod jumpmans 10. 9. 2018 13:30

osobne mi prijde jako nejlepsi varianta bud vyuzit nejakou devizovku (treba roklen nebo easychange) a nebo si v bance zkusit pres jejich dealing domluvit individualni kurs - urcite by slo na tuhle castku v Creditas, i komercka to umi.
@mracekpavel nerekl, kde ty penize maji ted.

u castky pul milionu bych primarne resil kurs, v dalsim v poradi pak teprve poplatky za prevod.
predpokladam, ze dcera ma v UK britskou kartu, pak nejak postradam smysl revolutu a jeho pouziti k placeni - to uz by davalo vetsi smysl ten revolut pouzit pouze pro konverzi a odeslani penez na britsky ucet. Ale pak by se to kvuli limitaci na FX transaction muselo udelat na 5x nebo pocitat s priplatkem 1%

-- 10. 9. 2018 14:34 --

mracekpavel píše:
Má myšlenka původně byla, že založíme účet např. AirBank nebo Fio, dostaneme k tomu účtu platební kartu a tou může dcera vybírat v Anglii hotovost a používat ji - takže jestli chápu z odpovědí - toto není zrovna moc vhodné ?

ne, protoze se pouzije konverzni kurs airbank, ktery nepatri mezi nejlepsi. zaroven je problem porad resit placeni vice kartama.

mracekpavel píše:Je lepší tedy založit účet v některé bance (=která má nízké poplatky za převod financí do zahraničí= např. Creditas) a postupně třeba během roku na 2x-3x převézt vše na účet anglické banky a tam vybírat a utrácet ?

ano, to je varianta, ale zvazil bych smenu najednou, pripadne na dvakrat a predem se domluvit s bankou na vyhodnejsim kursu pres jejich dealing. zrovna u creditas to jde. Cim vetsi castka najednou, tim jsou ochotnejsi.
o rozdeleni na 2 platby bych uvazoval jen kvuli aktualni nejistote jak s kursem libry zahybe brexit.
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 9. 2018 15:19

jumpmans píše:... Creditas, i komercka to umi.
@mracekpavel nerekl, kde ty penize maji ted.


Velké banky to umí všechny, ale podle mých zkušeností se nedostanou na úroveň Roklenu. Patrik (tuším) nedávno psal, že Creditas se dostane pod Roklen. Navíc bych řekl, že peníze má nyní babička a tam bych čekal potíž při vyjednávání s dealingem. :) Revolut byl myšlen, samozřejmě, hlavně na tu směnu.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod treborit 10. 9. 2018 15:41

Ano, s Revolutem ziskas reseni, kdy si smenis sam kdy potrebujes, clovek v cizine ma navic stejne nejaky kontakt s CZ (typicky), takze pripadna moznost uzit kartu i v CR se muze hodit. Reseni pres jakykoli dealing je ale take OK. Jen s vyporadanim do Britanie zadarmo je to dost problematicke ... nabijet si podle potreby Revolutku a utracet/prevadet to v rytmu 120k/mesic mi prijde nejlepsi reseni .. ziskas i prumerny nekolikamesicni kurz
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 9. 2018 18:15

Vypořádání do Británie by, tuším, v této sumě mělo být v Roklenu zdarma, tedy, pokud jde o odchozí poplatky. Nějaký poplatek může být na příjmovém účtu.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Vlaj 12. 9. 2018 22:01

U Revolutu ale bude minimálně zpočátku problém s denním top up limitem pro nabíjení kartou (v mém případě to je stále cca 560 USD).
Vlaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod perfektsunny 13. 9. 2018 12:33

Staci napsat na support a domluvit se. Ja mam top up neomezene.
perfektsunny
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků