poplatek za výběr Eur z bankomatu Euronet v ČR

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Persbrandt 12. 9. 2018 15:11

Zkusim se zeptat jeste zde.
Nemate prosim nekdo zkusenost, jaky poplatek mi nauctuje tuzemsky bankomat typu Euronet Services (nebo popr. i bankomat jine banky, ktery je ovsem schopen vydavat i Eura), kdyz bych ho pouzil pro vyber Eur z meho ceskeho Eur uctu, v mem pripade z Eur uctu u Fiobanky?

Ve Fio mi tvrdili, ze bych platil jenom 30 Kc za vyber z bankomatu jine banky a ze by mi jinak ten bankomat v podstate vydal ekvivalent strzene castky v Eurech z meho Eur uctu. Ale ja si tim nejsrm uplne jisty, resp. na zaklade tu u by cz komentaru na internetu jsem opatrny.

Nevim treba, jestli by mi ten Euronet bankomat nenauctoval nejaky dodatecny poplatek ( ikdyz na to by snad mel predem aspon na displeji upozornit) a hlavne jestli by treba neprovedl dvoji konverzi z Eur na Czk a z Czk opet na Eur, za kterou by si nauctoval mastny poplatek.
Bohuzel nenasel jsem web. stranky Euronetu, kde by tyto informace byly uvedeny, pripada mi to trochu utajene.

Nevyzkousel jste nekdo vyber Eur z toho Euronet bankomatu, treba i s eurovym uctem od jine ceske banky? Myslite, ze by mi ten bankomat vydal skutecne cistou hodnotu Eur z euroveho uctu + by se strhnul jenom ten poplatek tech 30 Kc? Nebo v pripade jakehokoli odchylneho chovani ze by mne aspon predem o podminkach informoval na displeji?
Pripadne mohli byste dat odkaz na sazebnik techto bankomatu, pokud nejaky prece jenom existuje?
Diky za vsechny zkusenosti.
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 9. 2018 17:36

Poplatek by bankomat jako takový účtovat neměl, tudíž ti tvoje banka naúčtuje poplatek za výběr z cizího bankomatu.
Ale business plán Euronetu je v konverzních kurzech. Už to tu lidi psali, že částku zaúčtuje svým vlastním kurzem (velmi špatným) v korunách, které ti tvoje banka svým kurzem převede na eura, takže odhaduji, že proděláš tak 8 %. Dost nevýhodné.

V tuzemsku neexistuje solidní způsob, jak vybrat kartou erua. Jestli máš účet u FIO, budeš mít výhodnější vybrat na přepážce v ČR. V SR by to mělo být dokonce bez poplatku.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod treborit 12. 9. 2018 17:59

pokud mas moznost si zalozit ucet u Creditas a dojit na pobocku, pak te vyber cash EUR bude stat : 20 CZK SEPA do Creditas + 15 CZK Prichozi SEPA v Creditas + 10 CZK vyber EUR na pobocce ... celkove 45 CZK
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Persbrandt 12. 9. 2018 18:16

Patrik Chrz: Diky. No mam krome Fio i korunovy ucet u Equa s kartou, tak bych si mohl pres jejich IB dozalozit eurovy ucet Equa, tam si poslat Eura z Fio a vybrat je za velmi nizky poplatek az z bankomatu na ceste v Nemecku.
Ale trochu se prodrazi zpetny prevod zbylych Eur z Equa do Fio, ktery asi bude potreba, kdyz predem nevim, kolik budu v zahranici potrebovat vybrat, protoze za odchozi Sepa platbu i v ramci CR si Equa uctuje 100 Kc.

No idealni by bylo si vybrat Eura jeste v CR, ale i tahle druha metoda by kdyztak prichazela v uvahu, kdybych prisel na nejakou levnejsi moznost, jak prevest zbyla Eura z Equa zpatky do Fio...

-- 12. 9. 2018 19:29 --

Diky treborit. Uznavam, ze tahleta moznost vypada dost vyhodne, hlavne z tech moznosti vyberu Eur jeste v CR. Ppkud tedy Creditas ma na prazskych pobockach na pokladnach k dispozici nejaka Eura, neslo by o zadne zavratne castky.
Musel bych si teda zalozit EUR a mozna i CZK ucet u Creditas, nevim, nakolik je to na pobocce Creditas casove narocna zalezitost...
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 12. 9. 2018 19:49

Konverzní kurz by mělo být možné odmítnout. Letos v Portugalsku jsem narazil na bankomaty Euronetu a tam byl problém, že účtují surcharge. Nepamatuji si kolik. Doporučoval bych vybrat eura až v cizině z bankomatu běžné banky. Ty evropské žádný surcharge nemají.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jumpmans 12. 9. 2018 20:16

Euronet v chorvatsku pri odmitnuti dcc (vyber pres curve takze dcc z hrk do gbp) nauctoval poplatek 22 hrk pri vyberu 1600 hrk.
Normalni banky bez poplatku
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 13. 9. 2018 04:26

Persbrandt píše:...Ppkud tedy Creditas ma na prazskych pobockach na pokladnach k dispozici nejaka Eura, neslo by o zadne zavratne castky.
Musel bych si teda zalozit EUR a mozna i CZK ucet u Creditas, nevim, nakolik je to na pobocce Creditas casove narocna zalezitost...


Pokud si dobře pamatuji, byla to celkem náročná záležitost - skoro 1 h jen na přepážce. Ale bylo to v době čerstvé bankovní licence, takže možná nějak zlepšili procesy a zacvičili se lidi. Výběr jsi, přinejhorším, asi schopen nahlásit dopředu, ne?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 13. 9. 2018 08:56

Bankomatům Euronet se je lepší obecně vyhnout, ať už v ČR nebo v zahraničí - v ČR sice některé umí vydat i EUR a USD, ale nikdy to nelze "napřímo", ale pouze přes značně nevýhodný kurz DCC (pokud do bankomatu Euronetu v ČR vložíte kartu s implicitní měnou EUR, pak ani výběr EUR vůbec nenabídne).

V zahraničí pak u této sítě nejsou neobvyklé příplatky za výběr a samozřejmě podbízení DCC - nicméně mám třeba letošní zkušenost z Bulharska, kde jsem v žádném bankomatu běžné banky nedokázal vybrat hotovost kartou Curve (personal debit - pokaždé odmítnuta), fungovala pouze v bankomatech Euronet - příplatek naštěstí na programu dne nebyl, ale DCC bylo hned na dvou obrazovkách po sobě - je si třeba opravdu dávat pozor, co mačkat. Další nevýhodou bylo, že ty bankomaty Euronet vydávaly pouze 20 a 50 BGN nominály (v ČR je to obdobně, vydávají jen 200 a 1000 Kč nominály). Dlužno dodat, že nešvar s nabízením DCC se nicméně rozšířil v Bulharsku i u dalších provozovatelů, ještě tak 2 roky zpět to obvyklé nebylo...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod treborit 13. 9. 2018 10:52

Zalozit ucet v Creditas uz lze plne online, vcerne EUR uctu, zalezitost na par minut.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Kittyhawk 13. 9. 2018 11:23

Ale karty k cizoměnovým účtům stále nevydávají :-(
Kittyhawk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod XDonnieX 8. 9. 2021 14:29

Kittyhawk píše:Ale karty k cizoměnovým účtům stále nevydávají :-(


- tady si dovolím nesouhlasit. Kartu k EUR účtu mám v KB i RB, předpokládám, že to jde i v ostatních bankách.
XDonnieX
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 8. 9. 2021 15:29

nevydavaji

Eur ucet v Creditas je jenom na prijem a odeslani EUR na jiny ucet.
Pri platbe kartou v EUR se provadi konverze z CZK uctu...ohledne EUR jsou sto let za opicemi podobne jako mBank nebo HB

//
nejspise komunikuji s botem propagujici KB/RB :mrgreen:
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Lol Phirae 8. 9. 2021 16:50

MMB má by taky EUR kartu. A Equa umožňuje platit z EUR účtu i s kartou vydanou k CZK účtu. S Creditas běžte do (_|_)
Lol Phirae
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Linda z Rb 9. 9. 2021 15:35

XDonnieX píše:
Kittyhawk píše:Ale karty k cizoměnovým účtům stále nevydávají :-(


- tady si dovolím nesouhlasit. Kartu k EUR účtu mám v KB i RB, předpokládám, že to jde i v ostatních bankách.



Dobrý den,
ráda to upřesním. U nás v bance nabízíme multiměnové účty s kartou. Když zaplatíte v ČR kartou, strhávají se Vám finance z CZK, když platíte tou samou kartou např. v Německu, strhává se Vám platba přednostně z eurové složky, na které držíte Eura.
Hezký den, Linda z Raiffeisenbank
Linda z Rb
VIP uživatelka


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků