ING konto

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 2. 2019 08:25

MirekM. píše:Vybírání úroků je samostatná kapitola ... :)

Jakou kapitolu myslíš? Zatím jsem to chápal tak, že ani ty nemůžeš vybrat, protože se nevyberou úroky, ale přednostně úročený vklad. Navíc se úroky ani nemohou stát součástí obálky z dalšího měsíce, protože se pro tento účel nezapočítávají, tj. budou se vždy úročit nižší sazbou (0,5/0,1 % dle zůstatku).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod redhaven 10. 2. 2019 08:49

Nebádejte, nejednoduší je oživit "mrtvá" uspaná ING konta, naklonovaná a hned koncem února na všechny vložit 300k a mám to pak vše jistě 2% na 6 měsíců a jejich "obálky" tj. přívklady další měsíce mě můžou políbit šos. Nazdar.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vlaju 10. 2. 2019 10:28

redhaven: Naklonovaná? Na jednu osobu? Dnes lze založit pouze jedno ing konto, a pokud se to někomu povedlo někdy v minulosti, tak proto je v podmínkách zřejmě ustanovení, že akce platí jen pro ty, co vlastní pouze jedno ing konto - takže bacha, aby plán vyšel (dokonce to čtu tak, že kdo má vícero kont, nemůže akci využít ani na jednom). Samozřejmě v případě rozhození na ing konta v rodině na různá jména to je ideální plán.
vlaju
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 10. 2. 2019 10:59

drkarel píše:
MirekM. píše:Vybírání úroků je samostatná kapitola ... :)

Jakou kapitolu myslíš? Zatím jsem to chápal tak, že ani ty nemůžeš vybrat, protože se nevyberou úroky, ale přednostně úročený vklad. Navíc se úroky ani nemohou stát součástí obálky z dalšího měsíce, protože se pro tento účel nezapočítávají, tj. budou se vždy úročit nižší sazbou (0,5/0,1 % dle zůstatku).

Pro sichr jsem si ještě před chvílí popovídal s infolinkou a chápeš to naprosto správně. Úroky se přidávají k částce k 31. 1. 2019, ale její výši pro další obálky nezvyšují, tedy pro všechny obálky platí stav k 31. 1. 2019.
MirekM.
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 2. 2019 11:25

No, mám pocit, že teď jsi to trochu zamotal. :) Ony ty úroky totiž v mém chápání ten stav k 31.1.2019 (který se odečítá od zůstatku pro vytvoření další obálky) prakticky zvyšují. (Ale úroky jsou v zásadě nepodstatné. Navíc to možná myslíš stejně, jen já jsem Tvou větu jinak interpretoval.) Názorně:
31.1. stav 0,00
25.2. vklad 290 k
1.3. vytvoří se obálka 290 k úročená 2 %, připíše se úrok U2 úročený 0,5 % = stav 290k + U2
25.3 . vklad 290 k
1.4. běží první obálka 290 k, vytvoří se druhá obálka 290, obě úročené 2 %, připíše se úrok U3 = stav 580k + U2 + U3, přičemž částka U2+U3 není součástí obálek a úročí se již jen 0,1 % a tak to pokračuje, přičemž úroky U2+U3+U4+...+UX stále zůstávají mimo obálky a úročí se 0,1 %.

A ještě co se stane při výběru úroků:
10.3. výběr U2, pak 1.4. běží první obálka 290 k, vytvoří se druhá obálka 290-U2, obě úročené 2 %, připíše se úrok U3 = stav 580k + U3, přičemž částka U2+U3 není součástí obálek a úročí se již jen 0,1 %.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 10. 2. 2019 12:23

Karle, vždyť jsem napsal: "Úroky se přidávají k částce k 31. 1. 2019, ale její výši pro další obálky nezvyšují, tedy pro všechny obálky platí stav k 31. 1. 2019."
Jinak - autor na infolince chtěl říci, že úroky nejsou součástí obálek (neúročí se 2 %), ale po stránce úročení se úroky přidávají ke stavu účtu k 31. 1. 2019 a společně se úročí běžným úrokem, pokud někomu ještě nejede stará akce pro nové klienty 2 % max. 300 K.

V případě souběhu obou akcí bude dle infolinky dobíhat akce 2 % z částky v rámci této akce (max 300 K) a úroky z obálek se budou úročí běžným úrokem. Bohužel po doběhu staré akce 2 % nelze částku (max. 300 K) s běžící novou akcí vybrat stejně jako úroky z obálek nové akce - vybírala/y by se poslední obálka/y, nikoliv částka ze staré akce, která již doběhla nebo úroky z obálek nové akce. Po doběhu staré akce se bude částka ze staré akce i s úroky z obálek úročit běžnou sazbou. :-(
MirekM.
Diskutér

Odeslat příspěvekod elfin 10. 2. 2019 12:37

Do obálek se tedy úročí jen vklady klienta, úroky nee -jsou to přípisy banky, ale co třeba příchozí platba koncem měsíce z jiné banky - započítá se taky do obálky, i když ji potřebujete vybrat?
elfin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod noi2 10. 2. 2019 12:57

Teda, všechno to píšete strašně zamotaně a složitě.
Podle mne to mají naprogramovaný takhle jednoduše:
obálka 0 - vklady, co se v budoucnu začnou úročit 2%, do té doby je nízce úročená
obálky 1-6 - běžící dvouprocentně úročený vklady (1 - v prvním měsíci, 6 - v šestém měsíci)
obálka 7 - navždy nízce úročená, 31.1. je všechno v ní, nikdy se z ní nic do jiných obálek nedostane.
- připsané úroky jdou automaticky do 7
- vklady jdou, dokud je zůstatek pod zůstatkem z 31.1. do 7, zbytek do 0
- výběry jdou nejdřív z 1, pak z vyšších obálek, pak z 0 a nakonec ze 7
- na přelomu měsíce se z 0 přesune maximálně 300k do 1, z ostatních se přesouvá vše do následující

Tohle podle mne definuje všechny situace a algoritmus je jednoduchý.
Když tam dám najednou milion, postupně se to dostane po 300k do úročených obálek. Výběry jdou vždy tak, aby to nebylo výhodné pro klienta.
Edit 13:23: trochu jsem to ještě upravil
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlaju 10. 2. 2019 14:22

noi2: A pak že my to píšeme strašně zamotaně.. :-) Ne, chápu, bezva programátorsky logický přehled. - ale zas že by to bylo jednoduché, to je věc názoru, a rád si rýpnu: i autor se v tom může zamotat. Podle mého se na předposledním řádku nachází jiný algoritmus, výběry jdou přece nejdříve z 0, a pak postupně z vyšších obálek, jakmile v nich není co brát. "Shodou okolností" je to i matematicky hezčí, protože je algoritmus hezky navržený :-)

A druhá chyba je v závěru: Pokud tam dáte najednou milion, nadlimitní vklad se nepřevádí do dalšího měsíce, na to pozor, je třeba vkládat postupně. Čili ani pro programátora to není sranda popsat v souladu s podmínkami.

(edit: čtu znova podmínky a je fakt, že "V případě, že klient vybírá finanční prostředky z ING Konta, v rámci kterého je mu poskytováno zvýhodněné úročení zvýhodněného vkladu, jsou finanční prostředky
nejprve odčerpány z částky se zvýhodněným úročením a poté ze zbylého zůstatku daného ING Konta."
Zároveň to ale přece musí být tak, jak píšu, že se musí odčerpat z obálky 0, protože pokud jsem v měsíci vložil 100 tis a pak 50 vybral, tak do příštího 2% úročení jde pouze 50. Takže upravuji opět algoritmus i sám po sobě: Výběry jdou současně z 0 - do její maximální výše - a současně z obálek 1-6, bez ohledu na odpis částky u 0, postupně 1-6 s odpisem částky do výše jednotlivých obálek. Nebo to jde napsat jednodušeji a pravdivě?)
vlaju
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 2. 2019 14:38

elfin - každá příchozí platba je vkladem, ať už přijde kdykoliv. Podle mně pokud se z tohoto vkladu vytvoří, či potenciálně vytvoří nová obálka, pak by měl jít výběr z tohoto vkladu. Dle formulace podmínek soudím, že pokud se z takového vkladu již obálka vytvořit nemůže (např. v případě, že už budou úročeny obálky do výše limitu), pak už půjde výběr z poslední úročené obálky.

MirekM. - Jo, vždyť píšu, žes to asi myslel stejně, akorát já bych tu větu pochopil jinak. Naše vyjadřovací schopnosti zjevně u těchto podmínek selhávají (i když moje jsou nic moc všeobecně). Navíc na to každý asi koukáme trochu jinýma očima (někdo má zůstatek 0,-, někdo běžící předchozí akci …)

vlaju - Jj, stejný první pocit z příspěvku noi2. :) Na druhé přečtení už jsem ten algoritmus pochopil (asi), ale už se mi v tom nějak nechce pitvat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod noi2 10. 2. 2019 14:46

vlaju píše:noi2: A pak že my to píšeme strašně zamotaně.. :-) Ne, chápu, bezva programátorsky logický přehled. - ale zas že by to bylo jednoduché, to je věc názoru, a rád si rýpnu: i autor se v tom může zamotat. Podle mého se na předposledním řádku nachází jiný algoritmus, výběry jdou přece nejdříve z 0, a pak postupně z vyšších obálek, jakmile v nich není co brát. "Shodou okolností" je to i matematicky hezčí, protože je algoritmus hezky navržený :-)

A druhá chyba je v závěru: Pokud tam dáte najednou milion, nadlimitní vklad se nepřevádí do dalšího měsíce, na to pozor, je třeba vkládat postupně. Čili ani pro programátora to není sranda popsat v souladu s podmínkami.

Ta první část - podle mne fakt jdou nejdřív z 1-6. Měl jsem to původně jak píšeš, ale podle podmínek to je jak píšu.
Závěr - hm, to co píšeš ty, ukazují podmínky. Ale na to, co píšu já ukazuje ten jejich slider. Pokud ho mají blbě a správně jsou podmínky (což asi tak bude a jsou to pěkní šmejdi), bude to ještě jednodušší, protože bude stačit odečíst od skutečných vkladů výběry a bude stačit 7 obálek.

Takže pokud se nadlimitní vklad nepřevádí, je to takto:
obálka 0 - nízce úročená
obálky 1-6 - běžící dvouprocentně úročený vklady (1 - v prvním měsíci, 6 - v šestém měsíci)
připsané úroky i vklady jdou automaticky do 0
výběry jdou nejdřív z 1, pak z vyšších obálek, pak z 0
na přelomu měsíce se vezmou 3 částky:
- suma přímých vkladů mínus suma výběrů v měsíci
- 300k
- částka v obálce 0 mínus zůstatek z 31.1. (kdo tam něco měl, je smolař)
a nejmenší částka z těchto tří se přesune do 1
z ostatních se přesouvá vše do následující, z 6 zpět do 0
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod milanBrno 10. 2. 2019 15:17

Oba to mate blbe.
Vybery jsou vzdy z posledniho vkladu (chcete-li posledni obalky)
Telekomunikace: Neomezene volani a sms + 20GB za 666kc/mes.
FinTech: za vyuziti meho doporuceni nabizim odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 atp.)
Zabava: HBO MAX za 50kc
milanBrno
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod noi2 10. 2. 2019 15:20

milanBrno píše:Oba to mate blbe.
Vybery jsou vzdy z posledniho vkladu (chcete-li posledni obalky)

To jen ty to blbe chapes, nejnovejsi urocena obalka je obalka 1, je to tam napsany.
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mimonik 10. 2. 2019 15:36

Jakoze :) takovyhle srani me nestoji za to tam neco davat :)
Fakt neprehledny, dementni.
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlaju 10. 2. 2019 15:36

noi2: jo, ten přelom měsíce je takto jasnější. Ale nebude možné myslím vynechat obálku 7 (resp.0), protože se nám nemůžou vracet peníze z 6 do 0, při novém nastavení přelomu měsíce. Již proběhlé peníze akcí se nám nevrátí tak, aby mohli být třeba nižší než suma vkladů a výběrů, a být přesunuty do 1.
Stejně tak úroky, ty nebudou nikdy předmětem akce, ačkoliv by třebas byl zrovna "úrok+vklad-31.1" nižší než "suma vkladů a výběrů v měsíci".
Jednou to dáme dohromady..ale šel bych úpravou dřívějšího vzorce, poslední odrážky:
- výběry jdou nejdřív z 1, pak z vyšších obálek, současně do maximální výše z 0
- na přelomu měsíce se z 0 přesune maximálně 300k do 1 a obsah se vynuluje (příp.přejde do 7?), z ostatních se přesouvá vše do následující
vlaju
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků