Rada pro drobného a nerozhodného investora.

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod D.U.K.E. 13. 3. 2019 17:13

Zdravím,

jsem docela v pasti. Už rok, možná i víc, přemýšlím kam investovat. No a jak jde čas, zamotává se to čím dál víc.

Ve finále jsem dnes četl v E15 (pardon, reklamu dělat nechci), že teď není dobrý koupit ani předzahrádku (myšleno, že u nemovitostí je nejistý co udělá cena) protože jak bude refinancování těch extra levných hypotek z poslední pětiletky, tak se spousta lidí může dostat do trablů a trh s nemovitostmi se může propadnout.

A cítím, že investoři, ti zkušení, už fakt tu krizi cítí a začínají se od akcií, dluhopisů, atd. uchylovat ke zlatu.

Moje situace, mám cca 5 mil. korun na rezervě, bytová situace vyřešená, dluhy žádný, rodina taky ne, jsme s přítelkyní zatím bez mimča. Jsem zaměstnanec, takže řekněme mám očekávatelný stabilní příjem.

Jsou i názory, že je dobrý si teď nechat prostě peníze "jen tak", protože nikdo neví, co se bude dít v horizontu roku až dvou.

Poradíte?

Děkuji
D.U.K.E.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 3. 2019 17:31

Záleží na tvé averzi k riziku. Nechat peníze "jen tak" , tedy využít spořící účty (Expobank a Trinity pro větší vklady a Hello a Richee pro vklady do 300 tisíc) je také jedna možnost.
Máš nějaké speciální znalosti? Mně přijde docela zajímavé sběratelství, pokud tomu rozumíš, dají se tím docela dobře vydělat peníze, mám v mém okolí hodně lidí co sbírá různé věci (hodinky, pohlednice, vláčky, kartičky, veterány ) a mají v tom malé jmění.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 3. 2019 20:14

Do zlata se utíká od té doby, co ho vykopali ze země. Ale poslední století nic moc výnos. Kdo říká, že bude krize? Já to slyším od té doby, co jsem se o trhy začal zajímat. Bez přestávky, nonstop někdo tvrdí, že už je vrchol čehokoliv. Občas se trefí, občas ne...
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gotesák 13. 3. 2019 21:22

D.U.K.E. píše:
jsem docela v pasti.....mám cca 5 mil. korun na rezervě, bytová situace vyřešená, dluhy žádný, rodina taky ne, jsme s přítelkyní zatím bez mimča. Jsem zaměstnanec, takže řekněme mám očekávatelný stabilní příjem.

Jseš v pasti? A co ti, kteří mají dluhy nebo exekutora na krku? Ti jsou v čem?

Tento příspěvek je potvrzením toho neskutečného blahobytu, který v této části světa zuří. Važme si ho a každý den poděkujme za dar žít zde a v této době O:-)
Přílohy
blahobyt.jpg
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 14. 3. 2019 10:16

Zapomeň lži v mediích, zapomeň nudnou investici do zlata, která nevynáší každý rok!
Když už se slovo akcie objevilo v tvém příspěvku, pak je vše v pořádku.
5 milionů korun by nemělo ležet na kontě celý rok bez užitku.
Nemělo by přinášet nízký úrok z vkladu ani z dluhopisu, ani nemělo by odvádět procento na manažera fondu.
5 milionů korun by mělo posílat každý měsíc nějakou dividendu na konto a dohromady třeba 5% ročně hrubého nebo 4% čistého (po zdanění).
Nepsal si, kdy chceš peníze zpátky, tedy snad je můžeš nechat v investici 30-50 let a radovat se každý měsíc z nějaké jiné dividendy.
Bolševické akcie z Čech ani z Ruska a Číny nelze kupovat.
Dnes levné solidní akcie pro radost z dividend budoucích 50 let jsou:

Allianz P/S 0.6, P/B 1.3, P/C 2.5, P/E 11, dividenda 4.6%
BASF P/S 1.0, P/B 1.9, P/C 7.5, P/E 14, dividenda 4.7%
BMW P/S 0.5, P/B 0.9, P/C 8.3, P/E 7.0, dividenda 5.4%
AT&T P/S 1.2, P/B 1.2, P/C 4.7, P/E 12, dividenda 6.7%
Wells Fargo P/S 2.3, P/B 1.3, P/C 13, P/E 11, dividenda 3.6%
BHP Group P/S 2.8, P/B 2.4, P/C 6.7, P/E 13, dividenda 5.2%
British American Tobacco P/S 2.9, P/B 1.1, P/C 13, P/E 10, dividenda 7.0%
Royal Dutch Shell P/S 0.6, P/B 1.3, P/C 5.1, P/E 12, dividenda 6.0%
Banco Santander P/S 0.9, P/B 0.7, P/C 1.1, P/E 9.0, dividenda 5.5%
Iberdrola P/S 1.3, P/B 1.2, P/C 5.3, P/E 15, dividenda 4.8%

:arrow: Těchto 10 akcií koupit na německé burze Xetra nebo na německém trhu Tradegate!
:idea: Další setkání dlouhodobých dividendových investorů se koná v sobotu 15.6. v nějaké hospodě v Praze.
Snad přijde 20 lidí, aby si popovídali každý s každým o akciích a dividendách a neztráceli čas s nějakým manažerem fondu na podiu.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pan.Stepan 14. 3. 2019 15:40

Na začátku je důležité si položit otázku, kolik času tomu chce člověk věnovat? Výběr jednotlivých akcií vyžaduje množství samostudia a mnoho času - pokud vás to vyloženě nebaví, tak se nemusí tato investice vůbec vyplatit.

Na druhou stranu, pokud půjdete do nějaké banky nebo za investičním poradcem, tak ten kapitál je tak malý, že Vám doporučí investici do podílových fondů (přičemž můžete doufat, že vám doporučí dobře). Zaplatíte něco na vstupním poplatku 2-4 % (akciové) a něco za správu, řekněme kolem 2 % ročně. Není to málo, ale na druhou stranu je to cesta, kterou jde většina retailových klientů.

Může existovat něco mezi výběrem akcií (hodně času) a podílovými fondy (málo času). Zkusím ukázat příklad:
- 20 % bych nechal v hotovosti
- 20 % bych použíl jako investici do realit - buď jako hotovost při koupi bytu, který můžete pronajímat a v budoucnu nechat dětem (větší úsilí), do některého z realitních fondů, který se zaměřuje na komerční nemovitosti (menší úsilí) nebo kombinace
- 40 % bych investoval do zahraničních akcií formou fondu - buď pasivního (ETF na S&P500, MSCI World, atd.) nebo aktivního (pokud by tam byly rozumné poplatky); zaměřil bych se, aby fond nevyplácel dividendy (tzv. akumulační třída), protože daňově optimalizuji a nebudu muset řešit v daňovém přiznání
- 10-20 % bych dal do CZ akcií (ČEZ, Moneta, O2, aj.) - někdo se mnou nemusí souhlasit, ale CZ akcie mají naprosto nadstandardní dividendový výnos (klidně 6-8 %) a věsměs je to něco, co dobře známe... ty firmy nejsou špatný; výhodou je "zajištění" do koruny a zdanění u zdroje, takže když neprodáváte, nemusíte dávat daňové přiznání
- 0-10 % bych použil na alternativní investice, pokud se něco takového naskytne - může se jednat o P2P půjčky (Zonky, Mintos, aj.), investiční/pamětní zlaté mince a další... tady bych nedal určitě vše na jednu třídu, ale rozdělil na menší - zároveň je to o osobních preferencích.

Vyhnul bych se kryptoměnám, kde může každou chvíli zasáhnout regulace a může být problém z nich "vytáhnout" peníze (na moje gusto jsou volatilní, chci mít klidné spaní, takže bych do toho více jak několik desítek tisíc nedal - při celkové investici 5 mil.). Určitě bych vynechal jakékoliv dluhopisy... u těch slušných úroky teďka nic moc a těch (no-name) korporátních, kde jsou slušné úroky, tak je zase vysoké riziko.

Berte to jenom jako názor k zamyšlení. Tento mix není vhodný pro všechny, stejně jako výběr jednotlivých akcií nebo investice do podílových fondů.
Pan.Stepan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 3. 2019 17:45

Diverzifikovaná akciová ETF mají roční nákladovost typicky od cca 0,20 %.

Fyzicky replikované ETF Lyxor Core MSCI World (DR) má nákladovost dokonce 0,12 % ročně.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 21. 3. 2019 23:24

^jednadva^^ V tom poslednim sloupecku to je rocni vynos nad 10%??

Stepan: to myslis tohle S&P500? To tedy je dobra volatilita... vzdy na vrchu to prodat a dole koupit jo? Dividendu to nevyplaci asi a tedy ty propady - co to je?
Přílohy
F0F6806A-05CE-44E3-8312-5815394E60C0.jpeg
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pan.Stepan 22. 3. 2019 00:00

Tohle je vlastní index S&P 500. Pokud se do něj má investovat, zvolí se příslušný instrument - ETF, certifikát příp. futures (dle doby investice). Pokud mě zajímá dlouhodobá investice v řádu let, tak jednoznačně ETF v reinvestiční třídě - emitenti iShares, Lyxor, x-trackers, apod.

Volatilita odpovídá chování trhu, jak jsem psal v tomto příspěvku. Prostě akceptujete, že výnos bude kopírovat trh - maximální možná efektivita při minimum úsilí (výběrem jednotlivých akcií nebo časováním prodat-draho/nakoupit-levně můžete dosáhnout lepších výsledků, ale vyžaduje to více času a podstupujete riziko).

Pokles v únoru/březnu 2018 byl pravděpodobně kvůli zvýšení sazeb FEDem. Poklesy v listopadu/prosinci byly způsobený geopolitikou (Čína/USA) a zvýšení sazeb FEDem. Ale těch faktorů je samozřejmě vždy více :-) nějaká zpráva vyvolá pokles, ten následně může aktivovat stoplosy a další výprodeje umocní pád (dnes se dost obchoduje automaticky, takže tomu nelze úplně zabránit).
Pan.Stepan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 22. 3. 2019 00:26

vpe,
vpe píše:^jednadva^^ V tom poslednim sloupecku to je rocni vynos nad 10%??


Na tom justETF.com? Vypadá to tak. V eurech. V dolarech naopak asi jenom 2 %. Holt nejspíš dolar hodně posílil. Někdy to takhle měnu od měny lítá. Na Vanguardu k tomu mají nějaký elaborát, ale tvrdí, že na dlouhém období to nemá smysl zajišťovat. Globální expozici razí i Asness z AQR. Takže to neřeším.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 22. 3. 2019 00:32

Pan.Stepan píše:Tohle je vlastní index S&P 500. Pokud se do něj má investovat, zvolí se příslušný instrument - ETF, certifikát příp. futures (dle doby investice). Pokud mě zajímá dlouhodobá investice v řádu let, tak jednoznačně ETF v reinvestiční třídě - emitenti iShares, Lyxor, x-trackers, apod.


Jednoznačně? Můžeš sem dát konkrétní příklad takového etf kopírující S&P 500? Reinvestující etf daně z dividend neplatí?
Pro porovnání dejme VOO s nákladovostí 0,04% a SPY s 0,09%.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pan.Stepan 22. 3. 2019 10:34

Srovnání ETF na S&P 500 - SPY (distribuční) vs. CSPX (akumulační). Z grafu je dobře vidět rozdíl ve výši 13 % na 5-letém horizontu. Proto má u dlouhodobého investora smysl, aby šel do reinvestiční třídy.

Z pohledu daní je rozdíl v tom, že investiční fondy se zdaňují úplně jinak, než běžný investor. Vy když budete reinvestovat obdržené dividendy, tak vždycky zaplatíte minimálně 15 % daň, kdežto fond se dostane třeba na 0-5 % (záleží na domicilu a/nebo charakteru firmy).

Dalším faktorem jsou transakční náklady, kde při reinvestici vlastními silami musíte vynaložit minimálně 2-5$, kdežto u fondu je to již zahrnuto ve správcovském poplatku (CSPX 0,07 % p.a.). Jediný náklad spojený s ETF je navyšování pozice :-) máte nadbytek hotovosti a chcete investovat... ale to je stejné, jako při investici do akcií.
Přílohy
SP-dist-acc.png
Pan.Stepan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 22. 3. 2019 10:46

Ok a co kdyz krachne broker, ktery ma ty tvoje papiry psany na sebe?

A dalsi negramotna otazka, kam vlastne tech 17 milionu pujde? To prece nepujde do tech firem, leda by delali zrovna emise... to pujde tem co chteji se zrovna zbavit akcii tech firem, je tak? Takze cista spekulace, oni utikaji a ja prebiram po nich papiry.

-- 22. 3. 2019 10:48 --

jednadva píše:vpe,
Takže to neřeším.


No to je dalsi trauma pohyby men vyvolavane casto spekulacemi.
Pokud zijes v cesku, tak te zajima CZK vysledek nejspise. Mas uz nejaka vlastni data treba za 5 let anebo jsi ve stadiu sporeni jako Ladislav1 (co se upracuje v duchodu k smrti jen aby mohl dokupovat papiry, jejichz uzitky nikdy neuvidi) vsechno reinvestovat a tedy zatim uzitky necerpas?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 22. 3. 2019 13:39

Pan.Stepan,
Pan.Stepan píše:Z pohledu daní je rozdíl v tom, že investiční fondy se zdaňují úplně jinak, než běžný investor. Vy když budete reinvestovat obdržené dividendy, tak vždycky zaplatíte minimálně 15 % daň, kdežto fond se dostane třeba na 0-5 % (záleží na domicilu a/nebo charakteru firmy).

O kterém "páru" zemí teď mluvíš? Máš na mysli velikost podílů, které ten fond drží?

-- 22. 3. 2019 13:59 --

vpe,
vpe píše:Ok a co kdyz krachne broker, ktery ma ty tvoje papiry psany na sebe?

Měl by mít pojištění, ale to asi ne vždycky pokryje celou tvoji investici. Ty CP asi nemusí být pokaždé zapsané na brokera. Ale toto budou líp vědět kolegové. Nějaké reziduální riziko je vždycky. Já mám 2 brokery.

vpe píše:A dalsi negramotna otazka, kam vlastne tech 17 milionu pujde? To prece nepujde do tech firem, leda by delali zrovna emise... to pujde tem co chteji se zrovna zbavit akcii tech firem, je tak? Takze cista spekulace, oni utikaji a ja prebiram po nich papiry.

Myslíš při nákupu? Ne, to nedostanou ty firmy. Ty nakupuješ podíly na ETF na sekundárním trhu, kde obíhají i ty CP, které drží to ETF. Jako kdyby sis od někoho koupil nemovitost.

vpe píše:No to je dalsi trauma pohyby men vyvolavane casto spekulacemi.
Pokud zijes v cesku, tak te zajima CZK vysledek nejspise. Mas uz nejaka vlastni data treba za 5 let

K čemu ti jsou moje vlastní data za 5 let? Ta o ničem nevypovídají. Jestli chceš, podívej se na index MSCI ACWI IMI a přepočítej si ho na koruny. Zhruba takový výnos bych měl mít, protože mám přibližně tenhle balík CP (trošku menší, cca 7 000). Ale 5 let je málo, na tom nic nezjistíš.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Pan.Stepan 22. 3. 2019 14:46

jednadva,

výhodné daňové zákony v EU má například Irsko a Lucembursko, což je také důvod, proč tam je emitována velká část aktivní/pasivních fondů (např. iShares > Irsko, Lyxor > Lucembursko). To, jak velký dopad to bude mít z pohledu daní, bude záviset i na způsobu replikace indexu: 1) fyzická replikace - akcie mám v držení (obdržím dividendy); 2) syntetická replikace - držím derivát, který co nejvěrohodněji kopíruje index.

Příklad: Budu-li mí ETF na S&P 500, tak jeho součástí je firma Philip Morris International. Ta má většinu byznysu mimo USA (v USA podniká jako samostatná firma Altria), takže pokud se vyplácí dividenda, tak je zdaněna jednotkami procent - tuším 2-3 %. Investiční společnost přijme tuto dividendu a protože v Irsku je zdanění dividend 0 %, tak může celou část reinvestovat. Kdybych ty stejné akcie držel já, jako investor v ČR, tak musím příjem z dividend zdanit 15 %.

Nechci se pasovat do role odborníka na daně. Určitě tam jsou nějaké výjimky, ale v každém případě investiční firmy platí nižší daně, než běžný investor... proto je výhodnější využít reinvestici dividend :-) dál bych to neřešil.

vpe,
majetek brokera a klientů by měl být striktně oddělen. Viz Jsou mé investice u DEGIRO v bezpečí? (Degiro) nebo Ochrana & Bezpečnost (Lynx).
Pan.Stepan
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků