Nový živnostenský zákon 2008

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 21. 6. 2008 01:09

Co prosím?

Pokud nemáte nahlášenou živnost řemeslnou, koncesovanou, nebo vázanou a provozujete ji, tak vám ŽU může napařit pokutu ....

Pokud máte živnost volnou, tak máte živnost na všechno co neupravuje speciální zákon (lékař, auditor ...) a co současně není živností koncesovanou, řemeslnou nebo vázanou ....

Takže pokud 30. 6. 2008 máte živnost na maloobchod, tak 1. 7. 2008 můžete provozovat třeba programátorské práce a nikdo vám nic neřekne :-)

Ještě si myslíte že celá ta novela ja na prd?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 21. 6. 2008 08:24

Já pro mé občasné stavění PC teď spíš přemýšlím o smlouvách mezi mnou a klientem. Příklad. PC stojí 15.000,- Kč. Klient mi dá 17.000,- Kč, na papír si napíšeme smlouvičku, že postavím, nainstaluji a dodám to a to do nějakého data, nebo peníze vrátím, a zbytek je odměna za práci. Při předání dodatek ke smlouvě o předání. Pak vše na konci zdaním a je to. Nebo ne? ŽL pro 3 podobné kšefty za rok se nevyplatí. Navíc když odměna bude celkem 6.000,- Kč, nemusím ani nic řešit.
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 21. 6. 2008 09:03

To je právě otázka, jak se k tomu bude stavět místní FÚ a ŽO místního úřadu. Mohlo by se snadno stát, že dojdou k závěru, že provozuješ "soustavnou činnost" a pak bys mohl mít na krku hned porušení několika paragrafů ani bys nemrkl.
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 21. 6. 2008 09:36

Když udělám tři takové kšefty ročně tak těžko. Mám normální zaměstnání a toto na přilepšenou nikoho podle mne zajímat nebude. A i kdyby, najděte si ty tři klienty ;-). Ti jsou spokojení, nikomu se svěřovat nebudou.
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 21. 6. 2008 10:58

Rop píše:Takže pokud 30. 6. 2008 máte živnost na maloobchod, tak 1. 7. 2008 můžete provozovat třeba programátorské práce a nikdo vám nic neřekne :-)


V zákoně je tabulka se seznamem 80 volných živností. Takže rozdělení stále zůstává, jen těch podnikatelských škatulek je o něco méně. V příští novele jich třeba bude už jen 60 a za dvacet let se dočkáme jediného živnosťáku. Doufám, že nejsem optimista:)
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 21. 6. 2008 15:18

stanislav.stribrny: na kterou novelizaci se díváte? opravdu na tu poslední? já tam vidím jednu živnost a to: "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského"
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 21. 6. 2008 15:54

Str. 1731 výše uvedené Sbírky zákonů - je zde vyjmenováno 80 volných živností. Rozdíl oproti dřívějšku jen v tom, že jich je méně, protože některé živnosti vypadly. Po 1.7. v tom budou ještě větší zmatky, než dosud, protože logicky řadu podnikatelských činností nenapasujete do té správné škatulky (třeba pro výuku jazyků, která vypadla, ale příkladů mám víc).

Jediným správným řešením by bylo zcela zrušit rozdělení na jednotlivé živnosti a zavedení jen jediného živnostenského listu s tím, že jeho majitel by mohl podnikat v jakémkoliv oboru, od výuky jazyků, přes prodej kancelářských potřeb až po finanční poradenství. nevidím jediný rozumný důvod, proč to úředně rozdělovat. Vy snad ano? Původně tak Říman prezentoval záměr nového zákona, ale vidím, že se nezměnilo vůbec nic. Zase budou lítat pokuty, protože nemáte správný živnosťák na AdSense :)
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 21. 6. 2008 16:23

Není tam 80 živností ... ale je tam:
"Živnost volná" ... jednotné číslo ... čili jedna
Předmět podnikání: "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona"
A dále je 80 oborů živnosti volné.

Podobně tomu bylo i teď. Jenže bylo víc živností volných. A každá živnost měla více oborů.
Např.:
Živnost volná č. 24 Grafické a kresličské práce měla tyto obory:
* zpracování grafických návrhů a grafických úprav textů
* zhotovení technických výkresů
* zhotovení webových stránek
* písmomalířství
* ..... (jiná obdobná činnost)

Za změnu oborů se nikdy nic neplatilo a taky se nikdy nic platit nebude. Živnost volná je jenom jedna. Jenom je v tom rozdíl, že má 80 oborů. Tentokrát pan ministr Říman co sliboval to splnil. Pokud budete chtít dělat cokoliv co spadá o oněch 80 oborů tak můžete s jedním živnostenským listem bez jakékoliv změny.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 21. 6. 2008 18:29

Jak píše ROP. Živnost volná je jen jedna. a obory živností byly i dříve a málokdo si je nechal psát na ŽL a když jsem při žádosti o ŽL zaškrtl všechny obory v rámci živnosti, bylo to OK.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 6. 2008 11:21

mikicz píše: málokdo si je nechal psát na ŽL a když jsem při žádosti o ŽL zaškrtl všechny obory v rámci živnosti, bylo to OK.


Tak potom nechápu, k čemu to je :)
Otázka tedy je, pokud si nevypíšu na ŽL nějaký obor a budu ho vykonávat, zda jde o porušení zákona. Nebo to bude tak volné, že opravdu mohu podnikat ve volných živnostech volně a bez jejich vypsání na ŽL. Nechce se mi věřit.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2008 13:18

Co takhle si tu novelu zákona nejdřív přečíst?
Pak byste nalezl úpravu § 28 odst. 1 což jsou rozsahy živnostenského oprávnění ... cituji:
Kód: Vybrat vše
Rozsah živnostenského oprávnění (dále jen "rozsah oprávnění") se posuzuje podle předmětu podnikání uvedeného ve výpisu s přihlédnutím k ustanovením této části. Živnostenské oprávnění k výkonu živnosti volné opravňuje k výkonu činností uvedených v příloze č. 4 k tomuto zákonu.

Tak a teď již víte proč je tam těch 80 oborů.
A zapsat si tam můžete všechny, neboť vám je nikdo nevezme. Do teď jste musel v případě, že jste nějakou živnost neprovozoval déle než 6 měsíců ji pozastavit nebo zrušit ... jenomže obory se neruší ...
Navíc ve správních deliktech zůstává "provozuje živnost volnou, aniž by měla pro tuto živnost živnostenské oprávnění" ... nikde tam není ani slovo o oborech
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 22. 6. 2008 16:30

Tak ted jsem z toho taky zmaten. Takze je vhodne si tam "zatrhnout" vsech 80 oboru? Idealni by byl nejaky step-by-step navod :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2008 16:57

doufejme, že 1. 7. bude ... dřív to jít měnit nemohu :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 22. 6. 2008 18:29

Takže logičtější by asi bylo nevypisovat žádný obor, a mít v ŽL uvedenou jen tu jednu živnost "Výroba, obchod a služby" - pak nás nemůže nikdo nařknout, proč máme vypsáno X oborů a přitom některé neprovozujeme, a naopak některý obor vypsaný nemáme a provozujeme ho.
Myslím, že odpověď nám poskytnou následující měsíce a hodně bude záležet jak novelu budou interpretovat jednotliví úředníci.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2008 20:10

No to upřesnění tam podle zákona musí být ... to nevypadlo ... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků