Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod saturn77 1. 3. 2010 19:05

Zdravím,
rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenost s Metropolitním spořitelním družstvem. Konkrétně mě zaujal produkt - Vkladní knížka s úrokem 4%.
http://www.emsd.cz/obcan/vkladove-ucty/vkladni-knizka

Chtěl jsem se zeptat, jak to s podmínkou Základního členského vkladu. Na stránkách družstva píšou následující:

Základní členský vklad činí celkem 4.000,-Kč. Ihned při vstupu do MSD stačí zaplatit 100,-Kč (viz výše bod 4.). Na doplacení zbylých 3.900,-Kč má člen 3 roky od vzniku členství. Při řádném ukončení členství má člen nárok na vyplacení vypořádacího podílu, který se odvozuje od základního členského vkladu.

Pokud zaplatím 100 Kč a zruším členství do tří let, musím doplatit i těch 3900 Kč?
Pokud bych totiž musel doplatit i těch 3900 Kč, tak ten členský vklad "ukousne" kus naspořených úroků a inzerovaný úrok 4% už tak skvěle nevypadá... Je to tak?
saturn77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 1. 3. 2010 19:56

Ano, je to tak a v pripade ze budes chtit clenstvi ukoncit tak ti vrati jen cast z tech 4 000 Kc.

Navic je tu riziko ze druzstvo zkrachuje nebo to nekdo vytuneluje a pak se clenove budou muset skladat na dluhy ktere po druzstvu zbydou, pokud nema nejakou dobrou pojistku.
anonymni

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 3. 2010 20:09

konstruktiwa píše:Navic je tu riziko ze druzstvo zkrachuje nebo to nekdo vytuneluje a pak se clenove budou muset skladat na dluhy ktere po druzstvu zbydou, pokud nema nejakou dobrou pojistku.

Je to trochu jinak. Před změnou zákona platilo, že se musel člen družstva podílet na ztrátě družstva do výše dvojnásobku členského vkladu, nyní tato povinnost již není a záleží na stanovách družstva. Pokud se nemýlím, tak MSD toto ve stanovách nemá, takže nejhorší co hrozí je, že se družstevník bude muset na ztrátě podílet do výše svého nesplaceného vkladu, tedy celkem max. 4000 Kč.
Vklady jsou pojištěny stejně jako v bankách.
Ohledně toho vkladu - ano, pokud zrušíš do třech let, dostaneš vyplaceno těch 100 Kč zpět. Jinak oni předpokládají, že do té doby výši členského vkladu sníží všem, takže by se nemělo doplácet ani v případě, že u nich zůstaneš déle.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 3. 2010 21:19

Já si myslím stejně jako konstuktiwa, že ta uhrazovací povinnost podle zakona 87/1995 o sporit. druzstvech (t.j. rozhodnutím členské schůze se z vkladatele stane dlužník a družstvo si uhrazovací povinnost započte oproti vkladu) družstevníků na ztrátě družstva STÁLE PLATÍ.

...ale rád se budu mýlit. ANO Mýlil jsem se...oprava viz níže.

Pokud víš z nějakého zdroje Patriku, že už ne, vlož sem prosím nějaký odkaz.....
Naposledy upravil tom brava dne 1. 3. 2010 23:31, celkově upraveno 1
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 3. 2010 22:12

Tak jsem ten zákon v rychlosti projel a nic takového jsem tam nenašel. Můžeš mi říct, na který paragraf se přesně odkazuješ?

Ohledně uhrazovací povinnosti jsem našel pouze toto:
Pohledávku družstevní záložny za dlužníkem z důvodu uhrazovací povinnosti vzniklou před dnem účinnosti tohoto zákona je družstevní záložna oprávněna jednostranně započíst oproti úrokům z vkladu, vkladům a vypořádacímu podílu dlužníka.

Jediná věc, co mě napadá, je pokud by členská schůze schválila zvýšení členského vkladu (nenapadá mě proč). Pak nevím, jestli by odmítnutí zaplacení vkladu nevedlo jen k vyloučení z družstva (a tím pádem výplatě vkladu).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 3. 2010 22:27

§ 4a Uhrazovací povinnost člena družstevní záložny
(1) Člen je povinen podílet se na krytí ztráty družstevní záložny svou uhrazovací povinností podle tohoto zákona; ustanovení § 8a a 9 tím není dotčeno. Tato povinnost vzniká dnem schválení řádné účetní závěrky a rozhodnutím členské schůze podle § 9 odst. 2.
Představenstvo družstevní záložny vypočte a do 15 dnů ode dne schválení řádné účetní závěrky sdělí každému členovi částku, kterou je povinen uhradit; úhrada je splatná do 30 dnů ode dne schválení řádné účetní závěrky.
(2) Výše uhrazovací povinnosti člena se stanoví jako součet dalšího členského vkladu a dvojnásobku základního členského vkladu. Přesáhne-li výše uhrazovací povinnosti všech členů ztrátu zjištěnou řádnou účetní závěrkou, uhrazovací povinnost se poměrně krátí tak, že výše
uhrazovací povinnosti každého člena je součinem výše jeho uhrazovací povinnosti a podílu ztráty, zjištěné řádnou účetní závěrkou, která má být kryta uhrazovací povinností, ku součtu všech uhrazovacích povinností všech členů.

OPRAVA: Zde citovaný paragraf 4a) byl (jak říká Patrik) opravdu v Zákoně o spoř. a úvěr. družstvech zrušen.
--------------------------------------------------
POZOR: Přesto některé družstva ale i dnes mají ve stanovách rúzné klony uhrazovací povinnosti zachovány!!! Např. cituji ze stanov UNIBONu:
4. Vykáže-li Družstvo ztrátu, je povinno na členské schůzi rozhodnout při schvalování řádné účetní závěrky, ve které je tato ztráta vyčíslena, o úhradě této ztráty z rizikového fondu a rezervního fondu a nerozděleného zisku minulých let.
Nepostačují-li ke krytí ztráty tyto vlastní zdroje, vzniká schválením řádné účetní závěrky povinnost podílet se svou uhrazovací povinností na krytí ztráty, přesahující vlastní zdroje, a to všem osobám, které byly k rozvahovému dni řádné účetní závěrky členy Družstva.

Takže to riziko tam STÁLE JE ale záložna od záložny jiné.
Naposledy upravil tom brava dne 1. 3. 2010 23:33, celkově upraveno 4
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 3. 2010 22:29

§ 4a zrušen
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 3. 2010 22:31

A ještě se §4a* úzce souvisí §4:

Družstevní záložna je oprávněna své splatné pohledávky za dlužníkem započíst oproti úrokům z vkladů, vkladům a vypořádacímu podílu (§ 4c), a to i v době vydaného rozhodnutí o zákazu nakládání vkladatelů s jejich vklady. Družstevní záložna je dále oprávněna odmítnout výplatu úroků, vkladů nebo vypořádacího podílu dlužníku, který je v prodlení se splátkami nebo
nevypořádal své jiné závazky vůči družstevní záložně.

*viz má oprava výše, §4a byl opravdu zrušen posl. novelou Zákona o spořitelních a úvěrních družstvech - Postup novelizací:
Změna: 100/2000 Sb.
Změna: 406/2001 Sb.
Změna: 212/2002 Sb.
Změna: 257/2004 Sb., 280/2004 Sb.
Změna: 377/2005 Sb.
Změna: 413/2005 Sb.
Změna: 56/2006 Sb., 57/2006 Sb., 70/2006 Sb.
Změna: 120/2007 Sb.
Změna: 296/2007 Sb.
Změna: 126/2008 Sb.
Změna: 254/2008 Sb.
Změna: 230/2009 Sb.
Naposledy upravil tom brava dne 2. 3. 2010 00:47, celkově upraveno 2
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 3. 2010 22:35

Ale aby mohla záložna započíst nějakou splatnou pohledávku, musí nejdříve tato pohledávka vzniknout. No a protože člen se kromě členského vkladu již jinak na hospodaření záložny nepodílí, žádná pohledávka nevznikne.

Tahle pravomoc je i u bank - máš-li vůči bance nějaký závazek (úvěr), který není řádně splácen, má banka právo strhnout ti příslušnou částku z aktiv, které u ní máš.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 1. 3. 2010 22:42

podili, napriklad se ucastni clenskych schuzi
anonymni

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 3. 2010 22:51

Napsal jsem:
člen se kromě členského vkladu již jinak na hospodaření záložny nepodílí,

účastnění členských schůzí není podílení se na hospodaření (účast není placené). Takže FINANČNĚ se opravdu jinak na fungování záložny nepodílí, může pouze dojít k zhodnocení nebo znehodnocení členského podílu (znehodnocení maximálně na nulu, ne do mínusu).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saturn77 2. 3. 2010 19:35

Zdravím všechny a děkuji za zajímavou diskusi.

Jen se chci zeptat, jak je to tedy s tím doplatkem ve výši 3900 Kč?
Podle uživatele konstruktiwa budu muset při založení a zrušení členství do 3 let doplatit i těch 3900Kč, abych zaplatil 4000 Kč jako základní člen. vklad.
Podle uživatele Patrika Chrze stačí při založení a zrušení členství do 3 let zaplatit jen vstupní část základního členského vkladu ve výši 100 Kč, a doplatek 3900 Kč platit vůbec nemusím.

Jak je to tedy správně?

A ještě dotaz na Patrika - Patriku, máš u Metropolitního spořitelního družstva založen nějaký vkladový účet? Nebo bys mi doporučil zvolit raději jiné spořitelní družstvo -- např. Unibon apod.? (jsem z Brna)
saturn77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 2. 3. 2010 20:01

mozna se pletu, Patrik tam ten ucet myslim ma, takze jeho info bude urcite presnejsi.
anonymni

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 3. 2010 20:12

saturn77: u mě je jednodušší říct, kde vklad nemám :). Aktuálně mám:
ING, mBank, PS, MPU, Unibon, MSD, FIO a chystá se Axa.

Jinak nepleť si vklad se zápisným. Zápisné je poplatek, který je nevratný. Vklad je vratný. Takže i když vložiš těch 100 Kč, tak při zrušení členství ti je vrátí, stejně jako když vložíš 4000 Kč (za předpokladu, že záložna nebude ve ztrátě, pak by se vklad krátil, naopak když bude v zisku, bude se zhodnocovat). Zatím slibují ten 4000 Kč vklad do 3 let zrušit, tak uvidíme. I když mě se to asi vyplatí i kdyby zrušen nebyl, záleží jestli si udrží aktuální úrokovou sazbu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod josh.viklef 3. 3. 2010 09:26

Nevite nekdo jak dopadla clenska schuze (z 19.2.)?
Melo se tam projednavat snizeni vkladu ze 4000 Kc na 100 Kc.
josh.viklef
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků