BTC bitcash Bitcoins

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 24. 7. 2011 22:57

http://www.weusecoins.com/ nová virtuální měna anebo spíše něco na způsob Seti@Home a distribuovaných výpočtů?

bitcash . cz

Tady se už platí bitcoinem :-))
http://money.cnn.com/video/technology/2 ... .cnnmoney/
Sice trochu nepraktický, ale co na to centrální banky?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 7. 2011 00:03

AJ není zrovna moje hobby. Můžeš stručně popsat:
1) jak se to dá získat - jestli je to něco na způsob Seti, tak za počítání na PC? No to na mém 1,7 GHz Celeronu asi moc nevydělám :D
2) co se za to dá koupit?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 25. 7. 2011 09:56

v češtině: http://www.youtube.com/watch?v=nPLaLvi_SKc ČT24
kde platit: http://www.tradebitcoin.com/

Odkaz na český server a diskusní skupinu máš výše a IRC tady. Získat se to dá jednoduše konverzí za směnitelnou měnu ve směnárnách.

Jsem nepochopil, proč tam hraje takovou roli distribuovaný výpočet, jen kvůli zabezpečení měny a transakcí anebo "vyrábění peněz do oběhu" anebo co?

Podle aktuálního kurzu USD/CZK/BTC to prý vychází tak, že při vhodném hardwaru činí náklady na elektřinu 60% "výdělku", takže to patrně lze provozovat se ziskem (zejména na GPU a zejména, pokud už stroj někde běží) viz odst. výše.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MotionQ 31. 7. 2011 16:37

Není používání virtuální měny Bitcoin BTC v rozporu s našimi totalitními zákony ČR?
Rád bych zahrnul BTC jako další alternativní platební metodu.
Může se k tomu vyjádřit nějaký občan s právními znalostmi?
Díky
MotionQ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 7. 2011 16:49

Tak platby můžeš přijímat v jakékoliv měně, jen v účetnictví ji musíš vykazovat v českých korunách. Takže pokud existuje nějaká možnost ocenění této měny (jde odkoupit nebo odprodat za nějakou oficiální měnu), neviděl bych v tom problém.

-- 31. 7. 2011 17:51 --

Firmy si mezi sebou naprosto běžně platí v naturáliích. Např. my jsme platili za reklamy v časopisech zbožím, které pak tyto časopisy přidávaly k novým objednávkám předplatného.
Prostě proti sobě šly faktury vyjádřené v českých korunách v běžné ceně zboží/služeb. Můžeš i mírně cenu snížit pod úroveň běžných cen, ale zase ne moc, aby to nebylo chápáno jako únik na DPH.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod goodyear 2. 8. 2011 12:30

Ahoj Patriku, diky za Tve prispevky na tomto foru, ktere me pred casem donutily vykaslat se na starou banku a zalozit ucet ve Fio a pouzivat devizovky na zahranicni platebni styk. ;) Znamenalo to snizeni poplatku na uplny minimum...
Bitcoin me zaujal, ale chvili trvalo prekonat pocit ze to je dalsi "klikacka" nebo jina "zarucena" cesta jak rychle zbohatnout, mam pocit ze ten projekt ma opravdu hlavu a patu... Seriozni projekty se holt snadno ztrati mezi hromadou balastu.
Hlavni vyhody Bitcoinu vidim v nezavislosti na bankach (system je softwarovy, participujes jakmile se do systemu pripojis), relativni anonymite, a moznosti poslat mince opravdu na druhy konec sveta v podstate za hubicku.
Takze jsem se zaregistroval na http://www.bitcash.cz a doufam, ze u nas zacnou tez obchodnici akceptovat Bitcoin, abych nemusel jet je utratit do fastfoodu na Manhattan :)
goodyear
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 2. 8. 2011 16:13

a proc ne na bitcoin .cz?

a/ registrovat se nikde nemusis, jen pokud chces delat zlatokopa
b/ penize lze posilat i bez poplatku, s poplatkem by rychlost mela mit vyssi prioritu

takze planujes tezit bitove mince a tyto nasledne utracet?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 8. 2011 20:55

Tak jsem na to koukal a absolutně se v tom nevyznám. Zatím jsem to pochopil takto:
1) není pevně daná cena za jednotku práce, odměna za zpracování jednoho bloku úloh se losuje. Člověk tak může obětovat určitý výkon PC, ale nakonec nic nezískat. Může pouze zvýšit svojí šanci zapojením se do větší skupiny, která vyhrané poukázky rozděluje dle odvedené práce.
2) cena BTC neustále rychle klesá (což se dá pochopit, protože výkon PC se stále zlevňuje), což téměř vylučuje nějaké spoření v této měně. Získané peníze je nutné co nejrychleji utratit, což omezuje koupi dražších věcí (jejich cena poroste rychleji, než budu stíhat spořit).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aacid 3. 8. 2011 13:03

1) pokial viem, tak pokial si miner, vzdy ziskas. but minujes sam, vtedy mozno nastava losovanie o pridelenie bloku. ale pokial ti nepridelia blok, nedostanes BTC ale ani nic nerobis realne. alebo sa mozes pripojit do poolu, teda zdielaneho tazenia, vtedy dostanes pracu pridelenu hned a tak isto dostanes zaplatene podla toho kolko si odpracoval.
za jeden blok dostanes 50 BTC, ale jeho vypocet trva neuveritelne dlho pre jednotlivca, preto je jednoduchsie ist do poolov. daju sa najst aj take, ktore rozdelia celych 50 BTC medzi pracovnikov a neberu si ziadnu alebo minimalnu proviziu.

na co je distribuovany vypocet?
aby bola mena bezpecna musi byt sifrovana a sifrovana tak zlozito aby sa to nedalo v realnom case rozsifrovat. preto je treba velky vypocetny vykon.
teraz je za kazdy vypocitany blok vygenerovanych 50 BTC, casom sa to bude znizovat, vzdy o polovicu az kym nebude vygenerovanych maximum BTC (cca 21 milionov a predpokladane naplnenie je v roku 2140), potom bude treba stale pocitat samozrejme a miner bude ziskavat BTC iba z poplatkov za transakciu.
aacid
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 3. 8. 2011 20:46

ad zabezpeceni - penize jsou v nezabezpecenem souboru wallet ? :-D

ad 2) https://mtgox.com/ ale to jen dnes nekdo neco zkousel :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miho 4. 8. 2011 08:31

PatrikChrz píše:2) cena BTC neustále rychle klesá (což se dá pochopit, protože výkon PC se stále zlevňuje), což téměř vylučuje nějaké spoření v této měně. Získané peníze je nutné co nejrychleji utratit, což omezuje koupi dražších věcí (jejich cena poroste rychleji, než budu stíhat spořit).


Cely mechanismus je samoregulacni a to tak, aby pocet bitcoinu vygenerovanych v case byl konstantni (jinymi slovy- kdyz roste zapojeny vypocetni vykon- roste ekvivalentne i slozitost ulohy). Po dosazeni urcite hranice (21 000 000 bitcoinu v obehu, nastane to v roce 2140 :-p ) dokonce uz zadne tezeni nebude mozne (dalo by se to prirovnat k vytezeni celeho zlata na zemi) a pocita se, ze mena bude v trvale deflaci. Technicky je na to pripravena- v soucasne dobe lze udelat transakci s minimalni hodnotou 0.00000001). System vymyslel nekdo, kdo neni zatizen fixni predstavou, ze deflace je skodliva. Pri hlubsim zkoumani ovsem deflace muze poskodit jen dluhy skrznaskrz prolezlou ekonomiku pouzivajici "fiat currency" (tedy asi vsechny soucasne ;-) ) a to navic jeste za podminky, ze ta deflace nebyla predem ocekavana. Bitcoin prakticky vzato fiat neni... i kdyz to muze znit kuriozne :-)
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alcatraz 4. 8. 2011 10:40

ale fuj, deflace je skodliva, protoze nenuti lidi co penize maji (domacnosti v podobe uspor) investovat (pujcovat penize podnikum podporujici ekonomiku) a misto toho mohou vesele sporit v polstari a sedet tak na penezich, coz efektivne zpusobi jejich vyrazny ubytek v obehu. Dalsi deflaci, ktera o to vic motivuje sporit v polstari... Je to uplne stejne jako inflacni spirala. S tim rozdilem, ze deflacni spirala se roztaci mnohem jednoduseji a ubytek investic poznate nejlepe na chatrajici infrastrukture.

Pochopitelne pro staty s rostoucimi dluhy je to katastrofa o to vetsi. Ale i bez nich neni deflace dobra. Svym zpusobem cim vic ctu "nazory" lidi na "papirky" tim vic mi je jasne, ze jedine reseni, ktere vlastne doopravdy chteji je, aby bylo mnozstvi penez zafixovano a zakazano setrit, takze vsechny penize co clovek dostane musi hned usetrit. Pak by i zlaty standard mohl fungovat indefinitely. Ale jinak nee.
Alcatraz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 8. 2011 10:51

Alcatraz píše:aby bylo mnozstvi penez zafixovano a zakazano setrit, takze vsechny penize co clovek dostane musi hned usetrit. Pak by i zlaty standard mohl fungovat indefinitely. Ale jinak nee.

Myslels utratit :)
No jo, ale jak potom koupit statky dlouhodobejsi spotreby, kdyz by sis na ne nemohl usetrit?
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miho 4. 8. 2011 12:49

* Inflace nabada k pujcovani na vsech urovnich (lide, firmy, obce, vyssi uzemnespravni celky, staty) a vysledky dnes vidime.
* aby se takovy domecek z karet nesesypal - musi nutne rust
* exponecnailni rust pri konecnych zdrojich je nemozny.

I rest my case.

Problemy plynouci z deflace jsou oproti tomu male. Utlum ekonomiky, ktery bu to prineslo, by se nam asi moc nelibil ale z hlediska dlouhodobe udrzitelnosti je stejne nezbytnya je jen otazkou, zda to prijde postupne nebo skokove.
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 8. 2011 23:33

Osobně se domnívám, že špatné je obojí, jak inflace, tak deflace. Deflace vede ke snížení spotřeby (lidé obměňují zboží dlouhodobé spotřeby v delším intervalu, protože očekávají, že jeho cena klesne) a tím pádem i výroby. Což vede k nezaměstnanosti - viz příklad velké hospodářské krize v USA v 30. letech 20. století. Samozřejmě že jako držitel určitého množství rezerv bych deflaci přivítal :D

Ale vraťme se k tématu. Zajímalo by mě, co tvoří hodnotu BTC. U oficiálních měn to je zákon a také to, že tyto měny přijímá daná země jako platbu za své služby (daně, poplatky,...).
Jestli to chápu správně, tak BTC jednotky si nakupují ti, kdo potřebují zpracovat nějaká data (hacker, co potřebuje vypočítat rainbow tables, filmová společnost, co potřebuje spočítat filmové triky,....). Cenu určuje nabídka a poptávka. Celkem mi v tom nesedí ta stoupající náročnost "kdyz roste zapojeny vypocetni vykon- roste ekvivalentne i slozitost ulohy)" , firma která nakupuje jednotlivé jednotky tak neví, co za ně vlastně dostane ?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron