Spoření pro dítě

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bigboban 6. 1. 2012 09:09

Bla bla bla. Klasické "investiční kydy" s prominutím.. >:-(

V dnešní době, kdy hrozí krach/znárodnění/znehodnocení investic i v naprosto "jistých" produktech jako jsou např. státní dluhopisy, penzijní fondy apod. jsou nějaké poučky o diverzifikaci a riziku a investičním horizontu s prominutím k h... ehm ničemu.

Chcete investovat dítěti? Kupte mu byt nebo pozemek! Nebo chcete "investovatl" do budoucnosti rodiny? Investujte do současného bydlení aby se snížily náklady - doplatit hypo, koupit k domku solární ohřev, tepelné čerpadlo, vyvrtejte studnu. Každé snížení nákladů rodiny jako celku umožní vám jako rodičům (za nějakou dobu starým) za 18 let mnohem lépe podporovat vaše dítě třeba při studiu VŠ apod.

Suma sumárum - "poradci" vám budou vždy radit nějaké "produkty" a kydat o riziku a zhodnocení apod. Přitom rady co jsem napsal jsou zadarmo, víceméně bez rizika a tedy mnohem jistější. Třeba investice do solárního ohřevu je naprosto skvělá investice, kde se člověku vracejí desítky procent. Kdo vám tohle jinde dá?

P.S. Hrozně se mi líbil příklad od jednoho člověka co "investoval" s velkým "ziskem" tak, že za volné peníze koupil dřevo na topení co šlo další roky v ceně za pár let tak nahoru, že tím vlastně vydělal tolik jako v žádném jiném "produktu". A takových příkladů by šlo vymyslet...
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Acronix 6. 1. 2012 09:59

Ano, souhlasím. A jen pro upřesnění, nikomu, zdůrazňuji nikomu nic nenutím. Je to o mylšení. Samozřejmě že každý člověk by měl začít od odbourání dluhů, špatných dluhů! Exituji i dobré, že? Dále řešením vlastního bydlení, atd. Jinými slovy, pokud bude mít svůj vlastní finanční plán s uvedením cílů, které chce a potřebuje dosáhnout, pak to bude pro něj mnohem snažší. Uvedené příklady jsou jistě zajímavé a pravděpodobně se tyto investice podařili. Je ale každý takový? Rozumí každý každé investici? A je chybou, že se investice rozloží, je chybou že se počítá se vstupními náklady, poplatky, inflací, časovým horizontem, rizikem? Před časem jsem byl osloven, abych investoval (do zaručené investice) do měkkých komodit, jindy do diamantů, nebo do nemovitosti. Pak zase do investičního pojištění, nebo do zlata, kdy cena bylo okolo 1.500,- USD za trojskou unci. Ať si kdo chce co chce říká, pravda je jen jedna - mít svůj hodně dobrý finanční a investiční plán s konkrétními cíly podle časových horizontů (krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý, počítat s ekonomickými cykly, a zvolit podle uedených aspektů tak, abych své penéze ochránil před inflací, měl je k uvedenému časovému horizontu k dispozici (likvidita) a pokud možno je zhodnotil. To, co příteli uvádíte, není pro každého. Nejprve své investici postavme základy - finanční plán, pak se zajistěme nedej bůh na špatné časy (řešení vl. bydlení, odbourání špatných dluhů + uvedená pojištění), a pak investujme, zhodnocujme, kumulujme majetek. A souhlasím s Vámi, že příležitostí je několik. Jenže investice nesmí - ad extremum - představovat včechny mé peníze, nesmí mne zajímat jen zisk, a musím té investici alespoň trochu rozumět. A určitě se mnou budete souhlasit, že i zaručené tipy byly v minulosti velkými propadáky, zklamáním, ztrátami celoživotních úspor, a uvrhnutím do téměř neřešitelných situací. A poslední věc - jinak se investují peníze mé, jinak druhých, jinak se investují peníze, bez kterých se neobejdu, jinak peníze, které nebudu pár let potřebovat, atd., atd. Ale nejcennější a nejdůleitější na celé této problematice je, že se o ní mluví, diskutuje, že se o ní někdo zajímá, a chce něco vědět a znát, resp., že to může někomu pomoci - a jak říkáte zdarma. I když existují ekonomové, analytici, atd., kteří tvrdí, že rady zdarma jsou ty nejdražší (nejhorší) - promiňte mi, prosím, mou upřímnost. Hezký den.
Acronix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Joezbrna 6. 1. 2012 10:36

S tím dogmatem o nemovitostech bych byl opatrný.
Náklady vlastnictví domu či bytu nejsou úplně nula (údržba, amortizace, hledání a jednání s nájemníky, pojištění, riziko zničení není úplně nula, např. požárem), k tomu je to vlastnictví evidované státem, které je lákavým soustem pro různé typy daní (z vlastnictví, z převodu, z každého prdu). Jasně, dnes je to dobrý uchovatel hodnoty, a v některých případech i zhodnocení, ale nemusí to tak být vždy.
Pozemek je o kousek lepší, koupí téměř nahodilého pozemku nelze v dostatečně dlouhém období prodělat. Kus země, který vám nikdo nemůže sebrat. Něco jako uhelný důl :lol:
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bigboban 6. 1. 2012 10:56

Nájemníci - už tím se usvědčujete z toho že mě nechápete. Nemluvím o nemovitosti jako investici a zdroji zisku (pronájem) ale mluvím o investici jako zajištění nižších nákladů v budoucnu.

Kdo dnes postaví (dobře) barák má šanci že za 30 let v důchodu ještě nebude padat. A pokud přidá nějaké vychytávky co jsem popsal může se s náklady blížit nule mnohem víc, než někdo kdo bude v pronájmu, bude platit šíleně drahé teplo a vodu od teplárny a vodárny! :D

A mimochodem i ten kdo má starý dům může "investovat". Opět reálný příklad ze života:

Člověk A před 5 lety vzal hypo a za to opravil barák bydlí dneska v opraveném a třeba zatepleném domku a platí třeba 4% hypo. Tedy ty 4% se mu nejspíš ještě více vracejí v levnějším teple apod. Člověk B to neudělal a šetřil (investoval dle nějakého "poradce") asi moc nevydělal zato všechno kolem stavby šlo nahoru o desítky procent (materiál, DPH, práce).

Tedy člověk A proti člověku B kupodivu možná vydělal z peněz které ani neměl!! desítky procent za pár let.

No a teď si vemte stejný scénář ale bod "dnes-5 let" postavte do dneška a přemýšlejte - investovat nebo postavit/opravit baráček? Co je asi lepší? Kolik bude stát teplo/elektřina/voda za 10 let? Je lepší cpát prachy do pochybností jako fondy/akcie/zlato nebo je lepší zateplit barák a za 10 let platit 1/4 za teplo proti sousedům co mají zlaté cihličky?

P.S. Poradit někomu na dotaz "kam investovat" nějaké "produkty" umí s prominutím každý deb*l, ale najít pro konkrétního člověka příležitopsti kam nacpat peníze tak jak popisuji to už chce námahu, právě proto že to chce promyslet pro každého úplně jinak. Ale ať tak či tak, investování do nějakých jak říkám "produktů" je dobrý tak akorát pro Jágra který neví co s penězma a ne pro obyč člověka co se zeptá jak spořit pro dítě. Chápete?
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 6. 1. 2012 11:01

Člověk A se také může rozvést a o všechno stejně přijde. :-)
ultima__ratio
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bigboban 6. 1. 2012 11:17

Myslím že když už se někdo rozvádí tak je fuk jestli bude dělit barák nebo zlaté cihly - ano u baráku je to trochu problém. Ale myslím že tohle už sem nepatří, mimochodem to co jsem psal může klidně platit i pro naprosto svobodného single člověka..
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 6. 1. 2012 11:39

bigboban: obecne investice do baraku, zejmena tedy do snizeni nutnych nakladu na jeho chod (vytapeni, voda a energie) je nejlepsi investici, jakou clovek muze udelat. Vidim to ve svem okoli, kdy clovek s barakem uvali 50 tisic rocne jenom za plyn (vytapeni+ohrev vody). Kdyz si proti tomu clovek postavi jineho cloveka, ktery byl schopen zateplenim obvodoveho plaste, pudy a vymeny oken dosahnout platby nejakych 12 tisic rocne pri investici nejakych 350 tisic, tak i pri soucasnych cenach je ta navratovost doslova brutalne nizka. A dokonce i za cenu toho, ze by si na tohle mel pujcit. Vzdy jenom samotna uspora na energiich bude radove vyssi, nez platba za uver pujcky. A to nemluvim o tom, jak se ceny energii mezirocne zvedaji.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Acronix 6. 1. 2012 14:02

Tak předně - mícháme tu několik věcí dohromady. Přečtěte si, prosím, onen dotaz: investovat 20 tis. Kč pro dítě + nějaké jednorázové investice. Zadruhé: Investice do nemovitosti, jako cokoliv jiného, s sebou nese i jistá rizika - kde nemovitost kupuji, v jaké lokalitě, jak je zajímavá - žádaná, je-li u ní restaurace, hřiště, vodní tok, atd., resp. jeký je územní plán rozvoje obce - města, atp., aby investor nebyl nemile překvapený. Pomíjím nemovistost jako pasivum či aktivum. Samozřejmě, že hovořil-li jsem o řešení vlastího bydlení - koupě nemovitosti, resp. výhody a nevýhody nájmu a vl. bydlení, jsou s takovou nemovitostí spojeny i náklady na její vytápění a údržbu. A vpravdě, ušetřit se dá hodně. Budeme-li ale predikovat, že tazatel ohledně oněch 20 tis. má toto vyřešeno, pak mu tedy poradíte co? I s tou hypotékou máte pravdu, jde o tzv. dobrý dluh, záleží však na poplatcích, úrokových sazbách, době splatnosti, a především, co se za to pořizuje. Nemám rád pojem produkty, používejme raději investice. Myslíte si tedy, že investice jsou dobré pro Jágra? A uvědomujete si, že i investice do nemovitosti může být ztrátová - viz. nejen pasivum a aktivum. Že záleží třeba i na ekonomickém cyklu, kdy lze koupit lépe a kdy hůře? Jistě, ceny jdou nahoru (ať již s ohledem na inflaci či DPH), a právě proto ochrana investice před inflací je velice, velice důležitá. Umí s ní tedy "bojovat" každý? Správně říkáte, že každý investor je jiný a podle toho je nutné k tomu přistupovat. Nicméně uvádíte příklady z minulosti - investice do nemovitosti před krizí a následnou recesí byla dobrá? Investice do vytápění dřevem byla také dobrá? A co argument, že i cena dřeva stoupá, protože se všichni stádově vrhneme na vytápění dřevem a po čem je poptávka, to logicky zdražuje a ještě zdražovat bude. Připouštím, že cenově to vyjde velmi solidně, ale uvědomujeme si, že ne každou nemovitost lze takto vytápět? Držme se merita věci: Kam a jak investovat, abych neprodělal, abych byl ochráněn před inflací, abych vidělal a mohl kumulovat majetek, který chci jednou užívat a nebo jej předat dětem. Zkusme pár tipů. Bydlení a energie jsme vyřešili.
Acronix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bigboban 6. 1. 2012 14:11

Ale já už odpověděl na začátku ještě před tou "tématickou odbočkou".

Pokud má jen 20 tisíc volných a chce je tazatel někam ulít, ať je dá na spořící účet s úrokem 2-3%. Je to naprosto nejlepší poměr cena/výkon tedy zisk/riziko. Pokud je šance že bude mít 20 tisíc každý rok pak odpověď zní stavební spoření.

Dále není co radit, jakékoliv další "produkty" jsou naprosto k ničemu. Buď bude ještě horší zisk s kupodivu horším rizikem (podílové fondy dluhopisů apod) a nebo bude o něco lepší zisk s naprosto obrovským rizikem (akcie apod).

Dále podle mě v radách není kam pokračovat..
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Acronix 6. 1. 2012 20:01

Milý příteli, i kdeže. Je vidět, že vaše know - how v oblasti investic je velmi nízké a já k tomu uvedu poslední poznámku, resp. tato fakta: 1. spořící účet s úrokem 2-3%??? Obrovská hloupost a omyl. Proč? Predikce Inflance je v totmo roce někde mezi 2,8 - 3,5%. A není nějaký poplatek za vedení takového účtu? Ale i kdyby nebyl, tak zisk se u takovéto investice daní, a to myslím 15%, takže budeme-li pracovat jen s inflací a daňovým aspektem, tak investor dosáhne čeho? Záporného zisku! 2. Stavební spoření (SS) pro dítě? Vy nevíte, že pakliže se investor ocitne v problémech a bude chtít SS zrušit, nebude moci, protože tak může učinit toliko soud, který rozhodne, zda důvod skončení SS je v zájmech dítěte. A pokud si investor vezme SS na sebe, jaké jsou poplatky? A co politický aspekt? Co když zasáhne stát a "zisk" zdaní nebo podmíní SS (abstrahuji od úvěru - řádný, nebo překlenovací - což je obrovský rozdíl, ale to určitě víte jaký ) tím, že ho bude moci "investor" čerpat toliko na bydlení či rekostrukci, jinak přijde o co? A co - i v tomto případě - inflace /znehodnocování peněz? Jaký je pak reálný zisk? 3. Mluvíte o fondech. Víte, jaké typy existují, jak se dělí, jaký je vstupní či výstupní či manařerský poplatek, co daňový aspekt, a zda a kdy se uplatňuje? A že jsou třeba i zajitěné fondy? Já nejsem zastáncem fondů, i když mi v minulosti (nikoliv však zajištěné) z 11.000,- Kč udělali 17.000,- Kč za rok a půl a tyto finanční prostředky jsem opětovně investoval, i když agresivně!!! Ale to právě souvisí s cyklickým vývojem ekonomiky, daňovým aspektem, "sektorovým" výběrem, atd., atd. Určitě z fondů občas hodně peněz odteče, ale někdy i přiteče. Kdo jde ale se stádem, prodělává, kdo ví, oč jde, kdo pochopil, co jsem dnes k tématu investice uvedl, ten ví co má udělat. Každopádně děkuji za názor a připomínky, bylo to poučné. Hodně štěstí.

-- 6. 1. 2012 21:10 --

A tvrdíte, že investice do akcií je obrovské riziko? Není to úplně tak pravda a je vidět, při vší úctě, že jste do nich nikdy neinvestoval. Koupit 380,- Kč za 79,- Kč je špatná investice, jde-li o kapitálově silnou společnost, s dobrým managentem, nízkým zadlužením, solidním P/E, pravidelným vyplácením dividend, s dobrým výrobkem, produktem, službou, částečnou nebo ideálně trvalou konkureční výhodou atd. atd.??? Tak zase někdy...
Acronix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 7. 1. 2012 04:01

Priblizne pred rokem jsem na tohle tema psal clanek:
www.mesec.cz/clanky/jak-ochranit-sve-penize/
Urcite souhlasim s tim, ze dobrym zabezpecenim je snizeni zavislosti na okoli, tedy vlastni dum ve 100 % stavu s co nejnizsi spotrebou energii (a pripadne zasobou energii ve forme dreva, uhli nebo podzemniho tanku s propan-butanem), na skodu nebude i mala "privyroba" energie (at formou solarnich panelu nebo male vetrne elektrarny).
Urcite bych ale nesel do "hromadeni" nevyuzivanych nemovitosti prave z duvodu vysokych nakladu na udrzbu a ruznych dani, ktere se navic stabilne zvysuji. Takze investovat do nemovitosti, kterou uzivam, ano, ale nakupovat bezmyslenkovite domy a pozemky, aniz bych pro ne v dohledne dobe mel vyuziti ne.
Co se tyce ruznych financnich investic - bohuzel v mem okoli mam spise zpravy o tom, ze kdo si nechal poradit od financniho poradce, tak skoncil ve ztrate a je jedno, jestli investoval do fondu, nebo do rezervotvorneho pojisteni. Mam znameho, ktery ve fondech Pioneer prisel o nekolik set tisic. Od te doby se na investovani vykaslal a za volne penize se venuje svemu konicku - kupuje modely vlacku. Kazdy mesic do toho vrazi par set €.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bigboban 7. 1. 2012 14:46

Acronix píše:Milý příteli, i kdeže. Je vidět, že vaše know - how v oblasti investic je velmi nízké


Víte houby jaké je moje hou-nou! Mimochodem odpovídám na původní dotaz, a na ten se ani jinak než spořícím účtem stavebním spořením poradit nedá. A pokud někdo tvrdí opak tak je to klasický "bouchač-produkťák-podvodník"

Acronix píše: 1. spořící účet s úrokem 2-3%??? Obrovská hloupost a omyl. Proč? Predikce Inflance je v totmo roce někde mezi 2,8 - 3,5%. A není nějaký poplatek za vedení takového účtu?


No pokud ani nevíte, že naprostá většina spořících účtů je zadara.. Pán bude expert..

Acronix píše:Ale i kdyby nebyl, tak zisk se u takovéto investice daní, a to myslím 15%, takže budeme-li pracovat jen s inflací a daňovým aspektem, tak investor dosáhne čeho? Záporného zisku!


Ne, dosáhnu nejmenší ztráty a o to tady jde. Jak psal i kolega nade mnou, jsou kolem mě mraky lidí co nacpali prachy do fondů, pojištění a podobných hovadin a jsou desítky ale i 100% v mínusu. Co je potom lepší?

Acronix píše: 2. Stavební spoření (SS) pro dítě? Vy nevíte, že pakliže se investor ocitne v problémech a bude chtít SS zrušit, nebude moci,


Jasně a pokud to dá do jiných produktů tak při předčasném zrušení bude v mínusu, u SS zůstane +- aspoň na nule. Z tohodle ohledu jsou nejlepší spořící účty a ty jsem poradil jako první.

Acronix píše: A že jsou třeba i zajitěné fondy?


Já vím přesně jaké jsou fondy. A taky vím na jakých principech často fungují ony zajištěné fondy. Např. nedávno jsem ve spořitelně viděl fond, kde byl zisk navázaný na držení kurzu po nějakou dobu v nějaké naprosto minimální mezi. Tedy pro 99% lidí úplně stejná loterie jako sportka se stejnou šancí vyhrát. Tohle přece nebudu nikomu radit. A nebo nemovitostní fond, který v inzerátu malým písmem píše že od založení je v mínusu? Obecný problém fondů je poplatek správci ne ze zisku ale z investice. A podle toho na to správci taky příslušně se*ou.

Acronix píše:A tvrdíte, že investice do akcií je obrovské riziko? Není to úplně tak pravda a je vidět, při vší úctě, že jste do nich nikdy neinvestoval. Koupit 380,- Kč za 79,- Kč je špatná investice,


Do akcií jsem investoval a neprodělal ale neznalému bych to v životě neporadil jako investici pro dítě. A honit si tu triko stylem "koupil jsem před lety akcie a teď mají hodnotu 500%" je asi stejně vypovídající jako "vsadil jsem ve sportce stovku a měl jsem kliku a vyhrál 5 stovek"!

Kdyby to bylo táák jednoduchý tak jsou bohatý všichni. Kontrolní otázka - jakou akcii dneska koupit a mít z ní 5x tolik. Proč to neporadíte tazateli?


Tedy kdo tady tazateli lépe poradil? Nebo kdo vůbec něco poradil a kdo si tu jen honí triko?
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 8. 1. 2012 02:32

Acronix píše:A tvrdíte, že investice do akcií je obrovské riziko? Není to úplně tak pravda a je vidět, při vší úctě, že jste do nich nikdy neinvestoval. Koupit 380,- Kč za 79,- Kč je špatná investice, jde-li o kapitálově silnou společnost, s dobrým managentem, nízkým zadlužením, solidním P/E, pravidelným vyplácením dividend, s dobrým výrobkem, produktem, službou, částečnou nebo ideálně trvalou konkureční výhodou atd. atd.??? Tak zase někdy...


Akcie jsou zajímavý investiční instrument, akorát u něj platí to stejné jako dnes u všech finančních aktiv:
Vypůjčím si k tomu citát pana Štěpána Pírka
"Nyní jsou trhy výrazně manipulované centrálními bankami. Když budou kohoutky centrálních bank otevřené, bude růst akcie i krachujícího podniku. Když budou zavřené, bude padat akcie i té nejlepší firmy."


PatrikChrz: výborný článek, jen tam chybí položka o půdě.
Samozřejmě každý máme trochu jiné preference, potřeby, informace i možnosti a od toho se odvíjí naše investice.

Ti co jsou líní myslet a zvyšovat své finanční vzděláni, vždycky budou snadnou kořistí finančních bouchačů.
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bigboban 8. 1. 2012 15:04

Nejen obětí bouchačů. Stačí se podívat kolik milionu lidí má účet u spořitelny a kolik z nich se chytne na ty jejich "úžasné" produkty, jako různé "zázračné" fondy apod. Víte vůbec kolik lidí má spoustu prachů doma pod polštářem nebo na běžném účtu? Miliony! A není pro takové lidi v rámci možností nejlepší řešení aspoň nějaký spořící účet za 2-3%? A stejně to z nich udělá minimum! :/
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmart 9. 1. 2012 00:53

bigboban: Když se chtějí prospořovat k chudobě bránit jim v tom nebudeme. Spíše jim však chybí správné informace a také důvěra.

Mnoho lidí má špatné zkušenosti s bouchači, kteří bohužel na trhu finančních poradců převládají. No a ti zbývající, co se snaží klientovi opravdu poradit mívají často zkreslené a nedostatečné informace od mateřské firmy. Neboť zájem firmy prodat co nejvíce produktů bývá často v rozporu s nejlepším řešením pro klienta.

Ti co nevědí, diversifikují, nejlépe vše ve finančních aktivech. Ti co vědí spíše koncentrují a rozkládají riziko spíše pomocí různých tříd aktiv.

Jinak lidé mají na účtech v bankách v ČR skoro 3 biliony Kč (a to neuvažujeme firemní účty) a kolik mají schovány domácnosti těžko odhadnout.
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků