Úvěr

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod richinek 13. 5. 2006 07:18

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli po podepsání úvěru můžu změnit zaměstnavatele, resp. jestli to bude mít vliv na získání úvěru. Jestli podepíšu úvěr 30.5., čerpat budu 1/2007, bude banka zjišťovat příjmy/zaměstnavatele při čerpání úvěru nebo jen do podpisu úvěrové smlouvy? Dostal jsem lepší nabídku zaměstnání, ale dokud to nějak nespytlíkuju s úvěrem :-), pak nechci riskovat, že mi ho neposkytnout.

díky za odpověď
richinek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 5. 2006 07:29

Záleží na podmínkách banky.
Téměř určitě bude mít banka v podmínkách, že "klient je povinnen oznámit jakékoliv změny údajů, které uvedl ve smlouvě, ..." nebo tak nějak. Neoznámení změny zaměstnavatele by pak mohlo být posuzováno jako úvěrový podvod! Kromě neposkytnutí úvěru to může mít za následek i požadavek okamžitého splacení (v případě poskytnutí) a dokonce to může být i důvod k trestnímu stíhání!
Pokud nejde zrovna o GE, která je známá svým "tabulkovým přístupem", zkusil bych se zeptat přímo v bance (ještě před změnou zaměstnavatele). Předpokládal bych, že jenom odloží poskytnutí úvěru o zkušební dobu (max. 3 měsíce), takže čerpání začátkem roku 2007 by to nemělo ohrozit.
Každopádně větší šance na "vztřícnější přístup" je, pokud se to bude řešit předem, než "ex post".
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 13. 5. 2006 12:51

Ve smlouvě o úvěru snad neuvádím zaměstnavatele???
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 5. 2006 16:15

[quote="Tomáš Marný"oVe smlouvě o úvěru snad neuvádím zaměstnavatele???e/quote]

Je to poměrně časté - aby si banka mohla ověřit, že nekecáš :P
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod richinek 13. 5. 2006 19:07

Já jsem měl za to, že si banka kontroluje zaměstnavatele+příjmy před podpisem smlouvy a po podpisu už jí to je jedno. Jedná se konkrétně o ČS. Před podpisem smlouvy rozhodně nemůžu změnit zaměstnavatele, protože nesmím být ve zkušební lhůtě, musím být zaměstnán u zaměstnavatele alespoň 6 měsíců a ještě musím mít smlouvu na dobu neurčitou.
richinek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 14. 5. 2006 08:48

Když máš dobrou platební morálku,tak to banku ani nezajímá.
Pavel Mareš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 5. 2006 12:12

Samozřejmě, že si ho kontroluje před podpisem smlouvy. Jenže - náhoda je blbec. Z nějakého důvodu nezaplatíš (zapomeneš, nebo se náhle ocitneš bez peněz), banka si samozřejmě může začít všechno možné ověřovat a pak se můžeš dostat fakt do průseru.
Protože dojde k porušení podmínek (nebyla oznámena změna zaměstnavatele) může banka najednou požadovat splacení úvěru a to i "drsnějšími" metodami (exekuce). A nějaké vstřícnější jednání ze strany banky se pak nedá moc očekávat (když jsi je vlastně podvedl). Spíš bych se zkusil sejít s pracovníkem banky a začít ve smyslu, že uvažuješ o změně zaměstnání a jestli by to byl problém. Pokud bude nové zaměstnání za vyší plat, nemusel by to být problém.
Banka tu změnu zaměstnavatele tak jako tak pozná - prostě ti začne chodit výplata z jiného účtu, je pak na jejích vnitřních směrnicích, jestli si toho bude všímat i u "bezproblémového případu". Záleží na podmínkých smlouvy ale nenahlášení změny zaměstnání (jako hlavního zdroje příjmů) může být opravdu posuzováno jako úvěrový podvod.
Lhát finanční instituci (je jedno jestli je to banka nebo pojišťovna) se prostě nevyplatí. Naopak, tahle instituce tě má pak "na háku" a může si s tebou dělat co chce (pojišťovna odmítnout plnění, banka účtovat různé penále a sankce nebo požadovat okamžité splacení úvěru).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 14. 5. 2006 21:28

Donutils mě přečíst si znovu smlouvu o úvěru ze stavebního spoření... A o povinnosti hlásit změnu zaměstnání tam není NIC, jediný bod, který se toho jakž-takž týká, je toto:
"Dlužníci a věřitel tímto sjednávají dohodu o srážkách ze mzdy. Věřitel má právo na výplatu srážek ze mzdy okamžikem předložení Smlouvy současnému, případně budoucímu plátci mzdy v případě neplnění ze strany dlužníků".
Čímž ovšem nevylučuji, že v nových smlouvách už tato povinnost je, to holt je vývoj :-). Taková RSTS třeba kdysi neměla nikde ustanovení, že je zakázáno přespořit cílovou částku, takže na jejich smlouvu budu spořit, dokud to půjde.
A třeba taková Česká spořitelna má ve smlouvě ke kreditní kartě, že se držitel karty zavazuje sjednat u své banky inkaso ve prospěch České spořitelny, ovšem chybí tam jedna vcelku nepodstatná maličkost - DO KDY musí držitel karty to inkaso sjednat ;-).
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 5. 2006 06:01

[quote="Tomáš Marný"oDonutils mě přečíst si znovu smlouvu o úvěru ze stavebního spoření... A o povinnosti hlásit změnu zaměstnání tam není NIC, jediný bod, který se toho jakž-takž týká, je toto:
"Dlužníci a věřitel tímto sjednávají dohodu o srážkách ze mzdy. Věřitel má právo na výplatu srážek ze mzdy okamžikem předložení Smlouvy současnému, případně budoucímu plátci mzdy v případě neplnění ze strany dlužníků".
Čímž ovšem nevylučuji, že v nových smlouvách už tato povinnost je, to holt je vývoj :-). ..._/quote]
Přesně tak. Co nebylo dřív, může být nyní. Navíc každá banka má podmínky trochu jiné. Naopak se spíš divím, že některé banky si toto neošetří.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slavek69 21. 5. 2006 15:10

Každá banka si při žádosti o úvěr vždy zjišťuje zaměstnavatele a má na to své formuláře, které musí být zaměstnavatelem potvrzeny. Dokonce musí v tomto potvzení vždy být pevná telefonní linka na zaměstnavatele a v 99% případů si to banka tel. ověřuje a porovnává toto tel. číslo se skutečností, jak je uvedeno u operátora a jestli je psáno na danou firmu a dokonce na sídlo firmy, takže se často stává, že klient má uvedeno v potvrzení tel. číslo na pobočku a banka stejně telefonuje na síidlo firmy, protože si ho zjistí u operátora. Klient obvykle nemá povinnost hlásit změnu zaměstnavatele během splácení úvěru, jediná povinnost, kterou má, je platit řádně úvěr. Jedinou vyjímkou, kdy klient nepředkládá potvrzení zaměstnavatele, je ta, že předkládá daňové přiznání a nebo se jedná o úvěr bez prokazování příjmu.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jarmila 23. 5. 2006 07:25

richinek píše:Chci se zeptat, jestli po podepsání úvěru můžu změnit zaměstnavatele, resp. jestli to bude mít vliv na získání úvěru.
Jarmila
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků