Dohoda o provedeni práce

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod paysoft 8. 7. 2006 17:22

Danové přiznání musíte podat, když máte za rok jiné příjmy (OSVČ, z prodeje např. zeleniny ....ne ze zaměstnání, DPP,či DPČ) vyšší než 15000 Kč. Vy máte ale příjmy z DPP a zaměstnavatel za vás zaplatil z těchto příjmů daně, tak už nic řešit nemusíte.
Druhá věc je, když byste část těch zálohově zaplacených daní (ne srážkově- tam se už nic neřeší) chtěl zpátky. Zálohová dan je totiž koncipována tak, aby byla za jednotlivé měsíce vyšší než když se příjmy za rok sečtou a provede se tak zvané vyúčtování daně ze závislé činnosti. O tento přeplatek pak můžete (ale nemusíte) žádat.
paysoft
paysoft
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 17:26

Tohle mi je zrovna jasne...

Muzu mit ted vyjimecne vic jak 5000 za mesic a mit to stale na srazkovou dan? O to mi hlavne jde...
phx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 7. 2006 17:36

phx píše:Nekde jsem ale cet ze kdyz psi v 1 mesici vydelam vic jak 5000 tak musim podat DP cehoz bych se chtel vyvarovat...
Takze mi jde o to zda muzu mit ted vyjimecne vic jak 5000 za mesic a mit to stale na srazkovou dan.
V rocni sume (5000 * 12) se to nijak neprojevi prtz za unor mam vydelek 0.

DP se podává ročně. Pokud mate víc než 5000 Kč (od jednoho zaměstnavatele - znovu opakuji že zaměstnavatelé se nesčítají) tak se z toho výdělku odvádí zálohová daň ve výši minimálně 20 % ze mzdy. Na konci roku jste povinen buď požádat svého zaměstnavatele o vyúčtování daně (pouze za podmínek že v jich nebylo se zálohovou daní více v jednom měsící - do 15. února) nebo podat daňové přiznání (do 31. března). Každopádně pokud si to daňové přiznání podáte tak vám za dané konstelace daň stát vrátí. Takže nevím proč se toho tak bojíte? Papír vyměníte za peníze je dobrej kšeft 8)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 17:42

No me to jen je kapku proti srsti. DPP je tedy limitovany 5000 pro srazkovou dan, ale klidne si muzu tedy za mesic vydelat 50000 a furt to budu mit na srazkovou dan kdyz to budu mit na 10 ruznych smluv u 10 ruznych lidi... to me prave prekvapuje...

Danovy system je takovy ze cim vetsi prijimy tim vetsi dane... a toto je takova mensi skulinka... no ale ono jak se to vezme... musel bych to propocitat zda se to vyplati ci nee... (prtz u zalohove je nezdanitelna casta a odpocty)
phx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 7. 2006 17:49

phx píše:No me to jen je kapku proti srsti. DPP je tedy limitovany 5000 pro srazkovou dan, ale klidne si muzu tedy za mesic vydelat 50000 a furt to budu mit na srazkovou dan kdyz to budu mit na 10 ruznych smluv u 10 ruznych lidi... to me prave prekvapuje...

Danovy system je takovy ze cim vetsi prijimy tim vetsi dane... a toto je takova mensi skulinka... no ale ono jak se to vezme... musel bych to propocitat zda se to vyplati ci nee... (prtz u zalohove je nezdanitelna casta a odpocty)

Vy jste asi nikdy zakon o danich z příjmů nevidel, že (nebo tomu je už hodně dávno)?
Takže ohledně těch více zaměstnavatelů viz § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů

Toto zkulinka není .... pokud si takto nevyděláváte celý rok (nebo si nevyděláte víc než cca 60 000 Kč), ale jenom část roku tak na srážkové dani vždy proděláte.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 17:59

DIKY MOC
ohledne zakona to uz nejaky ten patek bude. Ja radeji nez zakon procitam neco co je lidsteji napsany nez ta jejich pravnicka hatmatilka. Predcijen ukazat neco na prikladu je pro me nazornejsi;)

jeste jednou diky...;)

uz toto tema uzavrem;)
phx
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků