prevod penez ze zahranici do CR

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tertic 16. 4. 2007 00:55

Ahoj! Momentalne ziji v USA a chtela bych odtud v nejblizsi dobe prevest do Cech zhruba $ 80.000. Najde se nekdo sectely a chytrejsi nez ja, kdo by mi mohl poradit jak to nejlepe udelat, abych neztratila moc penez na prevodech a nevyhodnem kurzu dolar-ceska koruna??Dekuji
tertic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 4. 2007 06:54

Administrativně nejméně náročný je běžný bankovní převod. Kolik bude chtít odesílají banka v USA nevím, předpokládám, že to bude méně, než chtějí banky u nás (1 % z převáděné částky, min. 200 Kč max. 1500 Kč), přijímající bance u nás se zaplatí podobný poplatek (většinou o něco méně, některé banky mají příjem zahraničních plateb bez poplatku - např. Citibank).
V případě takto velké částky bude důležitý kurz přepočítání na CZK, mrkni se na kurzy.cz je tam kurzovní lístek bank, zajímat tě budou devizy-nákup.
Vzhledem k výši částky, by se mohlo vyplatit uzavřít smlouvu s některou společností zabývající se převodem peněz z a do zahraničí (Rüesch (ti jsou dost "nafrfňaní" a se soukromými osobami uzavírají smlouvy neradi), Divíše, Citco, Aktiv change... a našlo by se jich víc). Dá se domluvit jak na rozumnějším poplatku, tak hlavně výhodnějším kurzu.
Pravděpodobně nejvýhodnější je přivést peníze v hotovosti a tady je vyměnit v nějaké směnárně, ale to už je risk. V Praze bych doporučoval Camfex group (Vladislavova ulice), Aktiv Change (Národní), Czech exchange (v pazáži Kotva), Alfa Prague (průchod mezi Ovocným trhem a Na Příkopy) a (jméno si nepamatuji) v Kaprově ulici nebo v té ulici co spojuje Jungmannovo náměstí s Václavákem.
Pokud by tě napadlo založit si v české bance USD konto a tady ty dolary pak vybrat a jít je vyměnit do směnárny tak věz, že za výběr cizí měny v hotovosti se tady obvykle účtuje poplatek, který rozdíl v kurzu spolehlivě zlikviduje :-)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 16. 4. 2007 07:54

Zkus si prostudovat http://www.paypay.com (nebo .cz), mám pocit že tam šlo posílat i peníze z USA. Přeposlání z PayPay účtu na účet CZ banky potom stojí 6Kč.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 4. 2007 11:04

Mikroplatební systémy (PayPal, PayPay, Money Bookers,...) bych obecně u velkých částek nedoporučoval. Sice mají nízké poplatky, ale obvykle mají nevýhodnější kurzy a o ty tu půjde především. I relativně zanedbatelný rozdíl udělá velkou částku (při 10 hal / 1 USD je to 8000 Kč), takže o poplatky v tomhle případě půjde skutečně až v poslední řadě.
Ještě oprava k předešlému příspěvku, u jedné nebankovní společnosti, kterou jsem zmiňoval mi vypadlo písmenko, má být "Divíšek".
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 16. 4. 2007 12:24

PatrikChrz: bohuzel uz nezohlednujes to, ze nekdo muze mit svuj bankovni ucet veden ve vice menach. Tj. konkretni priklad, vlozim si v bance v USA na svuj ucet Paypay hotovost. Tuto si potom preposlu za par korun na svuj ucet v CR, ktery mam vedeny v USD.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dalich 16. 4. 2007 13:29

U tak vysoké částky opravdu volte bankovní převod. Je to bezpečné a rychlé. Pokud chcete ušetřit maximum, domluvte se s někým, kdo má účet v IC Bance nebo v Citibank. V IC Bance je příchozí zahraniční platba zdarma, je-li v měně účtu, v Citibank je zdarma vždy. Pokud jste v CZ, jděte si založit účet do Citi a máte vyhráno. Jste-li v zahraničí, domluvte se s někým, komu důvěřujete a pošlete to na jeho účet. Dá se použít převod na jakýkoliv jiný účet, ale to už není zadarmo.

Peníze lze zadarmo poslat i na vkladní knížku Poštovní spořitelny, převedou se do CZK, ale vybírat je v hotovosti asi nebude sranda :-)

Zdlouhavým, ale stále bezpečným řešením je šek na tuto částku inkasovaný v CZ.

Od služeb PayPay apod. pryč, u tak vysokých částek by byly velmi nevýhodné kurzy!!!
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 4. 2007 13:56

Ještě jednou bych si dovolil upozornit na rozdíly v kurzech:
Např. dnešní deviza-nákup u Citibank je kurz 20,422
V porovnání s tím u Aktiv Change VIP kurz valuty nákup je 20,65 a devizy nákup 20,64.
Rozdíl je tedy na první pohled zanedbatelných 21,8 haléřů (devizy); při 80 000 USD to ale dělá 17 440 Kč.
Vedle toho je úvaha jestli zaplatíš poplatek dohromady odhadem 3000 Kč naprosto zanedbatelná.
Při smlouvě se dá dostat ještě o nějaký ten haléř dolu (hodně se dá "uhádat" třeba u CITCO).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dalich 16. 4. 2007 14:00

PatrikChrz píše:Ještě jednou bych si dovolil upozornit na rozdíly v kurzech:
Např. dnešní deviza-nákup u Citibank je kurz 20,422
V porovnání s tím u Aktiv Change VIP kurz valuty nákup je 20,65 a devizy nákup 20,64.
Rozdíl je tedy na první pohled zanedbatelných 21,8 haléřů (devizy); při 80 000 USD to ale dělá 17 440 Kč.
Vedle toho je úvaha jestli zaplatíš poplatek dohromady odhadem 3000 Kč naprosto zanedbatelná.
Při smlouvě se dá dostat ještě o nějaký ten haléř dolu (hodně se dá "uhádat" třeba u CITCO).h/quote]

To ano, ale převážet z USA milion v hotovosti...
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 4. 2007 14:03

dalich píše:To ano, ale převážet z USA milion v hotovosti..../quote]

Vždyť to srovnávám s kurzem DEVIZY-nákup. Valuty jsou ještě o haléř výhodnější.
A to má Citibank ještě poměrně dobrý kurz. Třeba ČSOB má jen 20.193 (takže převod na Poštovní vkladní knížku by se sakra prodražil).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 4. 2007 11:16

S474N píše:PatrikChrz: bohuzel uz nezohlednujes to, ze nekdo muze mit svuj bankovni ucet veden ve vice menach. Tj. konkretni priklad, vlozim si v bance v USA na svuj ucet Paypay hotovost. Tuto si potom preposlu za par korun na svuj ucet v CR, ktery mam vedeny v USD.

Pravda je, že tohle mě nenapadlo. Celkem nechápu smysl toho, mít v ČR dolarový účet.
Výběr hotovosti je zpoplatněn (obvykle 1 % z vybírané částky), převod na jiný účet je zpoplatněn bez ohledu na to jestli jde o (devizový) účet v tuzemsku nebo účet v zahraničí. Pokud si chce tazatel ponechat USD na účtu, tak bych mu spíše doporučil nechat je v USA. Účet může ovládat přes Internet v podstatě stejně jako zde.
Navíc příchozí platba v USD na devizový účet je zpoplatněna stejně jako příchozí zahraniční platba. Takže by tímto způsobem ušetřil sice poplatky americké banky (které, předpokládám, že nebudou tak vysoké, ale poplatky české banky by zůstaly).
Myslím, že nejrozumnější bude uzavřít smlouvu s některou společností zabývající se zahraničními převody, peníze poslat z USA na jejich účet a nechat si je od nich poslat na běžný korunový účet.
To, co bych si chtěl ponechat v USD bych vybral ještě v USA a přivezl v hotovosti (pokud budu třeba plánovat dovolenou v "dolarové" oblasti).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tertic 18. 4. 2007 21:03

Dekuji vsem za odpovedi, moc jste mi pomohli.
tertic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zabakov 19. 4. 2007 09:26

Podle mě je nejvýhodnější založit v ČR dolarový účet např. u ČSOB, stojí to pár Kč měsíčně, převést na něho dolary, příchozí platba max. 1000Kč, a pak ty dolary tady v hotovosti vybrat (za 30 Kč Výběr hotovosti v cizí měně z účtu vedeného v cizí měně protihodnota 30,– v měně účtu) a najít si nejvýhodnější směnárnu............................ a pak účet v klidu zrušit
zabakov
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karel11 20. 4. 2007 18:30

a já bych jen doplnil, že převod (wire transfer) bude v US bance stát okolo USD 40-45 podle banky. A doporučoval bych to z bezpečnostních důvodů rozdělit do plateb nepřevyšující USD 10,000. Slyšel jsem, že o mezinárodní převody vyšších částek se zajímá IRS - internal revenue service - tedy finančáka sleduje, jestli bylo vše zdaněno.
Karel11
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rose.ross 30. 4. 2007 14:41

rada bych pripojila k tomuto foru dalsi dotaz jestli mohu....
mam penize v usa ale mene- 7,000 dolaru. zalozila jsem studentske konto u banky Wachovia, donedavna jsem myslela ze se do Usa budu vracet a toto konto vyuzivat. bohuzel uz to nadale nelze. rada bych nejakym zpusobem dostala penize do ceske republiky- z ceske republiky... bohuzel jsem zjistila ze nelze z tohoto konta udelat internetovy transfer... tato banka take nema v blizkosti zadne svoje pobocky... dostala jsem nejake seky pri zakladani uctu, ale neni na nich ani moje jmeno ani adresa, jednalo se o nejaky zakladni balicek... premyslela jsem o tom ze bych si vypsala sek a penize vyzvedla v nejake nasi bance nebo je ulozil na ucet u csob... ted ovsem take tapu v tom jak mam prevest dolary na ucet ktery je v korunach a jak se moc nezamotat v ruznych poplatcich a ztratach na kurzu..taky nevim jestli s temito seky muzu operovat tady v ceske republice a jestli jsou dostatecne pro banku u nas jestli budou duveryhodne. prominte ale v ekonomice se vubec nevyznam....
budu rada za kazdou radu, prosiiiim
rose.ross
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 4. 2007 15:57

Možnosti jsou bohužel hodně omezené. Nejjednodušší je jít do banky, kde máš veden účet a předložit šek k proplacení. Banka ho přijme a pošle k ověření a pokud bude vše v pořádku peníze za několik týdnů připíše na tvůj bankovní účet (v měně ve které je účet veden); pokud je účet v jiné měně, bude přepočteno kurzem devizy-nákup dané banky; bohužel kurzy ČSOB nepatří zrovna mezi nejvýhodnější, ale co se dá dělat :-(. Je to zpoplatněno (s nějakou tou stovkou je třeba počítat).
Další možností je spojit se s danou bankou, vysvětlit jim situaci a pokusit se o nějaké řešení - např. jestli by po zaslání úředně ověřené plné moci nebyli ochotni (možná že to dokonce bude jejich povinnost?) poslat peníze na určený účet - no a tady uzavřít smlouvu s některou ze zmíněných bankovních společností; bude ale záležet na jejich vstřícnosti.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků