Penzijní pojištění po 15 letech

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod milink 12. 2. 2013 20:14

stručně aktuální stav
Generalli PF
Počátek smlouvy: 1.5.2000
Výsluhová penze: Ano(50%)
Příspěvek účastník: 300 Kč
Příspěvek zaměstnavatel: 400 Kč

A teď dotaz. Pokud se nepletu tak je možné po 15 letech požádat o vyplacení až 50% naspořených prostředků.

Myslíte, že by bylo rozumné navýšit na ty zbývající dva roky příspěvek na 1000 Kč měsíčně a po dvou letech tyto peníze
vybrat? Pokud dobře počítám, zhodnotil bych takto peníze o cca 20% ročně. Nebo je s vyplacením po 15 letech spojeno nějaké
dodanění, které by to vše znevýhodnilo?

Děkuji předem za názory
milink
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petr s 12. 2. 2013 20:52

To vám je za 2 roky už 60 let, že takto přemýšlíte?

Jinak jak dnes píší na http://finance.idnes.cz/jednorazova-vyp ... _penze_zuk podle mne při jednorázové výplatě počítejte se zdaněním jak na konci, tak analogicky bohužel i po těch 15 letech. Jinak zde to vysvětlují ještě jinak http://poradna.finance.cz/penze/49909-vysluhova-penze/

Nejednoduší je zeptat se u svého penz. fondu.
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 2. 2013 21:06

Tak výsluhovou penzi lze čerpat v souladu s uzavřeným penzijním plánem, až do výše 50 % naspořených prostředků buďto formou penze nebo jednorázovým vyrovnáním. V případě jednorázového vyrovnání podléhají 15 % dani všechny připsané výnosy (z příspěvků účastníka, zaměstnavatele i státu) a zároveň příspěvky zaměstnavatele.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 2. 2013 21:44

Osobně bych doporučil zažádat si o výplatu výsluhové penze a tyhle peníze "otočit" zpátky na penzijní. Tím se vyhneš zdanění a penzijko se tak bude (alespoň z části) "platit samo".

Každopádně záleží na tom, jestli sis výsluhovou penzi při založení penzijka vůbec sjednal a v jaké výši. Dodatečně totiž sjednat nejde.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jandaxx 12. 2. 2013 22:06

Jde. Alespoň do určité doby.

1. Známá uzavřela penzijko za "starých" podmínek. Neměla výsluhovou sjednánu. Uzavřeno v září.
2. Zavoláno na info linku. Sděleno, že lze dodatečně zažádat.
3. V bance dodatečně sjednáno. Cca před měsícem.

Jedná se o PFČS.
jandaxx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod milink 13. 2. 2013 13:13

Takže doplňuji:

1) 60 mi opravdu nebude. Za 2 roky mi ještě nebude ani 40. (Pokud se ale nepletu mám pojištění ještě podle starých podmínek - tj. min do 50 let).
Měl jsem ale za to, že po 15 letech mohu polovinu vybrat bez ohledu na věk.

2) "daní se výnosy a příspěvky zaměstnavatele...". A jak se pozná, zda vybírám příspěvky své nebo zaměstnavatele, když bych chtěl vybrat jen 50%?

3) Možná to nebylo z původního dotazu úplně jasné, ale chtěl bych ve pojištění pokračovat až do těch 50 (nebo 60) let. Jen bych rád ty dva roky
vkládal víc, ale nechci tam peníze utopit na 10 (nebo dokonce 20) let

4) Výsluhová penze by snad měla být sjednána. Text "Výsluhová penze: Ano(50%)" je přímo z výpisu parametrů mé smlouvy.

Ještě jednou dík
milink
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fantucci 13. 2. 2013 13:43

osobně bych v tom navýšení na 2 roky neviděl problém.

mimochodem, na posledních cca 10ti letech je dobré, pokud to okolnosti dovolují, penzijko využívat maximálně. pro konzervativního klienta dobrá investice.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod filip893 13. 2. 2013 13:47

milink:
ad 2.

Když je sjednána výsluhová penze, tak se všechny příspěvky (od klienta, státu, zaměstnavatele) dělí na dvě částky (výsluhovou a starobní) podle procenta nastaveného ve smlouvě, nejčastěji tedy 50%. Výsluhovou penzí nelze vybrat jen své příspěvky a příspěvky zaměstnavatele a státu ponechat.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 13. 2. 2013 13:48

Nepletu-li se, smlouvy o penzijním připojištění do 50 let věku bylo možné uzavírat do roku 2000, pokud je počátek smlouvy od 1.5.2000, tak s největší pravděpodobností jde o smlouvu do 60 let. Na smlouvy do 50 let byl vyplácen nižší státní příspěvek.
Všechny příspěvky jsou evidovány samostatně, tak to můžeš vidět i na výpise. Při sjednané výsluhové penzi jdou všechny příspěvky "na polovinu" jak do výsluhové penze, tak do starobní, takže v případě výplaty výsluhové penze jednorázovým vyrovnáním vybereš polovinu každého druhu příspěvku a zhodnocení (příspěvky zaměstnavatele a výnosy se zdaní).

Pokud se nemýlím, v případě, že si zvolíš jednorázové vyrovnání na výsluhovou penzi po 15 letech, pak si i starobní penzi můžeš vybrat pouze tím samým způsobem, tedy po 60 letech věku rovněž jednorázovým vyrovnáním. Pokud si zvolíš u výsluhovky doživotní penzi, tak starobní půjde taky čerpat pouze jako doživotní penzi.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Franklin 17. 2. 2013 01:32

fremantle píše:Pokud se nemýlím, v případě, že si zvolíš jednorázové vyrovnání na výsluhovou penzi po 15 letech, pak si i starobní penzi můžeš vybrat pouze tím samým způsobem, tedy po 60 letech věku rovněž jednorázovým vyrovnáním. Pokud si zvolíš u výsluhovky doživotní penzi, tak starobní půjde taky čerpat pouze jako doživotní penzi.

Poprosil bych o zdroj této informace, ať nešíříme fámy. Díky.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod joachym1 17. 2. 2013 02:50

A ja take.
joachym1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Thom 17. 2. 2013 21:27

Bylo temu tak.
Pokud do toho teda taky nesáhli. A co vím, tak těch, kdo si to nechávají vyplácet ve splátkách, je minimum.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Franklin 17. 2. 2013 21:50

Ono těch penzí oproti jednorázovému vyrovnání bude přibývat, a to právě proto, že se u penze neplatí 15% daň z příspěvku zaměstnavatele. U někoho může jít o dost peněz. Mně přijde snesitelnější zvolit si pětiletou penzi s výplatou jednou ročně a nepřijít o 15% příspěvku zaměstnavatele než mít peníze hned.

Pokud jde nutnost zvolit si stejné výplatní schéma pro výsluhovou i starobní penzi, o tom jsem nic neslyšel. Jde o podmínku ze zákona anebo podmínku danou penzijním plánem? Druhá možnost by znamenala, že je to specifikum konkrétního penzijního fondu (penzijní společnosti).

Za dva roky tyto záležitosti bude řešit hodně lidí. Poslední možnost uzavřít penzijko se starými podmínkami byla v roce 2000. K tomu přičtěme 15 let spoření na výsluhovou penzi a máme rok 2015.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod elinor 22. 1. 2015 05:59

Mám právě nárok na výsluhovou penzi, zvažuji, co dál. Ráda bych znala Vaše tipy. Stav: stará smlouva do 50 let věku, významnou část tvoří příspěvek zaměstnavatele, peníze momentálně nepotřebuji. Pokud budu vybírat výsluhovou penzi, bude to penze na dobu, jakou stanovím, v měsíčních nebo jiných splátkách (penzijní plán č. 2 PFČP), abych se vyhnula 15% zdanění příspěvků zaměstnavatele. Ale kdy ji vzít a na jakou dobu? Teď na dobu do 50 let a točit to zpět do penzijka? Nebo v 50 letech na rok a v 51 vybrat jednorázově starobní penzi? Taky zvažuji, že starobní penzi vyberu později, protože zatím není lepší alternativa.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 1. 2015 08:55

Vzhleem k tomu, že jsi žena a že fondy už nyní musí počítat unisex tabulky úmrtnosti bych byl v pokušení požádat o penzi "do smrti". Ale na to tam asi bude málo peněz, aby to dávalo nějaký smysl.
Jestli je to možné, nech si udělat více výpočtů, jak by to vycházelo.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků