Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Peťo6 11. 5. 2013 21:29

Mne TV vyprsi na konci cervence, trochu sa zacinam bat, pretoze peniaze budem potrebovat na splatky noveho bytu.
Cital som si temu o Unibone a tam za zacali objavovat negativne spravy v priebehu 12/2011, licencia bola nakoniec odnata 8.3.2012 a vklady ktore skoncili sa normalne este vyplacali takmer do konca dubna 2012. Dufam ze v pripade nejakych pripadnych problemov u MSD by to snad bol tiez taky zdlhavejsi proces, pretoze potrebujem este aspon tie dva a pol mesiaca aby vyplacali.
Chcel by som ale verit tomu, ze sa netreba znepokojovat a vsetko je ok...
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod melolontha 12. 5. 2013 08:00

u Unibonu bylo zhruba koncem listopadu 2012 zahájeno řízení o odebrání licence. Doufám, že MSD ještě v tomto stádiu není a že se tam ani nedostane. Uvidíme, co v příštím týdnu o aktivitě ČNB vyštrachají novináři...
melolontha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 5. 2013 08:10

No já mám zatermínováno, takže pokud bude situace probíhat jako v Unibonu, tak čím déle, tím lépe :). Samozřejmě úplně nejlépe, když budou fungovat dál, byť po snížení úrokových sazeb už tak atraktivní nejsou :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarekVach 12. 5. 2013 10:25

Mně jenom vrtá hlavou, proč se ČNB zaměřila "jen" na největší ústavy na trhu (co do objemu vkladů). Bylo by naivní si myslet, že ostatní kampeličky na tom budou lépe.

melolontha: Nebylo to v listopadu 2011 ? Peníze z FPV se vyplácely někdy červen/červenec 2012, tak to v listopadu 2012 být ani nemohlo.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Thom 12. 5. 2013 11:09

MarekVach píše:Mně jenom vrtá hlavou, proč se ČNB zaměřila "jen" na největší ústavy na trhu (co do objemu vkladů). Bylo by naivní si myslet, že ostatní kampeličky na tom budou lépe.

No právě. Že si vybrali tyhle je logické, když jsou největší. Uvidíme.

Každopádně pokud by to vyvolalo run na jejich vklady, tak právě ten může problémy přinést (zatímco dosavadní činnost by je nepřivodila).
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod melolontha 12. 5. 2013 11:12

Marek: máš samozřejmě pravdu, 2011.

Mně jenom vrtá hlavou, proč se ČNB zaměřila "jen" na největší ústavy na trhu (co do objemu vkladů). Bylo by naivní si myslet, že ostatní kampeličky na tom budou lépe.

ČNB slibovala přísnější kontrolu záložen, třeba už s tím začala.
melolontha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sykora1 12. 5. 2013 11:32

Skoro jak nekdo psal jinde, potrebuji lidi nahnat do 2. pilire, k nakupu nevyhodnych statnich dluhopisu, nemotivovat lidi k usporam. Zalozny jim to kazi. Tak nezavisla CNB dostala "ukol".
sykora1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarekVach 12. 5. 2013 11:33

Thom: To by mi tedy z pozice těch největších záložen přišlo značně diskriminační a hned bych se tím oháněl vůči menším.

Tak jako tak to s těmi družstevními záložnami celkově moc růžově do budoucna nevidím.

melolontha: Přísnější kontrola znamená naprostá likvidace ? :-)
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LuiS_666 12. 5. 2013 11:41

sykora1 píše:Skoro jak nekdo psal jinde, potrebuji lidi nahnat do 2. pilire, k nakupu nevyhodnych statnich dluhopisu, nemotivovat lidi k usporam. Zalozny jim to kazi. Tak nezavisla CNB dostala "ukol".


Konspiračné teorie rulezzzz
LuiS_666
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 12. 5. 2013 12:27

To jako že nemožnost vkladů do záložen přiměje lidi vlézt do 2. pilíře? ROFL, dobrej matroš.

Pokud se ČNB vzhledem ke krachům záložen rozhodla zpřísnit dohled, tak je celkem logické, že začne u těch největších kde by případná ztráta byla největší.

Osobně bych rád viděl aby FPV v žádném případě nevyplácel úroky, ale pouze nahrazoval vklady klienta. Přijde mi nepřijatelný scénář kdy kampelička naláká střadatele na nereálné úroky, pak, pokud nešlo rovnou o podvod, na riskantních obchodech prodělá a zkrachuje a nakonec to prostřednictvím FPV zaplatí všichni. A i u náhrady vkladů bych si dokázal představit plnění pouze ve výši nějakých 90 - 95 %. Ztráta ve výši 5 - 10 % by pro vkladatele ani zdaleka nebyla likvidační, přesto by většinu vkladatelů vedla k přemýšlení kam to strčí.

Neznám podmínky bankovního trhu v době boomu kampeliček v první polovině 20. století, ale dneska podmínky pro podnikání kampeliček nevidím moc růžově, díky propojení trhu EU sem může přijít jakákoliv banka pouze na základě ohlášení, což se také děje, také ČNB v poslední době udělila několik licencí, takže velkých a silných bank je tu jako nikdy předtím a asi skoro každý půjde radši do banky.

Takže kampeličky na vklady musí dávat větší sazby, na úvěry naopak nižší, případně půjčovat těm, kterým banky nedají, tedy těm rizikovým. V této situaci je to pro ně více než těžké. Jediná šance je asi spojit to s další činností jako je broker nebo devizovka.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 12. 5. 2013 13:02

S těma pilířem bych to taky neviděl, natolik zase lidi blbí nejsou (teda aspoň ta část, co má nějaký peníze).

Když jsem se svého času zajímal podrobněji o WPB (povinně zveřejňované údaje), tak to už před hezkými pár lety vypadalo velice divně. Když jsem pak přišel s nimi do osobního styku, tak naprostá katastrofa. Podobné subjekty by na trhu být neměly.

To 100% pojištění vkladů je samozřejmě naprostý nesmysl. Věřím ale, že v tomhle je ČNB nebo naši zákonodárci naprosto nevinně, protože to sem zavlekla EU. Prostě si nemohli (asi nejspíš Němci a Francouzi) dovolit situaci, kdy by se začalo šuškat o skutečném stavu nějaké z jejich velkých bank s následným runem a hrozbou zhroucení celého finančního systému. V tohle měly české záložny z pekla štěstí, protože bez takového pojištění by si o ně nikdo neopřel ani kolo.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vilass 12. 5. 2013 13:06

No, právě to, že FPV vyplácí vklady i s úroky , je velmi výhodné pro klienty, a kapeličky v této době mají 2 výhody proti spořákům v bankách:
1. vyšší úroky
2.právě proto, že objem vkladů je daleko menší než u bank,tak je jistota, ze v případě krachu
FPV všechno zatáhne !100% pojištění vkladů je super !!
Proto mám taky spořák u MSD(u nás v Olomouci má pobočku,ochotné holky, pohoda) a nebojím se ničeho.
vilass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LuiS_666 12. 5. 2013 14:06

Raz nato pár ľudí dojede...

"Na tomto svete nie sú žiadne istoty, iba dane a smrť."
LuiS_666
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 12. 5. 2013 14:26

Ano, 100 % pojištění vkladů je výhodné pro kampeličky a potažmo jejich klienty, stát totiž stoprocentně ručí za investice kampeliček bez ohledu na to, jak riskantní jsou. Takže kampelička nabídne vysoký úrok, nabere vklady, půjčí spřáteleným firmám, tam to zmizí, kampelička zkrachuje a FPV to zatáhne z peněz nás všech, viz. případ Unibon, BTW už někdo z Unibonu sedí? Samozřejmě se to musí udělat mazaně, aby to nebylo klasifikováno přímo jako podvod.

Takže výhodné to je pro ty kampeličky a pro jejich klienty, ale je to pěkná čuňárna, stát ručí za cizí riskantní obchody.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Thom 12. 5. 2013 15:06

xtonda píše:Takže kampelička nabídne vysoký úrok, nabere vklady, půjčí spřáteleným firmám, tam to zmizí, kampelička zkrachuje a FPV to zatáhne z peněz nás všech, viz. případ Unibon, BTW už někdo z Unibonu sedí? Samozřejmě se to musí udělat mazaně, aby to nebylo klasifikováno přímo jako podvod.

Takže výhodné to je pro ty kampeličky a pro jejich klienty, ale je to pěkná čuňárna, stát ručí za cizí riskantní obchody.

Zato banky investují obezřetně, co? Jak ukázalo nejen posledních pár let. A vůbec, ale vůbec to nezaplatí daňoví poplatníci, ale manažeři ze svých bonusů :-P
Thom
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků