Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MarekVach 14. 5. 2013 15:23

To, že na forum přispívá evidentně někdo z MSD mě osobně znepokojuje ještě daleko více, než kdyby se o tom jen spekulovalo mezi nespokojenými klienty

Já sám za sebe bych pochopil, kdyby bylo zastaveno přijímání dalších vkladů za původních (výrazně lepších) podmínek. Pokud pro MSD bylo výhodné přijímat vklady i se sazbou 4,80 % p.a. , pak přijímat vklady se sazbou 4,10 % p.a. musí přece být super kšeft. Proč by najednou o takové "levné" peníze MSD ztratilo zájem ? Sami od sebe asi těžko, to bude nějaké nařízení shůry. Nenapadá mě jediný racionální důvod, proč by MSD nemělo mít zájem přijímat prostředky nyní za výrazně horších (pro ně lepších podmínek). Nevěřím tomu, že by se nenašel i dočasně nějaký jiný způsob, kde shromažďovat / nabírat další prostředky od klientů. Bude v tom prostě něco jiného.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Akciový Klokan 14. 5. 2013 15:28

No hlavně by asi někdo měl informovat "družstevníky" :D aspoň nějakým mailem co se vlastně děje.
Nevěřte lidem nad 30 let. Mohli by mít znalosti a zkušenosti ! :-)))
Akciový Klokan
Diskutér

Odeslat příspěvekod petr.adamek 14. 5. 2013 15:30

PavelJK píše:Dobrý den, nedá mi to nereagovat..obecně se ví, že ČNB dohleduje všechny bankovní instituce a to že v době kontroly omezila nějaký služby družstva přece nic neznamená. Nerozumím, proč klienti tak panikaří, jednak je vše pojištění a jednak družstvo dle výroční zprávy, která je na webu, si vede velice dobře..já jsem spokojeným členem a strach nemám. Věřím v pevné zázemí firmy.


No, zákaz přijímat nové vklady a poskytovat úvěry bych rozhodně necharakterizoval, jako že to nic neznamená. Na druhou stranu je zbytečné panikařit, i kdyby to dopadlo tím nejčernějším scénářem, díky FPV přijdeme maximálně o členský vklad. A čísla z poslední výroční zprávy opravdu nevypadají špatně, pokud odpovídají realitě (což pravděpodobně ČNB prověřuje), mělo by to dopadnout dobře.

Franklin píše:1) Kam až moje paměť sahá, nepamatuju si na situaci, kdy by nějaký mnou používaný finanční ústav úplně zmrazil platební styk. Pozastavit nějakou doplňkovou službu - proč ne? Ale převod peněz z jiné banky do MSD považuju za naprosto primární službu. Když nefunguje platební styk, nemůže být o "družstevní záložně" ani řeč.


No, že by úplně nefungoval platební styk se naštěstí říci nedá, záložna nesmí přijímat nové vklady, ale stávající vklady naštěstí vyplácí. Za mnohem závažnější situaci bych považoval, kdyby nefungoval platební styk směrem ven.

Franklin píše:2) MSD na svém webu nemá žádné informace o aktuální situaci. To má závažné dopady na klienty:
- plýtvání časem těch klientů, kteří se vydají na pobočku
- snaha zatajovat problémy před těmi lidmi, co nechodí na finanční fóra a servery
- lákání na věci, které MSD nemůže právě teď splnit

Právě bod 2) je typický pro nesolidní společnosti.


Souhlasím s tím, že přístup záložny rozhodně není transparentní, a tím, že hraje mrtvého brouka, akorát podporuje různé spekulace a podkopává důvěru svých členů. Na druhou stranu chápu, že to nechtějí moc ventilovat do světa, aby nevyvolali paniku, protože jakmile dojde k runu na záložnu a všichni vyberou vklady, pak spolehlivě padne, bez ohledu na to, zda byla předtím zdravá či nikoliv. Tady asi není žádné dobré řešení a je nutné hledat to nejméně špatné :-(.

Franklin píše:Já jsem všechny peníze převedl pryč. Úrok 2% v Air Bank mi oproti 2,1% u MSD stačí.


Já bych měl asi dilema, protože když všichni vyberou vklady, záložna určitě padne. A díky FPV to riziko není zase až tak velké. Ale stejně mám prakticky všechno na termíňáku, tak to aspoň nemusím řešit :-).

Sranda je, že jsem asi před měsíce převáděl peníze z Air Bank do MSD kvůli úroku 2,8 %. Vzápětí to spadlo dolů, ale řekl jsem si, že to nevadí, že to holt zafixuji na roční termíňák. Ale s dalšími komplikacemi jsem nepočítal. Naštěstí se mne to moc nedotkne, protože krátkodobou rezervu jsem kvůli obtížné dispozici s penězi v MSD samozřejmě nechal v Air Bank.
petr.adamek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Franklin 14. 5. 2013 15:31

MarekVach: Rozhodnutí o zastavení přijímání nových vkladů sice provedlo představenstvo záložny, ale učinilo tak na příkaz ČNB. Teorie, že začala kontrola ČNB a představenstvo záložny dobrovolně zastavilo přijímání vkladů, je nepravdivá.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod petr.adamek 14. 5. 2013 15:38

Franklin píše:Na nesolidní jednání se dá považovat už jen to, že oni klidně nechají přijet na pobočku klienty s dohodnutým květnovým termínem. A teprve až na pobočce se klient dozví o tom, že se něco něje, že si nemůže založit termíňák a že podnikl cestu naprosto zbytečně. Mrhat časem cizích lidí, to je velice snadné.


Tak s tím naprosto souhlasím, alespoň objednané klienty měli informovat. Zvlášť když mají jenom pár poboček a klienti mohou cestovat i z větší dálky :-(. Kontakty na ně přece mají, když jsem se stal členem, chtěli po mě telefon i e-mail.
petr.adamek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod melolontha 14. 5. 2013 17:26

ČNB u Unibonu podala první informaci až v době, kdy mu odebrala licenci. Bylo to ve formě tiskové zprávy na jejich stránkách.
melolontha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MarekVach 14. 5. 2013 18:03

Franklin: Ale nařízení přestat přijímat vklady, ikdyby bylo jen na 1 den, tak nepřijde bez nějakého vážného důvodu. Když jde ČNB na kontrolu, tak přece neobrátí vzhůru nohama celou záložnu. Situace hodně připomíná Unibon, tam nejdřív byl úrok 6,00 % p.a. na TV Stošestce, potom 4,20 % p.a. na TV Atta, poté srazil úroky na TV někam mezi 2-3 % p.a. (absolutně nezajímavé), nakonec přestal termínované vklady poskytovat uplně a za pár měsíců byla likvidace. Situace v MSD byť s delším časovým posunem, TV 5,80 % p.a. , poté 4,80 % p.a., nyní 4,10 % p.a., který však ani nejde založit. O Unibonu, jak píše melolontha, první vyšla zpráva bylo vyhlášení insolvence. Proč mám jen takové neblahé tušení... ?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod filip893 14. 5. 2013 18:19

Moc to dramatizujete, a přitom víte (víme) prd. MPU už několikrát měl stop stav pro příjem nových klientů, pravda, těm stávajícím umožňoval další vklady. V tuto chvíli je to jen zbytečná hysterie.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarekVach 14. 5. 2013 18:34

Filip: Nevíme nic, přesně tak, kdybysme věděli, jednalo by se o nějakou prkotinu, kterou by nám sdělili milerádi a hned ze všech stran bez odkladu.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petr.adamek 14. 5. 2013 20:54

Metropolitní spořitelní družstvo přestalo přijímat vklady, úřaduje v něm kontrola ČNB

http://www.sporit.eu/news/metropolitni-sporitelni-druzstvo-prestalo-prijimat-vklady-uraduje-v-nem-kontrola-cnb/
petr.adamek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 5. 2013 21:19

Ale o tom se tady už celou dobu bavíme Mlho
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petr.adamek 14. 5. 2013 21:34

PatrikChrz píše:Ale o tom se tady už celou dobu bavíme Mlho


To já samozřejmě vím, diskuse se ostatně intenzivně účastním :-). Jenom odkazuji na další článek, který na toto téma vyšel...
petr.adamek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 5. 2013 09:01

Zdravím,
včera jsem navštívil pobočku Metropolitního spořitelního družstva a úplně prázdno tam sice nebylo, ale prakticky každý tam žádal o převod peněz mimo MSD. Dokonce tam lidi rušili účet, včetně členství a to je prý okamžitě.
Asi hodně peněz odchází z družstva pryč.

Dle vyjádření pracovníka banky tam mají kontrolu ČNB a rozhodně nebudou přijímat vklady, ani zakládat term. vklady z prostředků na spořícím účtu.

Termín obnovení si nikdo netroufá říct. Jestli vůbec.
anonymni

Odeslat příspěvekod sykora1 15. 5. 2013 13:05

TV vklady zakladaji, ale jen do vyse prostredku. TV mi konci 31.5., vcera jsem zalozil novy, coz je myslim nejoptimalnejsi varianta pro ty, co penize hned nepotrebuji.
Dokonce si muzete "zaspekulovat na krach" a zalozit si TV treba na 2 roky, s tim ze by do pripadneho krachu a vyplaceni z FPV mel lepsi urok, na kratsi dobu.
sykora1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bufalobil 15. 5. 2013 14:24

co je to nejoptimálnější?
bufalobil
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků