Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MarekVach 17. 5. 2013 19:03

Budete po Unibon(u), teď MSD ještě vůbec někdo vkládat prachy do kampeliček v budoucnosti ? Celkem by mě i zajímalo, jak se třeba liší takový MSD od ERB. Jedno je kampelička, jedno je banka. MSD má paradoxně asi 3x více vkladů, než ERB. Je vůbec dle starého přísloví "banka je stabilnější instituce, než kampelička" možné předpokládat, že v ERB by měly být peníze ve větším bezpečí nebo prostě jenom platí přímá úměrnost vyšší úroky, vyšší šance na krach ? Nebo je tam ta šance na krach + - stejná jako v kampeličkách ?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sykora1 17. 5. 2013 19:10

Ja bych to nerozlisoval, cim vetsi uroky, tim vetsi sance ze se deje neco nekaleho. Treba takovy Wustenrot docela uroky drzel/drzi dlouho ... Dokud jsou penize pojisteny a ruci za vklady i stat, tak jediny problem je ze se to muze "vlect". Osobne si myslim, ze by melo stacit pojisteni jake bylo driv, pojisteni do 90% vkladu a do 50.000 EUR. Lide by meli umet nest riziko.
sykora1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarekVach 17. 5. 2013 19:16

Anebo naopak, čím větší úroky, tím "jen" větší ochota podělit se o větší část z těch špínou nabytých peněz :-D Ono mně osobně přijde snad ještě větší špína půjčovat peníze za 20 % p.a. a na vkladech dávat 0,01 % p.a. (Česká Spořitelna). Teď tedy nevím, jestli je větší špína MSD nebo Česká Spořitelna
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mirinda78 17. 5. 2013 19:43

Osobně se domnívám, že pokud po Unibonu krachne největší kampelička MSD, případně WPB, skončí definitivně důvěra v záložny.

Otázka je, co na to stát...Strašně bych se divil, kdyby i do budoucna u nich ručil 100% do výše 2,5 mil. Kč.
Mirinda78
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MarekVach 17. 5. 2013 19:44

Tak to je ale předpis EU obecně, tady se nejedná o stát. Nebo se pletu ?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sykora1 17. 5. 2013 19:48

EU to myslim nepredepisuje (alespon ne pro eurozonu), Kalousek pojisteni srovnal s okolnimi zememi aby vklady neodchazely pryc. Krach MSD jeste nic nebude, to naprosta vetsina lidi ani nezaznamena, ale az to krachne v nejake trochu vetsi bance ...
sykora1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod filip893 17. 5. 2013 19:56

Sykora:

Pojištění vkladů řeší tento zákon:

http://www.fpv.cz/cs/legislativa.html

který je harmonizován s legislativou EU. Takže ČR nemůže s tímto zákonem hýbat jak se jí zlíbí. CO si vzpomínám, tak Kalousek byl tenkrát hodně proti, když se navyšovala částka na 50 000€ do 100%, když tenkrát padaly návrhy navýšit to rovnou na 100 000$€ a 100%.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sykora1 17. 5. 2013 20:06

http://cs.wikipedia.org/wiki/Poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD_vklad%C5%AF
Aha, tak je to dano smernici, ale az od roku 2011.
Ale stale nevim, jestli je narizeno vyplacet 100% vkladu, ci je mozne zvolit 10% spoluucast.
Naposledy upravil sykora1 dne 17. 5. 2013 20:11, celkově upraveno 1
sykora1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Proti srsti 17. 5. 2013 20:11

filip893 píše:Proti srsti:
A napadá tě jiný důvod, proč se do toho montuje vrchní státní zastupitelství? Kdyby šlo o klasické ekonomické potíže, tak to jde jen v linii MSD a ČNB.


Popravdě řečeno mě napadá cokoliv kromě praní peněz ;-)
Pokud je podezření na praní peněz, tak jsou zmrazeny jen prachy na účtech podezřelých subjektů, není paralyzována činnost celé banky/záložny. Leda by zde bylo podezření, že všechny peníze na všech účtech jsou pranými penězi, a to jistě v tomto případě nikoliv.
Řekla bych, že potíž MSD bude v nějakých hodně velkých nesrovnalostech v hospodaření, podezření z tunelování atd.
Však se to časem snad dozvíme.


K tomu pojištění vkladů - zatím se všichni utěšujem, že do 100 000 EUR je to OK, ale do doby, než se vše vyřeší, může nastat změna v evropské legislativě a částka pojištění se může snížit. A utřem nos :-(
Proti srsti
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sykora1 17. 5. 2013 20:16

Mne to taky prave prijde trochu divny. To by musel prat cela pradelna (tedy zalozna) na plne obratky.
Pokud dojde ke snizeni pojisteni, mozna nebude platit pro stare TV, ale kdo vi. To pojisteni je prilis velkorysy, je jen otazka casu kdy prestane byt udrzitelny (pokud se stav krize nejak nezmeni).
sykora1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JanHus 17. 5. 2013 20:24

Také se zájmem a trochu ustrašeně sleduji vývoj své kampeličky.
Nemám s tímto moc zkušeností, proto se tupě zeptám:
Co když v insolvenci (která se může dost oddálit) bude více kampeliček najednou? WPB je nyní totiž také v pohotovosti ..a mám pocit, že jsem v tom přehršli informací četl i o jiných kampeličkách - ale to možná jenom Motejlek prášil. Co když v takové situaci budou pohledávky klientů dohromady dělat více, než čím disponuje FPV? Rozdá se těm, co přijdou nejdříve; přímou úměrou se všem pohledávky přenastaví, aby se všichni vešli; anebo něco úplně jiného? Legislativu na stránkách fvp jsem se snažil číst, ale opravdu se moc nevyznám a jde mi z toho hlava kolem - odpověď jsem tam nenašel. Díky. (Jo, zaregistroval jsem se zde jenom kvůli tomuhle)
JanHus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Thom 17. 5. 2013 20:33

Něco by určitě dokázaly pokrýt záložny samy, že by nic neměly a nikdo jim úvěry nesplatil, je dost nepravděpodobné. O penize bych se zatím nebál. Kdyby je lidi neměli dostat, podlomilo by to důvěru v tenhle systém nekrytých peněz a to kvůli pár mld riskovat nebudou.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod filip893 17. 5. 2013 20:36

Proti srsti:
EU přijala pojištění 100 000€ do 100%, aby ochránila své velké banky, aby ubezpečila obyčejné klienty, že mají peníze v bezpečí. Zkrátka, aby tímto pojištěním předešla problémům, protože kdyby se tak stalo, tak by samozřejmě pojištění bylo na nic, a musel by to vyřešit stát. U nás je situace trochu obrácená, velké banky v ČR jsou v dobré kondici s množstvím klientů ochotných platit poplatky a dávat vklady za 0,01%. Záložny se tak u nás pouze na legislativě EU tak trochu nechtěně svezly.

JanHus:
Pokud by FPV neměl prostředky, zasáhl by stát. Stále FPV je základ co drží důvěru v bankovní systém. Na Kypru chtěli tuto zásadu porušit, když chteli sáhnout i na vklady do 100 000€, naštěstí si včas uvědomili, jaký dominový efekt po celé eurozoně by mohli způsobit.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom brava 17. 5. 2013 20:38

Řešilo by se to PROMTNĚ půjčkou pro FPV od ČNB zaručenou formálně státem (=politici žádnou revoltu v podobě lidových bouří vyvolaných zadržovanými vklady ovčanů nepřipustí, politikům vyhovuje klid, maximálně 2xdo roka pečlivě předem naplánované a adekvátně "zajištěné" odborářské protesty, na pravidelné nenápadně se zvyšující stříhání ovcí daněmi - chemik Kalous to včera docela otevřeně přiznal do kamer a potutelně se u toho usmíval) a splácený budoucími povinnými ročními odvodů bank (a kampeliček, pokud je úplně nevytlačí z trhu) z objemu vkladů (tyto příspěvky do FPVjsou zohledněny na úkor úrok. sazeb), takže to vlastně zaplatí střádalové sami sobě. (Paradoxní je, že ty odvody maj kampeličky polovoční oproti bankám)

Ještě k těm daním si neodpustím:
v roce 2007 jsem platil daň z nemovitosti=bytu 60m2 (býv. okresí město) 256Kč
v roce 2012 - 512Kč
a dnes mi přišla složenka pro rok 2013 - 1022Kč !!!!!
k*rva do ***** co to má být?????????????? jsem šel do :grr: to jsou ty snižující se daň. kvoty v ČR za vlády modrých??? Sorry za OT, musel jsem...
Naposledy upravil tom brava dne 18. 5. 2013 07:15, celkově upraveno 6
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod filip893 17. 5. 2013 20:40

tom brava:

Do budoucna se počítá s tím, že naopak záložny budou platit větší částku ze svých vkladů, než banky.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků