Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MarekVach 18. 5. 2013 10:09

Já počítám s tím, že do případného vyplacení FPV uplyne ještě minimálně půl roku. Pokud jsou v družstvu problémy, rozhodně se nebudou snažit řízení protahovat, protože by se to FPV jen velmi prodražilo na úrokovém výnosu, který je "v ceně" také. Jen mi není jasné, jak mohou chtít, aby MSD podnikalo a vyplácelo vysoké úroky, když jim to znemožňují.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 5. 2013 10:26

PatrikChrz píše:Problém u 90 % pojištění by byl v tom, že v případě (i nepravdivých) zpráv o špatném stavu finanční instituce by lidé dělali "run na banku/záložnu", což by jí položilo. Dominovým efektem by to pak mohlo položit i další finanční instituce. Náklady na sanaci by byly nakonec větší.

No vzhledem k tomu, jak zde někteří jedinci vyloženě hřeší na 100% pojištění a strčí peníze do sebepochybnější záložny a počítají s tím, že to v případě problémů zaplatí jiní, tak jsem rozhodně pro, aby se pojištění snížilo na 90% a nevztahovalo se na připsané úroky. Ať si každý nese alespoň nějakou míru rizika. A nějak si nedovedu představit jak by run na záložnu mohl ovlivnit jiné ústavy.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 5. 2013 10:30

xtonda píše:
PatrikChrz píše:A nějak si nedovedu představit jak by run na záložnu mohl ovlivnit jiné ústavy.

Velmi jednoduše, stačí se podívat na Kypr, kde problémy dvou bank ovlivnily celou ekonomiku a stále tam (pro klienty všech bank) platí omezení pohybu peněz (výběry hotovosti, převody a platby v a do zahraničí).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 5. 2013 10:42

Ale pro situace jako je na Kypru je naprosto irelevantní jestli je pojištění 90 nebo 100 %
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod bbrother 18. 5. 2013 11:33

ski1961 píše:Ano, FPV disponuje v současné době cca 25 mld. Uvádí se, že v MSD je cca 15 mld, ale myslím si, že celých 15 mld z FPV by nebylo potřeba

Přesně tak. Ještě se nestalo, že by FPV musel vyplácet 100 % vkladů nějaké kampeličky. Žádná nebyla vykradená do úplné nuly. Dá se předpokládat, že těch 25 mld. v FPV může reálně pokrýt tak 35 mld. kampeličkových vkladů.

Pro srovnání, Unibon měl při krachu 2,8 mld. vkladů, z toho 1 miliardu vyplatil sám, na FPV zbylo 1,8 mld.
bbrother
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thom 18. 5. 2013 11:40

Navíc snad převezme pohledávky a většina se nejspíš splatí.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod bbrother 18. 5. 2013 11:48

Thom píše:Navíc snad převezme pohledávky a většina se nejspíš splatí.

Nejznámějším případem vymáhání pohledávek Unibonu je asi komunistický europoslanec Randsdorf, kterému hrozí exekuce na barák...
bbrother
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 5. 2013 12:10

xtonda píše:Ale pro situace jako je na Kypru je naprosto irelevantní jestli je pojištění 90 nebo 100 %

Je to příklad toho, že jen málo stačí na ztrátu důvěry v banky/záložny a může dojít k dominovému efektu.

Pokud by byly vklady ve finančních institucích kryty jen na 90 %, tak v případě krachu kterékoliv z nich by to vedlo k "preventivním" výběrům i z těch dalších, což by vedlo k problémům s likviditou.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anoraxx 18. 5. 2013 12:21

To je hezké, v lednu sem si u nich po letech odporu založil spořící účet a oni v květnu zavřou krám. Kdyby ti šašci alespoň poslali prvního května mail, že snižují úrokovou sazbu, tak sem své peníze nejspíš poslal dál. Škoda.
Jenom otázečka, až nad nimi ČNB vyhlásí insolvenci nebo co, tak jak pak probíhá proces žádání o svoje peníze, respektive komu se o to žádá, případně kdy a do jakého termínu? Díky.
anoraxx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 18. 5. 2013 12:29

po linii >krachlá záložna -FPV-nucený správce-pověřené banky k vyplácení vkladů< běží vše automaticky (t.z. není třeba přihlašovat pohledávky do výše 100KEUR, jen sledovat harmonogram vyplácení...)

Spíše bych modifikoval dotaz na ty co si nedávno prošli krachem Unibonu:
Nějaký dopis(y) s vyčíslením pohledávky (nom. +úroky)=výše plnění z FPV přijde (ou) střadatelům? a od koho - od kamp./správce/FPV???...(nebo vše probíhá pouze formou výzev přes média)

PS Držím palce MSD ať přežije, jednak tam mám taky nějaké droubné, ale hlavně už by na trhu kampeliček toho zůstalo dost málo....
Naposledy upravil tom brava dne 18. 5. 2013 12:38, celkově upraveno 6
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 5. 2013 12:30

20 pracovních dní po ohlášení insolvence zveřejní FPV v jakých pobočkách jakých bank bude vyplácet. Tam prostě napochoduješ a požádáš o výplatu peněz v hotovosti (když to bude malá částka) nebo převodem na účet v libovolné bance/záložně. Kromě osobních dokladů nemusíš mít nic dalšího, netřeba se objednávat. Máš na to 2 nebo 3 roky (teď si nejsem jist, ta lhůta se měnila).
Když krachl Unibon, byl jsem v pobočce GE na Václaváku hned první den cestou z práce, čekal jsem méně než půl hodiny a za chvíli jsem měl peníze za účtu (mám účet i u GE, tak šlo o převod v rámci banky)

-- 18. 5. 2013 13:31 --

Nějaké dopisy mi přišly, ale už si přesně nepamatuji kdy a co.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondra33 18. 5. 2013 13:29

Mě by spíše zajímalo jak dlouho může státní zastupitelství blokovat výplatu vkladů. A pokud by se podařilo MSD prokázat způsobilost, jak by pak motivovali své členy, aby u nich své vklady nechali a nepřešli k jiným peněžním ústavům.

Ono je totiž těžké věřit spořitelnímu družstvu, pokud ji po kontrole ČNB byla omezena činnost.
Ondra33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matrix33 18. 5. 2013 13:53

Nad tím tady právě také uvažuju. Mám u MSD nějaké peníze na spořicím účtu. :-l Uvažuju tak, že to co se právě děje není rozhodně pouhou náhodou. Tyto kroky SZ budou mít asi pro MSD nedozírné následky. A to i kdyby to dopadlo tak, že po pár dnech či týdnech SZ platby odblokuje.

Spíš se bojím, že by mohla nastat situace, že to delší dobu bude v šetření a tomhle "vakuu", tedy MSD nespadne do insolvence, ale ke svým penězům se stejně nedostanu, protože budou zablokovány. Protože MSD tyhle opatření ale budou omezovat v jeho činnosti, může přistoupit k tomu, že úrok na SÚ sníží na "nula. nula,nic". :)

Nebylo by tedy lepší v pondělí se sebrat a zajít do MSD ... a hotovost ze SÚ převést na termínovaný vklad s dvouletou platností? ... dokud to jde udělat. Jestli tedy dlouhodobě čekat na krach a výplatu z PF, tak ať jsou po dobu čekání peníze alespoň "rozumně" úročeny??

Vím, že je tady každá rada drahá ... ale co by jste udělali?? Víc hlav víc ví ... :) dík ...
Matrix33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondra33 18. 5. 2013 14:04

Mě spíše napadlo si nechat poslat výpis ze spořícího účtu domů, abych měl alespoň nějaký doklad o naspořené částce. U TV tento problém odpadá, ale u SÚ jsem si uvědomil, že vlastně nemohu nijak prokázat, kolik peněz mám u nich naspořeno.
Ondra33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matrix33 18. 5. 2013 14:08

Tak to je samozřejmě možné prokázat. Jednak maj oni účetnictví a jednka máte asi doklady o vkladech. Oni by museli předložit doklady o výplatách.

Samozřejmě je to těžší prokazování, než mít papírový výpis doma ... s tím souhlasím!

Nevíte kolik taková služba u nich stojí? Myslím službu, že bych přišel na pobočku v pondělí a chtěl vystavit mimořádný výpis k danému dni ...
Matrix33
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků