Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod miho 18. 5. 2013 14:38

V pripade Unibonu prisla myslim nejakou dobu po odebrani licence a nastupu nuceneho spravce vypoved terminaku a sporiciho uctu, byla trimesicni vypovedni lhuta. V smlouve nebyla uvedena (v smlouve s MSD take neni) takze se zrejme ridi nejakym zakonem.

V pripade MSD muzeme take pocitat, ze jeste minimalne 4 mesice budeme urocit. I odebrani licence ma jiste nejake zakonne lhuty. Dale odebrani licence v zadnem pripade NEznamena, ze hned nastoupi FPV a zacne vyplacet. Nejdrive tam naskoci nuceny spravce a ten v pripade Unibonu VUBEC nikam nepospichal. Pokud nekdo resi, kam bude za par dnu prevadet penize, tak to dela zbytecne.
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Končiny 18. 5. 2013 14:40

No jen mě zaráží, že Vrchní státní zastupitelství zablokuje veškeré prostředky peněžního ústavu, místo toho , aby zajistila / např. vazebně/ osobu, které je v podezření, že spáchala trestný čin. Takhle to je podobné jako by prodavač v supermarketu kradl rohlíky a pro jistotu by zavřeli celý obchod, aby mu znemožnili krást. Prostě Kocourkov jak vyšitý. Jinak dle zkušenosti z prací státních zástupců je to na dlouhou dobu, budou dovolené, sem tam nějaká nemoc státního zástupce atd.Je ale zcela zřejmé, že se někdo z přístupem k účtu MSD pokusil, nebo spáchal trestný čin, jinak by VSZ nemohlo ten účet blokovat.
Naposledy upravil Končiny dne 18. 5. 2013 15:02, celkově upraveno 1
Končiny
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod filip893 18. 5. 2013 14:41

Matrix33:
Pokud skutečně peníze nepotřebuješ, je zatermínování vhodné. Už jenom kvůli hrozbě co jsi popsal.

Ondra33:
Žádné papírové výpisy MSD nevede, k tomu slouží elektronický výpis. Z něj se dají stáhnout výpisy ve formě pdf.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod melolontha 18. 5. 2013 17:44

doporučuji kontrolu správnosti a aktuálnosti údajů, které jste MSD poskytli. FPV zajímá vaše jméno, rodné číslo a adresa.
Nakoukla jsem do složky Unibonu, výpověď smlouvy k účtům jsem dostala v obálce se zeleným pruhem - doporučeně do vlastních rukou.
Já osobně držím všem záložnám palce, ať to přežijí. Nerada bych v budoucnosti cpala peníze do matrace nebo do bezpečnostní schránky v bance... :-)
melolontha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matrix33 18. 5. 2013 17:58

Tak jsem si nechal udělat právní rozbor od odborníka. Za velmi podivné (až zarážející) považuje to, že podle zatím dostupných údajů by MSD nemělo být předluženo ... proto asi ne hned insolvence a rychlé výplaty z pojištění vkladů.

Splatnost u spořicích účtů je okamžitá, tudíž někdo znemožnil hospodaření a investování mých prostředků podle uvážení mě jako investora. Kdo to byl je otázka, ale nějaká konkrétní fyzická osoba to asi bude.

Každopádně tím, že mě znemožnil s penězi volně nakládat ... např. v pondělí nakoupit zajímavé akcie, zajímavé dluhopisy, zaplatit splátky, atd. vznikne škoda, kterou budu na někom vymáhat.

Odborník mě poradil, abych šel v pondělí podat trestní oznámení na neznámého pachatele, kde bude zadokumentováno že škody vznikají. Prý je to důležitý instrument k pozdějšímu prokázání vzniku škody a výše škody, kterou budeme uplatňovat, takže aby bylo nevratně zadokumentováno, že úmysl s penězi hospodařit jinak než je nechat na SÚ tady byl, ale byl kýmsi (zatím nezjištěným) znemožněn.

Ono se prý klidně může stát, že budou např. 6, 10, 12 měsíců peníze takhle blokovat a potom je jen odblokují s tím že "sorry, nic se nestalo, podezření se neprokázala, atd., atd." a jede se dál ....
Matrix33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Končiny 18. 5. 2013 18:12

Otázkou je jestli předlužená ve skutečnosti není a nedošlo pouze k čarováním v účetních výkazech. Kdyby to bylo tak, že to budou blokovat nějakou dobu a pak budou dělat, že se nic nestalo tak je na místě náhrada za nesprávný úřední postup, kterou hradí stát a nemusí být dokladována konkrétně. Pak samozřejmě, že lze požadovat škodu, kterou lze nějakým způsobem doložit. Každopádně je postup VSZ velmi podivný. Napadlo mě jestli to nebylo po dohodě na žádost ČNB než rozhodne jak ve věci bude postupovat a dosadí například nuceného správce. To by odpovídalo stejné časové posloupnosti. Podle všeho to vypadá, že samotné trestní oznámení podala ČNB na základě kontroly v MSD s tím, že chce zabránit vyvedení prostředků z účtu MSD a hlavně zabránit přístupu určité osobě, či osobám. Mám dojem, že sama ČNB nemůže bez předchozího pravomocného rozhodnutí zakázat peněžnímu ústavu jakékoliv nakládání a nevyplácení vkladů. K tomu potřebovala VSZ a Policii ČR.

-- 18. 5. 2013 19:13 --
Naposledy upravil Končiny dne 18. 5. 2013 18:24, celkově upraveno 1
Končiny
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod filip893 18. 5. 2013 18:24

Končiny:
Ano je to možné. Pokud by totiž ČNB s MSD zahájila správní řízení o odejmuté licence, pak má MSD čas se odvolat a několik měsíců ještě funguje samostatně, než je licence odejmuta a nastupuje likvidátor.

Takto je stopstav ještě předtím, než se případně ČNB podaří odebrat licenci a dosadit likvidátora.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Thom 18. 5. 2013 18:24

Ok mám dojem že se blíží rozhodný den pro divi ČEZu a zrovna jsem chtěl přikoupit.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Končiny 18. 5. 2013 18:27

filip893 píše:Končiny:
Ano je to možné. Pokud by totiž ČNB s MSD zahájila správní řízení o odejmuté licence, pak má MSD čas se odvolat a několik měsíců ještě funguje samostatně, než je licence odejmuta a nastupuje likvidátor.

Takto je stopstav ještě předtím, než se případně ČNB podaří odebrat licenci a dosadit likvidátora.

Myslím si to samé, chtějí prostě odstřihnout určité lidi od dispozice s účtem.

-- 18. 5. 2013 19:37 --

Tento stav , ale nebudou moci držet dlouho, protože samozřejmě spousty lidí bude požadovat náhradu škody, soudní dohry a náklady soudního řízení + škodu platil stát. Nehledě na medializaci, která se této skutečnosti prozatím vyhýbá, ale určitě ne na dlouho. Očekávám konkrétní rozhodnutí co a jak se bude dál dít v horizontu 14 dni.
Končiny
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matrix33 18. 5. 2013 18:53

No jo, ale tak na tu osobu, nebo osoby měli uvalit vazbu a bylo to!

Tady v podstatě trestají a omezují drobné střadatele, kteří nemají s nějakou trestnou činností cokoliv společného a zadržují jim prostředky.

Kdy, že je rozhodný den pro divi ČEZu? :)
Matrix33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xawier24 18. 5. 2013 18:55

Chtěl bych poprosit o radu jak postupovat v případě, že v pondělí 13.5.2013 jsem ze svého běžného účtu odeslal finanční prostředky na spořící účet u MSD, žel částka nebyla do dnešního dne připsána a nedošlo ani k jejímu vrácení zpět na můj běžný účet. Dle potvrzení od mojí banky, ve které je běžný účet veden, byla částka řádně poslána/převedena na účet MSD s mým variabilním a specifickým symbolem. Psal jsem už v této záležitosti také na MSD, zatím ale bez reakce.
Předem děkuji za pomoc.
xawier24
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Thom 18. 5. 2013 18:59

Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Končiny 18. 5. 2013 19:03

xawier24 píše:Chtěl bych poprosit o radu jak postupovat v případě, že v pondělí 13.5.2013 jsem ze svého běžného účtu odeslal finanční prostředky na spořící účet u MSD, žel částka nebyla do dnešního dne připsána a nedošlo ani k jejímu vrácení zpět na můj běžný účet. Dle potvrzení od mojí banky, ve které je běžný účet veden, byla částka řádně poslána/převedena na účet MSD s mým variabilním a specifickým symbolem. Psal jsem už v této záležitosti také na MSD, zatím ale bez reakce.
Předem děkuji za pomoc.


Reklamoval bych písemně platbu u banky , ze které odešla a pokud potvrdí písemně , že platba dorazila kam měla ihned bych podal trestní oznámení pro zpronevěru na MSD pokud částka převodu převyšovala částku 5000,-Kč. Pokud by nepřevyšovala byl by to jen přestupek.

-- 18. 5. 2013 20:05 --

Matrix33 píše:No jo, ale tak na tu osobu, nebo osoby měli uvalit vazbu a bylo to!

Tady v podstatě trestají a omezují drobné střadatele, kteří nemají s nějakou trestnou činností cokoliv společného a zadržují jim prostředky.

Kdy, že je rozhodný den pro divi ČEZu? :)


Na nás oni z vysoka kašlou, jim jde o to, aby nemuseli vyplácet hodně z peněz FPV.
Končiny
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondra33 18. 5. 2013 19:24

Končiny píše:Nehledě na medializaci, která se této skutečnosti prozatím vyhýbá, ale určitě ne na dlouho.


To jsem právě zvědav, kdy o tom začnou psát větší servery a kdy se toho chytne televize. Třeba budou novináři schopní zjistit opravdové příčiny a my nebudeme odkázáni jen na spekulace.
Ondra33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Končiny 18. 5. 2013 19:33

Ze zákona se ČNB nemůže k věci vyjadřovat dokud nějaké její rozhodnutí nenabude právní moci. Policie VSZ se podle mě také k tomu nevyjádří s tím, že věc je ve fázi vyšetřování . Záložna jak vidno na klienty kašle a snažila se to držet pod pokličkou co nejdelší dobu, takže už zbývá jenom nějaký novinář a jeho nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním. :-|
Končiny
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků